Sähköpostimarkkinointi on edelleen tehokas markkinoinnin muoto, kunhan sitä toteutetaan oikein. Huolellisesti mietityllä strategialla voidaan saada merkittäviä liiketoiminnallisia hyötyjä aikaiseksi. Mutta kuinka toteutetaan oikeasti tehokasta sähköpostimarkkinointia? Lue vinkkimme aiheesta ja vie liiketoimintasi uudelle tasolle!
Millaista on onnistunut sähköpostimarkkinointi?
Parhaimmillaan sähköpostimarkkinointi on keino luoda arvoa, sitouttaa yleisöä, lämmittää liidejä ja aktivoida vanhoja asiakkaita ostamaan sinulta uudelleen. Sähköpostimarkkinointi on oiva keino hoitaa asiakassuhteitasi tarjoamalla mielekästä sisältöä. Hyvin mietityn markkinointistrategian avulla liidit voidaan kääntää kaupaksi ja sitoutuneeksi asiakaskunnaksi yrityksellesi.
Sisällön tulee olla sellaista, että se luo arvoa asiakkaillesi. Ketään ei kiinnosta lukea jokapäiväistä mainosspämmiä yritykseltäsi, mutta sen sijaan huolella mietityt, hyvin segmentoidut ja oikein ajoitetut sähköpostiviestit tuovat markkinoinnillisia hyötyjä mukanaan.
Sähköpostimarkkinoinnissa tulisi löytää tasapaino arvoa tuovien sisältöjen ja myynnillisten viestien välillä siten, että tilaajia ohjataan eteenpäin ostopolulla. Mikäli keskityt pelkästään blogisisältöjen jakamiseen tai pelkästään tarjoussähköpostien lähettämiseen, menetät paljon potentiaalia sähköpostimarkkinoinnissasi.
Näin keräät yhteystietoja sähköpostimarkkinointiin
Sähköpostimarkkinoinnissa on tärkeää muistaa, että vierailijoiden on ilmoittauduttava sähköpostilistallesi vapaaehtoisesti. Helpoiten tämä tapahtuu ladattavan aineiston tai alennuskupongin avulla.
Voit luoda verkkosivuillesi esimerkiksi oppaan, jonka asiakas voi ladata sähköpostiosoitetta ja markkinointilupaa vastaan. Kun tarjoat asiakkaalle häntä hyödyttävää sisältöä, hän on halukkaampi antamaan yhteystietonsa vastineeksi. Toinen vaihtoehto on tarjota asiakkaalle esimerkiksi -10% alennusta seuraavasta tilauksesta, kun hän liittyy sähköpostilistalle.
Myös verkkokaupan tilausvaiheessa kannattaa tarjota mahdollisuus sähköpostilistalle liittymiseen. Asiakkaat ovat tilausvaiheessa jo jakamassa tietojansa sinulle, joten kynnys uutiskirjeen tilaamiselle voi olla matalampi.
Asiakassegmenttien tunnistamisen tärkeys
Kaikki sisältö ei toimi kaikille - tämän vuoksi sähköpostimarkkinoinnissa, kuten kaikessa muussakin markkinoinnissa, tulee käyttää aikaa asiakkaiden segmentoimiseen. Kun toteutat segmentoinnin oikein, voit lähettää asiakkaillesi heitä oikeasti kiinnostavaa ja hyödyttävää sisältöä.
Mistä aihepiiristä he ovat kiinnostuneita, millaisia tuotteita he ovat ostaneet, mitä sisältöjä he ovat kuluttaneet? Kun personoit sähköpostit vastaamaan kuluttajien tekemiä toimintoja ja mielenkiinnon kohteita, parannat heidän asiakaskokemustaan ja voit ohjata heitä helpommin eteenpäin ostopolulla.
Erilaisista CRM-järjestelmistä on apua asiakkaiden segmentoimisessa. Esimerkiksi HubSpotin avulla voidaan segmentoida kontakteja eri aihepiirien mukaan.
