Verkkokaupan markkinointi – 7 vinkkiä myynnin kasvattamiseen vuonna 2021

Jos olet pohtinut miten voisit kasvattaa myyntiä verkkokaupan markkinoinnilla mahdollisimman kustannustehokkaasti, olet tullut oikeaan paikkaan. Poimi tästä artikkelista 7 tehovinkkiä verkkokaupan myynnin kasvattamiseen!

1. Myynnin kasvattaminen lähtee toimivasta verkkosivustosta ja laadukkaasta tuotteesta

Vaikka se saattaa kuulostaa tylsältä, verkkokaupan myynnin kasvattamisessa kaiken keskiössä on sivuston toimivuus ja tuotteiden laadukkuus. Voit olla todella taitava markkinoimaan tuotteitasi, mutta jos tuotteesi eivät ole laadukkaita ja verkkokauppaasi on vaikeaa käyttää, ei markkinoinnista ole suurta apua. 

Verkkokaupan toimivuuden varmistamisessa on tärkeää luoda selkeä ja nopea ostopolku - toisin sanoen tee tuotteen ostamisesta asiakkaalle niin helppoa kuin mahdollista. Voit tutkia esimerkiksi Googlen analytiikan avulla asiakkaidesi käyttäytymistä verkkokaupassa ja katsoa, poistuvatko asiakkaasi tietyssä kohdassa ostopolkua. Tämä voi kertoa, että sivuston tiettyä osaa tulisi parantaa, jotta ostopolku suoritettaisiin loppuun. 

Verkkokaupassa tulisi olla maksutavat selkeästi näkyvillä. Paytrailin tutkimuksen mukaan (arviolta noin) 14% asiakkaista jättää ostoksen kesken, mikäli heidän toivomaansa maksutapaa ei ole saatavilla verkkokaupassa. Varmista siis, että tarjoat verkkokaupassasi suuren määrän eri maksuvaihtoehtoja.

Panosta asiakaspalveluun. Vastaa asiakkaiden kysymyksiin nopeasti, ja tarjoa sivuillasi lista yleisemmin kysytyistä kysymyksistä. Loistava asiakaspalvelu lisää asiakkaan luottamusta verkkokauppaan ja todennäköisyyttä uuden oston tekemiseen. 

Mieti, voitko tarjota asiakkaillesi ilmaisen toimituksen. Yksi taktiikka on lisätä toimituksen summa suoraan verkkokauppasi tuotteiden hintoihin, jolloin toimitus näyttää houkuttelevammalta. Ilmainen toimitus lisää todennäköisesti ostojen määrää, mutta se voi lisätä myös palautusten tekemistä. Pohdi siis, mikä on verkkokaupallesi sopivin taktiikka, ja kestääkö kulurakenteesi tuotteiden mahdollisen palautuksen. 

Bonusvinkkinä varmista myös, että verkkokauppasi toimii yhtä hyvin mobiilissa kuin tietokoneella. 

2. Kasvata myyntiä tehokkaammalla maksullisella mainonnalla 

Maksullinen mainonta pelaa isoa roolia verkkokaupan myynnin kasvattamisessa. Voit toteuttaa maksullista mainontaa suuressa määrässä eri sosiaalisen median kanavia: Facebookissa, Instagramissa, Linkedinissä, Googlessa, Twitterissä, Tiktokissa etc. 

Tärkeää maksullisen mainonnan toteuttamisessa on panostaa visuaaliseen sisältöön. Visuaalisuus vetoaa kuluttajiin ja luo positiivisia mielikuvia tuotteesta. Huolehdi siis, että käytät laadukkaita kuvia ja videoita, jotka kertovat suoraan, mitä yrityksesi tekee. 

Teet sitten mainontaa missä kanavassa tahansa, panosta mainonnan testaamiseen. Voit toteuttaa useita testejä eri kuvilla, kohderyhmillä, mainosmuodoilla, teksteillä, tavotteilla ja tarjouksilla. Vain testaamalla voit saada selville, mikä mainostapa tehoaa asiakkaisiisi parhaiten. Tällä tavoin voit maksimoida mainostesi ROASin. 

Googlen mainonta 

Google on hyvä alusta verkkokaupan myynnin kasvattamiseen. Mieti kuitenkin tarkasti, millä hakusanoilla haluat näkyä Googlessa. Laajat hakusanat ovat kalliita, ja niillä on paljon kilpailua. Tämän vuoksi suosittelemme aina käyttämään mahdollisimman tarkkoja hakusanoja. 

