Verkkokaupan kasvu on kokenut maailmanlaajuisesti todellisen sysäyksen vuoden 2020 aikana. Viime vuodesta lähtien ihmiset ovat alkaneet siirtää ostorutiinejaan internetiin räjähdysmäisella tavalla. Verkkokauppojen kasvun odotetaan jatkuvan vuodelle 2021, sillä ihmisten kulutustottumukset ovat kuluneen vuoden myötä muuttuneet aiempaa internet-myönteisemmiksi.
Näin tammikuussa onkin hyvä hetki kääntää katse kohti alkavaa vuotta ja pohtia, minkälaisia trendejä verkkokaupoissa todennäköisesti tullaan näkemään vuonna 2021.
Toimitusketjujen riskinhallinta ja nopea toimitus
Vuonna 2020 useat yritykset ovat kokeneet paljon toimitusvaikeuksia suurten tilausmäärien ja toimittajien varastojen tilanpuutteen vuoksi. Pitkät toimitusajat vähentävät asiakkaiden tyytyväisyyttä yritykseen ja lisäävät mahdollisuuksia tilausten vähentymiseen.
Verkkokauppayritysten tulisikin keskittyä toimitusketjujen riskienhallintaan esimerkiksi hankkimalla varmuusvarastoja eri kohtiin toimitusketjua sekä hyödyntämällä vaihtoehtoisia toimittajia silloin, kun kysyntää on paljon.
Toimituksissa voi hyödyntää myös ulkoistettuja palveluita, kuten Shipitiä ja Pakettikauppaa, jotka ovat jo valmiiksi kilpailuttaneet hinnat volyymien mukaan. Tällöin voit hyödyntää kuljetuspalveluita ilman, että joudut tekemään omat sopimukset erikseen jokaisen kuljetusyhtiön kanssa.
Ennakoiminen tilausmäärien suhteen on suorastaan elintärkeää. Yritykset, jotka kykenevät tarjoamaan asiakkailleen nopean ja sulavan toimituksen, ovat vahvoilla kilpailijoihin nähden.
Kotona oleskelua tukevat tuotteet ja palvelut
Vuosi 2020 muutti suuresti tapoja, joilla ihmiset hoitavat arkisia askareitaan. Uudet opitut mallit voivat hyvinkin ohjata ihmisten käyttäytymistä myös pitkälle tulevaisuuteen. Palvelut, joita ihmiset ovat yleensä hakeneet esimerkiksi harrastuksista, kaupoista ja ravintoloista, ovat siirtyneet yhä enemmän verkkoon.
Uskomme kasvavana trendinä olevan edelleen urheilun ja harrastuksien siirtyminen yhä enemmän verkkoon erilaisten striimien ja treenivideoiden muodossa. Verkkokaupat, jotka kykenevät tarjoamaan ihmisille välineitä esimerkiksi kuntoiluun, ulkoiluun, kokkaukseen ja kodin kunnostukseen tulevat mitä luultavimmin olemaan nousussa.
Myös ruoan verkkokaupat sekä yhä useampien tuotteiden tilaaminen kotiinkuljetuksella ovat kova juttu vuonna 2021. Mikäli verkkokauppasi tarjoaa tuotteita ja palveluita, jotka tukevat ihmisten harrastuksia ja elämistä kotona, tulee niille todennäköisesti olemaan kysyntää jatkossakin.
Persoonallinen asiakaskokemus
Uskomme persoonallisen asiakaskokemuksen muotoutuvan yhä tärkeämmäksi asiaksi lähitulevaisuudessa. Ihmiset haluavat yhä enemmän, että verkkokaupan tilaukset on suunniteltu ihmisläheisiksi ja asiakkaalle arvoa tuottaviksi kokonaisuuksiksi.
Erityisesti pienten yritysten keskuudessa Suomessa ja maailmalla on yleistynyt käytäntö, jossa tilauksen mukana asiakkaalle saatetaan antaa yllätyksenä kaupan päälle jotain, jota tämä kokee arvoa tuottavana.
Hyvänä esimerkkinä persoonallisen asiakaskokemuksen tarjoamisesta toimii Myssyfarmi. Tilatessasi tuotteita Myssyfarmilta saat tilauksen mukana tietää, kuka farmin Myssymummoista on kutonut tilaamasi pipon. Samalla taktiikalla toimivat yritykset saattavat lähettää tilauksen mukana mitä tahansa käsinkirjoitetuista viesteistä luonnonmukaisesti tuotettuihin makeisiin.
