Tehokkaat Facebook-mainokset vangitsevat heti katsojan mielenkiinnon ja ohjaavat tekemään oston. Kuinka luodaan oikeasti tehokkaita ja hyvin konvertoivia mainoksia? Lue asiantuntijoidemme 10 vinkkiä loistavien Facebook-mainosten luomiseen!
1. Hyvät Facebook-mainokset ovat relevantteja ja tuottavat arvoa
Kun joku näkee Facebook-mainoksesi, hänen pitäisi yhdellä vilkaisulla saada tietää, mitä arvoa tuotteesi tai palvelusi tuo hänelle. Voit käyttää Facebook-mainontaan rahaa vaikka kuinka paljon, mutta mikäli mainostamasi tuote ei vastaa asiakkaan tarvetta tai mielenkiintoa, hän ei tule ostamaan sitä.
Mieti siis, mikä on mainostamasi tuotteen tai palvelun arvo asiakkaalle, ja keskity korostamaan näitä elementtejä Facebook-mainoksen kuvassa ja tekstissä. Jotta osaat tehdä oikean arvolupauksen oikealle asiakkaalle, perehdy myös tehokkaaseen Facebook-mainonnan kohdentamiseen.
2. Käytä Facebook-mainoksissa oikeanlaisia kuvia
Mainoksen kuvat ovat yleensä ensimmäinen asia, joka herättää kuluttajan huomion. Pyri käyttämään oikeita ja aitoja kuvia stock-kuvien sijaan. Aidot kuvat oikeilla ihmisillä herättävät enemmän tunnetta kuin stock-kuvat, jotka pyörivät vuodesta toiseen eri firmojen mainoksissa.
Ostopäätös tehdään usein tunnepohjaisesti. Jos mainoskuvasi onnistuu herättämään oikeita tunteita kuluttajassa, on todennäköisempää, että hän päätyy klikkaamaan mainosta.
Hyvien mainoskuvien tulee olla laadukkaita ja muista mainoskuvista erottuvia. Facebook-mainostyökalun avulla näytetään usein mainoksia myös instagramissa, jossa erityisesti korostuu mainoskuvien visuaalisuuden tärkeys. Kuluttajille on kehittynyt tietynlainen mainossokeus, ja usein he ohittavat Facebook-mainokset, jotka näyttävät hyvin “mainosmaisilta”.
Pyri myös siihen, että käytät oikean kokoisia kuvia eri mainossijoitteluissa. Esimerkiksi Facebookin feedissä näkyvät mainokset suosivat neliön mallista kuvakokoa, kun taas Instagramin storymainoksissa on hyvä käyttää koko näytön mittaista kuvaa katsojan täyden huomion saavuttamiseksi.
3. Tehosta Facebook-mainontaa videoilla
Facebook-mainoksen toteuttaminen videona on hyvä keino erottua suuresta määrästä kuvamainoksia. Videon avulla voidaan kuvata tuotteen tai palvelun ominaisuuksia, luoda tarinankerrontaa ja hyödyntää graafisia tai yllättäviä elementtejä mielenkiinnon luomiseksi.
Tehdessäsi mainosvideoita muista, että lyhyempi video toimii yleensä paremmin. Facebookin oma suositus on, että mainosvideo kestäisi maksimissaan 15 sekuntia. Tuo siis mainoksesi sanoma tiiviisti esiin.
Eri keinoja huomion herättämiseksi videolla:
- Hyödynnä käyttäjien luomaa sisältöä. Jos voit pyytää aiemmalta asiakkaaltasi videoarvostelun tai -esittelyn tuotteestasi, hyödynnä sitä mainoksessa. Käyttäjien luoman sisällön ei tarvitse olla kuvanlaadultaan erikoista: ei-ammattimaisen näköinen video tuo autenttisuutta ja herättää luottamusta tuotearvostelua kohtaan. Kuluttajat luottavat enemmän muiden kuluttajien kokemuksiin kuin yrityksen omaan markkinointiviestintään.
