Kategoriat
Digimarkkinointi Facebook mainonta

Laadukkaita liidejä Facebook-mainonnalla – näin onnistut!

Facebook-mainonta on oiva keino houkutella ostovalmiita tai ostoa harkitsevia liidejä yrityksesi vaikutuksen piiriin. Onnistunut liidimainonta vaatii kuitenkin ajatusta siitä, millainen on ihanteellinen asiakas, mitä hän kaipaa ja miten hänet saadaan vakuuttumaan yrityksesi tarjoaman loistavuudesta.

Nappaa tästä artikkelista talteen vinkit liidien hankintaan!

Mikä on liidimagneetti ja mihin sitä tarvitaan?

Liidimagneetti on ennen kaikkea loistava keino uusasiakashankintaan. Liidimagneetti on jokin niin hyvä ilmaiseksi saatava tarjous, että se saa kohdeyleisön jättämään yhteystietonsa yritykselle vastineeksi sisällön kuluttamisesta.

Esimerkki liidimagneetista voisi olla vaikkapa maksuton opas aiheesta, joka liittyy läheisesti yrityksesi liiketoimintaan. Mikäli olet digimarkkinointiyritys, liidimagneettina voisi toimia esimerkiksi Facebook-mainonnan opas, jonka saa ladattua sähköpostiosoitetta vastaan.

Liidimagneetti on loistava keino kerätä yrityksesi tavoitekohderyhmän yhteystietoja talteen, ja houkutella heidät ostamaan tuotteitasi. Sisällön lataaja saa ilmaisen maistiaisen tarjoamastasi palvelusta, ja voi todeta asiantuntijuutesi omin silmin. Samalla kasvatat sähköpostilistaasi, ja voit tarjota jälkimainontaa kaikille liidin lataajille.

Kun liidimagneetti on hiottu kuntoon, sitä voidaan mainostaa Facebookissa kustannustehokkaasti oikealle kohderyhmälle. Seuraavaksi käymme läpi, kuinka hyviä liidimagneetteja luodaan, ja millaisia liidimagneetteja kannattaa hyödyntää.

Myöhemmässä kappaleessa kerromme, kuinka laadukkaita liidejä houkutellaan liidimagneetin pariin Facebook-mainonnan avulla. liidejä facebookistaEsimerkkikuva Sloganin liidimagneetista. 

Loistava liidimagneetti koostuu näistä asioista

1. Liidimagneetin tulee tarjota aitoa hyötyä ja konkreettisia tuloksia

Onnistuneen liidimagneetin tulee tarjota aitoa hyötyä sen lataajalle – muutoin ketään ei kiinnosta ladata sitä. Mikäli liidimagneetista saatava sisältö ei ole laadukasta tai hyödytä lataajaa konkreettisella tasolla, niin miksi lataaja päätyisi myöskään ostamaan tuotettasi?

Liidimagneetit ovat onnistuneita silloin, kun ne tarjoavat lataajalle tarpeeksi arvoa, jotta tämä haluaa maksaa lopullisesta tuotteestasi. Laadukas liidimagneetti on siis sellainen, jonka voi kuluttaa ja ottaa käyttöön nopeasti, sekä nähdä siitä seuraavia konkreettisia hyötyjä.

Saatavan tiedon tulee olla nopeasti saatavilla, sillä ihmisten keskittymiskyky harvemmin riittää lukemaan 80-sivun e-kirjoja. Myös tulosten tulee olla nopeasti nähtävillä, mielellään parin päivän tai maksimissaan viikon sisällä sisällön lataamisesta.

2. Liidimagneetin tulee olla relevantti tavoitellulle kohdeyleisölle 

Et halua maksaa siitä, että sähköpostilistallasi on tuhansittain liidejä, jotka eivät koskaan käänny maksaviksi asiakkaiksi. Älä siis luo geneeristä liidimagneettia, joka puhuttelee kaikkia ja samalla ei ketään. Liidimagneetin tulee houkutella juuri niitä ihmisiä, joiden haluat myös ostavan sinulta.

Liidimagneetin tulee siis olla relevantti suhteessa siihen, mitä yrität myydä. Jos esimerkiksi myyt nettivalmennusta maratonia varten, relevantti liidimagneetti voisi olla esimerkiksi ilmainen juoksuharjoitus tai viikon ruokaohjelma, joka tutustuttaa liidin lataajan nettivalmennuksesi sisältöön ja asiantuntijuuteesi.

Haluat houkutella liidejä, jotka kääntyvät ostaviksi asiakkaiksi myöhemmin. Jos siis myyt nettivalmennusta maratonia varten, älä käytä liidimagneettina sisältöä, joka ei liity millään tavalla tuotteeseesi.

Tehokkaaksi todettuja liidimagneetteja – ota nämä käyttöön!

Liidimagneetteja on monenlaisia. Tässä muutama tehokkaaksi todettu esimerkki. 

 • Ilmainen alennuskoodi verkkokauppaan

Mikäli olet verkkokauppias, ilmainen alennuskoodi on yksi suosituimmista (ja toimivaksi todetuista) keinoista uusasiakashankintaan.

Alennuskoodin avulla madallat ensimmäisen oston kynnystä sekä saat liidin lataajan yrityksesi vaikutuksen piiriin. Sähköpostiosoitteen avulla voit mainostaa jatkossa uusia mallistojasi, alennusmyyntejäsi ja tuotevalikoimaasi erittäin kustannustehokkaalla tavalla. 

 • Pre-launch kampanja

Mikäli olet julkaisemassa uusia tuotteita, voit mainostaa pre-launch kampanjaa, jonka avulla takaat yhteystietonsa jättäjille pääsyn ensimmäisenä uusien tuotteiden pariin.

Pre-launch -kampanjaa voi hyödyntää myös esimerkiksi suuren alennusmyynnin lähestyessä – jättämällä yhteystiedot kuluttaja pääsee ensimmäisenä käsiksi huippualennettuihin tuotteisiin.

Pre-launch -kampanjoissa kannattaa tosin huomioida, että ne toimivat parhaiten siinä vaiheessa, kun brändi on jo kasvattanut jalansijaa ja suosiota kuluttajien keskuudessa. 

 • Case study

Case study on konkreettinen esimerkki siitä, kuinka autoit ratkaisemaan asiakkaan ongelman. Case study voi olla oiva liidimagneetti erityisesti silloin, jos myyt konsulttipalveluita tai esimerkiksi digimarkkinointia asiakkaillesi.

Loistava case study ei ainoastaan kerro lukijalle kuinka hyvin onnistuit tuottamaan tuloksia asiakkaallesi, vaan tarjoaa konkreettista tietoa miten tulokset saavutettiin. Lukijaa ei kiinnosta sisältö, joka ei hyödytä häntä millään tavalla. Ihanteellinen case study on siis sellainen, joka tarjoaa lukijalle ohjeita kyseisten tulosten saavuttamiseen.

Mikäli kaipaat esimerkkiä opastavasta case studysta, kurkkaa Sloganin Case North Outdoor. 

 • Videopas tai muu videosisältö

Erityisesti jos markkinoit verkkokurssia, voi ilmainen oppitunti olla tehokas tapa houkutella kuluttaja vakuuttumaan kurssisi laadusta ja ostamaan sen käyttöönsä.

Ihmiset haluavat varmistua siitä, että kurssisi on hintansa väärti – mikä olisikaan parempi tapa todistaa ammattitaitosi, kuin tarjoamalla rajattu määrä ilmaista sisältöä kuluttajien testattavaksi?

Video-oppaissa – kuten muissakin liidimagneeteissa – on hyvä muistaa, että ilman laadukasta sisältöä kuluttajaa on vaikeaa houkutella ostamaan. Panosta siis siihen, että tarjoamasi videosisältö on varmasti hyödyllistä kuluttajalle. 

 • Webinaari

Webinaari on hyvä keino kaupan klousaamiseen erityisesti siinä vaiheessa, kun kuluttaja on jo jollain tapaa tuttu yrityksesi kanssa. Tarjoamalla mielekästä webinaarisisältöä saat liidin huomattavasti lähemmäs ostopäätöstä, sillä hän tutustuu väkisin tarjoamaasi kuunnellessaan sinua webinaarin ajan.

Webinaari onkin loistava tapa vakuuttaa kuluttaja asiantuntijuudestasi tai yrityksesi tarjoamasta. Webinaarin osallistujat ovat vaivautuneet paikalle kuuntelemaan puhettasi, joten he ovat jo tavallista liidiä lähempänä ostopäätöstä.

Esimerkiksi matkatoimiston voisi olla hyödyllistä tarjota webinaari ulkomailla matkustamiseen liittyen. Aiheena voisi olla esimerkiksi se, millaista on matkustaa Etelä-Amerikassa pandemian jälkimainingeissa.

Webinaaria järjestäessä on tosin hyvä huomata, että ihmiset voivat olla skeptisiä ostamaan sinulta, sillä he tietävät että webinaarin lopullisena tarkoituksena on myydä palveluitasi. Onnistunut webinaari poistaa viimeisimmätkin skeptisyydet ja oston esteet kuluttajan tieltä.

Hyvän webinaarin luominen vie aikaa, mutta tulokset voivat olla loistavia. Tämän vuoksi webinaaria ei kannata järjestää hutaisten, vaan todella panostaa sen laadukkuuteen.

Onnistuneiden Facebook-liidimainosten best practices

Tarkkuutta kohderyhmän kanssa

Facebook-liidimainoksen tulee olla sellainen, joka vetoaa oikeaan kohderyhmään. Mainoksen kohdentamisen kanssa tulee siis käyttää tarkkuutta. Facebook onneksi tarjoaa laajan valikoiman eri kohdennustapoja, joiden avulla voit varmistaa, että viestisi tulee oikeiden ihmisten silmien eteen.

Vaihtoehtoisesti voit myös kohdistaa mainoksen laajaan kohderyhmään ja puhutella oikeita ihmisiä mainoksen tekstin ja visuaalisen ilmeen avulla.

Hyvä keino esimerkiksi maraton-treenaajien tavoittamiseen on käyttää mainostekstiä, jossa kohderyhmää puhutellaan suoraan esimerkiksi lauseilla kuten  “Maratonjuoksijaksi 30 päivässä” tai “Näin selviät ensimmäisestä maratonistasi”.

Aiheeseen liittyvä visuaalinen kuvitus edesauttaa sitä, että juuri sinun kohderyhmääsi kuuluvat ihmiset kiinnostuvat mainoksesta.

Hyödynnä silmiinpistävää tarjousta

Sisällön lataamisesta seuraavan hyödyn pitää olla riittävän hyvä, että kuluttaja vaivautuu jättämään yhteystietonsa sitä vastaan.

Olennaista hyvän tarjouksen lisäksi on myös se, miten hyvin se kommunikoidaan Facebook-mainoksessa. Mieti, miten saat tarjouksesi hyvät puolet esitettyä ytimekkäästi ja kuluttajia kiinnostavalla tavalla.

Testaa ja optimoi

Liidimagneettien ja -mainosten luominen vaatii usein testaamista ja optimointia, sillä aina eka versio ei osu kerralla purkkiin. Tämän vuoksi testejä kannattaa suorittaa eri mainostekstien, kuvien ja tarjousten välillä.

Toteuttamalla testejä eri mainosten välillä löydät parhaan mahdollisen mainos-, tarjous- ja kohderyhmäyhdistelmän, jonka avulla saat houkuteltua edullisempia ja parempia liidejä tuotteidesi pariin.

Uusia liidejä Facebook-liidimainonnan avulla

Liidejä on hyvä houkutella perinteisen Facebook-mainonnan lisäksi myös erityisen kampanjatyypin, eli Facebook-liidimainonnan avulla. Se on loistava työkalu oikeiden ihmisten tavoittamiseen ja yhteystietojen keräämiseen suoraan Facebookin mainosalustalla.

Mainoksen keräämä data voidaan yhdistää suoraan verkkokaupan CRM-järjestelmään tai sähköpostijärjestelmään, johon tiedot saadaan tallennettua.

IOS 14.5 -muutos vaikeuttaa Facebookin analytiikan seuraamista, mutta muutos ei yllä liidimainontaan asti. Koska liidin yhteystiedon kerääminen tapahtuu Facebookin omalla alustalla, konversiot tallentuvat aina Facebookin dataan.

Mikäli konversio tapahtuisi yrityksen nettisivuilla, Facebookin analytiikka ei välttämättä saisi kaikista konversioista kiinni. Tämän vuoksi erityisesti tänä päivänä Facebook-liidimainonta on loistava keino uusasiakashankintaan, ja sitä kannattaa ehdottomasti testata osana omaa liidinhankintaa.

liidit

Liidimainonta käyntiin vaivattomasti

Meillä Sloganin tyypeillä on vuosien kokemus tuloksekkaan digimainonnan toteuttamisesta asiakkaillemme. Mikäli kaipailet jeesiä liidimagneetin rakentamiseen ja tuloksekkaan liidimainonnan aloittamiseen, ota yhteyttä! 

 

Kategoriat
Digimarkkinointi Facebook mainonta Google Ads mainonta

Google Adsin ja Facebookin yhteispeli – näin onnistut!

Google Ads vai Facebook-mainonta? Nykypäivänä kysymys ei ole enää siitä, kannattaako valita Google Ads vai Facebook-mainonta yrityksen digimarkkinointikanavaksi, sillä parhaat tulokset saat ehdottomasti aikaiseksi kanavien yhteispelillä. Tässä artikkelissa käymme läpi Google Ads-hakusanamainonnan ja Facebook-mainonnan välisiä hienouksia ja sitä, miksi nämä kaksi kanavaa yhdessä tukevat loistavasti yrityksesi myynnillisiä tavoitteita.

Lue, kuinka aloitat tehokkaan mainonnan kahden suosituimman digimarkkinointikanavan avulla!

Facebook-mainonta on tehokas keino tunnettuuden ja myynnin kasvattamiseen

Facebook tarjoaa enemmän valinnanvaraa mainosten kohdentamiseen kuin mikään muu sosiaalisen median mainoskanava. Facebookissa voi kohdentaa mainontaa mm. demografisten tietojen, verkkokäyttäytymisen, kiinnostuksen kohteiden ja samankaltaisuuden perusteella.

Facebook-mainonta sopii erityisesti hieman tuntemattomamman brändin tai tuotteen mainostamiseen, sillä sen avulla voit tuoda tuotteesi ja yrityksesi potentiaalisten asiakkaiden silmien eteen immersiivisellä ja visuaalisella tavalla. Se on siis loistava keino luoda tunnettuutta uudelle tuotteelle tai brändille.

