Verkkokaupan maksupalvelujärjestelmä on verkkokaupan kokonaisuudessa pieni asia, mutta sillä on huomattava vaikutus verkkokaupan konversioihin. Tässä artikkelissa haastattelimme Paytrail Oyj:n myyntijohtaja Johannes Kumpukoskea verkkokaupan maksupalveluihin liittyen.
Oli kyse sitten tavallisesta kivijalkakaupasta tai verkkokaupasta, on ostoprosessin kriittisin vaihe maksaminen. Ilman maksamista hyödyke ei vaihda omistajaa myyjältä ostajalle. Verkkokaupassa maksupalvelujärjestelmä on pieni osa kokonaisuutta, mutta sillä on yllättävän suuri vaikutus verkkokaupan kannattavuuteen ja konversioihin.
Suomessa verkkokaupan suosio on ollut jo monta vuotta voimakkaalla kasvu-uralla. Voidaan puhua, että verkkokauppa on jo osa suomalaisten arkea. Suomalaisten tavat maksaa verkkokaupassa poikkeavat paljon esimerkiksi muista Pohjoismaista.
– Suomalaiset ovat tottuneet tekemään verkkomaksuja verkkopankissa, eli käytetään niin kutsuttaja pankkipainikkeita maksamiseen. Muissa Pohjoismaissa suositaan enemmän luottokorttia maksuvälineenä, Paytrail Oyj:n myyntijohtaja Johannes Kumpukoski kertoo.
"Usein laskulla tilanneiden keskiostos on 30% on korkeampi kuin muilla maksutavoilla, joka puoltaa laskun tai osamaksun mahdollistamista verkkokaupassa."
Vaikka pankkipainikkeet ovat suomalaisten ensisijainen maksutapa, on niiden osuus on hieman laskenut. Syy pankkipainikkeiden suosion laskuun on mobiilimaksamisen poikkeuksellisen nopea kasvu.
– Mobile Pay on kasvanut 3. suosituimmaksi maksutavaksi viimeisen kahden vuoden aikana. Kasvu on ollut meidän mittareilta katsottuna poikkeuksellisen nopeaa, Kumpukoski kertoo.
– Pankkipainikkeilla maksaminen on kuitenkin helpottunut viime vuosina, joten uskomme niiden suosion kuitenkin säilyvän, vaikka mobiilimaksamisen suosio kasvaa, hän jatkaa.
Mobile Paylla tehdyissä maksuissa on syytä huomioida muita maksutapoja pienempi keskiostos, eli sillä maksetaan pääosin pieniä ostoksia. Keskiostos on myös keskeinen mittari verkkokauppiaalle.
– Kauppiaan kannattaa seurata eri maksutapojen keskiostoksia, joiden perusteella saa tietoa, mikä tapa toimii ja esimerkiksi markkinoida toimivaa tapaa ulospäin, Kumpukoski ohjeistaa.
Kuinka maksupalvelujärjestelmällä voidaan vaikuttaa verkkokaupan tuloksiin?
Verkkokauppa on suuri kokonaisuus, jossa on monta tärkeää osa-aluetta. Ensimmäiseksi tarvitaan tuote, joka ratkaisee kävijän ongelman. Jotta kävijä saadaan sivuille ostamaan tuote, tarvitaan siihen orgaanista ja useimmiten myös maksettua näkyvyyttä. Näiden kahden osa-alueen lisäksi verkkokaupan täytyy vastata käyttökokemukseltaan tämän päivän vaatimuksia, jotta kävijä löytää tuotteen kaupasta. Myös ulkoasun täytyy olla luottamusta herättävä.
Kaikkien näiden jälkeen kävijän täytyy vielä maksaa tuote. Maksupalvelujärjestelmää valittaessa kannattaa muistaa, että ihmiset suosivat erilaisia tapoja maksaa hyödykkeitä. Esimerkiksi joku haluaa maksaa aina laskulla. Jos tätä vaihtoehtoa ei löydy, hän jättää todennäköisesti maksamisen kesken ja kauppa jää todennäköisesti syntymättä.
