Kauppakeskus REDIn tietää jokainen suomalainen, vaikka ei olis ikinä siellä käynytkään. Ekat metrit ei menneet ihan kuin Strömsössä, mutta kun pistetään yhteen kovat toimistot ja hullun mukava asiakas, niin lopputulos on ihan silkkaa timanttia. Sloganin osuus oli uudistaa verkkosivut, ja tämmöstä jälkeä siitä tuli.

 

Unelmana kuhiseva tapahtuma-alusta

REDIn konseptin ympärillä oli kova pöhinä, ja nousemassa oli uusi, rohkeampi ja räiskyvämpi REDI. Jotta uudelleensyntyminen onnistuisi, tarvittiin kuitenkin uusi brändi, uusi viestintästrategia ja uusi verkkosivusto. Bob the Robot oli ottamassa ohjia ilmeestä, Ellun Kanat viestintästrategiasta ja me verkkosivuista. Kerromma myöhemmin lisää siitä, miten näin monen tekijän yhteistyönä tehty projekti vedettiin sukkana maaliin.

Unelmana oli luoda nopea, näppärä ja informatiivinen sivusto, joka toimii laitteesta riippumatta yhtä sähäkästi kuin gepardi antiloopin perässä. Uuden REDIn tavoite oli kerätä ihmiset yhteen tapahtumilla ja erottua vahvasti muiden kauppakeskusten joukosta. Vanha verkkosivu kuitenkin hidasti menoa – kirjaimellisesti, sillä rantapallo vain pyöri ja pyöri. Mobiilina sivun käyttäminen oli hankalaa, ja tietoa oli vaikea löytää. Siitä se ajatus lähti.

 

Data on kunkku

Ensin pengottiin läpi kaikki mahdollinen info, mitä meillä oli. Vanhan sivun analytiikasta nähtiin, mitä ihmiset verkkosivuilla tekevät sekä keitä siellä käy ja millä laitteella. Valtaosa vierailijoista selasi mobiililaitteella, joten oli selvää, että mobiili vahvasti kärkenä edetään. Samalla tutkittiin verkkosivuston ja REDIn saamia asiakaspalautteita ja benchmarkattiin saman alan toimia ympäri maailmaa. Suomalaiset kauppakeskukset jätettiin rauhaan, koska samalle linjalle ei haluttu lähteä.

Käytettävyystestiin kerättiin muutama testinukke, joille kerrottiin, mitä sivuilta tulee löytää, sekä seurattiin, miten he tiedot löytävät. Samalla saatiin mielipiteitä sivustosta, löydettiin bugeja ja tsekattiin, että polut on rakennettu oikein. Ennen julkaisua testijoukko vielä koeajoi sivut ja antoi niistä palautetta, jonka pohjalta tehtiin vielä muutoksia. Lisäksi rakennettiin vielä Googlen Data Studio REDIlle tärkeimpien mittareiden pohjalta.

 

Näppärä päivittää, näppärä löytää tietoa

Tiedonhausta piti tehdä mahdollisimman sutjakkaa. Siispä REDIn saitista rakennettiin verkkosivuston, verkkosovelluksen ja mobiilisovelluksen hybridi, joka minimoi latausajat ja toimii sulavasti mobiilina.

Sivusto integroitiin osaksi HyperIn-toiminnanohjausjärjestelmää: liikkeet päivittää tiedot järjestelmään, ja integraatio tuo päivitetyt tiedot suoraan REDIn sivulle. Samalla REDIn osa saitista rakennettiin ulospäin avoimeksi. Jos siis joku taho tykkäis integroida omalle sivulleen REDIn sisältöjä, se onnistuu.

Verkkosivuille integroitiin HSL:n reitti- ja aikatauluhaku, joten julkisilla matkustavan ei tarvitse erikseen tonkia ensin osoitetta ja siirtyä sitten toiseen appiin tekemään matkasuunnitelmia.

REDIn parkin kanta-asiakaslomake on integroitu Taskuparkki-sovellukseen, joka tunnistaa kanta-asiakkuuden ja antaa asiakkaalle hänelle kuuluvat edut. Ja tietysti mukana on myös Mailchimp: kun käyttäjä liittyy kanta-asiakkaaksi, hän saa samalla sähköpostiinsa REDIn ihanat uutiskirjeet (tietty luvat kysytään ensin).