- Aloita video huomiota herättävällä lauseella, väitteellä tai kysymyksellä. Ensimmäinen lause kannattaa miettiä tarkkaan - jos katselija kiinnostuu tarjoamastasi väitteestä, hän todennäköisemmin katsoo videon loppuun saakka.
- Kokeile yllättävää elementtiä tai huumorin käyttöä. Mikäli voit aloittaa videosi normaalista poikkeavalla tai humoristisella tavalla, saat varmemmin katsojan huomion.
- Nopeasti vaihtuvat pätkät. Koska mainosvideoiden keskimääräinen katseluaika on usein lyhyt, kokeile tehdä videostasi sitouttava kokemus lisäämällä useita lyhyitä videopätkiä tarinankerronnallisuuden saavuttamiseksi. Lyhyillä kuvapätkillä voit saada sanottua paljon yhden katselukerran aikana.
Videomuotoiset Facebook-mainokset ovat kaikkein toimivimpia tekstitettyinä. Suuri osa käyttäjistä katselee videoita esimerkiksi bussissa tai junassa, jolloin äänien käyttäminen ei välttämättä ole mahdollista. Facebookin mukaan videoiden tekstittäminen lisää videoiden katseluaikaa noin 12%.
4. Vaihda Facebookin mainosmuotoa
Älä jumitu ainoastaan yhden kuvan Facebook-mainoksiin. Facebookissa on valittavana suuri määrä eri mainosmuotoja, joita testata. Kuva- ja videomainosten lisäksi voit tehdä mainontaa mm. karusellina, diaesityksenä, kokoelmana, messenger-mainoksena, storiesissa tai sovelluksen esittelymainoksena.
Ikinä ei voi tietää, mikä mainosmuoto on yrityksellesi paras, ennen kuin toteutat testausta mainoksillasi. Mikäli kuitenkin markkinoit useampaa tuotetta samanaikaisesti, ovat Facebookin karuselli- ja kokoelmamainokset oiva tapa tuoda useampi tuote esille samassa mainoksessa.
Yksi kullanarvoinen vinkki on ottaa käyttöön Facebookin dynaaminen mainonta Facebook-luettelon avulla. Luettelon avulla voit mm. tehdä dynaamista uudelleenmarkkinointia eri mainosmuotoina, luoda automaattisesti mainoksia sadoille eri tuotteille ja merkitä verkkokaupan tuotteita orgaanisiin postauksiin.
5. Hyödynnä social proof -ilmiötä Facebook-mainoksissa
Ihmisluontoon kuuluu alitajuntainen käsitys siitä, että monessa tilanteessa on parempi kulkea lauman ja yleisen mielipiteen mukana. Jos emme ole itse varmoja jostain, luotamme usein muiden ihmisten kokemuksiin aiheesta. Haemme siis usein muiden kokemuksia ja hyväksyntää eli sosiaalista varmennetta eri asioista.
Tätä social proof -ilmiötä kannattaa hyödyntää markkinoinnissa, sillä sen avulla voidaan vakuuttaa ihmisiä tuotteen tai palvelun toimivuudesta. Yksi esimerkki social proofiin turvautumisesta on hotelliarvostelujen lukeminen ennen varauksen tekemistä.
Social proofin hyödyntäminen on erityisen tärkeää etenkin silloin, kun markkinoit tuotteitasi kylmälle yleisölle. Mikäli yleisösi ei vielä tunne yritystäsi, heitä on vaikeampi taivuttaa ostamaan tai edes luottamaan yritykseesi. Social proof -ilmiön hyödyntäminen on hyvä keino saada yleisö kasvattamaan luottamusta yritystäsi kohtaan. Hyödynnät siis tyytyväisten asiakkaiden kokemuksia uusien asiakkaiden saamiseksi.
Social Proofin hyödyntämiseksi on olemassa monia eri taktiikoita. Mikäli sinulla on käytössä hyviä asiakasarvosteluja, voit kysyä näiltä asiakkailta luvan arvostelujen käyttämiseksi mainoksissa. Voit myös tuoda Facebook-mainoksessasi ilmi tärkeitä lukuja. Mikäli esimerkiksi markkinoimallasi palvelulla on paljon käyttäjiä, voit hyödyntää näitä lukuja mainosteksteissäsi vakuuttaaksesi ihmisiä palvelusi loistavuudesta.
