SEM ja SEO yhteispeli: Kasvata yrityksen verkkonäkyvyyttä ja houkuttele uusia asiakkaita

SEM ja SEO yhteispeli: Kasvata yrityksen verkkonäkyvyyttä ja houkuttele uusia asiakkaita

 

SEM (Search Engine Marketing) ja SEO (Search Engine Optimization) pelaavat tärkeää roolia digitaalisessa markkinoinnissa, sillä ne auttavat yrityksiä tavoittamaan uusia asiakkaita ja kasvattamaan liiketoimintaa.

Tässä artikkelissa kerromme miten ja miksi näitä kahta kanavaa kannattaa käyttää tukemaan toisiaan verkkonäkyvyyden kasvattamisessa ja uusasiakashankinnassa. 

SEM ja SEO - miksi niihin kannattaa panostaa?

Hakukoneet ovat usein ensimmäinen paikka, josta potentiaalinen asiakkaasi lähtee hakemaan ratkaisua tarpeisiinsa. Siksi on erittäin tärkeää, että yrityksesi verkkosivusto on helposti löydettävissä ja sijoittuu korkealle hakutuloksissa, kun käyttäjä tekee haun, joka liittyy olennaisesti tarjoamaasi tuotteeseen tai palveluun.

Jos potentiaalinen asiakas löytää hakutuloksista verkkosivustosi sekä häntä puhuttelevan sisällön ja hyvin suunnitellun käyttäjäkokemuksen, hän voi muuttua nopeasti maksavaksi asiakkaaksi. 

Houkutellaksesi potentiaalisen asiakkaan hakutuloksista verkkosivustollesi, sinun on pyrittävä maksimoimaan sivuston näkyvyys sekä orgaanisissa (SEO) että maksetuissa (SEM) hakutuloksissa. 

SEM eli hakusanamainonta mahdollistaa sen, että yritys voi sijoittaa mainoksensa näkyville hakutulosten yläpuolelle tietyille avainsanoille. Tämä on erityisen hyödyllistä yrityksille, jotka haluavat nopeasti lisätä verkkonäkyvyyttään ja tavoittaa uusia asiakkaita. SEM-strategiaa toteutetaan yleisimmin Google-hakusanamainonnan ja Microsoft hakusanamainonnan avulla. 

Pitkäaikaisella SEO-tekemisellä taas voidaan vaikuttaa siihen, että sivusto löytyy hakukoneista ilman, että klikkauksista tarvitsee erikseen maksaa mainosrahaa. SEO-panostukset vievät aikaa, mutta oikein toteutettuna ne tuovat usein tuloksia mukanaan. 

Kuinka SEM ja SEO tukevat toisiaan mainonnassa? 

Kun käyttäjät hakevat hakukoneissa tietyillä hakusanoilla, he osoittavat kiinnostusta kyseistä aihetta kohtaan. Hyvä SEM- ja SEO-strategia takaa sen, että nämä ihmiset päätyvät haun myötä selaamaan verkkokauppasi valikoimaa. Käydään seuraavaksi hieman tarkemmin läpi, kuinka SEM ja SEO tukevat toisiaan mainonnassa ja uusasiakashankinnassa. 

1. Hakusanatutkimus tukipilarina

Hakusanatutkimus on tärkeä osa sekä SEO- että SEM-strategiaa. Hakumäärien tutkiminen auttaa löytämään oikeat avainsanat, joita käyttämällä voi tavoittaa kohdeyleisön tehokkaasti ja kustannustehokkaasti. 

Samaa hakusanatutkimusta voi hyödyntää sekä SEO- että SEM-strategian luomisessa. SEM:ssä hakusanatutkimus auttaa löytämään avainsanat, joilla kannattaa näyttää mainoksia, kun taas SEO:ssa hakusanatutkimus auttaa löytämään avainsanat, joita kannattaa käyttää sisällössä ja sivujen optimoinnissa niin, että ne sijoittuvat korkealle hakutuloksissa.

Jos tietty avainsana toimii hyvin SEM-puolella, sitä kannattaa hyödyntää myös orgaanisessa hakukoneoptimoinnissa.

2. Nopeat voitot sekä pitkäaikainen tekeminen

SEO:n ja SEM:n välillä on merkittävä aikaan liittyvä ero. SEO:n vaikutusten näkyminen voi kestää pitkään, kun taas SEM:illä voidaan saada nopeasti käyttäjiä verkkosivulle ja tuloksia aikaiseksi. 

SEM:iin kannattaa panostaa erityisesti silloin, kun yrityksellä ei ole vielä suurta orgaanista eli SEO:on pohjautuvaa näkyvyyttä. SEM:n avulla voidaan kerätä verkkokaupan “helpot” myynnit samalla, kun panostetaan pitkäaikaisen SEO-näkyvyyden kasvattamiseen. Tällä tavoin voidaan varmistaa, että toimenpiteet tuottavat tulosta sekä pitkällä että lyhyellä aikavälillä. 

