LinkedIn eli Linkkari on yksi parhaista mainosalustoista B2B-yrityksille, sillä sen kautta on mahdollista kohdentaa mainontaa hyvin tarkasti esimerkiksi yritysten työntekijöille sekä päätöksenteosta vastaaville tahoille. LinkedIn on usein unohdettu mainosalusta, mutta sen tulisi ehdottomasti olla osana kasvuhakuisen B2B-yrityksen digimarkkinointia.
Mikä tekee LinkedInistä tehokkaan mainoskanavan?
LinkedIn-mainonnan kohdennusmahdollisuudet soveltuvat erityisen hyvin B2B-kenttään. Voit kohdistaa mainoksiasi esimerkiksi työkokemuksen, työpaikan tai työtehtävän perusteella, jolloin voit tavoittaa juuri ne ihmiset, jotka tekevät päätöksiä esimerkiksi uusien palveluiden käyttöönotosta. Voit saada mainosviestisi suoraan yritysten eteen, jolloin kasvatat bränditunnettuutta, lisäät inboundia ja helpotat myyjien työtä.
LinkedInissä on noin 1,5 miljoonaa suomalaista käyttäjää, eli sen avulla tavoitat laajan ammattilaisverkoston juuri silloin, kun he ovat avoimia tarjoamallesi tiedolle. Suomalaisista käyttäjistä toimitusjohtajia, omistajia tai partnereita on LinkedInin mukaan noin 110 000 henkilöä. LinkedIn tarjoaa siis erittäin mielenkiintoisia kohderyhmiä, joihin voit vaikuttaa yrityksesi markkinointiviestinnällä.
LinkedIn-mainontaa on helppo omaksua, varsinkin jos omaa jo kokemusta Facebook-mainonnan tekemisestä. LinkedIn-mainonta on muun digimarkkinoinnin tapaan mitattavaa, joten voit helposti seurata mainontasi konkreettista vaikutusta.
LinkedIn-käyttäjien mindset
LinkedIn toimii monelle käyttäjälle virtuaalisena CV:na sekä paikkana, josta etsiä alaan liittyvää tietoa, kehittää omaa ammattitaitoa ja verkostoitua. Koska “työminä” on LinkedInin keskiössä, ovat myös LinkedInissä olevat ihmiset vastaanottavaisempia aiheeseen liittyviin mainoksiin. Tämän vuoksi työhön ja yrityksen toimintaan liittyviä ostopäätöksiä tehdään herkemmin LinkedInissä kuin esimerkiksi Facebookissa.
LinkedIniin tullaan verkostoitumaan ja viettämään aikaa, mikä näkyy myös kirjautuneen käyttäjän keskimääräisesti alustalla käyttämästä ajasta. LinkedIniin kirjaudutaan keskimäärin 2x kuukaudessa ja yhden istunnon pituus on noin 7-11 minuuttia.
Käyttäjät ovat tutkimusten mukaan LinkedInissä ollessaan 2x enemmän “intent driven”, eli heillä on selkeä tahtotila alustalla vieraillessaan. LinkedInin tarjoamat liidit ovat tämän vuoksi keskimäärin arvokkaampia kuin muilla alustoilla, koska ihmiset ovat “ammattiminänä” toimiessaan vastaanottavaisempia uudelle tiedolle ja ostopäätösten tekemiselle. Siinä missä Facebookista ihmiset hakevat viihdettä, LinkedInistä he hakevat ammattitaitoaan kehittävää sisältöä.
Mitä ihmiset etsivät eniten LinkedInistä?
-Alaansa liittyviä trendejä ja uutisia.
-Vinkkejä ja neuvoja eri aiheista, kuten liiketoiminnan kasvattamisesta.
-Vertaistensa näkökulmia sekä asiantuntijoiden tietoa.
Miten LinkedInin eri kampanjatavoitteet toimivat?
LinkedIn-mainosta luodessasi voit valita useita eri tavoitteita kampanjallesi. Voit esimerkiksi:
-Lisätä brändisi tunnettuutta Brand Awareness -tavoitteella.
