Sosiaalisen median markkinointi tai somemarkkinointi on oiva keino tavoittaa suuri määrä potentiaalisia asiakkaita verkossa, luoda kysyntää sekä tehdä myyntiä. Mutta miten sosiaalisen median markkinointi kannattaa aloittaa, mitä kaikkea siinä kannattaa huomioida ja mikä somekanava kannattaa valita omalle yritykselle? Lue eteenpäin!
Kannattaako sosiaalisen median markkinointi?
Alkuun kannattaa huomioida, että somemarkkinoinnilla voidaan tarkoittaa sekä orgaanista eli ilmaista postailua sekä maksullista mainontaa. Tässä artikkelissa keskitymme puhumaan nimenomaan maksullisesta mainonnasta, sillä sen avulla on mahdollista tavoittaa erittäin laaja kohdeyleisö sekä saada konkreettisia, mitattavia tuloksia aikaiseksi.
Algoritmit ovat heikentäneet merkittävästi orgaanista sosiaalisen median näkyvyyttä, joten nykyään jos haluaa saada sisältönsä näkyviin, on lähestulkoon pakko laittaa euroja mainosalustoihin.
Maksetun sosiaalisen median markkinoinnin etuna on se, että saat mainosviestisi kohdennettua erittäin tarkasti haluamallesi kohdeyleisölle. Esimerkiksi Facebook- ja Instagram-mainonnassa voit rajata kohdeyleisöä demografisten tietojen, kiinnostuksen kohteiden, aiemman verkkokäyttäytymisen sekä muiden hyödyllisten kohdennusominaisuuksien avulla.
Voit valita kampanjoillesi erilaisia tavoitteita, kuten brändin tunnettuus, liikenne, konversiot ja paljon muuta. Koska mainoksesta seuraavat klikkaukset ja ostot tallentuvat dataan, voit seurata tarkasti, minkä verran myyntiä yksittäinen mainos on saanut aikaan.
Lisäksi voit määrittää täysin, minkä verran rahaa käytät mainontaan. Somemainontaa on mahdollista kokeilla jo noin viiden euron päiväbudjetilla, mutta jos haluaa saada myynnillisiä tuloksia aikaiseksi, kannattaa mainontaan investoida useampi sata euroa kuukaudessa.
Sosiaalisen median markkinointi on oiva keino saada yrityksellesi lisää näkyvyyttä, kysyntää ja myyntiä kustannustehokkaalla tavalla. Seuraavaksi käymme tarkemmin läpi, miten sopiva kanava valitaan ja somemarkkinointi aloitetaan.
Mikä sosiaalisen median markkinointikanava sopii yritykselleni?
Aluksi täytyy lähteä liikkeelle oikean kanavan valinnalla. Sosiaalisen median kanavia on lukuisia, joten sopivan kanavan valinta voi alkuun tuntua haastavalta. Kanavan valinnassa kannattaa huomioida mm. nämä:
-yrityksen kohderyhmä
-myytävä tuote
-toimiiko yritys B2B- vai B2C-sektorilla
-käytössä oleva budjetti
-mainonnan tavoite
B2C-yrityksen somemarkkinointi
Mikäli kyseessä on B2C-yritys kuten verkkokauppa, on valinnanvaraa kanavan valintaan lähtökohtaisesti hieman enemmän kuin B2B-puolella. Esimerkiksi Facebook-mainonta, Instagram-mainonta, Google Shopping ja Google hakusanamainonta ovat luontevia paikkoja aloittaa mainonnan kokeilemista.
Toisaalta, jos yritykseltä löytyy videomateriaalia tai halua sellaisen kuvaamiseen, voi myös TikTok- tai YouTube-mainonnan testaaminen olla paikallaan. Mainontaa voi testata myös esimerkiksi Snapchatissa, Jodelissa tai Twitterissä.
