Kauppakeskus REDI

Suomen urbaanein verkkosivusto

Kauppakeskus REDIn tietää jokainen suomalainen, vaikka ei olis ikinä siellä käynytkään. Kauppakeskuksen ekat metrit ei menneet ihan kuin Strömsössä, mutta kun pistetään yhteen kovat toimistot ja hullun mukava asiakas, niin lopputulos on ihan silkkaa timanttia. Sloganin osuus oli uudistaa verkkosivut, ja tämmöstä jälkeä siitä tuli.

Suunnittelu

Hanke alkoi Bob the Robotin suunnitteleman ilmeuudistuksen yhteydessä. REDI:llä oli selkeä halu tehdä jotain uniikkia ja erottua mieleenpainumattomasta kauppakeskusmassasta, ja tämä jos jokin näkyy ilmeessä. Ilme toi suunnittelutiimillemme ennenkokemattomat mahdollisuudet suunnitella aidosti mieleenpainuva verkkosivusto, joka elää ja kasvaa REDIn arjessa.

Ensin pengottiin läpi kaikki mahdollinen info, mitä meillä oli. Vanhan sivun analytiikasta nähtiin, mitä ihmiset verkkosivuilla tekevät sekä keitä siellä käy ja millä laitteella. Valtaosa vierailijoista selasi mobiililaitteella, joten oli selvää, että mobiili vahvasti kärkenä edetään. Samalla tutkittiin verkkosivuston ja REDIn saamia asiakaspalautteita ja benchmarkattiin saman alan toimijoita ympäri maailmaa. Suomalaiset kauppakeskukset jätettiin rauhaan, koska samalle linjalle ei haluttu lähteä.

Verkkosivustosuunnittelussa oli uniikin ilmeen myötä oleellista löytää sopiva balanssi ilmeen ja käyttöliittymän välille. Totesimme, että oleellisia asioita verkkosivustolla on: 1. selkeä navigaatio, minkä kautta käyttäjä löytää oleellisimmat tiedot yhden klikkauksen päästä (”mitä liikkeitä siellä on?”, ”milloin REDI on auki?”, ”miten sinne saavutaan?”), 2. reaaliaikainen ja nopea haku (”missä se Alko sijaitsikaan?”) ja 3. tiedon visualisointi selkeästi (värikoodaukset aukioloajoissa).

Toteutus

Tekninen toteutus tehtiin WordPress-sisällönhallintajärjestelmän päälle Underscores.me-aloitusteemaan pohjautuvalla teemalla. Sivuston reaaliaikaiset toiminnot on toteutettu Vue.js-koodikirjastoa hyödyntäen, mikä tarjoaa nopean tavan mm. etsiä tagien perusteella sopivia liikkeitä REDIstä. Esimerkiksi hakukoneelle jos syötät sanan ”kahvi”, saat välittömästi relevantteja tuloksia näkyviin.

Sivusto integroitiin osaksi HyperIn-toiminnanohjausjärjestelmää: liikkeet päivittää tiedot järjestelmään, ja integraatio tuo päivitetyt tiedot suoraan REDIn sivulle. Samalla REDIn osa saitista rakennettiin ulospäin avoimeksi. Jos siis joku taho tykkäis integroida omalle sivulleen REDIn sisältöjä, se onnistuu.

Verkkosivuille iskettiin myös HSL:n reitti- ja aikatauluhaku, joten julkisilla matkustavan ei tarvitse erikseen tonkia ensin osoitetta ja siirtyä sitten toiseen appiin tekemään matkasuunnitelmia. Näin saapumisohje-sivulla lähes kuka tahansa käyttäjä missä päin Suomea vaan, saa tiedon siitä mikä on suositeltu tapa saapua REDIin julkisia hyödyntäen.

Myös REDIn parkin kanta-asiakaslomake on integroitu Taskuparkki-sovellukseen, joka tunnistaa kanta-asiakkuuden ja antaa asiakkaalle hänelle kuuluvat edut pysäköintiä varten.

Kovaa keskustelua käytiin myös siitä, onko REDIn mustanpuhuva ilme liian synkkä. Kompromisseja ei haluttu tehdä (aikomus on kuitenkin erottua joukosta, ei jäädä itkemään väkijoukkoon), joten homma ratkaistiin värinvaihdolla. Selaaja saa itse päättää, selaako sivua mustalla vai valkoisella teemalla. Sivustolle upotettu pohjakartta-osio on toiminnanohjausjärjestelmä HyperInistä. Sloganin osuus pohjakartoissa on ollut tyylitellä kartta muun ilmeen mukaiseksi.

Tulokset ja analytiikka

Koska sivustohaku on isossa osassa koko sivustoa, halusimme ruveta mittaamaan mitä käyttäjät oikeasti etsivät sivustolta. Rakensimme mm. tämän tarpeen takia Google Data Studio-näkymän, josta REDIn markkinointi näkee perus web-analytiikan lisäksi mitä käyttäjät REDIstä olettavat löytyvän, ja mitkä liikkeet ovat haetumpia. Etenkin tieto siitä, mitkä asiat eivät tuota hakutulosta antavat liikkeenjohdolle loistavaa dataa mitä yrityksiä kannattaa lähestyä ja houkutella REDIin.

Jatkossa markkinointitiimi saa myös tietoa Data Studioon palautetyypeittäin, milloin he voivat nähdä kuinka positiivisten tai negatiivisten palautteiden määrät kehittyvät.

Panostus tekniseen toteutukseen tuotti, muutos liikekohtaisiin sivuihin ja hakukoneiden huomioiminen tuotti tälläisiä tuloksia:
37,15 % nopeampi latausaika sivustolla
65,40 % kasvu sivulatauksissa
34,57 % uusien käyttäjien kasvu vertailujaksolla

Kokonaisvaltainen kasvu hakukonesijoituksissa näkyy myös hyvin liikesivujen sijoitusten kehityksen myötä. Hakukonenäkyvyyden kehitystä on tehty myös hankkeen julkaisun jälkeen, ja tullaan jatkamaan yhdessä muun sivuston kehitystyön kanssa.

”Sloganin kanssa kaikki on menny täysin nappiin. Vastaukset ei jääny ikinä roikkumaan, vaan kommunikointi oli sujuvaa ja nopeaa – plus tietämättömän kysymyksiin vastattiin kärsivällisesti ja niin, että ei-koodarikin tajusi. Vaikka briiffin jälkeen tulikin verkkosivuille uusia toiminnallisuuksia, niin ne hoidettiin reippaalla otteella. Viikkopalavereiden ansiosta pysyi rytmi tekemisessä ja langat käsissä, kaikki tiesi missä mennään. Muutenkin ilmapiiri oli koko ajan rento ja naurava, ja kiva tehä töitä tommosten uskomattoman komeiden urhojen kanssa (ei maksettu kommentti) ;).”​

Janina Pohja

Marketing Specialist, REDI