Taktinen digimarkkinointi
Apple ilmoitti viime kesänä tulevista muutoksista koskien iOS 14-päivityksen evästerajoituksia. Käyttäjien tietosuojan parantaminen ja evästeiden seuraamisen rajoittaminen on varmasti jatkossa kasvava trendi, johon myös verkkokauppiaan on hyvä varautua.
Tärkeää olisikin harjoittaa taktista digimarkkinointia, jossa ymmärretään analytiikan käytön mahdollisuuksia ja kyetään mittaamaan markkinointia useilla eri tavoilla.
Digimainonta ei saisi olla kytköksissä ainoastaan yhteen alustaan tai ohjelmaan, vaan yrityksen tulisi pyrkiä digimainonnan kokonaisvaltaiseen toteuttamiseen ja mittaamiseen.
Dropshipping
Nykyään et välttämättä tarvitse suuria varastoja ja inventaarioita pyörittääksesi verkkokauppaa. Maailmalla yleistynyt ja Suomessakin kasvanut trendi dropshipping tarkoittaa verkkokauppamallia, jossa tuote lähetetään suoraan valmistajalta tai tavarantoimittajalta asiakkaalle.
Dropshipping-yrittäjä toimii tilauksen hoitamisessa eräänlaisena välikätenä, joka yhdistää tuotteen ja ostajan oman verkkokauppa-alustansa kautta. Dropshippingin etuna on sen pyörittämisen minimaaliset kustannukset sekä mahdollisuus verkkokauppatoimintaan ilman oman varaston pitämistä tai tuotteiden pakkaamisesta ja lähettämisestä syntyvää vaivaa.
Dropshipping on kuumaa valuuttaa maailmassa, jossa suuri osa liiketoiminnasta ja asiakkaista on siirtynyt verkkoon.
Tekoälyn ja lisätyn todellisuuden hyödyntäminen ostokokemuksen parantamisessa
Tekoäly ja lisätty todellisuus tulevat uudistamaan verkkokauppakonsepteja tulevaisuudessa. Kyseistä teknologiaa hyödyntämällä verkkokaupat voivat tulevaisuudessa tarjota asiakkailleen esimerkiksi mahdollisuuden “sovittaa” verkkokaupan tuotteita kotoa.
Vaatteiden sovittamisen mahdollistaminen puhelimen lisätyn todellisuuden avulla tulee olemaan hyvin hyödyllistä sekä asiakkaille että yritykselle itselleen. Lisättyä todellisuutta hyödyntämällä asiakkaat saavat kokonaisvaltaisemman ostokokemuksen, kun he voivat jo tilausvaiheessa varmistua tuotteiden sopivuudesta.
Yleensä tuotteiden palauttamisesta syntyy verkkokauppayrittäjille vuosittain suuria kustannuksia. Jos asiakkaat tietävät jo tilatessaan miltä verkkokaupan vaatteet näyttävät päällä, vähentää se tuotteiden palautuksia ja yritykselle koituvia tappioita.
Verkkokauppias voi myös hyödyntää tekoälyä esimerkiksi tarjotessaan parempia suosituksia asiakkaille alustallaan.
Jatkuvalla tilauksella ostaminen
Jatkuvalla tilauksella ostaminen alkaa siirtymään suoratoistopalveluiden tarjonnasta myös muihin verkossa toimiviin konsepteihin.
Erilaisten jatkuvan tilauksen palveluiden tarjoaminen on yleistynyt maailmalla esimerkiksi vessapaperirullien, saippuoiden ja muiden nopeasti kuluvien tuotteiden tarjoamisena kuukausittain kuluttajan kotiovelle. Eräänä esimerkkinä jatkuvasta tilauksesta toimii myös esimerkiksi autolle.com leasingpalvelu, joissa asiakas saa auton käyttöönsä haluamakseen ajaksi kuukausimaksulla.