Lähtökohtaisesti aloittelevan B2C-mainostajan kannattaa lähteä liikkeelle Facebook- ja Instagram-mainonnalla, sillä ne ovat oivia kanavia kysynnän luomiseen ja erilaisten kohdeyleisöjen tavoittamiseen. Suuri joukko ihmisiä viettää aikaa näissä kanavissa, joten saat mainosviestisi suuren joukon silmien eteen. Näitä kanavia käyttää niin nuorempi kuin vanhempi kohdeyleisö, ja voit luoda mainoksia molempiin kanaviin samalta alustalta, eli Facebook Ads Managerista.
B2B-yrityksen somemarkkinointi
B2B-puolella helpointa on lähteä liikkeelle joko Facebook- tai LinkedIn-mainonnalla. LinkedIn-mainonnan etu piilee siinä, että voit kohdentaa mainontaa mm. yrityksen koon, henkilömäärän, sekä työntekijöiden titteleiden (esimerkiksi CEO tai CFO) mukaan.
Voit LinkedIn-mainonnalla siis tarkasti rajata, millaisille yrityksille haluat näkyä, ja minkätyyppisiä ihmisiä haluat tavoittaa mainosviestilläsi. Voit kohdentaa mainoksesi suoraan asiasta päättäville ihmisille. Tämän vuoksi LinkedIn on erinomainen mainoskanava B2B-sektorilla.
Myös Facebook- ja Google hakusanamainonta voivat olla hyödyllisiä kanavia B2B-puolella, kunhan mainonta kohdennetaan oikein. Google hakusanamainonnassa on tärkeää käyttää ajatusta siinä, millaisilla hakusanoilla halutaan saada mainos näkyviin. Jos löydät oikeat hakusanat joilla kohderyhmäsi päättäjät hakevat tietoa, voi hakusanamainonta toimia kultakaivoksena.
Mietityttääkö kanavan valinta vielä? Olemme kirjoittaneet myös laajemman artikkelin siitä, kuinka voit valita yrityksellesi sopivimman kanavan digimarkkinointiin.
Miten somemarkkinointi aloitetaan?
Kun olet valinnut sopivan kanavan yrityksellesi, voit alkaa suunnitella mainonnan aloittamista.
1. Aseta konkreettisia tavoitteita. Tärkeintä on se, että sinulla on mielessä jokin konkreettinen tavoite, jonka haluat saavuttaa mainonnalla. Kun sinulla on selkeä tavoite, voit seurata tuloksia ja tavoitteen suoriutumista datasta. Jos sinulla on esimerkiksi tavoitteena myynnin lisääminen, on tuloksia helppo seurata.
2. Tunne kohdeyleisösi. On erittäin tärkeää, että tunnet kohdeyleisösi ja sen, missä kanavissa he liikkuvat. Kun käytät mainoksissasi kohderyhmääsi puhuttelevaa kieltä ja kuvia, saat todennäköisemmin heidät kiinnostumaan mainoksestasi. Sosiaalisessa mediassa on mahdollista kohdentaa mainontaa todella tarkasti, joten erilaisten kohderyhmien tunnistaminen on tärkeää.
3. Luo kiinnostavaa mainossisältöä. Ketään ei kiinnosta puolihutaisten luotu sisältö. Käytä aikaa mainoskuvien valitsemiseen ja luomiseen sekä erilaisten mainosviestien kirjoittamiseen. Tee paljon testausta eri kuvien, videoiden ja tekstien välillä, jotta saat selville mikä toimii parhaiten.
4. Analysoi tuloksia ja optimoi mainoksiasi. Seuraa aina mainonnan tuloksia datasta. Eri mainosmuotoja kannattaa kilpailuttaa eli testata keskenään. Luo samasta mainoksesta kaksi eri versiota, jossa vaihdat toisesta vain yhden elementin, kuten mainoskuvan. Muiden tekijöiden ollessa samoja voit verrata, kumpi mainoskuva onnistui saamaan parempia tuloksia aikaiseksi. Lue lisää mainonnan testaamisesta.