Voit testata mainontaa videoiden, kuvien ja tuotekuvien avulla ja selvittää, mikä mainostapa vetoaa parhaiten kohderyhmääsi.

Facebookissa ollessaan ihmiset harvemmin aktiivisesti etsivät ostettavia tuotteita, mutta tehokkaalla Facebook-mainonnalla voit saada ihmisten mielenkiinnon herätettyä. Facebook-mainonnan avulla on mahdollista saada kauppaa sekä tunnettuutta aikaiseksi, ja tämä tekee siitä loistavan valinnan yrityksen digimarkkinointikanavaksi.

Lisäksi, Facebookissa voit toteuttaa uudelleenmarkkinointia, eli mainostaa esimerkiksi ihmisille, jotka ovat selanneet aiemmin verkkokauppasi tuotteita. Uudelleenmarkkinoinnin laajat mahdollisuudet ovat ehdottomasti yksi Facebook-mainonnan suurimmista eduista.

Google Ads hoitaa homman erityisesti ostopolun loppupäässä

Lähtökohtaisesti Google-hakusanamainonta on käytännöllinen kanava tavoittamaan ihmisiä, jotka ovat jo ostopolun loppupäässä. Siinä vaiheessa kun Facebook-mainonnan avulla tuotteillesi on luotu kysyntää ja kävijä hakee tuotetta Googlesta, hoitaa Google Ads -mainonta ostotapahtuman loppuun.

Google Ads on lisäksi oiva kanava silloin, kun käyttäjät etsivät uusia tuotteita ostettavaksi.

Jos käyttäjä esimerkiksi tekee Google-hakuja sanoilla “polkupyörä” tai “polkupyörä netistä”, hän saattaa olla potentiaalinen asiakas ostamaan polkupyöriä. Ja jos kyseinen käyttäjä näkee hakuansa vastaavan polkupyörämainoksen, hän saattaa päätyä ostamaan kyseisen polkupyörän.

Googlen suurin kilpailuvaltti on ehdottomasti se, että käyttäjille mainostetaan täysin heidän hakuihinsa sopivia tuotteita. Kun ihminen hakee tiettyä tuotetta, erityisesti erittäin tarkalla hakutermillä, hän voi olla harkitsemassa sen ostamista.

Google-hakusanamainontaa voi hyödyntää myös brändimainonnassa. Mikäli olet esimerkiksi kampaamoyrittäjä, voi olla hyödyllistä näkyä Google hakusanamainoksissa silloin, kun käyttäjät hakevat kampaamoja alueellasi.

Tällöin yrityksesi nousee tuloksissa esiin ja saatat onnistua houkuttelemaan uusia asiakkaita yrityksesi pariin Google-näkyvyyden avulla, vaikka klikin tuoma kauppa ei tallentuisikaan Googlen dataan.

Hyödyntävätkö kilpailijasi eri mainoskanavien yhteispeliä? 

Kun alat suunnittelemaan Google Adsin ja Facebook-mainonnan yhteispeliä, on hyvä olla perillä myös siitä, miten kilpailijasi toimivat. Erityisesti jos kilpailijasi mainostavat vain yhdessä mainoskanavassa, voi kanavien yhteispeli auttaa sinua voittamaan kilpailijoiden markkinaosuutta itsellesi.

Mikäli kilpailijasi esimerkiksi mainostavat ainoastaan Facebookissa, voi Google-näkyvyys olla sinulle hyvin hyödyllistä. Leikitään, että kilpailijasi mainostaa Facebookissa samassa kaupungissa toimivaa kampaamoa. Kuluttaja näkee kilpailijasi mainoksen Facebookissa, mutta ei klikkaa sitä. Muutaman päivän päästä hän muistaa näkemänsä mainoksen, mutta ei muista enää yrityksen nimeä.

Kuluttaja siirtyy tällöin Googleen. Hän tekee haun hakusanoilla kampaamo + (kaupunki), mutta kilpailijasi ei mainosta Googlessa. Sen sijaan hän löytää sinun Google-mainoksesi, ja päätyy tekemään varauksen kampaamoosi Google Ads -mainoksesi kautta.

Koska kilpailijasi Google-mainonta ei ollut kunnossa, sait asiakkaan hänen Facebook-mainoksensa ansiosta. Tämä on toki ainoastaan yksi kärjistetty esimerkki, mutta se kuvastaa hyvin, miksi Facebook-mainonta ja Google Ads ovat loistavia tukemaan toisiaan.

On aina hyvä tutkia kilpailijoiden tekemisiä ja miettiä, miten hyvin he mainostavat. Usein voit hyötyä siitä, jos kilpailijoidesi mainontatavassa on puutteita.

Voit tutkia kilpailijoidesi tekemisiä tekemällä toimialaasi sopivia Google-hakuja ja katsomalla, mitä mainoksia nousee esiin. Kilpailijoidesi Facebook-mainoksia voit taas tutkia suoraan Facebook Ad Librarysta. Sieltä näet kaikki mainokset, joita kilpailijasi pyörittävät tällä hetkellä.

Mitä Google Ads- ja Facebook-mainonnassa menestyminen vaatii?

Digimainontaa aloittaessa on hyvä muistaa, että Google- ja Facebook-mainonnassa on harvemmin tarjolla pikavoittoja, sillä tehokkaan mainonnan toteuttaminen vaatii aikaa ja harjoittelua.

Vaikka antaisit mainostilisi suoraan ammattimaisen digitoimiston käsiin, vaatii mainonnan optimoiminen aikaa. Mainostajan tulee löytää sopivimmat kohderyhmät sekä tehdä testausta eri mainoskuvien ja -tekstien, Call-To-Actioneiden, kampanjatavoitteiden ja monen muun aspektin välillä.

Mainoskanavan tehokkuutta voi usein arvioida järkevästi vasta useamman kuukauden mainostamisen jälkeen. Mikäli toteutat mainontaa itse, salli itsellesi riittävästi aikaa mainoskanavan hienouksien opettelemiseen ja mainosten hiomiseen. Pikavoittoja harvemmin tapahtuu yhdessä yössä.

Mikäli taas päätät palkata ulkopuolisen digimarkkinointitoimiston hoitamaan mainonnan puolestasi, salli riittävästi aikaa mainosten optimoimiseen. Riittävällä testaamisella mainonta voidaan saada hyvin tuloksekkaaksi pitkässä juoksussa.

Google Ads ja Facebook-mainonta tukevat mainiosti toisiaan

Uskomme vahvasti Google Adsin ja Facebook-mainonnan yhteispeliin. Facebookin avulla voit luoda kiinnostusta ja kysyntää, ja Google Adsin avulla varmistaa, että kiinnostuksen herättyä tuotteesi on helppo löytää.

Lisäksi Facebook-uudelleenmarkkinoinnin avulla asiakkaita on helppo muistuttaa tuotteidesi olemassaolosta, ja siten saada enemmän kauppaa aikaiseksi myös jo olemassa olevien asiakkaiden keskuudessa.

Psst! Me Sloganilla toteutetaan tehokasta digimainontaa erikokoisille yrityksille. Jos haluat jättää Google- ja Facebook-mainostamisen suoraan ammattilaisten käsiin, tutustu palveluihimme ja jätä tarjouspyyntö!

Kategoriat
Digimarkkinointi Facebook mainonta

Facebook-mainossijoittelut – näin valitset sopivimman mainospaikan tavoitteeseesi nähden

Facebook-mainossijoitteluiden avulla voit valita, millaisilla mainospaikoilla Facebook-mainoksesi näkyvät. Vaikka automaattisten sijoitteluiden valitseminen on usein toimiva taktiikka Facebook-mainonnassa, joskus sijoitteluiden valitseminen manuaalisesti voi tuoda parempia tuloksia mukanaan. Lue, kuinka valitset tavoitteisiisi sopivimman mainossijoittelun Facebookissa!

Mitä Facebook Ad Placement vaihtoehtoja on olemassa?

Facebookissa on mahdollista valita hyvinkin tarkkaan, millaisilla mainospaikoilla mainoksesi näkyy. Valittavana on 15 eri mainospaikkaa neljästä eri kategoriasta: Facebook, Instagram, Audience Network ja Messenger.

Eri sijoittelukategorioita ovat:

 • Feeds
 • Stories
 • In-Stream
 • Search
 • Messages
 • In-Article
 • Apps

Sijoitteluiden rajaamiseen voi olla useampia syitä. Tietyt brändit voivat haluta rajata tarkkaan, millaisissa yhteyksissä heidän mainoksiaan näytetään. Samoin tietynlaiset erityiset mainoskampanjat, kuten Instagram Reels -mainoskampanjat, vaativat käytännössä sen, että sijoitteluihin jätetään pelkästään Reels-vaihtoehto päälle.

Kun tiedät, mitkä sijoittelut tuovat parhaiten tuloksia mukanaan, voit rajata pois vähemmän tuottavia kategorioita, ja pyrkiä optimoimaan mainoksiasi parempaan suuntaan.

Huomioi kuitenkin rajauksia tehdessäsi, että jätät algoritmille tarpeeksi valinnanvaraa päätösten tekemiseen. Facebook toimii usein optimaalisemmin silloin, kun sillä on tarpeeksi vaihtoehtoja mainosten pyörittämisen suhteen. Tämän vuoksi sijoitteluita ei kannata rajata orjallisesti jokaisessa kampanjassa, mutta niiden suhteen kannattaa toteuttaa tapauskohtaista testausta parhaiden tulosten löytämiseksi.

Kuinka Facebook-mainossijoitteluita muokataan? 

Näin muokkaat mainostesi sijoitteluja:

1. Mene Facebook Ads Manageriin. Valitse kampanja jonka sijoitteluita haluat muokata, ja mene mainosryhmätason muutoksiin.

2. Mene kohtaan Placements. Automatic Placements on valittuna automaattisesti, joten valitse Manual Placements.

3. Valitse, mitkä Ad Placementit haluat valita kampanjallesi.

Automaattiset sijoittelut – hyvät ja huonot puolet

Facebook suosittelee lähtökohtaisesti hyödyntämään automaattisia sijoitteluita, sillä silloin Facebookin algoritmi voi vapaammin valita, missä mainosta näytetään.

Automaattiset sijoittelut ovat lähtökohtaisesti ihan hyvä valinta kampanjaan, mutta niin kuin muissakin Facebook-mainonnan osa-alueissa, myös sijoitteluissa kannattaa toteuttaa pientä testaamista tulosten optimoimiseksi.

Lähtökohtaisesti automaattiset sijoittelut ovat hyvä valinta silloin, jos kyseessä on konversioon tähtäävä kampanja (osto, liidi, ostoskärryyn lisääminen jne).

Tällöin Facebook näyttää mainoksiasi niillä sijainneilla, joista se uskoo saavansa eniten konversioita aikaiseksi. Tällöin mainostajalle ei ole hirveästi väliä sillä, tuleeko konversio Feedistä vai Audience Networkista, kunhan konversioita tapahtuu.

Tosin, jos kyseessä on Liikenne- tai Reach-kampanja, sijoitteluiden valinnalla voi olla suurempi merkitys. Lähtökohtaisesti Feedissä ja Storyssä näkyvät mainokset saavat parempia tuloksia aikaiseksi näissä kampanjatyypeissä, sillä Feedin ja Storyn huomioarvo on esimerkiksi Audience Networkia suurempi.

Mikäli Reach-mainoksesi näkyy esimerkiksi huonolaatuisen blogitekstin sivukulmassa, se saa todennäköisesti vähemmän huomiostasi kuin tullessaan vastaan koko ruudun mittaisena Storyssä. Tämän vuoksi vaikka Facebookin data näyttäisi esimerkiksi Audience Networkin tuovan paljon impressioneita mukanaan, nämä ihmiset eivät ole välttämättä todellisuudessa noteeranneet mainostasi juurikaan.

Etenkin Liikenne ja Reach-kampanjoissa kannattaa siis ainakin testata sijoitteluiden rajaamista ja testin vaikutusta saavutettuihin tuloksiin.

Nämä Facebook-mainossijoittelut kannattaa pitää päällä lähes aina

Lähtökohtaisesti suurin osa impressioneista ja liikenteestä tulee yleensä Feedistä ja Storysta. Tämä johtuu siitä, että iso osa Facebookin ja Instagramin käyttäjistä viettää suurimman osan ajastaan siellä.

Feedin ja Storyn mainokset ilmestyvät keskelle ruutua suuressa koossa, joten ne on usein muita mainostyyppejä helpompi huomata. Suuren kokonsa vuoksi myös Instagram Reels -mainokset saavat usein hyvin huomioarvoa aikaiseksi.

Lähtökohtaisesti siis jokaisessa mainoskampanjassa kannattaa olla valittuna ainakin Facebook ja Instagram Feed, Facebook ja Instagram Story ja Instagram Reels. Myös muut Feed- ja Story-tyypit voi jättää yleensä huoletta päälle.

Mainostyyppejä valitessa kannattaa tosin huomata, että Story ja Reels-mainoksille kannattaa luoda omat, koko ruudun mittaiset mainoksensa. Koko ruudun mittainen mainos saa enemmän huomioarvoa näissä sijoitteluissa kuin perinteinen, neliön kokoinen mainos.

Näistä Facebook-mainossijoitteluista voi tarvittaessa karsia 

Kuten ylempänä todettiin, Liikenne- ja Reach -kampanjatyypeissä voi olla joskus perusteltua testata myös tiettyjen mainossijoitteluiden karsimista.

Lähtökohtaisesti jos jotakin haluaa karsia, kannattaa ensimmäisenä sulkea pois Audience Network, eli nettisivujen ja sovellusten mainossijoittelut.

Kyseisiltä sijoitteluilta voi datan mukaan tulla impressioneita, mutta niillä on usein pienempi huomioarvo kuin muilla sijoitteluilla (esim Feed ja Stories). Tämä johtuu siitä, että mainosyleisö on usein sitoutuneempaa Facebookin ja Instagramin sisällä kuin Audience Networkin alustoilla.

Toinen paikka mistä sijoitteluita voi karsia on Messenger, sillä Messengerin mainosvolyymit ovat usein jo lähtökohtaisesti melko pieniä.

in-stream, Search ja In-article -sijoittelut tuovat myöskin mukanaan usein vain vähän impressioita, mutta ne voi testimielessä joko jättää päälle tai pois. Yleensä nämä sijoittelut tuovat mukanaan vain muutaman prosentin liikennettä, mutta kyseinen liikenne voi myös olla hyvin halpaa.