Voit hyödyntää segmentoinnissa myös kyselyitä, joiden avulla selvität tilaajiesi mielenkiinnon kohteita. Esimerkiksi uutiskirjettä tilatessa voidaan pyytää tilaajaa raksittamaan ne aihealueet, joista hän on kiinnostunut. Muista kuitenkin, että mikäli kysyt liikaa tietoja asiakkaasta yhdessä lomakkeessa, todennäköisyys uutiskirjeen tilaamiselle laskee.
Lämmitä liidejä sähköpostiautomaation avulla
Sähköpostiautomaation avulla voit lämmittää verkkosivuvieraiijoita ostovalmiiksi liideiksi. Kun olet kerännyt verkkosivuvierailijasi yhteystiedon ja saanut markkinointiluvan häneltä, voit lähettää hänelle automaation avulla valmiiksi luotuja sähköpostisarjoja, jotka tuovat häntä askel askeleelta lähemmäs ostovalmiutta.
Kuvitellaan, että pyörität digimarkkinointiyritystä. Verkkosivuvierailija lataa nettisivuiltasi oppaan digimarkkinoinnista ja tilaa täten uutiskirjeesi. Voit asettaa automaation toimimaan siten, että neljän päivän päästä hän saa sähköpostiinsa artikkelin, joka paneutuu syvemmälle aihepiiriin. Neljä päivää tästä hän saa uuden sähköpostin, jossa ilmoitetaan tulevasta webinaarista digimarkkinointiin liittyen. Mikäli hän osallistuu webinaariin, hän saa seuraavaksi sähköpostin, jossa pyydetään varaamaan aika ilmaiseen digimarkkinoinnin konsultointiin.
Asiakas varaa ajan konsultointiin. Nyt hän on jo huomattavasti lähempänä ostopäätöksen tekemistä, kuin ennen ensimmäisen oppaan lataamista. Myyjän on huomattavasti helpompi myydä hänelle digimarkkinoinnin palveluita automaation tekemän lämmittelyn jälkeen.
Sähköpostiautomaatiosta on ehdottomasti apua liidien lämmittämisessä. Sähköpostisarjojen tulee kuitenkin olla huolellisesti mietittyjä, jotta ne palvelevat asiakasta oikein ostopolulla. Usein asiakkaat tarvitsevat pitkäaikaista lämmittelyä ja arvon luontia, ennen kuin he ovat valmiita ostamaan palveluitasi.
Sähköpostiautomaation ehdoton etu on se, että kun automaatio on saatu kerralla kuntoon, et joudu käyttämään aikaa sen pyörittämiseen.
Mitä epäaktiivisille tilaajille kannattaa tehdä?
Osa sähköpostilistalaisistasi ei todennäköisesti reagoi millään lailla lähettämiisi viesteihin. Voit pyrkiä aktivoimaan näitä hiljaisia tilaajia uudelleen erilaisten keinojen avulla. Voit esimerkiksi tarjota heille erityisen alennuskoodin verkkokauppaasi tai tehdä jonkin muun houkuttelevan tarjouksen.
Mikäli tämä yleisö ei yrityksistäsi huolimatta tunnu aktivoituvan, on yksi vaihtoehto lähettää heille sähköposti, jossa kysyt suoraan heidän mielenkiintoaan jatkaa sähköpostiesi tilaamista. Mikäli nämä ihmiset eivät ole kiinnostuneet jakamastasi sisällöstä, on heitä turhaa roikottaa sähköpostilistalla väkisin.
Karsimalla epäaktiivisia tilaajia säännöllisesti pidät huolta siitä, että sähköpostilistasi pysyy terveenä ja sen tilaajat ovat varmasti kohdeyleisöäsi. Tällöin voit myös seurata paremmin mainontasi vaikutusta, kun epäaktiiviset tilaaajat eivät vääristä jatkuvasti dataasi.
Konvertoivan sähköpostiviestin anatomia
Keskity arvon luomiseen
On järkevämpää lähettää sähköposteja hieman harvemmin, ja keskittyä luomaan arvoa asiakkaille. Mikäli pommitat kontaktejasi viesteillä viisi kertaa viikossa, saat helposti spämmääjän maineen.