Jos voit luoda hakusanan tietyn tuotteen tarkasta mallista, ei klikkauksia ole välttämättä useita kuukaudessa, mutta toteutuneet klikkaukset johtavat erittäin todennäköisesti ostoon. Tämä johtuu siitä, että tarkalla hakusanalla etsivät henkilöt ovat lähempänä ostoksen tekemistä, kuin vasta tuotteita vertailevat ihmiset. Tee siis tarkat hakusanat omille tuotteille, kuten “Nike Renew In-Season TR 10” vs laajempi hakusana “niken kengät”. 

Kokeile hyödyntää myös Googlen mainoslaajennuksia hakusanamainoksissasi. Mainoslaajennukset ovat keino lisätä enemmän tietoa tuotteistasi Googlen mainoksiisi. Voit lisätä mainokseen esimerkiksi yrityksesi sijainnin, sivustolinkkejä tai soittopainikkeen. Mainoslaajennusten lisääminen on täysin ilmaista, ja niiden avulla voit parantaa Google-mainostesi relevanttiutta ja laatupisteitä.

Muista, että Googlessa on hyvä näkyä, mutta sen kautta et tavoita niin suurta määrää uusia asiakkaita kuin Facebookin kautta. 

Näet kattavamman listan eri Googlen mainosstrategioista artikkelissa: Verkkokaupan mainonta Google Adsin avulla.

Facebook-mainonta 

Facebook on tehokas paikka mainostaa erityisesti siksi, että sen kautta voi tavoittaa suuren määrän asiakkaita eri kohderyhmistä. Facebook Business Managerin kautta voit luoda mainoksia myös Instagramiin.

Voit kohdentaa mainontaa käyttäjien kiinnostuksen kohteiden perusteella, mainostaa omille asiakkaillesi asiakaslistojen avulla tai luoda uusia kohderyhmiä tiettyä asiakastyyppiä muistuttavista ihmisistä (look a like-kohdennus).

Voit hyödyntää mainonnassasi myös uudelleenmarkkinointia kohdentamalla mainoksia verkkokauppasi kävijöille tai niille asiakkaille, jotka ovat esimerkiksi lisänneet tuotteen ostoskoriinsa verkkokaupassasi, mutta eivät ole viimeistelleet ostoa. 

Yksi tehokas keino Facebook-mainonnassa on myös Facebook-luettelon hyödyntäminen. Luettelon avulla voit tehdä tuotteistasi ostospostauksia, hyödyntää dynaamista markkinointia, luoda tuotteillesi facebook-kaupan ja järjestellä sen eri kategorioihin kokoelmien avulla. Lisätietoja ja tarkemmat ohjeet Facebook-luettelomainontaan löydät täältä: Tehosta verkkokauppasi mainontaa Facebook-luettelon avulla.

Tehovinkkejä maksulliseen mainontaan

-Mainosta ensisijaisesti tuotteita, jotka myyvät jo valmiiksi hyvin. Tällä tavoin voit maksimoida mainosbudjettisi ROASin, sillä et tuhlaa rahaa tuotteisiin, jotka eivät mene helposti kaupaksi. 

-Hyödynnä mainonnassasi asiakkaidesi suosituksia. Jos olet saanut hyvää palautetta verkkokaupastasi tai tuotteistasi, kysy asiakkaalta, saatko käyttää hänen kommenttiaan mainoksessa. Suositukset lisäävät tuotteidesi “social proofia”, eli näyttävät uusille asiakkaille, että muut ihmiset pitävät tuotteitasi hyvinä. Social proof on hyvä keino taivuttaa uusia asiakkaita kokeilemaan tuotteitasi ja siten kasvattaa verkkokauppasi myyntiä. 

-Hyödynnä psykologista kikkaa käyttämällä mainoksissasi toimintaan kehottavia lauseita. Jos mainoksessasi lukee esimerkiksi “Lue lisää” tai “Osta nyt”, lukijan aivot vastaanottavat komennon ja tämä lisää todennäköisyyttä sille, että lukija todellakin toistaa haluamasi toiminnon. 

-Luo eri ostajapersoonia - mieti siis, millainen voisi olla tyypillinen ihminen, joka voisi haluta ostaa tuotteitasi. Voit luoda esimerkiksi persoonia kuten “40v kiireinen työssäkäyvä äiti” tai “23v yksin asuva opiskelija” ja miettiä, millaiset mainoskuvat ja mainoslauseet vetoavat kuhunkin persoonaan. Kun personoit mainoksiasi vastaamaan kohderyhmäsi kiinnostuksen kohteita ja tarpeita, lisäät todennäköisyyttä sille, että kohderyhmään kuuluva ihminen kiinnostuu tuotteestasi.