"Laadukas ja monipuolinen maksupalvelu luo luottamusta verkkokauppaa kohtaan."
Eli kun asiakkaalle löytyy hänen suosimansa maksutapa, hän suorittaa ostoksen todennäköisemmin. Näin saadaan enemmän kauppa tuottaa enemmän konversioita ja sitä kautta kasvatettua myyntiä.
– Laadukas ja monipuolinen maksupalvelu luo luottamusta verkkokauppaa kohtaan. Muutenkin teknisesti helpoksi tehty maksaminen vaikuttaa paljon toteutuneisiin kauppoihin. Jos ostopolulla on paljon ylimääräistä, saattaa tilaus keskeytyä, Kumpukoski sanoo.
Eri maksupalvelut toimivat eri tuotteille. Kumpukoski kertookin, että fyysiset tuotteet maksetaan mieluummin laskulla tai osamaksulla.
– Laskua ja osamaksua käytetään paljon verkkomaksuihin, joissa ostetaan jokin fyysinen tuote, kuten esimerkiksi älypuhelin. Usein laskulla tilanneiden keskiostos on 30% on korkeampi kuin muilla maksutavoilla, joka puoltaa laskun tai osamaksun mahdollistamista verkkokaupassa.
Maksupalvelujärjestelmän valitseminen
Oli kyse sitten aloittelevasta verkkokauppiaasta tai sitten jo kokeneemmasta tekijästä, kannattaa makselupalvelujärjestelmässä kiinnittää huomioita muutamaan keskeiseen asiaan.
Tärkeä asia on luonnollisesti maksupalvelusta syntyvä kustannus. Kannattaa selvittää huolella, sopiiko omaan verkkokauppaan kiinteällä hinnalla tehty sopimus vaiko verkkokaupan myyntiin kytkeytyvä hinta.
– Meidän omien laskelmien perusteella kannattaa valita kiinteä sopimusmalli, jos verkkokaupan myynti on yli 1500-1600 euroa kuukaudessa.
"Mobile Pay on kasvanut 3. suosituimmaksi maksutavaksi viimeisen kahden vuoden aikana. Kasvu on ollut meidän mittareilta katsottuna poikkeuksellisen nopeaa"
Verkkomaksupalveluita tarjoavia yrityksiä löytyy Suomesta useita eikä hinnoissa ole merkittäviä eroja. Koska hinnalla on vaikea vertailla, kannattaa vertailla palvelun kokonaisuutta. Esimerkiksi kannattaa vertailla saatavilla olevia maksutapoja.
– Maksutavat ovat iso tekijä palveluntarjoajan valinnassa. Esimerkiksi jos Mobile Pay puuttuu, voi sillä olla merkittävä negatiivinen vaikutus kaupan myyntiin, koska Mobile Pay ja mobiilimaksaminen on kasvattanut suosiotaan niin paljon, Kumpukoski toteaa.
Maksutapojen lisäksi palveluntarjoajia voi vertailla asiakaspalvelussa. Tässä yhteydessä tarkoitetaan asiakaspalvelua verkkokauppiaalle kuin asiakkaallekin. Jos kuluttajalla on tullut ongelmia maksamisen kanssa, on tyypillistä, että maksun läpimeno halutaan varmistaa.
– Esimerkiksi Paytrail tarjoaa asiakkailleen 24/7 asiakaspalvelun, johon voi soittaa mikäli verkkokaupan asiakaspalvelu on sillä hetkellä suljettuna, Kumpukoski mainitsee.
Paytrail on myös tutkinut vaikuttavia tekijöitä maksupalvelutarjoajan valintaan. Tutkimus koski niin palveluntarjoajan jo valinneita kauppiaita, kuin myös valintaa pohtivia kauppiaita.
– Selkein vaikuttavin tekijä valintaan on up-time, eli lukema siitä, kuinka luotettavasti maksupalvelu toimii. Toiseksi merkittävin tekijä oli maksutavat ja kolmas tekijä on asiakaspalvelu, Kumpukoski tiivistää.
Kumpukoski lisää vielä perään, että valintaan vaikuttaa myös myynneistä saatavat raportit.
