Chat GPT on tekoälyyn pohjautuva chatbot, joka on viimeaikoina ollut koko maailman huulilla. Chat GPT:tä voi hyödyntää tekstintuotannon apurina, ja sen uskotaan tulevaisuudessa tarjoavan suuria hyötyjä markkinoinnin tueksi.
Tässä artikkelissa käymme läpi erilaisia keinoja, miten Chat GPT:tä voi jo nyt hyödyntää verkkokaupan markkinoinnin ja sisällöntuotannon apuna. Lue eteenpäin ja katso mihin kaikkeen tekoäly taipui testissämme!
Mikä on Chat GPT?
Chat GPT on OpenAI:n kehittämä tekoäly-chatbot, joka osaa tuottaa tekstiä, vastata erilaisiin kysymyksiin ja jäljitellä ihmisen puhetta. Chat GPT on ohjelmoitu siten, että se osaa generoida järkeviä vastauksia erilaisista teemoista, ja sitä voidaan käyttää apuna esimerkiksi markkinoinnin sisällöntuotannossa.
Käytännössä Chat GPT:lle voidaan esimerkiksi antaa ohjeeksi luoda tuotekuvaus verkkokauppaan. Chat GPT kykenee luomaan ymmärrettäviä vastauksia pyydetystä aiheesta, kunhan sille annetaan tarpeeksi taustatietoa aiheeseen liittyen.
Chat GPT:tä voidaan käyttää apuna nopeassa tiedon haussa sekä erilaisten tekstimateriaalien tuotannossa, mutta se ei vielä kykene täysin korvaamaan ihmistä tekstin tuottajana, sillä esimerkiksi suomen kieli tuottaa sille vielä hieman haasteita.
Näin Chat GPT:tä voi hyödyntää verkkokaupan markkinoinnissa
1. Luo verkkokaupan tuotekuvaus Chat GPT:n avulla
“Luo verkkokaupan tuotekuvaus villapaidalle, joka on merinovillaa. Kuvaile merinovillan hyötyjä, kerro paidan punaisesta väristä, ja kerro, että sitä voi käyttää ulkoilussa, urheilussa, vaelluksilla, arjessa ja juhlassa”
Tekoäly onnistui poimimaan merinovillan hyötyjä ja luomaan annettujen tietojen pohjalta kohtuullisen sujuvan tuotekuvauksen. Chat GPT:lle voisi esittää myös lisäkysymyksiä ja pyytää sitä kirjoittamaan jatkoa tuotekuvaukselle, jotta kuvauksesta saisi hieman pidemmän.
2. Luo sosiaalisen median postaus
“Luo myyvä Instagram-postaus tästä tuotteesta: https://northoutdoor.com/collections/naisten-villapaidat/products/pihla-naisten-merinovillapaita-vaaleanharmaa”
Chat GPT kykenee postauksen tekstisisällön lisäksi tuottamaan aiheeseen sopivia emojeita sekä hashtageja. Teksti vaatii hieman muokkausta ja jäsentelyä, mutta voisi olla toimiva pohja oikean somepostauksen kirjoittamiselle.
3. Tuota vastaus asiakaspalvelukysymykseen
“Asiakas haluaa tietää, onko mustaa Kaski-villapaitaa vielä saatavilla S-koossa. Voitko luoda vastauksen, jossa kerrot, että tuotetta ei ole valitettavasti enää saatavilla, mutta niitä tulee lisää ensi viikolla North Outdoorin verkkokauppaan”
Chat GPT muotoili asiakaspalvelukysymyksen järkeväksi vastaukseksi. Periaatteessa vastausta voisi käyttää sellaisenaan, mutta ehkä joitain lauserakenteita kannattaa vielä hioa ennen asiakkaalle lähettämistä.
4. Kirjoita tuotteesta sähköpostiviesti asiakkaalle
“Voitko kirjoittaa merinovillahousuista myyvän sähköpostiviestin asiakkaalle. Käytä hieman eri myyntivaltteja kuin edellisissä teksteissä. Tässä tuote: (linkki tuotteeseen)"
Chat GPT poimi jälleen kerran tuotteen hyödyt ja esitteli ne asiakkaalle ymmärrettävän sähköpostiviestin muodossa.
5. Luo kokonainen somemainoskampanja myynnin lisäämisen tueksi
“Luo somekampanja North Outdoorin tuotteille”
Somekampanjan luomiseksi Chat GPT:lle täytyy tarjota enemmän tietoja kampanjan tavoitteista. Kokeillaan, mitä tapahtuu seuraavilla lisätiedoilla:
“Tavoite: myynnin lisääminen.Yleisö: naiset 35-55v. Kanava: instagram”
Tekoäly nosti esiin ihan järkeviä ideoita somekampanjan postauksia varten. Näitä ideoita voisi ehdottomasti hyödyntää verkkokaupan somemarkkinoinnin tukena.