-Ajaa liikennettä sivustollesi Website visits -tavoitteella.
-Saada lisää kommentteja tai tykkäyksiä mainoksiisi, osallistujia tapahtumiisi tai seuraajia sivullesi Engagement-tavoitteella.
-Saada katselijoita videoillesi Video views -tavoitteella.
-Kerätä liidejä Lead generation -tavoitteella.
-Saada konversioita nettisivuillesi (esim. liidi, yhteydenotto) Website conversions -tavoitteella.
-Tavoittaa työnhakijoita Job applicants -tavoitteella.
Millaisia mainoksia Linkkarissa voi luoda?
Dynaamiset mainokset
Dynaamiset mainokset ovat personoituja mainoksia, joihin tulee automaattisesti tietoja mainostajan profiilista. Dynaamisessa mainoksessa voi esimerkiksi näkyä profiilikuva, työtehtävä ja yrityksen nimi. Profiilitietojen avulla mainoksista saadaan persoonallisempia ja usein myös huomiota herättävämpiä kuin tavallisista bannerimainoksista.
Dynaamisia mainosmuotoja ovat Spotlight-mainokset, Follower-mainokset sekä Job-mainokset.
-Spotlight-mainokset ovat dynaaminen keino saada ihmisiä käymään toivomallasi laskeutumissivulla. Spotlight-mainoksessa näkyy automaattisesti vastaanottajan profiilikuva sekä yrityksesi profiilikuva. Voit lisäksi saada tekstiin mukaan vastaanottajan etu- ja sukunimen. Spotlight-mainos on saatavilla Brand Awareness, Website visits, Website conversions sekä Job applicants -kampanjatavoitteisiin.
-Follower-mainoksilla voit kerätä seuraajia LinkedIn-sivullesi. Follower-mainoksessa näkyy automaatiolla vastaanottajan profiilikuva ja yrityksesi logo, ja voit asettaa tekstiin vastaanottajan etunimen, sukunimen ja/tai yrityksen nimen. Follower-mainokset ovat saatavilla Brand Awareness ja Engagement -kampanjatavoitteisiin.
-Job-mainoksilla voit kannustaa ihmisiä hakemaan avoimiin työpaikkoihisi. Myös Job-mainoksissa on näkyvillä vastaanottajan profiilikuva sekä yrityksen logo, ja voit valita mukaan myös vastaanottajan etunimen, sukunimen ja/tai yrityksen nimen. Job-mainokset ovat saatavilla Job applicants-kampanjatavoitteella.
Kuvamainokset
Kuvamainokset toimivat LinkedInissä samaan tapaan kuin muissakin sosiaalisen median mainoskanavissa. Voit valita kuvamainokseen kuvan, otsikon, tekstin, call to actionin sekä linkin ulkoiselle nettisivulle. Kuvamainos on hyvin suosittu mainosmuoto LinkedInissä.
Karusellimainokset
LinkedIn karusellimainos on sarja kuvakortteja, joita voi selata eteenpäin. Karusellimainoksen avulla voi nostaa yhteen mainokseen useampia tuotteita tai kertoa esimerkiksi tarinaa, esitellä tarjouksia tai jakaa informaatiota. Vain luovuus on rajana!
Videomainokset
LinkedInissä voi mainostaa myös videoilla. Videomainoksen pituus voi olla 3 sekuntia - 30 minuuttia. Videomainokset näkyvät LinkedInin sisältövirrassa.
Tekstimainokset
Tekstimainokset ovat LinkedInin sivuston yläosassa tai sivupalkissa näkyviä mainoksia. Mainoksia on mahdollista nähdä eri puolilla LinkedIniä, ja mainoksiin voi lisätä mukaan myös kuvan. Tekstimainoksia ei voi nähdä mobiililaitteella selatessa.