Jatkuvan tilauksen mallin etuna verkkokauppiaalle on jatkuvan laskutuksen eli tasaisemman tuoton turvaaminen. Odotamme jatkuvan tilauksen mallin laajenevan yhä useampiin konsepteihin, ja kenties tulevaisuudessa yhä useampi verkkokauppa kykenee tarjoamaan asiakkailleen esimerkiksi viikoittaisen ruokakassin kotiovelle jatkuvalla tilauksella.
Lisää maksutapoja
Nykypäivänä asiakkaat arvostavat yhä enemmän nopeaa maksamista ja suurta valikoimaa eri maksutapoja. Mitä vaikeampaa tai epämiellyttävämpää maksaminen on, sitä todennäköisemmin asiakas jättää ostoksen kokonaan tekemättä. Verkkokauppiaan tulisikin pyrkiä siihen, että asiakas voi valita laajasta valikoimasta oman suosikkimaksutapansa.
Eri maksutavoista ei ainakaan ole puutetta - esimerkiksi Mobilepay on kasvattanut suuresti suosiotaan verkkokauppojen maksuvaihtoehtona. Myös Apple Payn ja Google Payn kautta maksaminen näyttäisi olevan kasvava trendi, jota yhä useammat verkkokaupat tulevat todennäköisesti hyödyntämään tulevaisuudessa.
Erilaisilla kryptovaluutoilla maksaminen on myös yleistynyt kasvavissa määrin. Kryptovaluutoilla ostaminen on jo edennyt siihen pisteeseen, että esimerkiksi USA:ssa voi ostaa Lamborghineja Bitcoineilla. Uskommekin, että kryptovaluuttojen kansainvälisyyden ja ostamisen nopeuden vuoksi krypto-ostamisen trendi tulee pian näkymään myös verkkoalustoilla aiempaa enemmän.
Näiden yleistyvien maksutapojen etuna on usein juurikin niiden käyttämisen nopeus ja helppous.
Vastuullisuuden korostuminen bisneksessä
Vastuullisuus on liiketoiminnassa ehdotonta nykypäivää. Ekologisuus ja läpinäkyvyys ovat asioita, joita kuluttajat vaativat tuotteilta ja brändeiltä yhä enemmän. Ekologisuuden huomioiminen tuotteiden valmistuksessa ja kuljetuksessa sekä selkeä kommunikointi tuotteiden alkuperästä edistää sitä, että kuluttajat kiinnostuvat tuotteistasi.
Vastuullisuuten panostaminen on ehdottomasti asia, joka tulee hyödyttämään yrityksiä valtavasti pitkässä juoksussa. Älä kuitenkaan sorru viherpesuun, eli valheellisten ekologisten mielikuvien luomiseen, vaan pyri tekemään aitoja, kestäviä muutoksia liiketoiminnassasi.
Myös Suomessa valmistettujen tuotteiden tarjoaminen ja suomalaisuudella erottautuminen on erittäin tätä päivää.
Tuo verkkokauppasi vuodelle 2021
Toimivin verkkokauppa vuonna 2021 on sellainen, joka on mukana verkkokauppojen kehityksessä ja valmis pysymään ajan hermolla. Verkkokaupan on oltava hyvin toimiva, nopea, helppokäyttöinen ja selkeä kokonaisuus, jota asiakkaan on miellyttävää käyttää.
Asiakaskokemukseen panostamisen tulisikin olla verkkokaupan ensisijainen tehtävä. Uuteen teknologiaan perehtyminen ja sen hyödyntäminen verkkokaupassa ovat keinoja, joilla voit erottautua kilpailijoista ja pysyä relevanttina asiakkaiden silmissä.
Mikäli verkkokauppasi on jämähtänyt vanhoille raiteilleen, kannattaa punnita tarkkaan omaa liiketoimintaa, sekä sitä millaista roolia verkkokauppasi näyttelee kokonaisliiketoiminnasta. Kilpailu verkkokauppapuolella kasvaa räjähdysmäisesti, kun kauppoja syntyy verkkoon päivittäin ja vanhoja uudistuu jatkuvasti.
Jos haluat varmistua oman verkkokauppasi kannattavuudesta, niin pidä huoli siitä, että olet tuonut verkkokauppasi kaikki ominaisuudet vuodelle 2021.
Lue lisää verkkokaupoista:
Verkkokaupassa maksaminen - älä tingi ostoprosessin tärkeimmästä vaiheesta
5 vinkkiä Woocommerce-verkkokaupan konversio-optimointiin