Muista nämä asiat Facebook-mainossijoitteluista

Mainossijoitteluihin tehtävät muutokset ovat hyvin tapauskohtaisia, joten siksi niiden välillä kannattaa suorittaa välillä testausta. Jossain kampanjassa tietty sijoittelu voi toimia todella hyvin, kun taas joskus voi olla järkevää karsia pois osa sijoitteluista esimerkiksi Liikenne-kampanjaa varten.

Automaattisten sijoitteluiden suosiminen ei ole myöskään typerä valinta. Tällöin Facebookin algoritmi saa enemmän päätösvaltaa siihen, millä sijainneilla mainosta näytetään.

Erityisesti brändi-imagomielessä mainossijoitteluihin kannattaa kuitenkin käyttää hieman ajatusta. Tietyt brändit voivat haluta valita tarkkaan, missä yhteyksissä mainoksia näytetään, ja tällöin eri mainossijoitteluihin tutustumisen tärkeys korostuu.

Yksi hyvä keino mainossijoitteluiden valintaan on Instagramissa ja Facebookissa vieraillessa pohtia, mitä mainoksia siellä tulee vastaan ja millaisilla mainospaikoilla. Millainen fiilis Audience Network -mainoksista tai Facebookin sivupalkin mainoksista tulee, ja klikkaisitko niitä itse? Perehtymällä eri sijoitteluihin saat paremman käsityksen siitä, millä mainospaikoilla haluat yrityksesi näkyvän.

Tosin mainossijoitteluita valitessa on myös hyvä muistaa, että vaikka tietty sijoittelu toisi vain vähän liikennettä mukanaan, ei kyseinen liikenne yleensä maksa juurikaan. Facebook mainossijoitteluiden valinnassa kannattaa siis brändi- ja kampanjakohtaisesti miettiä, haluatko tehdä manuaalisia rajauksia vai antaa automaattisten sijoitteluiden hoitaa homman puolestasi.

Psst! Me Sloganilla toteutetaan kannattavaa, datalähtöistä Facebook-mainontaa erikokoisille yrityksille. Jos haluat viedä Facebook-mainostamisesi uudelle tasolle, ota yhteyttä!

Kategoriat
Digimarkkinointi Facebook mainonta

5 kallista Facebook mainonnan virhettä – älä tee näin!

Facebook-mainonnassa on helppo tehdä virheitä, jotka maksavat paljon rahaa pitkässä juoksussa. Tässä artikkelissa esittelemme 5 yleistä virhettä, joita kannattaa välttää Facebook-mainonnassa. Lue eteenpäin!

1. Älä sulje aiempia asiakkaita pois kohdennuksesta

Kun luot kohderyhmän Facebookissa, lähtökohtaisesti sinun ei kannata rajata pois ihmisiä, jotka ovat ostaneet tuotteitasi aiemmin, ellei kyseessä ole puhtaasti uusasiakashankintaan tähtäävä mainonta. Yleensä ne ihmiset, jotka ovat ostaneet sinulta aiemmin, ovat todennäköisemmin valmiimpia ostamaan sinulta uudestaan kuin täysin uudet asiakkaat.

Vaikka joku olisi ostanut tuotteitasi aiemmin, hän harvemmin aktiivisesti ajattelee brändiäsi tai tuotteitasi päivittäin. Tämän vuoksi mainontaa kannattaa suunnata myös vanhoille asiakkaille, jotta muistutat heitä brändisi olemassaolosta ja voit houkutella heidät selaamaan muitakin tuotteitasi.

Tämä sääntö pätee myös silloin, jos kyseiset asiakkaat ovat sähköpostilistallasi. Älä turvaudu pelkkään sähköpostimarkkinointiin. Aiemmin ostaneiden asiakkaiden kohderyhmät ovat Facebookissa lähtökohtaisesti melko pieniä, joten et joudu maksamaan paljoakaan ylimääräistä sisällyttämällä aiemmin ostaneet ihmiset kohderyhmääsi.

Tosin, jos haluat rajata hieman kohdeyleisöäsi, joskus voi olla perusteltua rajata pois esimerkiksi asiakkaat, jotka ovat ostaneet sinulta tietyn aikamääreen sisällä. Voit rajata pois esimerkiksi ihmiset, jotka ovat ostaneet sinulta viimeisen 30 päivän sisällä, sillä nämä ihmiset eivät välttämättä ole vielä valmiita ostamaan sinulta heti uudestaan.

Älä kuitenkaan rajaa pois kaikkia aiemmin ostaneita asiakkaita kaikista kampanjoistasi, ja ole maltillinen rajausten kanssa.

2. Älä rupea villiksi maantieteellisen rajauksen kanssa

Suomi on pieni maa. Lähtökohtaisesti ei ole järkevää rajata mainontaa juurikaan maantieteellisen sijainnin perusteella, ellet ole täysin varma, että 100% kohderyhmästäsi asuu esimerkiksi Helsingissä.

Facebook toimii parhaiten silloin, kun sen algoritmille antaa enemmän valtaa päätöksenteossa. Liika kohderyhmän rajaaminen on ainoastaan mainostajan omaa arvailua siitä, mikä kohderyhmä on hyvä ja mikä ei. Facebook sen sijaan hyödyntää algoritmia parhaan kohderyhmän löytämisessä, ja mitä enemmän valinnanvaraa algoritmille antaa, sitä paremmin se toimii.

Lähtökohtaisesti Facebookissa isompi kohderyhmä on aina parempi. Facebookin omien suositusten mukaan optimikoko kohderyhmälle on 500 000 – 1 000 000 henkilöä, mikä on Suomessa monesti vaikeaa saavuttaa. Älä rajaa kohderyhmää turhaan maantieteellisillä rajauksilla, sillä oikeasti ostajia voi löytyä mistä päin Suomea tahansa.

Poikkeus tähän suositukseen on toki se, jos mainostat paikallista yritystä, joka ei toimita tuotteita muihin kaupunkeihin. Tällöin sinun kannattaa tietenkin mainostaa ainoastaan lähialueiden kuluttajille. Muussa tapauksessa käytä lähtökohtaisesti aina koko Suomea kohdennuksessa. 

3. Älä unohda IOS-muutosten vaikutusta mainontaan

IOS-muutosten myötä Facebook-mainonnasta on tullut aiempaa haastavampaa. Applen käyttäjät voivat nykyään valita, haluavatko he antaa Facebookille luvan seurata käyttäytymistään verkossa vai eivät.

Mikäli lupaa ei heru, Facebook saa aiempaa heikommin kiinni dataa käyttäjän kiinnostuksen kohteista ja verkkokäyttäytymisestä. Tämän vuoksi esimerkiksi kiinnostuksen kohteisiin perustuvat kohderyhmät eivät ole yhtä tarkkoja kuin aiemmin.

Jotta mainonnasta saa kaiken tehon irti jatkossakin, hyödynnä enemmän dataan perustuvia kohdennuksia, kuten asiakkaiden yhteystietoja kohderyhmien luomisessa. Lisäksi, uudelleenmarkkinointiyleisöjen rakentamisessa kannattaa hyödyntää enemmän Facebookin sovelluksessa tapahtuneita toimintoja.

Mikäli esimerkiksi luo ensiksi videomainoksen suurelle kohderyhmälle, ja myöhemmin näytät uuden mainoksen ihmisille, jotka katsoivat videotasi 10 sekuntia, Facebook saa paremmin kiinni käyttäjien toiminnasta, sillä videoiden katselu tapahtuu Facebookin omalla alustalla.

Samaan tapaan Facebook saa nykyään paremmin dataa kiinni esimerkiksi ihmisistä, jotka ovat selanneet Instant experience-mainostasi, kuin ihmisistä, jotka ovat vierailleet verkkosivuillasi.

Myös lookalike-yleisöjä kannattaa hyödyntää aiempaa enemmän, sillä kyseinen kohdennus antaa Facebookille enemmän valtaa oikeiden ihmisten löytämiseen.

Facebookin alustalla tapahtuvia kohdennuksia kannattaa siis jatkossa suosia aiempaa enemmän. 

4. Älä hyödynnä useampaa kiinnostuksen kohdetta yhdessä kohderyhmässä

Yhteen kohderyhmään on hyvä sisällyttää vain yksi kiinnostuksen kohde. Vain tällöin voit tietää, mikä kiinnostuksen kohde oikeasti tuo maksavia asiakkaita verkkokauppasi pariin.

Mikäli samassa kohderyhmässä on kiinnostuksen kohteina esimerkiksi koirat, kissat, urheilu ja ruoanlaitto, et voi tietää, mitkä kyseisistä kiinnostuksen kohteista ovat toimivia ja mitkä eivät. Tämän vuoksi laita aina yhteen kohderyhmään vain yksi kiinnostuksen kohde ja testaa, mikä kohdennus toimii parhaiten.

Lisäksi, mikäli hyödynnät esimerkiksi lookalike-kohdennusta, älä käytä lisäksi rajauksessa kiinnostuksen kohteita. Muutoin kehotat Facebookia etsimään ihmisiä jotka vastaavat lookalike-kohderyhmääsi JA pitävät esimerkiksi kissoista. Tällöin rajaat kohderyhmääsi turhaan. Tämän vuoksi älä yhdistä lookalike-kohdennusta ja kiinnostuksen kohteita samassa kohderyhmässä.

5. Älä rajaa reta-mainoksia liikaa

Reta-mainontaa eli uudelleenmarkkinointia kannattaa hyödyntää Facebook-mainonnassa niin paljon kuin mahdollista. Yksi yleinen virhe reta-mainontaan liittyen on kuitenkin se, että kohderyhmää rajataan liikaa.

Jos esimerkiksi mainostat verkkokaupan vierailijoille, tee kohderyhmästä ennemmin liian suuri kuin liian pieni. Esimerkiksi mainostamalla edellisille 120 päivän verkkokaupan vierailijoille luot isomman kohderyhmän, joista Facebook voi sitten poimia parhaiten ostavat kuluttajat, joille näyttää mainoksia.

Esimerkiksi mainostaessasi 120 päivän verkkosivuvierailijoille Facebook näyttää alkuun yleensä mainoksia ihmisille, jotka ovat vastikään vierailleet sivuillasi. Alkuun mainoksesi siis saattavat näkyä edellisen kolmen päivän vierailijoille, ja pikkuhiljaa ihmisille, joiden vierailuista on kulunut enemmän aikaa.

Joten vaikka hyödyntäisit suurtakin aikamäärettä, Facebook valitsee joka tapauksessa ensiksi parhaat mahdolliset ihmiset, joille mainostaa. Isomman kohderyhmän tapauksessa Facebookilla on kuitenkin varaa mainostaa myös ihmisille joiden vierailusta on kulunut enemmän aikaa, ja näistä ihmisistä saattaa löytyä ostavaa yleisöä. Älä siis rajaa kohderyhmää turhan kapeaksi.

Hyödyntäessäsi reta-yleisöä älä käytä samassa kohderyhmässä muita rajauksia. Älä siis rajaa lisäksi esimerkiksi iän, sijainnin tai kiinnostuksen kohteiden avulla. Jos hyödynnät verkkosivuvierailijoita ja kiinnostuksen kohteita, kehotat Facebookia etsimään ihmisiä jotka ovat vierailleet sivuillasi JA pitävät esimerkiksi koirista, ja näitä ihmisiä on luultavasti turhan vähän. Jätä siis turhat rajaukset pois.

Vaikka myisit tietylle sukupuolelle kohdennettuja tuotteita, kuten miesten jalkapallovarusteita, sisällytä reta-kohdeyleisöön silti myös naiset mukaan. Mikäli nainen on vieraillut verkkokaupassasi, hän saattaa etsiä esimerkiksi syntymäpäivälahjaa miehelleen, jolloin reta-mainonnan näkeminen saattaa saada hänet toteuttamaan oston. Älä siis rajaa reta-mainonnassa myöskään sukupuolen mukaan.

Facebook-mainonnan virheet pähkinänkuoressa

Facebook-mainonnan virheet liittyvät usein siihen, että Facebookin algoritmin toimintaa ei ymmärretä ja sitä rajoitetaan liikaa. Lähtökohtaisesti Facebook-mainonnassa kannattaa suosia suuria yleisökokoja ja antaa Facebookille valtaa valita, kelle näyttää mainostasi.

Applen IOS-muutokset tuovat omat haasteensa mainontaan, joten muutoksista kannattaa olla perillä ja ymmärtää, miten kukin kohdennustapa toimii nykypäivänä. Oikeaoppisella testaamisella ja mainonnan hiomisella Facebook-mainonnalla voidaan saada loistavia tuloksia aikaiseksi.

Kaipaatko apua mainonnan pyörittämiseen? Kysy lisää digimainonnan ammattilaisten toteuttamasta Facebook-mainonnasta!

Kategoriat
Digimarkkinointi Verkkokaupat

Verkkokauppias – Näin kirjoitat tuotekuvauksen, joka myy!

Hyvä tuotekuvaus on sellainen, joka saa lukijan vakuuttumaan tuotteesi erinomaisuudesta. Massasta erottuvia ja hyviä tuotekuvauksia voi olla vaikeaa kirjoittaa, sillä iso osa verkkokauppiaista käyttää yleensä kuvauksissa samaa, melko geneeristä kaavaa. Astetta persoonallisempi tuotekuvaus voi auttaa tekemään verkkosivuvierailijoista maksavia asiakkaita suuremmalla todennäköisyydellä.

Tässä artikkelissa esittelemme 6 vinkkiä myyvien tuotekuvausten kirjoittamiseen!

1. Hyödynnä kohdeyleisöösi vetoavaa huumoria

Jotta voit kirjoittaa myyviä tuotekuvauksia, sinun tulee ymmärtää kohdeyleisöäsi. Millaista kieltä he käyttävät ja millainen huumori vetoaa heihin? Jos kirjoitat tuotekuvauksen yleisöösi vetoavalla kielellä, saat parempia tuloksia aikaiseksi.

