Kategoriat
Digimarkkinointi Verkkokaupat

Verkkokauppias – Näin kirjoitat tuotekuvauksen, joka myy!

Hyvä tuotekuvaus on sellainen, joka saa lukijan vakuuttumaan tuotteesi erinomaisuudesta. Massasta erottuvia ja hyviä tuotekuvauksia voi olla vaikeaa kirjoittaa, sillä iso osa verkkokauppiaista käyttää yleensä kuvauksissa samaa, melko geneeristä kaavaa. Astetta persoonallisempi tuotekuvaus voi auttaa tekemään verkkosivuvierailijoista maksavia asiakkaita suuremmalla todennäköisyydellä.

Tässä artikkelissa esittelemme 6 vinkkiä myyvien tuotekuvausten kirjoittamiseen!

1. Hyödynnä kohdeyleisöösi vetoavaa huumoria

Jotta voit kirjoittaa myyviä tuotekuvauksia, sinun tulee ymmärtää kohdeyleisöäsi. Millaista kieltä he käyttävät ja millainen huumori vetoaa heihin? Jos kirjoitat tuotekuvauksen yleisöösi vetoavalla kielellä, saat parempia tuloksia aikaiseksi.

Alla olevassa esimerkissä on hyödynnetty sekä huumoria että mielikuvia luovaa kielenkäyttöä. Puhekielen käyttäminen tuotekuvauksessa on hyvä keino erottautua perinteisistä, virallista kieltä käyttävistä tuotekuvauksista. Huumoria käytettäessä tulee tosin varmistaa, että puhetapa sopii brändisi imagoon ja vetoaa kohderyhmääsi.  tuotekuvaus

Kuvan lähde: Shopify/ThinkGeek

Myös Oatly on hyvä esimerkki huumorin ja epävirallisen kielenkäytön hyödyntämisestä markkinoinnissa. Oatlyn pakkauksista löytyvät tuotekuvaukset eivät niinkään pyri myymään tuotetta kuluttajalle, vaan erottautumaan joukosta huumorin ja rennon puhetyylin avulla.

Kyseinen taktiikka on yksi syy sille, miksi Oatlyn markkinointi on saanut paljon mediahuomiota osakseen, niin hyvässä kuin huonossa. Vaikka Oatlysta voi olla montaa mieltä, ainakin persoonallinen markkinointitapa on tehnyt Oatlyn tunnetuksi maailmalla.

verkkokaupan tuotekuvaus

Tekstin lähde: Oatly

2. Kirjoita asiakaslähtöisesti

Asiakkaat etsivät tuotteita, sillä he haluavat joko ratkaisuja ongelmiinsa tai tehdä elämästään miellyttävämpää. Ihmisiä ei kiinnosta lukea rivikaupalla tekstiä siitä miten mahtava tuotteesi on, mikäli tuote ei hyödytä heitä millään tavalla.

Tämän vuoksi tuotekuvauksen tulisi tarjota ratkaisu asiakkaan kokemaan ongelmaan tai maalata tunteikas kuva siitä, miten paljon paremmaksi asiakkaan elämä muuttuu tuotteen ostamisen myötä.

Asiakaslähtöisessä kirjoittamisessa kannattaa hyödyntää tunteita sekä tunteisiin vetoavia kuvauksia. Mikäli kykenet tekstilläsi herättämään oikean tunteen lukijassa, hän ostaa tuotteesi suuremmalla todennäköisyydellä.

Mieti, kuinka tuotteesi parantaa asiakkaan elämää, ja kirjoita kuvaus, joka puhuttelee asiakkaan kipupisteitä tai mukavuudenhaluisuutta. 

3. Vetoa lukijan mielikuvitukseen

Markkinointi on suurelta osin asiakkaan ostohalun herättämistä oikean mielikuvan maalaamisen avulla. Verkkokauppakontekstissa kuluttajat eivät voi käsin koskea tuotteitasi, joten sinun täytyy käyttää enemmän vaivaa mielikuvien luomiseen.

Anna tuotekuvauksesi kertoa asiakkaalle, miltä hänestä tuntuu tuotteen käytön aikana. Voit hyödyntää kuvauksessa esimerkiksi hajuja, makuja ja tuntoaistia. Miltä pellavapusero tuntuu asiakkaan iholla? Millaisen tuoksun lumoihin käsisaippua saa käyttäjänsä?