Jokaisella lähetettävällä sähköpostilla tulisi olla selkeä tavoite. Sen sijaan että lähettäisit jatkuvasti pelkästään mainoksia tuotteistasi tai palveluistasi, jaa sisältöä, joka ohjaa asiakasta eteenpäin ostopolulla. Kun luot asiakkaalle arvoa mielekkään sisällön kautta, pysyy yrityksesi hänen mielessään.
Otsikko ja ensimmäinen rivi
Käytä harkintaa otsikkoon ja sähköpostin ensimmäisen rivin muotoiluun. Vahva otsikko saa asiakkaasi klikkaamaan viestin auki, kun taas hutaistu teksti saa hänet ohittamaan sähköpostisi. Ensimmäisen viestirivin tulee olla tarpeeksi mukaansatempaava, jotta viesti luetaan loppuun saakka.
Kokeile käyttää otsikkotekstissä kysymyksiä, väitteitä tai numeroita, sillä nämä herättävät tutkitusti mielenkiintoa lukijassa. Muista asiakaslähtöisyys, ja pyri luomaan tekstin sisältö sellaiseksi, että se tarjoaa ratkaisun asiakkaasi kokemaan ongelmaan.
Tutkimusten mukaan emojit vetoavat mainosteksteissä kuluttajiin hyvin, kunhan niitä käytetään oikein. Kokeile hyödyntää emojeita viestisi otsikossa ja tutki vaikutusta datasta.
Viestin personointi
Personoinnin ei tarvitse tarkoittaa sitä, että viestistä löytyy asiakkaan nimi ja muita häntä koskevia tietoja. Liian tuttavallisten viestien lähettäminen voi tuntua asiakkaasta jopa hieman pelottavalta, sillä se voidaan nähdä uhkana yksityisyydelle.
Sen sijaan voit hyödyntää personointia esimerkiksi tarjoamalla asiakkaalle tarjouksia häntä kiinnostavista tuotteista, muistamalla tätä hänen syntymäpäivänään tai lähettämällä sisältöä, joka parantaa hänen asiakaskokemustaan. On tärkeää, että asiakkaalle tulee sellainen olo, että hän on tärkeä yrityksellesi asiakkaana.
Design
Pidä sähköpostin design asiakassegmenttisi mukaisena. Olet käyttänyt aikaa asiakkaidesi segmentoimiseen, joten tarjoa heille sähköpostiviesti, joka on myös ulkonäöltään heille kustomoitu. Pyri designissa selkeyteen ja hyvään luettavuuteen - karsi turhia elementtejä ja käytä design-pohjassa värejä, joista tekstisi erottuu selkeästi.
Muista, että kaikki designit eivät välttämättä näy kaikilla laitteilla. Varmista siis, että luomasi sähköposti näyttää hyvältä eri laitteilla. Kokeile esimerkiksi lähettää viesti ensiksi itsellesi ja kollegallesi, jotta näet miten sähköpostin design todellisuudessa asettuu ruudulle.
CTA eli Call To Action
Kiinnostava ja hyvin kirjoitettu CTA ohjaa lukijan toteuttamaan haluamasi toiminnon. Mieti siis, mikä on sähköpostisi lopullinen tavoite, ja kirjoita Call to Action tähän tavoitteeseen. Pelkistetty esimerkki CTA:sta voisi olla esimerkiksi “Tilaa demo”.
CTA-painikkeen sijoittelu on yhtä tärkeää kuin sen tekstisisältö. Huolehdi, että CTA sijoiteltu keskeiselle paikalle, josta sitä ei voi missata. Käytä CTA-painikkeessa reilusti kontrastia, jotta se erottuu muusta viestistä. Painikkeen tulee olla tarpeeksi suuri, jotta se on selkeästi esillä.
Hyödynnä CTA:ta eri kohdissa viestiä - lisää yksi CTA viestin yläosaan, josta sen näkee heti viestin avatessaan. Toinen CTA kannattaa sijoittaa viestin loppuun niille lukijoille, jotka lukevat viestin kokonaan läpi.
A/B-testaa sähköpostiviestejäsi säännöllisesti
Jos haluat saada sähköpostimarkkinoinnista oikeasti tehoja irti, tulee siinä hyödyntää dataan perustuvaa testaamista.