– Jos raportit ovat huonoja, se saattaa yllättävän paljonkin työllistää kirjanpitoa. Tämä ei vaikuta verkkokaupan konversioon, mutta sillä on vaikutusta muuhun liiketoimintaan.
Kansainvälisen verkkokaupan maksuratkaisut
Verkkokauppaa voi tehdä myös kansainvälisesti. Mikäli aikoo kaupata tuotteita Suomen rajojen ulkopuolelle, kannattaa huomioida pari seikkaa maksupalveluihin liittyen.
– Ensimmäisenä on syytä ymmärtää, että eri maissa maksetaan eri tavoilla. Ei välttämättä kannata esimerkiksi näyttää Suomen pankkipainikkeita Saksassa. Siellä kannattaa ensisijaisesti tarjota maksutapoja, jotka ovat siellä suosittuja, Kumpukoski kertoo.
– Lisäksi kannattaa selvittää muiden maiden lainsäädäntöä. Esimerkiksi Saksassa vaaditaan, että toimitusjohtajan nimi mainitaan verkkokaupassa ja yhteystiedot ovat saatavilla, hän jatkaa.
Kansainvälinen verkkokauppa vaatii jo teknisesti laajempaa toteutusta, koska verkkokaupalta tarvitaan esimerkiksi kieliversiointi. Myös valuuttatuki ja verotekniset asiat on hyvä muistaa.
– Jos myyt jollain tietyllä summalla johonkin maahan, käytetään siinä kohdemaan verotusta. Näihin kannattaa perehtyä huolella, Kumpukoski huomauttaa.
Jos haluaa menestyä ulkomailla, kannattaa keskittyä muihinkin asioihin kuin maksupalveluihin.
– Jenkeissä Amazon jyrää meidän silmissä kivikautiselta näyttävällä käyttöliittymällä. Eli jossain maassa simppelimpi verkkokauppa toimii kuin muualla. Tämä kannattaa huomioida kun tekee eri kieliversioita verkkokaupasta, Kumpukoski vinkkaa.
Älä unohda PSD2-direktiivia
Verkkomaksamista säätelevä PSD2-direktiivi kuulostaa pelottavalta ja vaikeasti ymmärrettävältä asialta. Tiivistetysti direktiivi koskee verkkomaksuissa vaadittavan vahvan tunnistautumisen vaiheiden huomioimista.
Jos käyttää verkkopankkipainikkeita, joissa on huomioitu PSD2-rajapinnat, ei kauppiaan tarvitse huolehtia asiasta lainkaan.
Aihe on tärkeä, joka kannattaa tietää, mutta stressiä siitä ei tarvitse ottaa.
– Lähtökohtaisesti kauppiaan ei tarvitse tästä direktiivistä huolehtia, vaan se on maksupalveluntarjoajan vastuulla, Kumpukoski kertoo.
Hän lisää, että kaikki direktiivit ja säädökset eivät ole maksupalveluntarjoajan päätöksiä. Myös eri maissa on eri säädöksiä.
"Lähtökohtaisesti kauppiaan ei tarvitse tästä direktiivistä huolehtia, vaan se on maksupalveluntarjoajan vastuulla"
– Tiukat rajat eivät ole maksutarjoajan syytä tai ansioita, vaan päätökset tulee korkeammalta. Esimerkiksi Ruotsissa tuli juuri asetus, että kuluttajalle ei saa esittää ensisijaisena maksutapana luottoa tai laskua, Kumpukoski kertoo.
Paytrail Oyj on Suomen suurimpia verkkokauppojen maksupalveluita tarjoava yritys, joka on osa kansainvälistä NETS-konsernia. Slogan kuuluu Paytrailin kumppaanuusverkostoon, eli suosittelemme asiakkaillemme ensisijaisesti Paytrailin maksupalveluita.
– Paytrail tarjoaa verkkokauppiaille kiinteän sopimusmallin lisäksi loistavan tuen, laajan valikoiman maksutapoja ja ennen kaikkea luotettavan maksupalvelujärjestelmän, Sloganin tekninen johtaja Julius Aho kommentoi.