Alla olevassa esimerkissä on hyödynnetty sekä huumoria että mielikuvia luovaa kielenkäyttöä. Puhekielen käyttäminen tuotekuvauksessa on hyvä keino erottautua perinteisistä, virallista kieltä käyttävistä tuotekuvauksista. Huumoria käytettäessä tulee tosin varmistaa, että puhetapa sopii brändisi imagoon ja vetoaa kohderyhmääsi.  tuotekuvaus

Kuvan lähde: Shopify/ThinkGeek

Myös Oatly on hyvä esimerkki huumorin ja epävirallisen kielenkäytön hyödyntämisestä markkinoinnissa. Oatlyn pakkauksista löytyvät tuotekuvaukset eivät niinkään pyri myymään tuotetta kuluttajalle, vaan erottautumaan joukosta huumorin ja rennon puhetyylin avulla.

Kyseinen taktiikka on yksi syy sille, miksi Oatlyn markkinointi on saanut paljon mediahuomiota osakseen, niin hyvässä kuin huonossa. Vaikka Oatlysta voi olla montaa mieltä, ainakin persoonallinen markkinointitapa on tehnyt Oatlyn tunnetuksi maailmalla.

verkkokaupan tuotekuvaus

Tekstin lähde: Oatly

2. Kirjoita asiakaslähtöisesti

Asiakkaat etsivät tuotteita, sillä he haluavat joko ratkaisuja ongelmiinsa tai tehdä elämästään miellyttävämpää. Ihmisiä ei kiinnosta lukea rivikaupalla tekstiä siitä miten mahtava tuotteesi on, mikäli tuote ei hyödytä heitä millään tavalla.

Tämän vuoksi tuotekuvauksen tulisi tarjota ratkaisu asiakkaan kokemaan ongelmaan tai maalata tunteikas kuva siitä, miten paljon paremmaksi asiakkaan elämä muuttuu tuotteen ostamisen myötä.

Asiakaslähtöisessä kirjoittamisessa kannattaa hyödyntää tunteita sekä tunteisiin vetoavia kuvauksia. Mikäli kykenet tekstilläsi herättämään oikean tunteen lukijassa, hän ostaa tuotteesi suuremmalla todennäköisyydellä.

Mieti, kuinka tuotteesi parantaa asiakkaan elämää, ja kirjoita kuvaus, joka puhuttelee asiakkaan kipupisteitä tai mukavuudenhaluisuutta. 

3. Vetoa lukijan mielikuvitukseen

Markkinointi on suurelta osin asiakkaan ostohalun herättämistä oikean mielikuvan maalaamisen avulla. Verkkokauppakontekstissa kuluttajat eivät voi käsin koskea tuotteitasi, joten sinun täytyy käyttää enemmän vaivaa mielikuvien luomiseen.

Anna tuotekuvauksesi kertoa asiakkaalle, miltä hänestä tuntuu tuotteen käytön aikana. Voit hyödyntää kuvauksessa esimerkiksi hajuja, makuja ja tuntoaistia. Miltä pellavapusero tuntuu asiakkaan iholla? Millaisen tuoksun lumoihin käsisaippua saa käyttäjänsä?

Mielikuvitukseen vetoamalla voitat asiakkaan puolellesi. Jos asiakas kykenee kuvittelemaan itsensä käyttämässä tuotetta, hän ostaa sen suuremmalla todennäköisyydellä. 

4. Tarjoa tarpeeksi tietoa tuotteesta

Tuotekuvausten kirjoittamiseen kannattaa käyttää aikaa ja vaivaa. Tuotekuvauksen tulee tarjota asiakkaalle tarpeeksi tietoa kaikista häntä mietityttävistä asioista.

Kokeile selvittää tuotekuvaustesi kipukohtia esimerkiksi kysymällä lähipiiriltäsi, mitä tietoja he kaipaisivat tuotteesta ennen ostopäätöksen tekemistä. Kaipaavatko he enemmän tietoa väristä, koosta, toimitusehdoista tai tuotteen laadusta?

Kärjistetysti sanottuna mitä enemmän tietoa tarjoat tuotekuvauksessa, sitä parempi kuvauksesi todennäköisesti on.

Moni nettishoppailija voi samaistua kokemukseen, jossa kiinnostavan tuotteen ostoaikomus tyssäsi riittämättömään tietoon tuotteen laadusta ja ulkonäöstä. Älä käännytä asiakkaitasi pois riittämättömillä tuotekuvauksilla.

Tosin, tieto kannattaa kirjoittaa siten, että se on helppo skannata läpi. Jos tekstiä on sivukaupalla ja olennainen tieto on vaikeaa löytää, se heikentää lukukokemusta.

5. Vältä geneerisiä lauseita ja perusteettomia superlatiiveja

Tuotekuvauksiin on helppo saada täytettä käyttämällä lauseita kuten “erinomaisen laadukas materiaali” tai “laadukkain vaihtoehto markkinoilla”. Ongelmana tämäntapaisissa kuvauksissa on se, että kaikki muutkin verkkokaupat käyttävät samoja fraaseja. Verkkokaupat harvemmin kuvaavat tuotteidensa olevan “ihan ok laatua”, ja liika superlatiivien käyttö saa lukijan usein pyörittelemään silmiään.

Jotta voisit välttää edellämainitun “joojoo”-reaktion asiakkaissa, käytä sisällöttömien superlatiivien sijaan kuvauksia, jotka konkreettisesti viestivät tuotteen paremmuudesta. Jos esimerkiksi myyt merinovillapaitaa, keskity kuvaamaan merinovillan luonnollisia hyötyjä, ja perustele tuotteen paremmuus näiden konkreettisten hyötyjen avulla.

Esimerkiksi merinovillapaidan tapauksessa voisit sanoa “luonnonkuituna merinovilla on hengittävä materiaali, joka lämmittää kylmällä säällä ja viilentää lämpimällä kelillä”.

Tällöin kuvaus ei keskity ainoastaan hehkuttamaan tuotteen objektiivista paremmuutta, vaan perustelee tuotteen laadun konkreettisemmalla tavalla. Vertaa yllä olevaa lausetta esimerkiksi sisällöltään tyhjempään lauseeseen “laadukkain materiaali markkinoilla”. 

6. Huomioi SEO-puoli ja digimainonta asiakkaiden saamisessa

Loistavista tuotekuvauksista ei ole hyötyä, mikäli asiakkaat eivät löydä verkkokauppaasi. Hyvän hakukoneoptimoinnin avulla saat verkkokauppasi ja tuotesivusi nousemaan paremmalle sijalle Googlessa, ja saat sitä kautta ilmaista liikennettä verkkokauppaasi.

Tekemällä hakusanatutkimuksen voit selvittää, mitä termejä kuhunkin tuotesivuun kannattaa sisällyttää.

Hakutermejä kannattaa käyttää seuraavissa paikoissa:

 1. Sivujen otsikoissa
 2. Sivun kuvien tageissa
 3. Sivun metakuvauksessa
 4. Tuotekuvauksissa ja -nimissä

Hakukoneoptimointia tulee ehdottomasti hyödyntää verkkokaupan optimoinnissa. Hakukoneoptimoinnin haittapuolena tosin on se, että hakusijoissa nouseminen vie paljon aikaa.

Hakukoneoptimoinnin ohella liikennettä voi ohjata verkkokauppaan kustannustehokkaasti digitaalisen mainonnan avulla. Esimerkiksi Facebook-mainonta ja Google Shopping -mainonta ovat oivia keinoja tuoda lisää maksavia asiakkaita verkkokauppaasi nopeallakin tahdilla.

Tuotekuvauksen kirjoittaminen pähkinänkuoressa

Hyvän tuotekuvauksen kirjoittaminen vie aikaa, mutta tuo myös tuloksia mukanaan. Hyvä tuotekuvaus on sellainen, joka poistaa viimeisimmätkin oston esteet asiakkaan tieltä. Kuvauksen tulisi viestiä konkreettisesti, mitä hyötyä asiakkaalle on tuotteen käytöstä.

Vältä tuotekuvauksessa tyhjiä fraaseja sekä perusteettomia superlatiiveja. Keskity sen sijaan kuvaamaan tuotteen aitoja hyötyjä ja maalaa asiakkaalle oikea mielikuva tuotteen käyttämisestä. Hyödynnä kuvauksissa persoonallista sävyä sekä sopivaa huumoria, mikäli uskot sen vetoavan kohderyhmääsi.

Jotta verkkokauppasi ei huku tuhansien muiden verkkokaupojen joukkoon, keskity verkkokaupan hakukoneoptimointiin sekä investoi kaupan digimarkkinointiin. Tällä tavoin voit taata, että asiakkaat löytävät verkkokauppasi nyt sekä tulevaisuudessa.

Tarvitsetko apua digimarkkinoinnin pyörittämiseen? Me toteutetaan Sloganilla datalähtöistä digimainontaa Facebookissa, Googlessa sekä LinkedInissä. Kysy lisää!

Kategoriat
Digimarkkinointi

Google Universal Analyticsin käyttö loppuu 2023 – kuinka toimia?

Google on ilmoittanut päättävänsä Google Universal Analyticsin käytön heinäkuussa 2023. Tämän jälkeen Universal Analytics ei kerää enää dataa, joten datan kerääminen tulee siirtää Google Analytics 4:ään. Tässä artikkelissa käymme läpi kaiken, mitä sinun tulee tietää aiheesta!

Mikä on Google Universal Analytics? 

Google Universal Analytics on Google Analyticsin versio, joka otettiin käyttöön vuonna 2012.

Universal Analyticsin rinnalle tuli vuonna 2020 Google Analytics 4, joka tarjoaa Universal Analyticsiä parempia ominaisuuksia niin tietoturvan kuin käytettävyydenkin kannalta.

Universal Analyticsin käytön päättyessä käyttäjien tulee siirtää datan kerääminen täysin Google Analytics 4:ään.

Miksi Google Analytics 4 syrjäyttää Universal Analyticsin? 

Universal Analytics ei kykene käsittelemään dataa eri alustoilta, kun taas Google Analytics 4 kykenee keräämään tietoa sekä nettisivuilta että sovelluksista.

Google Analytics 4 ei myöskään nojaa pelkästään evästeisiin, vaan se käyttää tapahtumaperusteista dataa. Tämä tekee datan keräämisestä luotettavampaa ja tarkempaa. Analytics 4 ei varastoi lainkaan käyttäjien IP-osoitteita, joten se tarjoaa Universal Analyticsiä parempaa yksityisyydensuojaa käyttäjille.

Google Analytics 4 voittaa Universal Analyticsin myös seuraavissa ominaisuuksissa:

1. Koneoppiminen tuo uusia mahdollisuuksia datan tulkintaan. Google Analytics 4 voi ennustaa käyttäjien tulevaa käytöstä esimerkiksi luomalla uusia kohdeyleisöjä ihmisistä, jotka todennäköisimmin tulevat ostamaan yrityksen tuotteita. Samaan tapaan koneoppiminen voi auttaa tunnistamaan käyttäjiä, jotka todennäköisimmin tulevat luopumaan asiakkuudesta.

2. Attribuutiomahdollisuudet ovat aiempaa laajempia. Analytics 4 seuraa muitakin attribuutiomalleja kuin viimeistä klikkausta, joten se auttaa tunnistamaan, kuinka eri markkinointitoimet vaikuttivat konversion syntymiseen.

3. Analytics 4 antaa paremman kuvan käyttäjän eri kosketuspisteistä ja elinkaaresta ilman, että data on pirstaloitunut eri alustojen kesken.

4. Analyticsin sisältöä voi kustomoida aiempaa enemmän vastaamaan käyttäjän tarpeita.

5. Analytics 4 on helppo integroida muiden Googlen ohjelmien kanssa. Analytics 4:n dataa voi siis käyttää esimerkiksi Google Ads -mainoskampanjoiden optimoinnissa entistä tehokkaammin.

Miten Google Analytics 4 otetaan käyttöön?

Google Analytics 4 kannattaa ottaa käyttöön mahdollisimman pian, sillä dataa ei ole mahdollista nähdä jälkeenpäin takautuvasti. Seuraa näitä ohjeita:

1. Mene Google Analyticsissa kohtaan järjestelmänvalvoja (tai admin). google analytics 4

2. Valitse Tili-sarakkeesta oikea tili. Jos käytettäviä tilejä on vain yksi, se on valittuna valmiiksi.

3. Valitse sarakkeesta Mittauskokonaisuus kohta Universal Analytics -mittauskokonaisuus. Universal Analytics kerää tällä hetkellä dataa verkkosivulta.

4. Valitse Mittauskokonaisuus -sarakkeesta GA4:n Setup Assistant.

5. Valitse Aloita ja sitten Haluan luoda uuden Google Analytics 4 -mittauskokonaisuuden.

6. Mikäli sivustollasi on käytössä gtag.js -tagi, voit valita Ota käyttöön datan keruu nykyisillä tageillasi. Tämä vaihtoehto voi näkyä myös silloin, jos käyttämäsi verkkosivun luontityökalu tai sisällönhallintajärjestelmä (WordPress, Shopify yms.) tukee jo kyseistä tagia.

-> Mikäli käytät Google Tag Manageria tai verkkosivustosi on tagattu analytics.js tagilla tai jos verkkosivustosi luontityökalu ei tue gtag.js -tagia, on sinun lisättävä tagi itse. Toimi silloin näin:

Lähde: Google

7. Valitse Luo mittauskokonaisuus. Tällöin ohjattu asennus luo uuden Ga4-mittauskokonaisuuden sekä kopioi Universal Analytics mittauskokonaisuuden nimen, URL-osoitteen, aikavyöhykkeen sekä valuutan asetukset.

Ohjattu asennus aktivoi lisäksi tehostetun mittauksen ja luo GA4 ja Universal Analytics -mittauskokonaisuuksien välille yhteyden, jonka avulla Universal Analyticsin määritykset voi siirtää GA4:ään Setup Assistentin avulla.

Kun prosessi on valmis, näkyy Google Analytics 4 -mittauskokonaisuuden Setup Assistant sivun yläkulmassa teksti Mittauskokonaisuuksien yhdistäminen onnistui. 

Mitä muuta Google Analytics 4:stä pitää tietää?

Google Analytics 4:ää ja Universal Analyticsia voi ja kannattaa alkuun käyttää rinnakkain, sillä ne keräävät dataa hieman eri tavoin.

Kaikki muuttujat eivät esimerkiksi kulje samalla nimellä ja osa muuttujista poistuu Analytic 4:stä kokonaan. Analytics 4:n käyttöönotto kannattaa siis aloittaa vaiheittain ja perehtyä uusiin muuttujiin ja termeihin, jotta käyttämisestä tulee sujuvaa.