3. Orgaanisen näkyvyyden tukeminen mainosrahalla

Mikäli verkkosivu näkyy jo orgaanisesti tärkeimpien hakusanojen kärkisijoilla ja tuottaa hyvin orgaanisia konversioita ja verkkosivuliikennettä, saattaa olla tarpeellista miettiä tarkkaan, onko järkevää käyttää resursseja mainontaan näillä samoilla hakusanoilla. Tällaisessa tilanteessa voi olla viisaampaa keskittää SEM-toimet sellaisiin avainsanoihin, joilla verkkosivu ei vielä sijoitu hyvin orgaanisessa haussa.

SEM-toimet voidaan tällöin kohdistaa esimerkiksi sellaisiin avainsanoihin, joilla yritys ei vielä sijoitu top 10 joukkoon orgaanisesti. SEM:iä voidaan siis hyödyntää tukemaan SEO:n puutteita. 

4. Sivuston toimivuuden parantaminen

SEO ja SEM tukevat toisiaan myös siten, että niiden ristiinkäytön avulla voidaan parantaa sivuston toimivuutta ja mainonnan tehoa. Kun sivuston käytettävyys on hyvä, kävijät viihtyvät sivuilla pidempään ja palaavat sinne uudelleen. Tämä taas lisää sivuston arvoa ja siten myös hakukonenäkyvyyttä.

SEM-mainonnan avulla on mahdollista toteuttaa tekstien ja laskeutumissivujen A/B-testausta. Kun kävijä saapuu mainoskampanjan kautta sivustolle, on tärkeää, että hänen odotuksensa täyttyvät ja hän löytää etsimänsä tiedon helposti. Kun A/B-testauksen avulla saadaan selville toimivimmat tekstimuodot ja aihesisällöt, niitä kannattaa hyödyntää myös SEO-puolen parantamisessa, jotta sivustosta saadaan miellyttävämpi myös orgaaniselle vierailijalle. 

Myös SEO-tekeminen edistää sivuston käytettävyyden kehittämistä. Kun sivusto on hakukoneoptimoinnin myötä helposti navigoitava ja hakukoneystävällinen, se on myös käyttäjäystävällinen. Käyttäjäystävällisyys vaikuttaa osaltaan maksullisen mainonnan laatupisteisiin eli siihen, kuinka paljon yksittäinen mainos tavoittaa hakukoneen käyttäjiä ja minkä verran klikkaukset maksavat. SEO-tekeminen voi siis osaltaan parantaa SEM:n saamia laatupisteitä. 

SEO ja SEM voivat molemmat tukea sivuston käytettävyyttä, mikä puolestaan vaikuttaa positiivisesti sivuston hakukonenäkyvyyteen. Hyvä käytettävyys on tärkeä osa sivuston optimointia sekä maksullisen hakukonenäkyvyyden parantamista. 

Keskity ristiinanalysointiin - Saat parempia tuloksia aikaiseksi

Mikäli SEO- ja SEM-toimet on jaoteltu eri tiimien tai tekijöiden hoidettavaksi, kannattaa huolehtia siitä, että tieto kulkee vaivattomasti näiden kahden tiimin välillä. 

Hakukonemarkkinoinnin ja hakukoneoptimoinnin ammattilaiset voivat jakaa keskenään hyödyllisiä oppeja ja neuvoja, jotka auttavat parantamaan verkkosivujen hakukonenäkyvyyttä. Esimerkiksi SEM-kampanjan aikana voidaan huomata, että tietty hakusana tuottaa odotettua enemmän konversioita, jolloin tätä tietoa voidaan hyödyntää myös hakukoneoptimoinnissa.

Toisaalta hakukoneoptimoinnin yhteydessä voidaan huomata, että tietyllä avainsanalla ei saada riittävästi orgaanista liikennettä, jolloin tätä hakusanaa voidaan kokeilla mainonnassa. Näin yhdistetään hakukonemarkkinoinnin ja hakukoneoptimoinnin parhaat puolet ja pyritään varmistamaan verkkosivujen hyvä sijoittuminen hakutuloksissa orgaanisesti sekä maksullisesti.

Tehosta uusasiakashankintaa SEM ja SEO yhteispelillä 

SEM ja SEO ovat molemmat tärkeitä digitaalisen markkinoinnin ja uusasiakashankinnan keinoja, jotka tukevat tehokkaasti toisiaan. SEM:n ja SEO:n yhteispelillä yrityksesi verkkosivusto saa maksimaalisen näkyvyyden hakutuloksissa ja sitä kautta potentiaalista kauppaa aikaiseksi. 

SEM:n avulla voit nopeasti saavuttaa korkeita sijoituksia hakutuloksissa maksullisilla mainoksilla, kun taas SEO:n avulla voit parantaa sivustosi orgaanisten hakutulosten sijoitusta pitkällä aikavälillä. 

SEM käyntiin helposti? Me Sloganilla toteutetaan Google- ja Microsoft-hakusanamainontaa yrityksille. Tutustu palveluihimme ja kysy lisää!

 

Piditkö artikkelista? Sharing is caring

Kiinnostuitko osaamisestamme?

Täytä lomake ja olemme yhteydessä yhden arkipäivän kuluessa.

Lisää lukemista

Parempaa arkea digimarkkinointiin?