kuvituskuva verkkokaupan myynnin kasvusta

3. Hyödynnä ilmaista näkyvyyttä myynnin kasvattamisessa

Ilmaisen näkyvyyden saavuttamiseen on useita keinoja. Kokeile esimerkiksi näitä:

Perehdy hakukoneoptimointiin

Hakukoneoptimoinnin avulla voit nostaa verkkosivustosi näkyvyyttä orgaanisissa, eli ei-maksullisissa hakutuloksissa. Näkyvyyden parantamiseen kannattaa panostaa, sillä asiakkaat klikkaavat todennäköisemmin orgaanista hakutulosta kuin maksettua mainosta. Voit nostaa hakukonesijoitustasi esimerkiksi luomalla verkkokauppaasi asiakkaitasi kiinnostavaa ja hyödyttävää sisältöä blogin muodossa. 

Ota sosiaalisesta mediasta kaikki irti

Sosiaalisen median orgaaniset postaukset näkyvät yhä vähemmän jopa tilisi omille seuraajille, mutta se ei tarkoita, etteikö sinun kannattaisi luoda aktiivisesti postauksia someen. 

Yksi hyvin toimiva keino saavuttaa ilmaista näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa on luomalla arvontoja, joissa arvot yhdelle onnekkaalle postauksesi kommentoijalle ilmaisen tuotepalkinnon. Kilpailut saavat usein paljon kommentteja, ja mitä enemmän kommentteja postauksessa on, sitä useammalle ihmiselle postaus näkyy orgaanisesti. 

Voit lisätä arvontapostaukseesi linkin arpomaasi tuotteeseen, jolloin lisäät todennäköisyyttä sille, että joku päätyy ostamaan itse kyseisen tuotteen.

Hyödynnä Google Shoppingin ilmainen näkyvyys

Tiesitkö, että voit saada ilmaista näkyvyyttä tuotteillesi Google Shoppingin avulla? Lue ohjeet ilmaisten Shopping-listausten käyttöönotosta täältä: Näin saat ilmaista mainontaa Google Shoppingin avulla.

4. Sitouta asiakkaitasi sähköpostimarkkinoinnilla

Sähköpostimarkkinointi on suosittu tapa tuoda arvoa asiakkaillesi. Toteuttaessasi sähköpostimarkkinointia huomioi, että asiakkaidesi tulee liittyä sähköpostilistallesi omaehtoisesti. He voivat esimerkiksi tilata uutiskirjeesi tai ladata oppaan, jossa he suostuvat vastaanottamaan sähköpostimarkkinointia. 

Lähtökohtaisesti sähköpostilistasi jäsenet ovat jollain tapaa kiinnostuneita tuotteistasi. Voit siis mainostaa sähköpostilla tuoteuutuuksiasi, tarjota personoituja tarjouksia tai mainostaa uusimpia arvoa tuottavia blogitekstejäsi. Sähköpostimarkkinointi on hyvin kustannustehokasta, ja sillä tavoin saat ylläpidettyä asiakkaidesi mielenkiintoa tarjoamiisi tuotteisiin. 

Sähköpostimarkkinoinnissa sinun tulee huolehtia, että asiakkaat päätyvät lukemaan viestisi. Hyödynnä siis mielenkiintoista ja arvoa luovaa otsikkoa ja tarjoa asiakkaillesi se, mitä otsikossasi lupaat. Tärkeää on myös varmistaa, että viestisi ei joudu suoraan automaattiseen roskapostisuodattimeen. 

5. Houkuttele uusia asiakkaita vaikuttajien avulla

Vaikuttajamarkkinoinnissa sosiaalisen median vaikuttajille voidaan maksaa korvausta tuotteiden esittelemisestä kanavissaan. Vaikuttaja puhuttelee seuraajiaan samaistuttavalla tavalla. Ihmiset kuuntelevat ennemmin toisten ihmisten kokemuksia tuotteista, kuin yrityksen kertomia mainospuheita. Tämän vuoksi vaikuttajien hyödyntäminen on hyvin suosittua markkinoinnissa. 

Vaikuttajat kannattaa valikoida tarkasti ja varmistaa, että heidän seuraajakuntansa vastaa tuotteidesi kohderyhmää. Jos esimerkiksi myyt urheilutuotteita, sinun kannattaa valita vaikuttajiksi henkilöitä, jotka luovat urheiluun liittyvää sisältöä. Voit tarjota vaikuttajien kautta esimerkiksi alennuskoodeja verkkokauppasi uusille asiakkaille. 

Niin kuin muussakin markkinoinnissa, myös vaikuttajamarkkinoinnissa on tärkeää mitata syntyneitä tuloksia. Vain mittaamisen avulla voit selvittää, onko vaikuttajamarkkinointi ollut tehokas tapa kasvattaa verkkokauppasi myyntiä. 