Google Analytics 4 pyrkii entistä tietoturvallisempaan käyttäjäkokemukseen, joten GA4:n kanssa voi luottaa siihen, että päivitykset esimerkiksi GDPR:n suhteen tulevat todennäköisesti olemaan aiempaa paremmin ajantasalla.

Mikäli GA4:n käyttöönoton kanssa tulee ongelmia, kannattaa ottaa yhteyttä asiantuntevaan digitoimistoon, joka voi auttaa asiassa.

Kaipaatko tuloksekkaampaa digimainontaa? Me Sloganilla toteutamme datalähtöistä digimainontaa erikokoisille yrityksille. Tutustu lisää!

Kategoriat
Digimarkkinointi

GDPR, Google Analytics ja evästeet – miltä digimarkkinoinnin tulevaisuus näyttää?

GDPR ja Google Analytics sekä digimarkkinoinnin evästemuutokset ovat olleet viime aikoina paljon pinnalla uutisissa. Mitä uudet linjaukset tarkoittavat digimarkkinoinnin tulevaisuudelle, ja voiko digimarkkinointia vielä toteuttaa tehokkaasti? 

Tässä artikkelissa käymme läpi, mitä sinun tulee tietää aiheesta. 

GDPR ja Google Analytics – mikä on muuttunut? 

Mediassa on ollut viime aikoina paljon pinnalla GDPR sekä Google Analyticsin laillisuus. Keskustelu lähti liikkeelle Euroopan tietosuojaviranomaisten tekemästä linjauksesta, jonka mukaan Google Analytics -palvelun käyttö rikkoo EU:n GDPR-asetusta. 

Uusi linjaus perustuu siihen, että viranomaiset tulkitsevat Google Analyticsin keräämien IP-osoitteiden, erilaisten tunnisteiden sekä parametrien olevan yksilöitäviä tietoja, joita ei saa lähettää Yhdysvaltoihin. 

Viranomaispäätöksen mukaan Googlen omat suojatoimet eivät ole riittäviä, että ne estäisivät täysin Yhdysvaltojen tiedustelupalvelun pääsyn eurooppalaisten käyttäjien henkilötietoihin. Tiedustelupalvelu voi päästä käsiksi sellaisiin tietoihin, jotka ovat Yhdysvaltalaisten yritysten hallussa. 

Mitä uudet linjaukset tarkoittavat Google Analyticsin tulevaisuudelle?

Mainonta on Googlen suurimpia tulonlähteitä, ja mikäli viranomaisvaatimukset käskevät Googlea muuttamaan ohjelmiaan tietoturvaystävällisemmiksi, Google varmasti tekee juuri näin.  Mikäli GDPR estäisi Google Analyticsin käytön EU:n alueella, Google menettäisi valtavasti tuloja, mikä ei tietenkään ole Googlen intresseissä. 

Google siis tuskin purematta nielee päätöstä Analyticsin käytön rajoittamisesta. Edessä on varmasti oikeuskäsittely, joka tulee kestämään pitkään. Oikeuskäsittelyn aikana Googlella on hyvin aikaa sovittaa ohjelmistonsa vastaamaan yhä kiristyviin GDPR-vaatimuksiin.  

Tämän vuoksi GDPR:n ja Analyticsin tulevaisuuden yhteensovittamisesta ei kannata murehtia. Google tulee kyllä löytämään keinon, jolla Analyticsin käytöstä saadaan GDPR-ystävällistä, ja siten sen käyttöä voidaan jatkaa myös tulevaisuudessa.  

Voinko tehdä jotain Google Analyticsin suhteen?

Google on ilmoittanut etsivänsä ratkaisuja muuttuviin vaatimuksiin. Tärkeintä tässä kohtaa on siis odotella rauhassa, miten tilanne etenee. Analyticsin käyttö ei ole tällä hetkellä laitonta ja tilanne kehittyy edelleen, joten aiheeseen liittyviä uutisia ei kannata säikähtää. 

Voit kuitenkin odotellessasi huomioida, että seuraavat asiat ovat verkkosivusi tietoturvan kannalta kohdallaan:

-Varmista, että verkkosivusi pyytää käyttäjien suostumuksen evästeiden (cookies) käyttöön. GDPR:n mukaan evästeitä ei saa käyttää ilman lupaa. 

-Voit anonymisoida vierailijoiden IP-osoitteet Googlen ohjeiden mukaan. Tämä ei täysin estä tietojen siirtymiseen liittyviä ongelmia, mutta siitä on apua tietoturvan säilyttämisen kannalta. 

-Seuraa, miten tilanne kehittyy. Google varmasti julkaisee tulevaisuudessa ohjeistuksia aiheeseen liittyen, ja ohjeita seuraamalla voit huolehtia siitä, että yrityksesi Analyticsin käyttö on tietoturvasuojattua. 

Mikäli tilanne huolestuttaa, voit aina kääntyä osaavan digimarkkinointitoimiston puoleen. 

Entä digimainonnan evästemuutokset?

Markkinointimaailmassa on ollut jo pitkään puhetta kolmannen osapuolen evästeiden poistumisesta sekä käyttäjäseurannan heikkenemisestä. 

Evästeet ovat pieniä, verkkosivuilla olevia tekstitiedostoja, joiden avulla digimarkkinoijat voivat kerätä tietoa verkkosivukävijöistä ja kohdentaa heille mainontaa kerätyn tiedon avulla. 

Digimainonta on aiemmin pitkälti nojannut evästeisiin, sillä evästeiden avulla on voitu toteuttaa tehokasta kohdennettua mainontaa. 

Vahvistuneet tietosuojavaatimukset ja yleisön paine ovat kuitenkin aiheuttaneet sen, että mm. Google ja Apple ovat pitkälti vähentäneet evästeiden ja selaintapahtumien käyttöä mainonnan kohdentamisessa.

Google ilmoitti luopuvansa kokonaan kolmannen osapuolen evästeiden käytöstä, kun taas Apple on tarjonnut käyttäjilleen mahdollisuuden estää sovelluksia seuraamasta omaa verkkokäyttäytymistä

Kuten Google Analyticsin kanssa, myöskään evästemuutosten myötä ei kuitenkaan kannata saada sydänkohtausta. Digitaalinen mainonta ei ole kuolemassa evästemuutosten myötä, sillä digitaalista mainontaa voi kohdentaa muutenkin kuin evästeiden avulla. 

Mitä mainostaja voi tehdä Applen ja Googlen evästemuutosten suhteen?

Vaikka muutoksia ei kannata säikähtää, on tiettyjä askelia, joita mainostaja voi seurata optimoidakseen mainonnan kohdentamisen jatkossakin. 

Facebook-mainonnan osalta sinun kannattaa toimia näin:

1. Ota Facebookin Konversio-Api käyttöön. Konversio-Apin avulla voit kohdentaa mainontaa ilman verkkosivuvierailijoiden selaintietoja, sillä Api seuraa verkkosivuston tapahtumia palvelimen kautta. Konversio-Apin avulla voit siis kohdentaa mainontaa tietoturvallisesti myös ihmisille, jotka ovat kieltäneet selainseurannan. 

2. Määritä Facebook Business Managerin asetuksissa kahdeksan tärkeintä konversiotapahtumaa sivustotoimialuetta kohden. Konversiotapahtumat tulee asettaa tärkeysjärjestykseen, jotta Facebook tietää, mitä konversiotapahtumia pidät kaikkein tärkeimpinä. Suurella todennäköisyydellä haluat laittaa Oston tärkeimmäksi konversiotapahtumaksi, jotta Facebook voi optimoida mainoksesi etsimään ostavia asiakkaita. 

3. Vahvista yrityksesi toimialue (domain) Business Managerissa. Tällä tavoin voit välttää mahdolliset häiriöt sivustokampanjoissa. 

4. Voit aina myös tutkia vaihtoehtoisia tapoja kohdentaa mainontaa. Facebook-mainontaa pystyy kohdentamaan myös siten, että se ei hyödynnä vierailijoiden selaintietoja. Lisäksi digimainonnassa voi hyödyntää esimerkiksi sähköpostimarkkinointia tai sähköpostiosoitteiden avulla tapahtuvaa kohdentamista.

Googlen suhteen kannattaa toimia näin:

Tee hengitysharjoituksia asian suhteen. Google on kehittämässä vaihtoehtoisia tapoja, joilla mainontaa voi kohdentaa verkkosivukävijöille. Esimerkiksi vaihtoehtoisen seurantatavan (FLOC) avulla Google voisi kerätä tietoa ihmisistä, joilla on samantapaisia kiinnostuksen kohteita tai selailutapoja netissä.

Tällöin mainontaa voitaisiin näyttää yhteneville joukoille yksittäisten käyttäjien tietojen tunnistamisen sijaan. Mainonnan kohdentaminen huomioisi silloin paremmin käyttäjän yksityisyydensuojan. 

Miltä digimainonnan tulevaisuus näyttää?

Digimarkkinointi muuttuu jatkuvasti, ja sen voi nähdä perspektiivistä riippuen joko hyvänä tai huonona asiana. On käyttäjien kannalta positiivista, että tietosuojaan kiinnitetään tarkempaa huomiota, vaikkakin se vaatiikin uuden opettelua ja uusien vaihtoehtoisten toimintatapojen käyttöönottoa digimarkkinoijille.

Muutosten keskellä kannattaa muistaa, että suuret toimijat kuten Google ja Apple eivät aio antaa digitaalisen mainonnan kuolla. Digimarkkinoinnin tulosten heikentyminen tarkoittaisi suuria tulonmenetyksiä molemmille yrityksille. Tämän vuoksi kannattaa luottaa siihen, että tehokas digitaalinen mainostaminen onnistuu myös tulevaisuudessa.

Muutosten keskellä on tärkeää pysyä ajan tasalla siitä, mitä digimarkkinoinnin maailmassa tapahtuu, ja ottaa uusia toimintatapoja käyttöön. Kouluttautuminen on tärkeää jokaisella alalla, ja sama pätee myös digimarkkinointiin. Mikäli muutoksiin ei kykene sopeutumaan, voi helposti tippua mainonnan kelkasta.

Yksi vaihtoehto on palkata ammattitaitoinen digitoimisto hoitamaan mainontaa puolestasi. Tällöin sinun ei itse tarvitse stressata mainonnan muutoksista, vaan ulkopuolinen taho hoitaa tekniset asiat puolestasi. 

 

Me Sloganilla toteutamme digitaalista mainontaa erikokoisille yrityksille. Halutessasi voit tutustua lisää palveluihimme ja jättää yhteydenottopyynnön.

 

Kategoriat
Digimarkkinointi Facebook mainonta

+1100% myynnin kannattava vuosikasvu Facebook-mainonnalla – Case North Outdoorin verkkokauppa

Aloitimme toukokuussa 2020 yhteistyön North Outdoorin kanssa. North Outdoor myy verkossa laajaa valikoimaa suomalaisia, merinovillapohjaisia ulkoiluvaatteita. 

Vuoden yhteistyön aikana olemme onnistuneet kasvattamaan North Outdoorin verkkokaupan myyntiä 1100% käyttäen pääasiallisena työkalunamme Facebook-mainontaa. Verkkokauppa kasvatettiin siis alle puolessa vuodessa miljoonaluokkaan

Tuloksellisen mainonnan myötä North Outdoor on saanut lisää jälleenmyyjiä, ja useat tutut jälleenmyyjät ovat moninkertaistaneet tilauksensa jo ennakkoon. Verkkokaupan kasvun myötä koko North Outdoorin brändi ja sen myynti eri kanavissa on lähtenyt suorastaan lentoon.

Tsekkaa alta tarinamme siitä, miten pääsimme verkkokaupan markkinoinnissa kyseisiin lukuihin. 

Lähtökohta

Ennen yhteistyön aloittamista North Outdoor oli tehnyt itse hieman Google AdWordsia, Facebook-mainontaa ja vaikuttajamarkkinointia, mutta markkinointi oli ollut melko kokeilupohjaista, eikä esimerkiksi mainonnan testaamiseen ollut käytetty juurikaan aikaa. 

North Outdoor aloitti yhteistyön kanssamme sillä he kokivat, ettei heidän ajankäyttönsä ja osaamisensa välttämättä enää riitä laajamittaisen digimarkkinoinnin tekemiseen itsekseen. 

Yhteistyön alkaessa päätimme keskittyä ensin Facebook-mainontaan. Pian mainonta laajennettiin Google Shopping -mainontaan, hakukoneoptimointiin, määrätietoiseen uutiskirjemarkkinointiin sekä vaikuttajamarkkinointiin.

Miksi Facebook-mainonta? 

North Outdoorin Facebook-mainos

North Outdoorin markkinoinnin kanssa lähdimme liikkeelle Facebook-mainonnasta erityisesti siksi, että North Outdoor oli aloittaessamme vielä suhteellisen tuntematon brändi isossa mittakaavassa. 

Koska Suomi on pieni maa, jää esimerkiksi Google Adsin kautta saatava liikennemäärä usein melko pieneksi. Facebook taas tarjoaa enemmän mahdollisuuksia suurten massojen tavoittamiseen.

Facebookin avulla kykenimme tuomaan North Outdoorin brändin ja valikoiman uusien asiakkaiden tietoon. Pystyimme myös edullisesti testaamaan, mihin kohderyhmiin tuotteet vetoavat parhaiten. 

Laajojen kohdennusmahdollisuuksien avulla pystyimme tekemään mainontaa ihmisille heidän kiinnostuksen kohteidensa ja demografisten tietojensa avulla. Facebookilla on myös mahdollista tehdä uudelleenkohdennusta verkkokaupan aiemmille kävijöille, ja tämä oli tärkeä osa strategiaamme. 

Aloittaessamme Facebook-mainonnan tekemisen oli ensimmäinen tehtävämme varmistaa, että North Outdoorin verkkokaupasta löytyy Facebook-pikseli. Ilman pikseliä ei voitaisi seurata Facebook-mainonnasta seurannutta verkkokaupan myyntiä, liidejä, klikkauksia, kävijämääriä, tuloja tai sivun katseluita. Pikselin puuttuminen tekisi siis käytännössä Facebook-mainonnasta pelkkää arvailua. 

Jos sinun verkkokaupastasi puuttuu Facebook-pikseli, käy asentamassa se nyt heti. 

Kylmät, lämpimät ja kuumat yleisöt 

Yleistäen Facebook-mainontaa voidaan tehdä ns. kylmille, lämpimille tai kuumille yleisöille. Näiden yleisöjen tunnistaminen on tärkeää, sillä niille tulee markkinoida eri tavoilla. 