Yksi keino asiakasarvostelujen keräämiseksi on lähettää palvelun tai tuotteen tilaajille sähköpostitse arvostelupyyntö oston jälkeen. Voit myös lisätä nettisivuille lomakkeen, jonka avulla arvostelun jättäminen on helppoa.
6. Luo kiireen tunnetta Facebook-mainoksiin
Facebook-mainoksiin on välillä järkevää tuoda mukaan kiireen tunnetta. Usein ihmiset kärsivät luontaisesti pelosta, että he jäävät jostain paitsi. Voit yrittää hyödyntää tätä luontaista FOMO:n tunnetta mainoksissasi esimerkiksi tarjouksilla, jotka ovat voimassa vain rajoitetun ajan.
Rajoitetut tarjoukset toimivat usein todella hyvin - siksi ne ovatkin niin yleinen keino myynnin lisäämiseksi. Tarjousten pyörittämisessä kannattaa kuitenkin muistaa pitää järkevä tasapaino. Jos verkkokauppasi pyörittää jatkuvasti tarjousta tarjouksen perään, asiakas oppii odottamaan uutta alkavaa alennusmyyntiä, ennen kuin tekee ostoksen.
Korosta siis alennusmyyntejä ja tarjouksia mainoksissasi mahdollisimman paljon, mutta älä pyöritä jatkuvasti alennusmyyntejä myynnin kasvattamisen toivossa - muutoin tulevaisuudessa normaalihintaiset tuotteet eivät mene enää kaupaksi.
Kiireen tunnetta voidaan lisätä myös oikealla kieliasulla - esimerkiksi varaston tyhjenemisen korostaminen luo pelkoa siitä, että tuotteita on enää rajallinen määrä saatavana. Mikä on sellainen syy, että sinun asiakkaasi kannattaa ostaa tuotteesi nyt, eikä huomenna?
7. Testaa useita eri Facebook-mainostekstejä
Samoin kuin mainoskuvaa luodessa, keskity myös Facebook-mainostekstiä kirjoittaessasi siihen, että nappaat heti katsojan huomion. Pyri tuomaan asiasi esille mahdollisimman nopeasti - Facebook-mainoksia katsotaan keskimäärin alle muutaman sekunnin ajan.
Facebook-mainostekstiä kirjoittaessasi voit hyödyntää eri tekstikenttiä vaikuttavan kokonaisuuden luomiseksi. Huomioi siis se, että hyödynnät ensisijaisen tekstin lisäksi myös otsikon ja kuvauksen tekstimäärän.
Mainoksiin on mahdollista lisätä vaihtoehtoisia mainostekstejä. Tällöin annat Facebookille valtaa valita ne mainostekstien yhdistelmät, jotka toimivat kaikkein parhaiten. Vaihtoehtoisia tekstejä on mahdollista lisätä yhteensä viisi (5) kappaletta per mainos. Hyödynnä tämä Facebookin tarjoama mahdollisuus, ja testaa sisällöltään, pituudeltaan ja emojeiltaan erilaisia kokonaisuuksia. Voit laajentaa testaamista myös antamalla Facebookille erilaisia mainoskuvia kokeiltavaksi.
Facebook-mainostekstin toimintakehote eli Call to Action
Tehokkaan Call to Actionin, esimerkiksi “osta nyt”, “lue lisää”, käyttäminen lisää tutkitusti mainoksen klikkausprosenttia. Huolehdi siis, että mainoksessa on mainostamaasi tuotetta kuvaava toimintakehote.
8. Optimoi laskeutumissivu mainontaa varten
Laskeutumissivu muuttaa mainosliikenteen ostoiksi. Maailman paraskaan Facebook-mainos ei tuo hyviä tuloksia, jos mainoksen laskeutumissivu on surkea. Oikeastaan jo ennen mainonnan aloittamista sinun tulisi siis varmistaa, että käyttämäsi laskeutumissivu on konversio-optimoitu, nopea ja selkeäkäyttöinen. Jos tarvitset ammattilaisen apua hyvän laskeutumissivun rakentamiseen, löydät sitä täältä.