6. Lisää myyntiä kustannustehokkaasti kumppanuusmarkkinoinnin avulla

Kumppanuusmarkkinoinnissa yritys maksaa tietyille julkaisijoille siitä, että he ohjaavat kävijöitä yrityksen verkkokauppaan. Julkaisijat saattavat olla esimerkiksi nettisivujen, blogien, sähköpostikanavien tai sosiaalisen median kanavien omistajia.  Kumppanuusmarkkinoinnissa julkaisijalle maksetaan aina, kun asiakas tekee kumppanuuslinkin kautta ostoksen yrityksen verkkokaupassa. Et siis maksa turhista klikkauksista, vaan ainoastaan toteutuneista ostoista. 

Kumppanuusmarkkinointi voi olla yritykselle hyvin hyödyllistä, mikäli julkaisijat onnistuvat ohjaamaan paljon ostavaa liikennettä verkkokauppaan. 

Mainostajat ja julkaisijat voivat löytää toisensa erilaisten affiliate-verkkojen kautta. Affiliate-verkot tarjoavat teknistä seurantaa ja tukea sekä hoitavat osapuolten välisen maksuliikenteen. 

7. Muita toimivia taktiikoita verkkokaupan myynnin kasvattamiseen

1. Ota käyttöön upselling ja cross-selling

Upselling tarkoittaa sitä, että pyrit myymään ihmisille heidän katselemaansa tuotetta paremman ja kalliimman vaihtoehdon. Jos asiakkaasi siis katselee verkkokaupassa 40 tuuman taulutelevisiota, voit tarjota hänelle vaihtoehtona myös kalliimpaa 55 tuuman taulutelevisiota. Upselling on siis keino saada asiakkaasi ostamaan kalliimpia tuotteita, jolloin teet luonnollisesti enemmän rahaa. 

Cross-selling taas tarkoittaa sitä, että tarjoat asiakkaillesi tuotteita, jotka liittyvät heidän jo tekemiin tai harkitsemiin ostoksiin. Jos esimerkiksi asiakkaasi on ostamassa verkkokaupastasi imuria, voit optimoida verkkokauppasi tarjoamaan hänelle lisäksi myös suodatinpusseja tai imurin vaihtopäätä. Tällä tavoin voit pyrkiä kasvattamaan asiakkaidesi kokonaisostoksen summaa. 

Kyseistä strategiaa voi hyödyntää myös esimerkiksi sähköpostimarkkinoinnissa tai Facebook-mainonnassa tarjoamalla aiemmin oston tehneille ihmisille heidän ostoksiinsa liittyviä tuotteita. 

2. Panosta nykyisiin asiakkaisiisi

Uuden asiakkaan hankkiminen on kallista puuhaa. On paljon halvempaa saada nykyinen asiakkaasi ostamaan lisää tuotteita. 

Keskity siis rakentamaan lisää luottamusta nykyisiin asiakkaisiisi esimerkiksi luomalla arvoa tuottavaa sisältöä ja tarjoamalla henkilökohtaisia tarjouksia verkkokauppaasi. Kun panostat hyvien asiakassuhteiden säilyttämiseen, asiakkaasi pysyvät todennäköisemmin kiinnostuneena verkkokaupastasi ja tuotteistasi. 

3. Pysy perillä siitä, mitä kilpailijasi tekevät

Tee tutkimusta siitä, millaisia markkinointitoimenpiteitä kilpailijasi käyttävät. Tarjoavatko he esimerkiksi toistuvia alennuksia, ilmaisen toimituksen, uutiskirjemarkkinointia? Mikä on heidän sijoituksensa hakukoneissa, millaisilla hakusanoilla he näkyvät Googlen maksullisissa mainoksissa?

Tuntemalla kilpailijasi voit tehdä parannuksia omiin markkinointitoimenpiteisiisi, ja tarjota asiakkaille parempia, kilpailukykyisiä vaihtoehtoja. 

Pro tip: Facebookissa on mahdollista nähdä, millaisia Facebook-mainoksia kukin yritys pyörittää. Jos haluat tietää, miten kilpailijasi mainostavat Facebookissa, mene heidän Facebook-sivuillaan kohtaan “läpinäkyvyys” ja “siirry mainoskirjastoon”. 

Jos tarvitset ammattilaisten apua verkkokauppasi myynnin kasvattamiseen, ota meihin yhteyttä.

 

Piditkö artikkelista? Sharing is caring

Kiinnostuitko osaamisestamme?

Täytä lomake ja olemme yhteydessä yhden arkipäivän kuluessa.

Lisää lukemista

Parempaa arkea digimarkkinointiin?