Kylmillä yleisöillä tarkoitetaan ihmisiä, jotka eivät vielä tunne brändiäsi tai tuotettasi. Näiden yleisöjen kohdalla tarkoituksena on pyrkiä tekemään brändisi tutuksi, jotta voit ohjata heidät myöhemmin tekemään ostoksia verkkokaupastasi. 

Lämpimät yleisöt ovat taas henkilöitä, jotka ovat jollain tapaa tuttuja brändisi kanssa – he ovat kenties käyneet joskus pyörähtämässä verkkokaupassasi. Lämpimille yleisöille myyminen on helpompaa kuin kylmille yleisöille, sillä he tietävät jo valmiiksi hieman siitä, mistä verkkokaupassasi ja brändissäsi on kyse. 

Kuumista yleisöistä puhutaan silloin, kun kyseiset henkilöt ovat jo tehneet ostoksia verkkokaupassasi – he ovat siis jo tuttuja tuotteidesi kanssa. Kuumat yleisöt on helpoin saada ostamaan sinulta uudestaan, olettaen että heidän kokemuksensa kanssasi on ollut hyvä. 

North Outdoorin kasvattaminen kohdentamalla eri yleisöille

Jotta kasvua voitaisiin saada aikaiseksi, tulee mainontaa tehdä eri tavalla erilaisille yleisöille. Mieti siis aina etukäteen, kenelle mainostat.

1. Kiinnostuksen kohteisiin perustuva kohdentaminen

Lähdimme rakentamaan North Outdoorin brändin tunnettavuutta kylmille yleisöille erityisesti hyödyntämällä markkinoinnissa kiinnostuksen kohteisiin perustuvaa kohdentamista. 

Kiinnostuksen kohteisiin perustuva kohdentaminen tarkoittaa sitä, että voit valita mainontasi kohderyhmän hyödyntämällä dataa ihmisten ihmisten kiinnostuksen kohteista sekä demografisista tiedoista ja käyttäytymisestä. Voit siis päättää, että tiettyä mainosta näytetään esimerkiksi vain 20-30-vuotiaille, ulkoilusta kiinnostuneille ihmisille. 

Testaamalla erilaisia kohderyhmiä pystyimme tuomaan North Outdoorin brändin kylmien yleisöjen tietoon. Pyöritimme samanaikaisesti mainoskampanjoita useille eri kohderyhmille, jotta saimme selville, mitkä tuotteet vetoavat parhaiten mihinkin kohderyhmään.Testaamalla onnistuimme löytämään välillä yllättäviäkin kohderyhmiä, joihin tietyt tuotteet vetosivat. 

Saatoimme esimerkiksi pyörittää koirista pitäville ihmisille mainoksia, joissa esiintyy mukana koiria. Tekemällä täsmällisesti eri kohderyhmiin vetoavia mainoksia onnistuimme nostamaan brändin tunnettavuutta ja saamaan ihmiset kiinnostumaan North Outdoorin tuotteista.

2. Mukautetut kohderyhmät

Mukautettujen kohderyhmien avulla voidaan mainostaa ihmisille, jotka ovat yritykselle jo entuudestaan tuttuja. Voit luoda mukautetun kohderyhmän esimerkiksi asiakkaidesi sähköpostiosotteiden perusteella. Näin voit tavoittaa yrityksestäsi kiinnostuneet asiakkaat suoraan Facebookissa.

North Outdoorin tapauksessa pyrimme hyödyntämään mukautettuja kohderyhmiä kaikin mahdollisin tavoin. Loimme kohderyhmiä mm. uutiskirjetilaajien, verkkokaupan kävijöiden, ostotapahtuman keskeyttäjien ja mainoksiin sitoutuneiden ihmisten perusteella. Kohderyhmiä syntyi myös ihmisistä, jotka olivat ostaneet tuotteita esimerkiksi viimeisen 30, 60 tai 90 päivän aikana.

Loimme mukautettujen kohderyhmien pohjalta myös samankaltaisuuteen perustuvia kohderyhmiä. 

3. Samankaltaisuuteen perustuvat kohderyhmät

Samankaltaisuuteen perustuvat kohderyhmät tarkoittavat sitä, että voit kohdentaa mainontaa esimerkiksi verkkokauppasi nykyistä asiakaskuntaa muistuttaville ihmisille. Facebook tutkii samankaltaisuutta esimerkiksi demografisten tietojen, käyttäytymisen ja kiinnostuksen kohteiden perusteella. 

Samankaltaisuuteen perustuvat kohderyhmät ovat erittäin toimivia esimerkiksi silloin, kun halutaan tehdä kohderyhmä ihmisistä, jotka muistuttavat esimerkiksi oston jo tehneitä henkilöitä.

North Outdoorin kohdalla teimme samankaltaisia kohderyhmiä mm. tiettyjen tuotteiden katsojista ja ostajista, tuotteita ostoskoriin lisänneistä, maksutapahtuman aloittaneista, uutiskirjeen tilaajista ja mainoksiin sitoutuneista henkilöistä. 

Osa samankaltaisista kohderyhmistämme perustui myös henkilöihin, jotka olivat viettäneet eniten aikaa North Outdoorin verkkokaupassa. Tässä tapauksessa käytimme mallina 25% eniten verkkokaupassa aikaa viettäneitä henkilöitä. 

Testaaminen oli myös samankaltaisuuteen perustuvien kohderyhmien keskiössä, sillä tuloksissa oli paljon kampanja- ja tuotekohtaisia eroja. 

4. Uudelleenmarkkinointi

Facebookissa voi toteuttaa myös uudelleenmarkkinointia. Voit esimerkiksi kohdentaa mainontaa ihmisille, jotka ovat lisänneet tuotteen ostoskoriinsa verkkokaupassasi, mutta eivät ole tehneet ostosta loppuun asti.

Tällä tavoin voit muistuttaa asiakkaita heitä kiinnostavista tuotteista ja lisätä todennäköisyyttä sille, että he palaavat viimeistelemään tuotteen oston. Uudelleenmarkkinointia voidaan toteuttaa myös esimerkiksi mainostamalla tuoteuutuuksia ihmisille, jotka ovat aiemmin ostaneet yrityksen tuotteita. 

North Outdoorin tapauksessa hyödynsimme uudelleenmarkkinointia mm. mainostamalla tuotesuosikkeja verkkokaupassa käyneille, ostoskoriin lisänneille ja maksamisen keskeyttäneille ihmisille. Paras tulos uudelleenmarkkinoinnissa ollaan saavutettu mainostamalla jo ostoksen tehneille ihmisille eri tuotteita eri mittaisilla aikaikkunoilla. Mainontaa on siis näytetty X tai Y päivää oston jälkeen, ja verrattu, mikä ajanjakso toimii parhaiten.

Kaikille verkkokaupan kävijöille on myös mainostettu tuotteita jälkimarkkinoinnissa, ja tehokkainta tämä markkinointi on ollut silloin, kun kohderyhmästä on luettu pois edellisen 30 päivän ostajat.  

Facebook-luettelo ja kauppa

Luettelon luominen on ehdoton osa verkkokaupan Facebook-mainontaa – luettelon avulla voit säilöä tietoa verkkokauppasi tuotteista Facebookissa. Luotuasi luettelon voit tehdä sen sisältämistä tuotteista mainoksia, ja asettaa Facebookin algoritmin näyttämään automaattisesti näitä mainoksia ihmisille, jotka ovat todennäköisimmin niistä kiinnostuneita. 

Kun luetteloon on yhdistetty verkkokaupan tuotedata, Facebook päivittää sen tiedot automaattisesti tunnin välein. Esimerkiksi verkkokaupan loppuunmyydyt tuotteet poistuvat automaattisesti luettelosta. Voit luoda luettelon tuotteista kokoelmia Facebookin sisällä, ja mainostaa tietyn kokoelman tuotteita haluamallesi kohderyhmälle esimerkiksi karusellimainoksina. 

Hyödynsimme luetteloa North Outdoorilla mm. uudelleenmarkkinoidessamme verkkokaupan tuotteita aiemmille verkkokaupan kävijöille heidän selaamiensa tuotteiden perusteella. Luettelomainontaa hyödyntämällä saimme Facebookin algoritmin automaattisesti näyttämään asiakkaille potentiaalisesti sopivia tuotteita North Outdoorin verkkokaupasta. 

Facebook-kaupan tuotteita merkattiin myös postauksiin Instagramissa ja Facebookissa. Erityisesti sosiaalisen median vaikuttajien tekemät Instagram-postaukset, joissa oli tuotemerkintöjä North Outdoorin tuotteisiin, menestyivät erityisen hyvin. 

Tärkeintä on testaaminen

North Outdoorin markkinoinnissa kaiken keskiössä oli mainosten jatkuva testaaminen. Parhaimmillaan saatoimme pyörittää yhdestä North Outdoorin tuotteesta mainontaa 22:lle eri kohderyhmälle, näyttäen jokaisessa kohderyhmässä neljää eri mainosta. Teimme laajaa testausta kokeilemalla erilaisia: 

-Kuvia

-Tekstejä

-Toimintokehotteita

-Mainosmuotoja

-Konversiotavoitteita

-Kohdeyleisöjä 

-Hintatarjouksia

Annoimme mainosten pyöriä rauhassa ja tarkistimme tuloksia ensiksi kolmannen mainospäivän kohdalla, ja uudestaan seitsemännen päivän kohdalla. Tehdessämme testausta teimme aina vain yhden muutoksen kerralla saadaksemme tietää, mikä yksittäinen tekijä mainonnassa toimii ja mikä ei. 

Testauksessa tulee muistaa, että mainontaa aloitettaessa käytännössä maksetaan siitä, että saadaan tietoa eri kohderyhmistä. Mainonta ei siis välttämättä ole alkuun lainkaan kannattavaa. Mutta kun saadaan kerättyä tarpeeksi dataa testien pohjalta, voidaan tuloksia lähteä kehittämään, ja alkaa lopulta mainostamaan parhaille kohderyhmille parhaalla mahdollisella tavalla. Tällä tavoin saadaan oikeaa, tuloksellista mainontaa aikaiseksi. Tuloksellinen mainonta vaatii siis aikaa sekä mainonnan seuraamista, ymmärtämistä ja analysoimista. 

Sähköposti- ja vaikuttajamarkkinointi

Facebook-mainonnan lisäksi autoimme North Outdooria tekemään tavoitteellista sähköposti- ja vaikuttajamarkkinointia. Olemme tehneet North Outdoorin kanssa strategisen linjauksen, että verkkokauppa ei tarjoa alennuksia muuten kuin vaikuttajien kautta tai pari kertaa vuodessa sähköpostilistalaisille lähetettyjen alennuskoodien kautta. 

Sähköpostimarkkinoinnin avulla North Outdoor on saanut vanhoja asiakkaita ja brändistä kiinnostuneita yksilöitä ostamaan lisää tuotteita. Sähköpostimarkkinoinnissa testataan aina toimivimmat viestit A/B-testauksen avulla.

Vaikuttajamarkkinoinnin avulla North Outdoor on saanut brändinsä uusien ihmisten tietoisuuteen ja social proofin ansiosta vaikuttajamarkkinointi on tuonut paljon uusia asiakkaita yritykselle. Vaikuttajien kautta saatavaa tuottoa on mitattu tarkasti, jotta olemme voineet puntaroida vaikuttajamarkkinoinnin tuomaa liiketoiminnallista hyötyä. Valitessamme vaikuttajia olemme pitäneet huolta siitä, että kyseiset henkilöt sopivat varmasti hyvin North Outdoorin brändiin. 

Mitä muuta kasvu vaatii

Kovaa kasvua haettaessa on tärkeää huolehtia siitä, että mainonnan lisäksi muutkin asiat toimivat. Markkinoinnin toteuttaminen on huomattavasti vaikeampaa, mikäli esimerkiksi myytävä tuote ei ole hyvä. Laadukas tuote myy aina paremmin ja luo positiivista word-of-mouthia. 

Mainonnassa on tärkeää käyttää laadukkaita kuvia ja videoita, sillä visuaalinen ja luova sisältö herättää ihmisten mielenkiinnon. Mikäli mainoksesi erottuu massasta, on todennäköisempää, että ihmiset klikkaavat sitä ja haluavat tutustua brändiisi paremmin. Laadukkaiden kuvien ja videoiden luomiseen kannattaa siis varata aikaa ja tarpeeksi suuri budjetti.

Verkkokaupan ja sen tukipalvelujen toimivuus on olennainen osa menestymistä. Mikäli verkkokauppaasi on epämiellyttävää käyttää, tai tarjoat vain suppean määrän maksuvaihtoehtoja, siirtyvät ihmiset mielellään asioimaan muualle. Samaan tapaan esimerkiksi asiakaspalvelun toimivuus ja tuotteiden palauttamisen helppous ovat tekijöitä, joilla voit parantaa asiakkaiden kokemusta verkkokauppasi kanssa. Mitä helpommaksi teet tuotteiden vertailun ja ostamisen, sitä todennäköisemmin saat tuotteitasi kaupaksi. 

Verkkokauppiaan on tärkeää ymmärtää yrityksensä kulurakenne. Tällöin hän voi laskea, paljonko esimerkiksi Facebook-mainonnan pitää tuottaa, jotta se olisi kannattavaa. Kulurakenteessa tulee ottaa huomioon mm. logistiikan, asiakaspalvelun, hallinnon ja kirjanpidon kustannukset. Myös verkkokaupan palautuksista syntyy usein paljon kuluja, jotka tulee huomioida laskuissa.

Auttaessamme North Outdooria lisäämään kasvuaan olemme käyttäneet paljon aikaa kampanjoiden pyörittämiseen ja tehneet töitä kokonaisen tiimin voimin. Tuloksellinen kasvu vaatii siis ajankäyttöä ja tuloksellista tekemistä pitkällä aikavälillä – on tärkeää muistaa, että +1100% kasvua harvoin tapahtuu yhden yön aikana.

Kaavio avainsanan "merinovilla" kasvusta


Maksetun mainonnan hyöty on nähtävissä myös Googlen orgaanisissa hauissa. North Outroodille tärkeän avainsanan “merinovilla” hakumäärät kasvoivat todella paljon syksyllä 2020.