3 vinkkiä sosiaalisen median markkinointiin
1. Hyödynnä sesonkimarkkinointia
Siihen on syynsä, miksi monet yritykset käyttävät paljon aikaa ja vaivaa sesonkimainoskampanjoiden luomiseen. Isänpäivä, äitienpäivä, joulu, juhannus ja muut juhlapäivät ovat oivia hetkiä tuoda yrityksen tarjoamaa esille mielenkiintoisella tavalla. Varsinkin joulun ja Black Fridayn aikaan mainonnassa liikkuu paljon rahaa, joten sesonkinäkyvyyteen kannattaa todellakin panostaa.
Huomioi kuitenkin, että sesonkikampanjoihin on järkevää varautua reilusti etukäteen - jopa kuukausia ennen kampanjan alkua. Kun käytät aikaa mainonnan kohdennusten optimoimiseen, visuaalisten mainosmateriaalien luomiseen ja tarjousten hiomiseen, ovat tulokset usein parempia.
2. Käytä mainoseuroja tasaisesti
Sesonkikampanjoihin kannattaa panostaa, mutta mainontaa ei kannata jättää ainoastaan yksittäisten kampanjoiden varaan. Somemarkkinoinnissa saa parhaiten tuloksia tasaisella ja jatkuvalla tekemisellä ja oppimisella. On siis suositeltavaa, että sinulla on jokin mainos jatkuvasti pyörimässä.
Kun pyörität tasaisesti mainontaa, näet datasta helpommin sen, mikä toimii ja mikä ei. Datan avulla voit myös lähteä optimoimaan eli kehittämään mainoksiasi entistä paremmiksi, jolloin teet pitkässä juoksussa parempaa tulosta. Olemme kirjoittaneet tarkemman artikkelin siitä, mitä lukuja mainonnassa kannattaa seurata ja kuinka tuloksia voi optimoida entisestään.
3. Hyödynnä uudelleenmarkkinointia aina kun mahdollista
Sosiaalisen median markkinoinnissa kannattaa hyödyntää uudelleenmarkkinointia. Uudellenmarkkinointi tarkoittaa sitä, että esimerkiksi selattuasi tietyn verkkokaupan tuotetta, näet pian kyseisestä tuotteesta mainoksen somessa.
Uudelleenmarkkinointi on oikein käytettynä tehokas mainonnan muoto, sillä sen avulla voidaan houkutella kuluttaja takaisin verkkokauppaan toteuttamaan ostoksensa loppuun.
Uudelleenmarkkinointikampanjat tuovat usein tavallista mainosta parempia tuloksia, sillä kohdeyleisö tuntee jo tuotteesi, ja on mahdollisesti harkitsemassa sen ostamista. Siksi uudelleenmarkkinointia kannattaa hyödyntää aina kun mahdollista.
Olemme kirjoittaneet artikkelin siitä, mitä uudelleenmarkkinointiyleisöjä Facebook-mainonnassa voi hyödyntää.
Sosiaalisen median markkinointi pähkinänkuoressa
Sosiaalisen median markkinointi eli somemarkkinointi on oiva keino luoda kysyntää ja bränditunnettuutta sekä tehdä myyntiä. Sosiaalisen median kanavia on useita, ja kanavan valinnassa kannattaa lähteä liikkeelle siitä, mikä on tavoiteltava kohderyhmä ja missä he viettävät aikaa.
Oikein toteutettuna somemarkkinoinnilla on mahdollista saada erittäin kovia tuloksia aikaiseksi, mutta tehokas mainostaminen vaatii opettelua ja aikaa. Tämän vuoksi mainontaa ei kannata lopettaa ekan viikon jälkeen, vaan yhtä mainoskanavaa kannattaa testata useamman kuukauden ajan, ja optimoida tuloksia pikkuhiljaa.
Huipputuloksia harvemmin saavutetaan yhdessä yössä, mutta jatkuvalla tekemisellä somemarkkinointi voi viedä liiketoimintasi täysin uudelle tasolle.
Tosin, jos haluat skipata opetteluvaiheen ja antaa mainonnan suoraan ammattilaisten käsiin, voit myös tutustua siihen, miten Sloganilla tehdään datalähtöistä sosiaalisen median mainontaa. Kysy lisää!