Message-mainokset
Message-mainos/Inmail-mainos on mainos, joka lähetetään käyttäjien viestiboksiin. Viestit saapuvat käyttäjille vain silloin, kun he ovat aktiivisia LinkedInissä. Viestit eivät myöskään voi mennä roskakoriin, joten ne saapuvat aina perille.
Inmail-viesteillä voi puhutella lukijaa suoremmin kuin tavallisella mainoksella. Viestit saapuvat yrityksen nimen sijaan viestin lähettäneen henkilön nimellä, jolloin ne tuntuvat persoonallisemmalle.
Conversation-mainokset
Conversation-mainokset toimivat samaan tapaan kuin Message-mainokset, mutta niiden avulla voi käydä keskustelua viestin lukijan kanssa. Voit lisätä viestin loppuun viestin lukijalle vastausvaihtoehtoja, joita klikkaamalla tälle generoituu uusi ennalta määrittelemäsi viesti.
Voit esimerkiksi kysyä haluaako asiakas lisätietoja kertomastasi aiheesta, ja mikäli hän klikkaa kyllä, tarjota lisää esittelevää tekstiä.
Tapahtumamainokset
Voit mainostaa LinkedInissä tapahtumia tapahtumamainosten avulla. Mainoksiin on mahdollista lisätä kuva, tapahtuman nimi sekä kuvaus.
LinkedIn-mainonnan hinta
Yksi kiinnostavimmista asioista LinkedIn-mainontaa liittyen on tottakai mainonnan hinta. Mitä LinkedIn-mainonta siis maksaa?
Käytännössä voit itse määrittää mainontaan käyttämäsi summan LinkedInin omien ohjeiden rajoissa. Yhden kampanjan saa pyörimään 10 euron päivähintaan, eli noin 300 eurolla kuukaudessa. Tottakai mainostaessa kannattaa muistaa, että mainontaa on hyvä testata, ja testaaminen on vaikeaa rajallisella budjetilla.
LinkedIn-mainonnan hinta määräytyy sen mukaan, miten kilpailtua tavoittelemasi kohderyhmä on. Mainonta siis maksaa enemmän silloin, kun mainostat korkeamman senioriteetin henkilöille, kuten toimitusjohtajille, kuin esimerkiksi entry-level työntekijöille. Lisäksi IT-alalla työskenteleville mainostaminen on kilpailun vuoksi lähtökohtaisesti kalliimpaa kuin muiden alojen työntekijöille.
LinkedIn-mainonta on yleisesti ottaen kalliimpaa kuin Facebook-mainonta, mutta laadusta kannattaakin maksaa. LinkedInin kautta voit tavoittaa juuri oikeat päätöksentekijät silloin, kun he ovat avoimia vastaanottamaan tarjoamaasi tietoa.
B2B-kauppa käy lähtökohtaisesti paremmin ammattilaisverkostossa mainostaessa. Otetaan tähän esimerkki, jossa pyörität yritystä, joka myy toimistotuoleja asiakkaille. Facebookissa voit saada yksittäisiä tuoleja myytyä yksittäisille ihmisille heidän omaan käyttöönsä.
Linkedinistä taas voit löytää yritysten ostopäätöksistä vastaavia ihmisiä, jotka saattavat tilata kerralla 20 toimistotuolia työntekijöidensä käyttöön. Vaikka LinkedIn-mainonta oli mainostajalle Facebook-mainontaa kalliimpaa, niin mainonta maksoi itsensä takaisin moninkertaisesti toteutuneen tuloksen myötä.
Aloita LinkedIn-mainonta luomalla yrityssivu
Ennen LinkedIn-mainostamisen aloittamista yritykselle tulee luoda yrityssivu. Yrityssivua voidaan maksullisen LinkedIn-mainonnan lisäksi hyödyntää moneen eri asiaan, kuten myynnin ja markkinoinnin edistämiseen, rekrytoinnin tukemiseen ja työnantajamielikuvan luomiseen. Tämän vuoksi sivun orgaaniseen sisältöön kannattaa myös panostaa maksullisen mainonnan lisäksi.