Ollin vinkit verkkokaupan kasvattamiseen:

 • Varmista, että tuotteesi on hyvä. Siis oikeasti, tuotteella pitää olla hyvä kilpailukyky.
 • Ymmärrä markkinan potentiaali, ja aseta tavoitteet sen mukaisesti.
 • Valitse digimarkkinoinnin kanavat, ja testaa & iteroi todella määrätietoisesti – eli johda datalla.
 • Ole valmis kehittämään tuotettasi, brändiäsi ja asiakaskokemusta.
 • Investoi kunnolla, kova kasvun tavoittelu vaatii paljon rahaa ja aikaa.
 • Mittaa, seuraa ja optimoi.
 • Panosta mainoskuviin ja teksteihin.
 • Panosta tuotekuvauksiin (tekstit, kuvat, arvostelut, toimitusehdot, maksutavat jne.) verkkokaupassa, yritä madaltaa ostokynnystä ja pienentää palautusprosenttia.
 • Ymmärrä, miten mainoskanavien algoritmit toimivat ja toteuta digimarkkinointia sen mukaisesti.
 • Testaa, testaa, testaa – tätä ei voi ylikorostaa, vain testaamalla löydät parhaat käytänteet ja voit skaalata verkkokauppaa kannattavasti.
 • Ymmärrä kulurakenteesi ja aseta ROAS/ROI tavoitteet.
 • Palkkaa kova tiimi tekemään kasvua, tee itse sitä missä olet hyvä ja palkkaa muita paikkaamaan heikkoutesi.
 • Varmista logistiikan toimivuus ja tavaran saatavuus.
 • Helpota ostamista – kehitä verkkokaupan käyttöliittymää ja nopeutta. 
 • Kuuntele asiakkaitasi ja kehitä brändiäsi sen mukaisesti.
 • Älä jumittaudu yhteen digimarkkinoinnin kanavaan, vaan rakenna brändillesi toimiva digimarkkinnoinnin mediamix.
 • Tee suunnitelma kasvusta ja kirjoita se ylös, sekä luo jalkautettava strategia kasvun saavuttamiseksi.
 • Aitoa kannattavaa skaalautumista tapahtuu vasta, kun myynnin kasvu ei tarkoita myös kaikkien muiden kulujen kasvamista.
 • Seuraa verkkokaupan markkinaa sekä kilpailijoitasi, ja pidä mielessä jatkuvan oppimisen asenne.

 

Miten vuosi 2021 sujui?

Vuoteen 2021 lähdettiin rakentamaan edelliseltä vuodelta saatujen oppien pohjalta. Kasvua tavoiteltiin edelleen, vähintään 3-numeroisia lukuja.

Vuotta 2021 oli monelle yritykselle haasteellinen, mutta North Outdoorille kasvava ulkoilun trendi teki luonnollisesti hyvää.

Keskiössä kasvussa oli edelleen Facebook- ja Instagram mainonta, vaikuttajamarkkinointi sekä uutiskirjemarkkinointi.

Myynnin kasvua saatiin yli 170%, ja mikä parasta kannattavuus kasvoi vuoteen 2020 verrattuna yli 180%.

Kasvanut asiakasmäärä yhdistettynä aktiivisen uutiskirjemarkkinointi tuotti todella hyvää tulosta.

Facebook- sekä Google-mainonnassa keskityttiin entistä enemmän uusasiakashankintaan.

Ulkomaille vuonna 2022?

Vuodelle 2022 on jälleen asetettu kovat kasvutavoitteet, kuitenkaan kannattavuutta vaarantamatta.

Vuoden 2022 mielenkiintoisin teema lienee markkinoinnin aloittaminen EU-maihin.

Markkinoiden koko on valtava, joten ensimmäiset kampanjat tähtäsivät suurilta osin datan keräämiseen.

Ensimmäiset isot kampanjat muihin EU-maihin on toteutettu tammi-helmikuussa. Datan perusteella tehdään tarkempia päätöksiä mihin maahan panostetaan ja lokalisoidaan verkkokaupan kieli.

North Outdoorin digimarkkinoinnista vastaa Olli Ropponen, yksi Sloganin perustajista. Ollilla on noin 8 vuoden kokemus digimarkkinoinnista. Olli käyttää työajastaan leijonanosan North Outdoorin verkkokaupan kasvattamiseen kasvuhakkerimaisella asenteella.

 

Kategoriat
Digimarkkinointi

Liidien generointi B2B-myynnille – näin onnistut

Liidien generointi on keino tuoda uusia, kohderyhmäsi mukaisia ihmisiä yrityksesi vaikutuksen piiriin ja muuttaa heidät maksaviksi asiakkaiksi. Digimarkkinoinnin ansiosta liidejä on mahdollista kerätä kustannustehokkaasti ja automatisoidusti, mikä tuo suuria etuja erityisesti B2B-sektorille. 

Lue lisää, mitä liidien generoinnilla tarkoitetaan ja miten liideistä voidaan tehdä ostavia asiakkaita digimarkkinoinnin avulla.

Miksi liidien generointi on tärkeää?

Liidillä tarkoitetaan henkilöä, joka on jollain tasolla osoittanut kiinnostusta yritystäsi tai sen tuotteita kohtaan. Liidien generoinnissa pyritään houkuttelemaan potentiaalisia uusia asiakkaita suoraan luoksesi. 

Outbound-markkinoinnissa uusasiakashankintaa pyrittäisiin tekemään esimerkiksi kylmäsoittojen avulla. Kylmäsoittojen haittapuoli on se, että odottamat yhteydenotot voivat usein tuntua häiriköiviltä ja luotaansatyöntäviltä. 

Inbound-markkinoinnissa taas pyritään houkuttelemaan aiheesta kiinnostuneita ihmisiä yrityksesi luokse esimerkiksi mielekkään sisällön avulla. Kun ihminen osoittaa orgaanista kiinnostusta yritystäsi kohtaan, siirtymä asiakkaaksi sujuu paljon luonnollisemmin. 

Sen sijaan että soittelisit ainoastaan kylmäpuheluita ihmisille, voit pyrkiä inbound-metodien avulla siihen, että asiakkaat itse aloittavat vuorovaikutuksen yrityksesi kanssa. Kun olet generoinut liidejä ja lämmitellyt heitä entisestään, heistä voi lopulta kuoriutua maksavia asiakkaita yrityksellesi.

Liidien generointiin luodut sisällöt eivät juurikaan vanhene, vaan samat pohjat voivat toimia houkuttimena jopa vuosien ajan. Oikein toteutettuna liidien generointi voi siis tuoda kiinnostuneita ihmisiä yrityksesi luokse jatkuvalla tahdilla. 

 

liidien generointi

Kuvan lähde: HubSpot

Liidien lämmittäminen vaiheittain

Leikitään, että olet digimarkkinointiyritys, joka haluaa generoida liidejä ja tehdä näistä liideistä uusia asiakkaita. Liidien lämmittely voidaan tehdä hyvin automatisoidusti esimerkiksi erilaisten sähköpostiautomaatioiden avulla. 

1. Uusi käyttäjä houkutellaan sisältöjesi, kuten verkkosivusi, laskeutumissivusi, blogisi tai sosiaalisen median sivusi pariin. Houkuttelu voidaan tehdä esimerkiksi blogitekstien, somemainosten tai hakukoneoptimoinnin avulla. Kerromme seuraavassa kappaleessa tarkemmin, miten liidien houkuttelu onnistuu digimarkkinoinnin avulla. 

2. Vierailija jättää yhteystietonsa häntä hyödyttävää sisältöä vastaan. Sivuillasi voi olla esimerkiksi digimarkkinointia koskevia oppaita tai muuta hyödyllistä sisältöä, jonka lataaminen vaatii sähköpostilistalle liittymistä. Kun vierailija lataa oppaan, voit hyödyntää kerättyä yhteystietoa tulevassa markkinoinnissa ja liidin lämmittelyssä. 

3. Jatkat liidin lämmittelyä sähköpostiautomaation avulla. Voit tarjota liidille lisää häntä kiinnostavaa sisältöä, joka sitouttaa häntä entisestään yrityksesi pariin. Jos kyseinen henkilö on esimerkiksi ladannut Facebook-mainonnan oppaan, voit lähettää hänelle aihepiiriin liittyvää blogisisältöä, joka voisi kiinnostaa häntä.  

4. Haluat siirtää liidiä eteenpäin ostopolulla, ja mainostat hänelle tulevaa webinaariasi Facebook-mainontaan liittyen. Koska henkilö tuntee jo yrityksesi ja hän on kiinnostunut oppimaan lisää Facebook-mainonnasta, hän ilmoittautuu webinaariin. 

5. Webinaariin osallistumisen jälkeen tarjoat liidille aikaa ilmaiseen digimarkkinoinnin konsultaatioon, joka ei sido häntä mihinkään. Mikäli liidi ilmoittautuu konsultaatioon, on hänet tässä kohtaa paljon helpompi kääntää asiakkaaksi kuin ostopolun alkuvaiheessa. Tässä kohtaa voidaan sanoa, että kyseessä on erittäin lämmin tai myyntivalmis liidi. 

Sähköpostiautomaation hyödyntäminen on yksi yleisimmistä keinoista lämmittää liidiä ostovalmiiksi. Sähköpostiautomaatio-ohjelmia löytyy paljon vertailtavaksi. Esimerkiksi HubSpot ja ActiveCampaign ovat suosittuja ohjelmia sähköpostiautomaatioiden rakentamiseen. 

Liidien lämmittämisessä täytyy muistaa se, että kaikista verkkosivujen kautta kerätyistä liideistä ei tule myyntivalmiita liidejä, joille tuotteesi menevät kaupaksi. Liidien lämmittäminen on kuitenkin keino tuoda aihepiiristä kiinnostuneita ihmisiä yrityksesi vaikutuksen piiriin, ja pyrkiä saamaan sitä kautta lisää myyntiä yrityksellesi. 

Parasta hommassa on se, että sähköpostiautomaation avulla liidien lämmittäminen on hyvinkin automatisoitua ja kustannustehokasta. 

Liidien generointi digimarkkinoinnin avulla

Jotta liidien generointi onnistuu, sivuillasi tulee olla ladattava opas tai muu lomake, jonka kautta saat liidien yhteystiedot talteen. Tämän jälkeen vierailijoita voidaan houkutella paikalle erilaisten digimarkkinoinnin keinojen avulla. 

Maksettu somemainonta, kuten Facebook- ja LinkedIn-mainokset

Somemainonta on tehokas keino tuoda aiheesta kiinnostuneita ihmisiä sivuillesi. Facebook- ja LinkedIn-mainonta tarjoavat suuren määrän eri kohdennusvaihtoehtoja jotka takaavat, että voit tuoda aihepiiristä kiinnostuneita ihmisiä ladattavan oppaasi pariin. 

Sosiaalisen median liidien generoinnissa ilmaisten asioiden korostaminen on tehokasta. Voit promota mainoksessa suoraan ilmaista opasta, joka on ladattavissa verkkosivuillasi. Mitä selkeämmin ilmaiset oppaan lataamisesta saatavan hyödyn, sitä vähemmän joudut maksamaan turhista klikkauksista. 

LinkedIn-mainonnan avulla voit tavoittaa tarkasti eri alojen ihmisiä ja päättäjiä, mikä on erityisen hyödyllistä B2B-puolella. LinkedIn-mainonta on Facebook-mainontaa kalliimpaa, mutta sen avulla erityisesti “niche-alojen” tavoittaminen voi olla helpompaa. Vaihtoehtoisesti voit myös kokeilla edullisempaa Facebook-mainontaa, ja antaa algoritmille valtaa oikean kohderyhmän löytämisessä. 

Somemainonnan etuna on myös se, että voit toteuttaa uudelleenmarkkinointia vanhoille verkkosivuvierailijoillesi, ja houkutella myös heidät lataamaan uuden oppaasi. 

Facebookissa on mahdollista toteuttaa myös sovelluksen sisäistä liidimainontaa, jossa kuluttajien yhteystietoja voidaan kerätä ilman, että he poistuvat sovelluksesta. Somemainonta tarjoaa siis paljon mahdollisuuksia tuoda potentiaalisia asiakkaita yrityksesi vaikutuksen piiriin.  

Google-mainonta

Google Ads -mainonnan avulla voidaan näyttää mainoksia Google-haussa silloin, kun käyttäjä tekee haun tietyllä hakusanalla. B2B-puolella Google Ads -mainonnassa kannattaa käyttää harkintaa siinä, millaisilla hakusanoilla haluaa näkyä. 

Esimerkiksi “kirjanpito yritykselle” hakusanaa käyttävä on hyvin todennäköisesti vertailemassa alan palveluntarjoajia, jolloin tämän tyyppisillä, oman yrityksen aihepiiriin liittyvillä hakusanoilla näkyminen voi olla varsin hyödyllistä. 

Google Adsissa kannattaa tosin testata paljon eri hakusanoja ja arvioida klikkausten konversioprosentteja. Tietyillä hakusanoilla näkyminen on kalliimpaa, mutta toisaalta jos klikkaukset tuovat tuloksia, voi klikistä maksaa tällöin enemmän. 

Hakukoneoptimointi

Hakukoneoptimoinnissa verkkosivun sisältöä ja teknistä puolta pyritään parantamaan siten, että verkkosivu nousee Googlen orgaanisissa hakutuloksissa korkeammalle. Onnistuneen hakukoneoptimoinnin tuloksena saat siis ilmaista liikennettä verkkosivuillesi. 

Hakukoneoptimointi on itsessään pitkäaikainen prosessi. Hakutuloksissa on vaikeaa nousta nopeasti, ja yleensä onnistunut hakukoneoptimointi vaatii kuukausien, jopa vuosien työn. 

Oikein toteutettuna hakukoneoptimointi on toisaalta tehokas keino tuoda orgaanista ja jatkuvaa liikennettä sivuillesi. Sen avulla on mahdollista generoida eri vaiheissa ostopolkua olevia liidejä. 

Blogin sisällöntuotanto

Blogin sisällöntuotanto kulkee käsi kädessä hakukoneoptimoinnin kanssa. Kirjoittamalla aihepiiriin liittyvää ja kiinnostavaa blogisisältöä voit houkutella lukijoita orgaanisesti verkkosivuillesi. 

Blogisisältöjen avulla voit saada verkkosivusi näkymään Googlessa erilaisilla relevanteilla hakusanoilla. Sinun kannattaa aluksi tutkia, millä hakusanoilla ihmiset hakevat Googlesta yrityksesi aihepiiriin liittyvää tietoa, ja kirjoittaa sitten blogitekstejä, jotka tarjoavat tietoa näihin yleisimpiin kysymyksiin ja hakuihin liittyen. Kun tarjoat vierailijoille heitä kiinnostavaa ja sitouttavaa sisältöä, ohjaat heitä eteenpäin ostopolulla. 