Kokeillaan luoda Chat GPT:n tarjoaman listan perusteella yksittäinen somepostaus kohdasta 3.
“Kirjoita sosiaalisen median postaus kohdasta 3., eli kuinka merinovilla on hyvä materiaali pitkillä vaelluksilla”
Tekoäly nosti jälleen postauksen tekstiin mukaan aiheelle relevantteja hashtageja ja emojeita. Tällä kertaa postaus oli myös jäsennelty paremmaksi kokonaisuudeksi kuin ensimmäisen somepostauksen esimerkissä. Siitä huolimatta tietyt lauseenrakenteet kaipaavat vielä ihmislukijaa selventämään tekstin sanomaa.
Kuinka Chat GPT:n saa tuottamaan toivottua sisältöä?
Chat GPT:lle joutuu usein antamaan tarkentavaa tietoa, jotta siltä saadaan hyviä vastauksia ulos. Varaudu siis siihen, että ensimmäinen kysymys ei välttämättä tuota toivottua lopputulosta. Chat GPT:ltä voi esimerkiksi kysyä suoraan, mitä tietoja se tarvitsee hyvän somepostauksen kirjoittamiseksi. Kun olet tarjonnut tarvittavat tiedot kirjoittamisen tueksi, on lopputulos sulavampi.
Muista esittää Chat GPT:lle selkeitä kysymyksiä ja käytä mieluusti yksinkertaisia lauseenrakenteita. Tarjoa tarpeeksi tietoa tuotteen ominaisuuksista, kuten sen materiaalista, väristä ja myyntivalteista, niin tekoäly voi muodostaa järkeviä lausekokonaisuuksia aiheesta.
Pyri siis yksinkertaisuuteen ja varaudu käyttämään hetki aikaasi hyvän lopputuloksen saamiseksi.
Haasteet Chat GPT:n käytössä
-Chat GPT on edelleen demovaiheessa, ja etenkin suomen kielen tuottaminen aiheuttaa välillä sille haasteita. En siis suosittele käyttämään editoimatonta Chat GPT:n tekstiä suoraan markkinoinnissa, vaan tuotokset kannattaa aina lukea ja korjailla läpi ajatuksella.
-Chat GPT:llä tulee välillä aikakatkaisuja esimerkiksi siksi, että liian moni ihminen yrittää käyttää sitä kerralla. Chat GPT:n käyttö ei siis ole kaikkina ajankohtina mahdollista. Järjestelmään tulee välillä aikakatkaisu myös siksi, että käyttäjä on antanut sille liian monta pyyntöä lyhyen aikavälin sisällä.
-Chat GPT:n käyttö on demovaiheessa ilmaista, mutta näin tuskin tulee aina olemaan. Kun järjestelmä on saatu sujuvaksi ja kun se on kerännyt tarpeeksi hypeä ympärilleen, on luultavaa, että käytöstä aletaan perimään maksua. Hinnan suuruutta on vaikeaa ennustaa etukäteen.
Voiko Chat GPT korvata markkinoinnin sisällöntuottajan?
Tällä hetkellä näkisin, että Chat GPT:stä ja vastaavista tekoälyistä tulee olemaan paljon hyötyä markkinoinnin tueksi tulevaisuudessa. Chat GPT toimii jo tällä hetkellä melko sujuvasti englannin kielellä, mutta suomen kieli tuottaa sille vielä ajoittain haasteita. En kuitenkaan sulkisi pois sitä mahdollisuutta, etteikö Chat GPT:tä voisi tuottaa sujuvaa suomen kieltä lähitulevaisuudessa.
Tällä hetkellä Chat GPT:tä voi jo käyttää apuna esimerkiksi markkinoinnin inspiraation etsimisessä, tekstien tuottamisen tukena ja valmiiden tekstien oikolukijana.
Vielä en menisi niin pitkälle, että sanoisin Chat GPT:n voivan täysin korvata ihmisen sisällöntuottajana. Ihmislähtöisen sisällöntuotannon etuna on edelleen esimerkiksi tunteisiin vetoavien tekstien kirjoittaminen, mikä on tekoälylle haastavaa.
On kuitenkin mielenkiintoista nähdä, miten pitkiä harppauksia Chat GPT ja muut tekoälypalvelut tulevat tekemään lähitulevaisuudessa. Markkinoijien kannattaa ehdottomasti pysyä trendin harjalla ja seurata kehityksen suuntaa.
Varmistuakseni asiasta kysyin kuitenkin otsikon kysymyksen myös Chat GPT:ltä itseltään. Tässä vastaus: