North Outdoor on kotimainen merinovillatuotteiden valmistaja. Brändi toimii sekä verkkokaupan että vähittäiskaupan saralla, ja viime vuosina erityisesti verkkokauppapuolen kasvu on ollut hurjassa nousussa. Tässä artikkelissa taustoitamme North Outdoorin kasvua sekä kerromme yrittäjäkaksikon Teemu Kattilakosken ja Lauri Pyykkösen matkasta ja siitä, mitä kasvavassa merinovaatebisneksessä menestyminen vaatii.
Lue tarina North Outdoorin kasvusta!
North Outdoorin tarina
Teemu Kattilakoski ja Lauri Pyykkönen lähtivät yrittäjätaipaleelleen vuonna 2005, jolloin he perustivat Pyka Oy:n ja alkoivat toteuttaa urheiluvarusteiden maahantuontia. Vuosien aikana kaksikolle kehittyi ajatus myös oman brändin omistamisesta.
Vuonna 2017 kaksikko päätti ostaa valmiiksi olemassa olevan North Outdoorin brändin itselleen. North Outdoor oli siinä kohtaa ollut toiminnassa noin 6 vuoden ajan, ja Teemu ja Lauri pääsivät toteuttamaan brändille todellisen muodonmuutoksen.
“North Outdoorilla oli ostovaiheessa jo asiakaskuntaa, ennakkotilauksia sekä tehtaita tuotteiden valmistamiseen. Me hypättiin liikkuvaan junaan, mutta sittemmin ollaan vaihdettu aikalailla kaikki langantoimittajista ja tehtaista lähtien. Vanhasta North Outdoorista ei ole jäljellä enää muuta kuin nimi, kaikki muu on uudistettu matkan varrella”, Teemu taustoittaa.
North Outdoorin ostopäätökseen vaikutti Teemun mukaan useampi asia - kaksikko oli jo pitkään miettinyt oman brändin hankkimista, ja ajatukset olivat pyörineet lähinnä jalkinemerkkien ja vaatemerkkien saralla. Merinovillan vastuulliset ja luonnonmukaiset ominaisuudet kiinnostivat kaksikkoa, ja ne olivat yhtenä valintakriteerinä North Outdoorin brändin ostopäätökselle.
“Näemme, että merinovillagenrellä on tulevaisuutta. Vastuullisesti ja luonnonmukaisista materiaaleista valmistetut vaatteet tulevat todennäköisesti olemaan vielä isompi trendi tulevaisuudessa”, Teemu kertoo.
North Outdoorin ostamisen jälkeen kaksikko toteutti alkuun pääasiassa tukkukauppaa, mutta vuonna 2020 suunta kääntyi vahvemmin verkkokauppabisnekseen. North Outdoorin verkkokauppa oli ollut jo aiemmin toiminnassa brändin verkkosivujen yhteydessä, mutta pandemian myötä syntyi halu lähteä markkinoimaan tuotteita voimakkaammin verkon kautta.
“Todellinen verkkokaupan kasvu lähti käyntiin vasta riittävien markkinoinnin panostusten myötä. Alkuun kun mainonta aloitettiin nollista niin se kasvu oli ihan satumaista - ekan vuoden myynti verrattuna edelliseen vuoteen oli joku 13- tai 14-kertainen. Toki kasvukäyrä on rauhoittunut sen alkupiikin jälkeen, mutta nyt haastavanakin markkina-aikana myyntiä tulee mainonnan panostusten myötä kohtuullisen hyvin. Digitaalinen näkyvyys on vaikuttanut meidän kysyntämääriin myös vähittäiskaupan puolella”, Teemu kertoo.
North Outdoorin menestyksen pilarit
North Outdoorin uudelleenbrändäyksen alkuvaiheissa kaksikko keskittyi aluksi malliston laajentamiseen ja uudistamiseen sekä materiaalien hiomiseen. Brändille etsittiin uudet tehtaat ja langantoimittajat aiempaa paremman laadun takaamiseksi.
North Outdoorin brändin suurin kilpailuetu löytyy Teemun mukaan valikoiman laajuudesta, laadusta ja kotimaisuudesta. Moni kilpailija on keskittynyt pelkästään vapaa-ajan vaatetukseen tai outdoor-mallistoihin, kun taas North Outdoorilta löytyy monipuolinen valikoima sekä urheilukerrastoja että merinovillaisia vapaa-ajan tuotteita, kuten mekkoja ja neulepuseroita.
“Tuotteiden pitää olla hyviä, jotta asiakas ensimmäisen ostokerran jälkeen tykästyy tuotteisiin ja palaa ostoksille jatkossakin. North Outdoorin palaavien asiakkaiden määrä on hyvällä tasolla - se viestii siitä, että tuotteistamme ja brändistämme pidetään”, Teemu kertoo.
“Vahvuutemme on siinä, että jos asiakas haluaa pukeutua merinovillaan niin silloin meiltä löytää koko kattauksen saman brändin alta. Tuotteiden laatu on meillä ykköstekijänä - olisi helppoa mennä halvemmilla lankavaihtoehdoilla ja ratkaisuilla, mutta me pyritään etsimään aina se laadukkain ja paras vaihtoehto. Tästä huolimatta North Outdoor on muihin merinovillabrändeihin verrattuna erittäin hintakilpailukykyinen. Tuotteiden hinta-laatusuhde on yksi suuri vahvuutemme”, hän jatkaa.
Fokus on viime vuosina siirtynyt tuotannosta ja tuotteista aiempaa enemmän verkkokaupan markkinointiin, ja panostukset näkyvät myös myynnissä aivan uudella tavalla. Brändin tavoitteena on kasvaa verkkokaupan puolella vuosittain +30%, ja isompana tavoitteena on nousta kansainväliseksi brändiksi tulevaisuudessa.
Teemun mukaan digimarkkinointi on suuressa roolissa kasvua haettaessa. Digimainonnan skaalautuvuuden vuoksi myös markkinointiin käytetty budjetti vaihtelee - jos asiakashankinnan kustannus on järkevällä tasolla, niin kasvun rajoittavana tekijänä on ainoastaan tavaran riittävyys verkkokaupassa.
“Olemme keskittyneet markkinoinnissamme sekä uusasiakashankintaan että olemassaoleviin asiakkaisiin. Palaavien asiakkaiden kohdalla olemme kehitelleet kanta-asiakasjärjestelmää, yhteisön palvelemiseen liittyviä juttuja sekä uutiskirjemarkkinointipuolta. Verkkokaupan uusasiakashankinnan puolella digitaalinen mainonta pelaa isoa roolia”, Teemu taustoittaa.
Oppeja ja haasteita verkkokaupan kasvun varrelta
Teemun mukaan verkkokaupan alkuvaiheessa yrittäjäkaksikolle oli kertynyt jo mittavasti kokemusta urheiluvaateliiketoiminnasta, mutta ei niinkään verkkokaupan pyörittämisestä.
“Aloittelevalle verkkokauppiaalle jakaisin sen neuvon, että jos ei ole vielä kokemusta verkkokauppabisneksestä, niin etsi ehdottomasti apua. Jos me itse oltaisiin koitettu viedä verkkokauppaa eteenpäin ilman kokemusta, niin ei varmaankaan oltaisi päästy kovin pitkälle. Avun etsiminen tulee tottakai tehdä omien resurssien mukaan. Verkostoituminen on aina järkevää - sitä kautta voi oppia uutta ja saada neuvoja alkuun pääsemiseen”, Teemu kertoo.
Verkkokauppabisneksessä ja kasvun luomisessa on aina omat haasteensa. Teemun mukaan verkkokauppabisneksen haasteet voivat liittyä logistiikan toimivuuteen, ohjelmistoihin ja järjestelmiin, sekä siihen, miten asiakas saadaan palaamaan takaisin ostoksille. Tuotteiden ja palvelun laadukkuus ovat tärkeitä asiakaspysyvyyden pilareita.
Tuotemenekin arvioiminen tuo Teemun mukaan omat haasteensa - tulevan myynnin arvioinnissa käytetään edellisen vuoden dataa, mutta välillä myyntimäärien arvioiminen yksittäisten tuotteiden kohdalta on vaikeaa, ja varastoa saattaa kertyä joko liikaa tai liian vähän.
“Uusasiakashankinta verkkokaupassa on myös toki tietynlainen haaste. Silloin kun asiakas harkitsee tuotetta, hän ei voi hypistellä tai sovittaa sitä fyysisesti ennen tilaamista. Haaste onkin siinä, miten pystyt luomaan digitaalisesti sellaisen fiiliksen brändistä ja tuotteista, että brändisi on kuluttajalle parempi vaihtoehto kuin 160 000 muuta eurooppalaista brändiä”, Teemu kertoo.
Kasvavaan kilpailutilanteeseen vastaaminen ja tulevaisuuden suunnitelmat
Kilpailu merinovaatesektorilla kasvaa jatkuvasti. Monilla tunnetuilla valmistajilla on merinovillaisia mallistoja, vaikkakin kotimaisia, pelkästään merinovillaan keskittyneitä brändejä löytyykin hieman vähemmän.
Teemu nostaa esille sen, kuinka kilpailu ei rajoitu yksiselitteisesti pelkästään merinovillaisiin tuotteisiin, sillä osaltaan North Outdoor kilpailee myös muiden saman tuotekategorian valmistajien kanssa materiaalista riippumatta. Kuluttajilla on paljon valikoimaa mistä valita, joten tuotteilla erottautuminen on erittäin tärkeää.
“Kysymys onkin, että kilpaillaanko me meidän kollarimallistolla Nikea, Adidasta ja Pumaa vastaan, vai ainoastaan vastaavia merinovillaisia tuotteita vastaan. Näkisin että tietyllä tavalla kaikkia vaatebrändejä vastaan, mutta toisaalta lähtökohtaisesti se kuka ostaa meiltä haluaa ostaa merinovillaisen tuotteen. Jos silloin esimerkiksi Tommy Hilfigeriltä ei löydy merinovillaista hupparia, niin se ei ole vaihtoehtoinen kilpailija, vaan vertaus tapahtuu merinovillavalmistajien välillä”, Teemu tiivistää.
Teemun mukaan North Outdoorin valikoimasta löytyy runkotuotteita, jotka pysyvät lähes muuttumattomina vuodesta toiseen. Vaikka tuotevalikoiman suunnittelussa on pyritty ajattomien tuotteiden luomiseen, on tärkeää myös pysyä kärryillä siitä, mitä markkinoilla tapahtuu.
North Outdoorin suunnittelijat seuraavat trendejä ja sitä, mihin suuntaan muoti ja markkina on menossa. Jos tietyn hittituotteen myynti lähtee menemään alaspäin, on pohdittava, voiko tuotetta uudistaa esimerkiksi kankaan leikkauksen osalta, vai onko kyseisen tuotteen trendi mennyt jo ohi.
“Kyllä tässä bisneksessä pitää pysyä hyvin kärryillä siitä, että mikä myy ja mikä ei. Joskus pienillä muutoksilla tuotetta voidaan saada myyvemmäksi - esimerkiksi tuotteen värit, leikkaukset, materiaali ja tuotteen hinta voivat olla ratkaisevana tekijänä menekin lisäämiselle. Joskus taas on, että kyseinen tuote ei ole yksinkertaisesti enää muodissa, ja silloin mietitään tulevaa tuotesuunnittelua uudelta kantilta”, Teemu sanoo.
Seuraavana etappina North Outdoorin kasvussa ja kilpailussa on lähteä valtaamaan markkina-alaa myös ulkomailta.
“Tavoitteena on mennä Eurooppa edellä. Ensiksi täytyy kartoittaa, mistä maista löytyy eniten kysyntää meidän brändille ja tuotteille. Sitten valitaan muutama markkina johon tähdätään, ja keskitytään siihen, että ne lähtee rullaamaan yhtä hyvin kuin Suomessa tähän asti. Myöhemmin voi ottaa lisää markkinoita mukaan, kun on saatu jalansijaa ja homma toimii”, Teemu kuvailee North Outdoorin kansainvälistymissuunnitelmia.
North Outdoorin löytää Instagramista @northoutdoor sekä verkkokaupan osoitteesta northoutdoor.com