Kovaa keskustelua käytiin myös siitä, onko REDIn mustanpuhuva ilme liian synkkä. Kompromisseja ei haluttu tehdä (aikomus on kuitenkin erottua joukosta, ei jäädä itkemään väkijoukkoon), joten homma ratkaistiin värinvaihdolla. Selaaja saa itse päättää, selaako sivua mustalla vai valkoisella teemalla.

 

 

Yksi kakku, neljä leipuria

Bob the Robotin ilmeprojekti käynnistyi samoihin aikoihin kuin verkkosivuprojekti. Sivustoa suunnitellessa meillä ei siis ollut vielä ollenkaan tiedossa, millanen uusi brändi tulee olemaan ja miten se näkyy sivustolla. Tällä kertaa laitettiin siis ekana myllyyn sivuston tekninen osuus, rautalangat ja käyttöliittymä. Kun ilme oli valmis, Bob the Robotin kanssa käytiin vielä läpi ilmeen soveltaminen verkkosivuilla sekä esimerkiksi fontin ja värien käyttäminen siten, jotta luettavuus säilyy jokaisella laitteella.

Inspiraatiota haettiin isosti myös Ellun Kanojen viestintästrategiasta, jossa oli tarkasti määritelty se, millainen on REDIn uusi persoona ja presenssi. Uusi tapa viestiä oli selvästi rohkeampi ja erottuvampi kuin vanha, joten verkkosivujen piti puhua samaa kieltä. REDIn Janina toteutti sivustolle itse sisällöt, joissa me vähän vielä sparrattiin.

 

Ketterät viikkopalaverit ja avointa puhetta

Tärkein tekijä, jolla näin monen tekijän projekti saatiin sujumaan, oli avoin ja tiivis kommunikointi. Joka viikko pidettiin viikkopalaverit sprinttimallina: käytiin tiiviisti läpi, mitä tähän mennessä oli tehty, ja päätettiin napakasti seuraavat stepit. Ongelmista puhuttiin suoraan ja avoimesti, koski ne sitten asiakasta, Slogania tai jotakuta kolmatta osapuolta. Päätöksiä saatiin tehtyä todella tehokkaasti, ja muutokset vedettiin läpi nopealla aikataululla. Kaikki tiesi koko ajan, missä mennään.

 

 

Tulokset

Tässä vaiheessa tulokset näkyy etenkin nopeudessa:

  • sivun keskimääräinen latausaika pieneni 25 %
  • keskimääräinen palvelinyhteysaika lyheni 83 %
  • keskimääräinen palvelinvastausaika lyheni 24 %.

Tyypit pääsee surffailemaan sivulla siis todistettavasti sutjakkaammin. Käyttäjien määrä on kasvanut ja poistumiset pienentyneet, eli porukka myös surffailee sivuilla enemmän ja pidempään. Sivusto tavoittaa siis oikeaa jengiä, joka on kiinnostunut REDIn sisällöistä.

 

Sloganin kanssa kaikki on menny täysin nappiin. Vastaukset ei jääny ikinä roikkumaan, vaan kommunikointi oli sujuvaa ja nopeaa – plus tietämättömän kysymyksiin vastattiin kärsivällisesti ja niin, että ei-koodarikin tajusi. Vaikka briiffin jälkeen tulikin verkkosivuille uusia toiminnallisuuksia, niin ne hoidettiin reippaalla otteella. Viikkopalavereiden ansiosta pysyi rytmi tekemisessä ja langat käsissä, kaikki tiesi missä mennään. Muutenkin ilmapiiri oli koko ajan rento ja naurava, ja kiva tehä töitä tommosten uskomattoman komeiden urhojen kanssa ;).       –  Janina Pohja, Marketing Specialist, REDI

 

Kuka teki mitä

Projektijohto: Olli
UI-/UX-suunnittelu: Johannes
Visuaalinen kokonaisuus: Johannes
Verkkosivuston toteutus: Julius
Viestinnän suunnittelu: Ellun Kanat
REDIn brändi-ilme: Bob the Robot
Verkkosivujen sisältö: Asiakas, sparraus Maria
Kuvat: Asiakas

Teknisesti puhuen toteutettiin

WordPress-sivusto
UX-/UI-suunnittelu
Integraatiot: HyperIn, HSL, Routing API, Geocoding API
vue.js -pohjainen kohdehaku

Aikaa kului

Yhteensä noin 82 henkilötyöpäivää