Google on ilmoittanut päättävänsä Google Universal Analyticsin käytön heinäkuussa 2023. Tämän jälkeen Universal Analytics ei kerää enää dataa, joten datan kerääminen tulee siirtää Google Analytics 4:ään. Tässä artikkelissa käymme läpi kaiken, mitä sinun tulee tietää aiheesta!
Mikä on Google Universal Analytics?
Google Universal Analytics on Google Analyticsin versio, joka otettiin käyttöön vuonna 2012.
Universal Analyticsin rinnalle tuli vuonna 2020 Google Analytics 4, joka tarjoaa Universal Analyticsiä parempia ominaisuuksia niin tietoturvan kuin käytettävyydenkin kannalta.
Universal Analyticsin käytön päättyessä käyttäjien tulee siirtää datan kerääminen täysin Google Analytics 4:ään.
Miksi Google Analytics 4 syrjäyttää Universal Analyticsin?
Universal Analytics ei kykene käsittelemään dataa eri alustoilta, kun taas Google Analytics 4 kykenee keräämään tietoa sekä nettisivuilta että sovelluksista.
Google Analytics 4 ei myöskään nojaa pelkästään evästeisiin, vaan se käyttää tapahtumaperusteista dataa. Tämä tekee datan keräämisestä luotettavampaa ja tarkempaa. Analytics 4 ei varastoi lainkaan käyttäjien IP-osoitteita, joten se tarjoaa Universal Analyticsiä parempaa yksityisyydensuojaa käyttäjille.
Google Analytics 4 voittaa Universal Analyticsin myös seuraavissa ominaisuuksissa:
1. Koneoppiminen tuo uusia mahdollisuuksia datan tulkintaan. Google Analytics 4 voi ennustaa käyttäjien tulevaa käytöstä esimerkiksi luomalla uusia kohdeyleisöjä ihmisistä, jotka todennäköisimmin tulevat ostamaan yrityksen tuotteita. Samaan tapaan koneoppiminen voi auttaa tunnistamaan käyttäjiä, jotka todennäköisimmin tulevat luopumaan asiakkuudesta.
2. Attribuutiomahdollisuudet ovat aiempaa laajempia. Analytics 4 seuraa muitakin attribuutiomalleja kuin viimeistä klikkausta, joten se auttaa tunnistamaan, kuinka eri markkinointitoimet vaikuttivat konversion syntymiseen.
3. Analytics 4 antaa paremman kuvan käyttäjän eri kosketuspisteistä ja elinkaaresta ilman, että data on pirstaloitunut eri alustojen kesken.
4. Analyticsin sisältöä voi kustomoida aiempaa enemmän vastaamaan käyttäjän tarpeita.
5. Analytics 4 on helppo integroida muiden Googlen ohjelmien kanssa. Analytics 4:n dataa voi siis käyttää esimerkiksi Google Ads -mainoskampanjoiden optimoinnissa entistä tehokkaammin.
Miten Google Analytics 4 otetaan käyttöön?
Google Analytics 4 kannattaa ottaa käyttöön mahdollisimman pian, sillä dataa ei ole mahdollista nähdä jälkeenpäin takautuvasti. Seuraa näitä ohjeita:
1. Mene Google Analyticsissa kohtaan järjestelmänvalvoja (tai admin).
2. Valitse Tili-sarakkeesta oikea tili. Jos käytettäviä tilejä on vain yksi, se on valittuna valmiiksi.
3. Valitse sarakkeesta Mittauskokonaisuus kohta Universal Analytics -mittauskokonaisuus. Universal Analytics kerää tällä hetkellä dataa verkkosivulta.
4. Valitse Mittauskokonaisuus -sarakkeesta GA4:n Setup Assistant.
5. Valitse Aloita ja sitten Haluan luoda uuden Google Analytics 4 -mittauskokonaisuuden.
6. Mikäli sivustollasi on käytössä gtag.js -tagi, voit valita Ota käyttöön datan keruu nykyisillä tageillasi. Tämä vaihtoehto voi näkyä myös silloin, jos käyttämäsi verkkosivun luontityökalu tai sisällönhallintajärjestelmä (WordPress, Shopify yms.) tukee jo kyseistä tagia.
-> Mikäli käytät Google Tag Manageria tai verkkosivustosi on tagattu analytics.js tagilla tai jos verkkosivustosi luontityökalu ei tue gtag.js -tagia, on sinun lisättävä tagi itse. Toimi silloin näin:
Lähde: Google
7. Valitse Luo mittauskokonaisuus. Tällöin ohjattu asennus luo uuden Ga4-mittauskokonaisuuden sekä kopioi Universal Analytics mittauskokonaisuuden nimen, URL-osoitteen, aikavyöhykkeen sekä valuutan asetukset.
Ohjattu asennus aktivoi lisäksi tehostetun mittauksen ja luo GA4 ja Universal Analytics -mittauskokonaisuuksien välille yhteyden, jonka avulla Universal Analyticsin määritykset voi siirtää GA4:ään Setup Assistentin avulla.
Kun prosessi on valmis, näkyy Google Analytics 4 -mittauskokonaisuuden Setup Assistant sivun yläkulmassa teksti Mittauskokonaisuuksien yhdistäminen onnistui.
Mitä muuta Google Analytics 4:stä pitää tietää?
Google Analytics 4:ää ja Universal Analyticsia voi ja kannattaa alkuun käyttää rinnakkain, sillä ne keräävät dataa hieman eri tavoin.
Kaikki muuttujat eivät esimerkiksi kulje samalla nimellä ja osa muuttujista poistuu Analytic 4:stä kokonaan. Analytics 4:n käyttöönotto kannattaa siis aloittaa vaiheittain ja perehtyä uusiin muuttujiin ja termeihin, jotta käyttämisestä tulee sujuvaa.
Google Analytics 4 pyrkii entistä tietoturvallisempaan käyttäjäkokemukseen, joten GA4:n kanssa voi luottaa siihen, että päivitykset esimerkiksi GDPR:n suhteen tulevat todennäköisesti olemaan aiempaa paremmin ajantasalla.
Mikäli GA4:n käyttöönoton kanssa tulee ongelmia, kannattaa ottaa yhteyttä asiantuntevaan digitoimistoon, joka voi auttaa asiassa.
Kaipaatko tuloksekkaampaa digimainontaa? Me Sloganilla toteutamme datalähtöistä digimainontaa erikokoisille yrityksille. Tutustu lisää!