Toinen tärkeä asia joka mainonnassa olisi hyvä huomioida, on laskeutumissivun yhteensopivuus mainoksen kanssa. Mikäli käytät samoja elementtejä sekä ländärillä että mainoksessa, takaat mainoksen klikkaajalle saumattoman visuaalisen siirtymisen, mikä lisää luottamusta yritystä kohtaan.
Kokeile siis hyödyntää brändisi värejä ja logoja mainoksissasi, jotta mainoksen klikkaajat tietävät mitä odottaa siirtyessään nettisivuillesi.
Hyvän laskeutumissivun tunnusmerkit:
-Mainoksen tulee johdattaa oikeaan paikkaan. Älä ohjaa liikennettä nettisivujesi etusivulle, mikäli haluat myydä mainoksella tiettyä tuotetta tai palvelua. Mainoksen klikkaajan tulee osata odottaa, millaiselle sivulle hän tulee klikkauksellaan päätymään.
-Laskeutumissivun tulee olla selkeä ja helppokäyttöinen - sekavat tai vaikeakäyttöiset sivut lisäävät verkkosivun epäluotettavuutta ja vähentävät ostoja.
-Hyvä laskeutumissivu herättää kuluttajan mielenkiinnon ja ohjaa tekemään halutun toiminnon - oli se sitten osto tai muu konversio. Karsi siis turhia elementtejä sivustolla.
9. Vältä Facebook-mainoksen Ad Fatigue
Facebook-mainoksen Ad Fatigue tarkoittaa mainoksen liiallista pyörimistä ja siitä aiheutuvaa mainoksen tehokkuuden laskua. Mikäli kuluttaja näkee saman mainoksen liian monta kertaa, hänen mielenkiintonsa mainosta kohtaan laskee. Tällöin myös mainoksen tehokkuus laskee, sillä uusi näyttökerta ei todennäköisesti tuo enää uusia tuloja yritykselle. Ad fatigue syntyy helposti silloin, jos liian pienelle kohderyhmälle mainostetaan samaa mainosta liian suurella budjetilla.
Facebook-mainoksen näyttökertojen kanssa tuleekin löytää sopiva tasapaino: on hyvä, jos sama mainos näkyy kuluttajalle muutaman kerran, sillä yksi näyttökerta ei välttämättä riitä vielä ostopäätöksen tekemiseen. Liian moni näyttökerta taas kuluttaa budjettia turhaan ja turhauttaa kuluttajia.
Jos haluat lisätä yksittäisen mainoksen elinikää, kokeile tehdä samasta mainostettavasta tuotteesta/palvelusta eri mainosversioita samoihin mainosjoukkoihin. Mikäli pyörität samalle kohderyhmälle esimerkiksi kolmea eri mainosversiota, eivät kuluttajat kyllästy niin nopeasti mainoksiin, ja mainoksesi saattavat onnistua taivuttamaan kuluttajat tekemään ostoksen suuremmalla todennäköisyydellä.
10. Ota nämä Facebook-mainosten lisävinkit talteen
-Tutki Facebookin mainoskirjastosta kilpailijoidesi mainoksia - voit löytää inspiraatiota omien Facebook-mainosten tekemiseen. Löydät mainoskirjaston täältä.
-Kokeile lisätä tekstiä kuviin huomion herättämiseksi (Huom! Facebookin mukaan kuvissa oleva teksti toimii parhaiten silloin, kun tekstin määrä on alle 20% kuvan suuruudesta)
-Varmista, että mainoksesi noudattavat Facebookin sääntöjä, jotta ne eivät mene hylkyyn.
Eikö aikasi tai osaamisesi riitä kokonaisvaltaisen Facebook-mainonnan tekemiseen? Voit jättää mainonnan tekemisen myös digimarkkinoinnin ammattilaisillemme. Pyydä tarjous jo tänään!