Luo samasta sähköpostista eri versioita, joissa muokkaat yhtä elementtiä kerrallaan. Kokeile esimerkiksi luoda kopio viestistäsi, ja hyödyntää tällä kertaa hieman erilaista otsikkoa. Nyt voit lähettää toisen viestin puolikkaalle asiakaskunnallesi, ja toisen viestin toiselle puolikkaalle. Näin voit tutkia datasta, kumpi otsikoista on kerännyt klikkauksia tehokkaammin.
Testaamista kannattaa laajentaa eri osioihin tekstiä, jotta voit testata esimerkiksi viestin muotoilua, CTA:ta, designia tai viestin pituutta. Kun löydät tehokkaimman version kyseisestä viestistä, voit hyödyntää tätä viestiä tuleville asiakkaillesi ja parantaa todennäköisyyksiä tavoitteesi saavuttamiselle.
Mitä sähköpostimarkkinoinnin mittareita kannattaa seurata?
1. Konversioaste
Sähköposteilla tulee aina olla jokin tavoite, ja konversioasteella seurataan kyseisen tavoitteen toteutumista. Tavoitteena voi olla esimerkiksi saada tilaaja ilmoittautumaan webinaariin tai varaamaan ajan konsultointiin. Konversioaste on sähköpostimarkkinoinnin tärkein mittari, ja sille tulisi antaa eniten painoarvoa, sillä se kertoo eniten viestien tehokkuudesta.
2. Avausprosentti
Avausprosentti kertoo siitä, kuinka moni vastaanottajista klikkasi sähköpostiviestisi auki. Mikäli avausprosentit ovat todella matalia, se voi kieliä esimerkiksi siitä että kohderyhmä ei ole oikea, viestin sisältö ei ole kiinnostava, otsikko ei ole tehokas tai viestisi on päätynyt suoraan roskapostiin.
Avauksia voi seurata, mutta avausprosentti on kuitenkin vain yksi mittari, jolle ei kannata antaa liikaa painoarvoa. Klikkaukset kertovat loppujen lopuksi todella vähän viestien toimivuudesta. Tärkeämpää on seurata tilaajien suorittamia toimintoja, koska niillä on aitoa liiketoiminnallista arvoa.
3. Tilauksen lopettaneiden määrä
On luonnollista, että tilaajia poistuu säännöllisesti sähköpostilistalta. Mikäli poistuvien ihmisten määrä pysyy kohtuullisen pienenä, ei asiasta kannata huolestua.
Usein markkinointipiireissä n. 0,2-0,5% poistumisprosenttia pidetään normaalina, mutta se voi olla myös korkeampi ilman että tarvitsee hätääntyä. Loppujen lopuksi on järkevämpää omata hieman pienempi mutta aiheesta kiinnostunut tilaajakunta kuin suuri määrä kontakteja, jotka eivät kuulu yrityksesi kohderyhmään tai kiinnostu tuotteistasi.
Mikäli tilaajia kuitenkin poistuu jatkuvasti sankoin joukoin, kannattaa hieman pohtia sähköpostien sisältöä, kohderyhmää sekä tapaa, jolla uutiskirjetilaajia kerätään. Tekemällä harkittuja muutoksia voit taata sen, että oikeat sähköpostit saavuttavat oikean kohderyhmän.
Sähköpostimarkkinointi pähkinänkuoressa
Sähköpostimarkkinointi on kustannustehokas tapa sitouttaa asiakkaitasi, lämmittää liidejä sekä saada kauppaa aikaiseksi. Sähköpostimarkkinoinnissa tulee keskittyä asiakkaiden segmentoimiseen sekä arvon luomiseen.
Jotta tuloksia saadaan aikaiseksi, tulee sähköpostien vaikutusta seurata datasta. Datan ja testaamisen perusteella viestejä voidaan parantaa entisestään.
Sähköposti on vain yksi työkalu digimarkkinoinnissa, ja sen lisäksi kannattaa hyödyntää myös muita kanavia, jos halutaan luoda aidosti tehokasta ja kestävää mainontaa. Lue, kuinka valitset yrityksellesi sopivimman digimarkkinointikanavan!