Yrityssivun luomiseksi sinulla tulee ensiksi olla henkilökohtainen tili LinkedInissä. Tämän jälkeen voit luoda uuden LinkedIn-sivun osoitteessa https://www.linkedin.com/company/setup/new/
Oman yrityssivun luominen onnistuu linkin takaa helposti LinkedInin ohjeita seuraamalla. Yritystiliin tulee täyttää vähintäänkin pakolliset tiedot, eli yrityksen nimi, yrityssivun URL-osoite, yrityksen koko sekä yritysmuoto. Lisäksi profiiliin kannattaa täydentää myös yrityksen kotisivun osoite, logo sekä brändin mukainen taustakuva.
Vinkki: Yrityssivut joilla on kaikki tiedot täytettynä saavat LinkedInin mukaan 30% enemmän viikkokävijöitä. Suosittelemme siis täydentämään kaikki tiedot yrityssivulle!
LinkedIn Insight Tagin asentaminen
Ennen LinkedIn-mainonnan aloittamista kannattaa omille verkkosivuille lisätä LinkedIn Insight Tag, eli pikseli. Pikseli on kevyt JavaScript koodinpätkä, jonka avulla voidaan seurata sivuston tapahtumia LinkedInin datassa. Pikselin avulla voit esimerkiksi tutkia, montako yhteydenottoa tai ostoa mainoksesi on tuonut, sekä myös tehdä uudelleenmarkkinointia nettisivuillasi käyneille ihmisille.
LinkedIn pikselistä on siis ehdotonta hyötyä LinkedIn-mainontaa tehdessä!
LinkedIn-mainonnan sudenkuoppia
1. LinkedInissä, kuten muussakin digitaalisessa mainonnassa, kannattaa hyödyntää autenttista sisältöä valmiiden stock-kuvien sijaan. Autenttiset kuvat vetoavat käyttäjiin stock-kuvia paremmin, ja tuovat usein parempia tuloksia.
2. Yksi yleisistä ongelmista yritysten LinkedIn-mainonnassa on liian tarkkojen kohderyhmien valitseminen. LinkedInissä on tarjolla paljon eri kohdennusvaihtoehtoja, ja helposti yritykset rajaavat kohderyhmänsä tiettyyn ostajapersoonaan, kuten keskisuurten yritysten toimitusjohtajat. Todellisuudessa LinkedIn-mainonnassa kannattaa vaikuttaa koko ostajan sidosryhmään eli myös muihin toimijoihin, joiden kanssa toimitusjohtajat käyvät esimerkiksi kahvihuonekeskusteluja. B2B-ostopäätöksissä on keskimäärin mukana 6.8 henkilöä, joten kohderyhmää ei kannata rajata ainoastaan yritysten päättäjiin.
3. Mainostajat hyppäävät liian usein suoraan tuotteen tai palvelun mainostamiseen, eivätkä keskity tuottamaan lisäarvoa kohderyhmälle tai kasvattamaan omaa asemaansa asiantuntijana. Asiantuntijuuden kasvattaminen on tärkeä osa kokonaisvaltaista ja pitkäaikaista markkinointia.
LinkedIn-mainonta pähkinänkuoressa
LinkedIn-mainonta on erittäin hyvä keino tavoittaa asiakkaita B2B-kentällä. LinkedIn tarjoaa kattavat kohdennusvaihtoehdot, hyvän datan seurannan, aiheesta kiinnostuneen yleisön sekä paljon vaihtoehtoja erilaisten kampanjoiden luomiselle.
Koska LinkedIn-käyttäjät toimivat alustalla “ammattiminänään”, he ovat vastaanottavaisempia yritysten tarjoamalle tiedolle ja tarjouksille. Mikäli LinkedIn-mainonta ei ole vielä osana B2B-yrityksesi digimarkkinointia, niin sen pitäisi olla!
Mikäli sinusta tuntuu että jättäisit mielelläsi LinkedIn-mainonnan tekemisen ammattilaisten käsiin, voit jättää meille LinkedIn-mainonnan tarjouspyynnön.