Lue lisää blogituotannon hyödyistä liidien generoinnissa. 

Mitä muuta liidien generoinnissa kannattaa huomioida?

Liidien generoimiseen on monia eri tapoja. Liidien generoinnissa kannattaa kuitenkin muistaa, että on järkevämpää tavoittaa pienempi määrä kohderyhmän mukaisia liidejä, kuin suuri määrä ihmisiä, jotka eivät ole kiinnostuneita yrityksesi tarjoamasta. 

Tämän vuoksi esimerkiksi valmiiden yhteystietolistojen ostaminen ei ole järkevää. Keskity ennemmin siihen, että tavoitat ihmisiä, jotka ovat relevanttia kohderyhmää yrityksellesi. Orgaaniset liidit on huomattavasti helpompi kääntää ostaviksi asiakkaiksi kuin ostetut liidit, joita tuotteesi ja palvelusi eivät kiinnosta. 

On myös hyvä muistaa se, että myöskään kaikista orgaanisista liideistä ei tule ostavia asiakkaita – ja se on ihan okei. Dataa seuraamalla voit tehdä parannuksia myyntisuppiloosi, mutta edes täydellinen myyntisuppilo ei tee kaikista oppaan lataajista asiakkaita. 

Keskity siihen, missä määrin liidien generointi tuo sinulle tuloksia suhteessa kustannuksiin, ja pyri kehittämään esimerkiksi sähköpostiautomaatioitasi paremmiksi tulosten perusteella.

Liidien generoinnissa on tärkeää se, että liidimagneetti eli tarjottava opas tai sisältö on tarpeeksi hyvä liidien houkuttelemiseksi. Mikäli ladattava sisältö ei ole kiinnostava, on liidejä vaikeaa saada. 

Mikäli hyödynnät liidien generoinnissa laskeutumissivua, kiinnitä huomiota sivun rakenteeseen ja lomakkeen täyttämisen helppouteen, jotta teet yhteystietojen jättämisestä mahdollisimman helppoa.

 

Me Sloganilla toteutamme digimarkkinointia erikokoisille B2B- ja B2C-yrityksille. Mikäli kaipailet apua liidien generointiin digimarkkinoinnin keinojen avulla, ota yhteyttä.

Kategoriat
Digimarkkinointi Facebook mainonta Google Ads mainonta

Sosiaalisen median markkinointi – mistä lähteä liikkeelle?

Sosiaalisen median markkinointi tai somemarkkinointi on oiva keino tavoittaa suuri määrä potentiaalisia asiakkaita verkossa, luoda kysyntää sekä tehdä myyntiä. Mutta miten sosiaalisen median markkinointi kannattaa aloittaa, mitä kaikkea siinä kannattaa huomioida ja mikä somekanava kannattaa valita omalle yritykselle? Lue eteenpäin!

Kannattaako sosiaalisen median markkinointi? 

Alkuun kannattaa huomioida, että somemarkkinoinnilla voidaan tarkoittaa sekä orgaanista eli ilmaista postailua sekä maksullista mainontaa. Tässä artikkelissa keskitymme puhumaan nimenomaan maksullisesta mainonnasta, sillä sen avulla on mahdollista tavoittaa erittäin laaja kohdeyleisö sekä saada konkreettisia, mitattavia tuloksia aikaiseksi. 

Algoritmit ovat heikentäneet merkittävästi orgaanista sosiaalisen median näkyvyyttä, joten nykyään jos haluaa saada sisältönsä näkyviin, on lähestulkoon pakko laittaa euroja mainosalustoihin. 

Maksetun sosiaalisen median markkinoinnin etuna on se, että saat mainosviestisi kohdennettua erittäin tarkasti haluamallesi kohdeyleisölle. Esimerkiksi Facebook- ja Instagram-mainonnassa voit rajata kohdeyleisöä demografisten tietojen, kiinnostuksen kohteiden, aiemman verkkokäyttäytymisen sekä muiden hyödyllisten kohdennusominaisuuksien avulla. 

Voit valita kampanjoillesi erilaisia tavoitteita, kuten brändin tunnettuus, liikenne, konversiot ja paljon muuta. Koska mainoksesta seuraavat klikkaukset ja ostot tallentuvat dataan, voit seurata tarkasti, minkä verran myyntiä yksittäinen mainos on saanut aikaan. 

 

sosiaalisen median markkinointi

 

Lisäksi voit määrittää täysin, minkä verran rahaa käytät mainontaan. Somemainontaa on mahdollista kokeilla jo noin viiden euron päiväbudjetilla, mutta jos haluaa saada myynnillisiä tuloksia aikaiseksi, kannattaa mainontaan investoida useampi sata euroa kuukaudessa.  

Sosiaalisen median markkinointi on oiva keino saada yrityksellesi lisää näkyvyyttä, kysyntää ja myyntiä kustannustehokkaalla tavalla. Seuraavaksi käymme tarkemmin läpi, miten sopiva kanava valitaan ja somemarkkinointi aloitetaan. 

Mikä sosiaalisen median markkinointikanava sopii yritykselleni? 

Aluksi täytyy lähteä liikkeelle oikean kanavan valinnalla. Sosiaalisen median kanavia on lukuisia, joten sopivan kanavan valinta voi alkuun tuntua haastavalta. Kanavan valinnassa kannattaa huomioida mm. nämä:

-yrityksen kohderyhmä

-myytävä tuote 

-toimiiko yritys B2B- vai B2C-sektorilla

-käytössä oleva budjetti

-mainonnan tavoite

B2C-yrityksen somemarkkinointi

Mikäli kyseessä on B2C-yritys kuten verkkokauppa, on valinnanvaraa kanavan valintaan lähtökohtaisesti hieman enemmän kuin B2B-puolella. Esimerkiksi Facebook-mainonta, Instagram-mainonta, Google Shopping ja Google hakusanamainonta ovat luontevia paikkoja aloittaa mainonnan kokeilemista. 

Toisaalta, jos yritykseltä löytyy videomateriaalia tai halua sellaisen kuvaamiseen, voi myös TikTok- tai YouTube-mainonnan testaaminen olla paikallaan. Mainontaa voi testata myös esimerkiksi Snapchatissa, Jodelissa tai Twitterissä. 

Lähtökohtaisesti aloittelevan B2C-mainostajan kannattaa lähteä liikkeelle Facebook- ja Instagram-mainonnalla, sillä ne ovat oivia kanavia kysynnän luomiseen ja erilaisten kohdeyleisöjen tavoittamiseen. Suuri joukko ihmisiä viettää aikaa näissä kanavissa, joten saat mainosviestisi suuren joukon silmien eteen. Näitä kanavia käyttää niin nuorempi kuin vanhempi kohdeyleisö, ja voit luoda mainoksia molempiin kanaviin samalta alustalta, eli Facebook Ads Managerista. 

B2B-yrityksen somemarkkinointi

B2B-puolella helpointa on lähteä liikkeelle joko Facebook- tai LinkedIn-mainonnalla. LinkedIn-mainonnan etu piilee siinä, että voit kohdentaa mainontaa mm. yrityksen koon, henkilömäärän, sekä työntekijöiden titteleiden (esimerkiksi CEO tai CFO) mukaan. 

Voit LinkedIn-mainonnalla siis tarkasti rajata, millaisille yrityksille haluat näkyä, ja minkätyyppisiä ihmisiä haluat tavoittaa mainosviestilläsi. Voit kohdentaa mainoksesi suoraan asiasta päättäville ihmisille. Tämän vuoksi LinkedIn on erinomainen mainoskanava B2B-sektorilla. 

Myös Facebook- ja Google hakusanamainonta voivat olla hyödyllisiä kanavia B2B-puolella, kunhan mainonta kohdennetaan oikein. Google hakusanamainonnassa on tärkeää käyttää ajatusta siinä, millaisilla hakusanoilla halutaan saada mainos näkyviin. Jos löydät oikeat hakusanat joilla kohderyhmäsi päättäjät hakevat tietoa, voi hakusanamainonta toimia kultakaivoksena. 

Mietityttääkö kanavan valinta vielä? Olemme kirjoittaneet myös laajemman artikkelin siitä, kuinka voit valita yrityksellesi sopivimman kanavan digimarkkinointiin.

Miten somemarkkinointi aloitetaan?

Kun olet valinnut sopivan kanavan yrityksellesi, voit alkaa suunnitella mainonnan aloittamista. 

1. Aseta konkreettisia tavoitteita. Tärkeintä on se, että sinulla on mielessä jokin konkreettinen tavoite, jonka haluat saavuttaa mainonnalla. Kun sinulla on selkeä tavoite, voit seurata tuloksia ja tavoitteen suoriutumista datasta. Jos sinulla on esimerkiksi tavoitteena myynnin lisääminen, on tuloksia helppo seurata. 

2. Tunne kohdeyleisösi. On erittäin tärkeää, että tunnet kohdeyleisösi ja sen, missä kanavissa he liikkuvat. Kun käytät mainoksissasi kohderyhmääsi puhuttelevaa kieltä ja kuvia, saat todennäköisemmin heidät kiinnostumaan mainoksestasi. Sosiaalisessa mediassa on mahdollista kohdentaa mainontaa todella tarkasti, joten erilaisten kohderyhmien tunnistaminen on tärkeää. 

3. Luo kiinnostavaa mainossisältöä. Ketään ei kiinnosta puolihutaisten luotu sisältö. Käytä aikaa mainoskuvien valitsemiseen ja luomiseen sekä erilaisten mainosviestien kirjoittamiseen. Tee paljon testausta eri kuvien, videoiden ja tekstien välillä, jotta saat selville mikä toimii parhaiten. 

4. Analysoi tuloksia ja optimoi mainoksiasi. Seuraa aina mainonnan tuloksia datasta. Eri mainosmuotoja kannattaa kilpailuttaa eli testata keskenään. Luo samasta mainoksesta kaksi eri versiota, jossa vaihdat toisesta vain yhden elementin, kuten mainoskuvan. Muiden tekijöiden ollessa samoja voit verrata, kumpi mainoskuva onnistui saamaan parempia tuloksia aikaiseksi. Lue lisää mainonnan testaamisesta. 

3 vinkkiä sosiaalisen median markkinointiin

1. Hyödynnä sesonkimarkkinointia

Siihen on syynsä, miksi monet yritykset käyttävät paljon aikaa ja vaivaa sesonkimainoskampanjoiden luomiseen. Isänpäivä, äitienpäivä, joulu, juhannus ja muut juhlapäivät ovat oivia hetkiä tuoda yrityksen tarjoamaa esille mielenkiintoisella tavalla. Varsinkin joulun ja Black Fridayn aikaan mainonnassa liikkuu paljon rahaa, joten sesonkinäkyvyyteen kannattaa todellakin panostaa.

Huomioi kuitenkin, että sesonkikampanjoihin on järkevää varautua reilusti etukäteen – jopa kuukausia ennen kampanjan alkua. Kun käytät aikaa mainonnan kohdennusten optimoimiseen, visuaalisten mainosmateriaalien luomiseen ja tarjousten hiomiseen, ovat tulokset usein parempia. 

2. Käytä mainoseuroja tasaisesti

Sesonkikampanjoihin kannattaa panostaa, mutta mainontaa ei kannata jättää ainoastaan yksittäisten kampanjoiden varaan. Somemarkkinoinnissa saa parhaiten tuloksia tasaisella ja jatkuvalla tekemisellä ja oppimisella. On siis suositeltavaa, että sinulla on jokin mainos jatkuvasti pyörimässä.

Kun pyörität tasaisesti mainontaa, näet datasta helpommin sen, mikä toimii ja mikä ei. Datan avulla voit myös lähteä optimoimaan eli kehittämään mainoksiasi entistä paremmiksi, jolloin teet pitkässä juoksussa parempaa tulosta. Olemme kirjoittaneet tarkemman artikkelin siitä, mitä lukuja mainonnassa kannattaa seurata ja kuinka tuloksia voi optimoida entisestään. 

3. Hyödynnä uudelleenmarkkinointia aina kun mahdollista

Sosiaalisen median markkinoinnissa kannattaa hyödyntää uudelleenmarkkinointia. Uudellenmarkkinointi tarkoittaa sitä, että esimerkiksi selattuasi tietyn verkkokaupan tuotetta, näet pian kyseisestä tuotteesta mainoksen somessa. 

Uudelleenmarkkinointi on oikein käytettynä tehokas mainonnan muoto, sillä sen avulla voidaan houkutella kuluttaja takaisin verkkokauppaan toteuttamaan ostoksensa loppuun. 

Uudelleenmarkkinointikampanjat tuovat usein tavallista mainosta parempia tuloksia, sillä kohdeyleisö tuntee jo tuotteesi, ja on mahdollisesti harkitsemassa sen ostamista. Siksi uudelleenmarkkinointia kannattaa hyödyntää aina kun mahdollista. 

Olemme kirjoittaneet artikkelin siitä, mitä uudelleenmarkkinointiyleisöjä Facebook-mainonnassa voi hyödyntää. 

Sosiaalisen median markkinointi pähkinänkuoressa

Sosiaalisen median markkinointi eli somemarkkinointi on oiva keino luoda kysyntää ja bränditunnettuutta sekä tehdä myyntiä. Sosiaalisen median kanavia on useita, ja kanavan valinnassa kannattaa lähteä liikkeelle siitä, mikä on tavoiteltava kohderyhmä ja missä he viettävät aikaa.

Oikein toteutettuna somemarkkinoinnilla on mahdollista saada erittäin kovia tuloksia aikaiseksi, mutta tehokas mainostaminen vaatii opettelua ja aikaa. Tämän vuoksi mainontaa ei kannata lopettaa ekan viikon jälkeen, vaan yhtä mainoskanavaa kannattaa testata useamman kuukauden ajan, ja optimoida tuloksia pikkuhiljaa. 

Huipputuloksia harvemmin saavutetaan yhdessä yössä, mutta jatkuvalla tekemisellä somemarkkinointi voi viedä liiketoimintasi täysin uudelle tasolle.

Tosin, jos haluat skipata opetteluvaiheen ja antaa mainonnan suoraan ammattilaisten käsiin, voit myös tutustua siihen, miten Sloganilla tehdään datalähtöistä sosiaalisen median mainontaa. Kysy lisää!