Mielikuvitukseen vetoamalla voitat asiakkaan puolellesi. Jos asiakas kykenee kuvittelemaan itsensä käyttämässä tuotetta, hän ostaa sen suuremmalla todennäköisyydellä. 

4. Tarjoa tarpeeksi tietoa tuotteesta

Tuotekuvausten kirjoittamiseen kannattaa käyttää aikaa ja vaivaa. Tuotekuvauksen tulee tarjota asiakkaalle tarpeeksi tietoa kaikista häntä mietityttävistä asioista.

Kokeile selvittää tuotekuvaustesi kipukohtia esimerkiksi kysymällä lähipiiriltäsi, mitä tietoja he kaipaisivat tuotteesta ennen ostopäätöksen tekemistä. Kaipaavatko he enemmän tietoa väristä, koosta, toimitusehdoista tai tuotteen laadusta?

Kärjistetysti sanottuna mitä enemmän tietoa tarjoat tuotekuvauksessa, sitä parempi kuvauksesi todennäköisesti on.

Moni nettishoppailija voi samaistua kokemukseen, jossa kiinnostavan tuotteen ostoaikomus tyssäsi riittämättömään tietoon tuotteen laadusta ja ulkonäöstä. Älä käännytä asiakkaitasi pois riittämättömillä tuotekuvauksilla.

Tosin, tieto kannattaa kirjoittaa siten, että se on helppo skannata läpi. Jos tekstiä on sivukaupalla ja olennainen tieto on vaikeaa löytää, se heikentää lukukokemusta.

5. Vältä geneerisiä lauseita ja perusteettomia superlatiiveja

Tuotekuvauksiin on helppo saada täytettä käyttämällä lauseita kuten “erinomaisen laadukas materiaali” tai “laadukkain vaihtoehto markkinoilla”. Ongelmana tämäntapaisissa kuvauksissa on se, että kaikki muutkin verkkokaupat käyttävät samoja fraaseja. Verkkokaupat harvemmin kuvaavat tuotteidensa olevan “ihan ok laatua”, ja liika superlatiivien käyttö saa lukijan usein pyörittelemään silmiään.

Jotta voisit välttää edellämainitun “joojoo”-reaktion asiakkaissa, käytä sisällöttömien superlatiivien sijaan kuvauksia, jotka konkreettisesti viestivät tuotteen paremmuudesta. Jos esimerkiksi myyt merinovillapaitaa, keskity kuvaamaan merinovillan luonnollisia hyötyjä, ja perustele tuotteen paremmuus näiden konkreettisten hyötyjen avulla.

Esimerkiksi merinovillapaidan tapauksessa voisit sanoa “luonnonkuituna merinovilla on hengittävä materiaali, joka lämmittää kylmällä säällä ja viilentää lämpimällä kelillä”.

Tällöin kuvaus ei keskity ainoastaan hehkuttamaan tuotteen objektiivista paremmuutta, vaan perustelee tuotteen laadun konkreettisemmalla tavalla. Vertaa yllä olevaa lausetta esimerkiksi sisällöltään tyhjempään lauseeseen “laadukkain materiaali markkinoilla”. 

6. Huomioi SEO-puoli ja digimainonta asiakkaiden saamisessa

Loistavista tuotekuvauksista ei ole hyötyä, mikäli asiakkaat eivät löydä verkkokauppaasi. Hyvän hakukoneoptimoinnin avulla saat verkkokauppasi ja tuotesivusi nousemaan paremmalle sijalle Googlessa, ja saat sitä kautta ilmaista liikennettä verkkokauppaasi.

Tekemällä hakusanatutkimuksen voit selvittää, mitä termejä kuhunkin tuotesivuun kannattaa sisällyttää.

Hakutermejä kannattaa käyttää seuraavissa paikoissa:

 1. Sivujen otsikoissa
 2. Sivun kuvien tageissa
 3. Sivun metakuvauksessa
 4. Tuotekuvauksissa ja -nimissä

Hakukoneoptimointia tulee ehdottomasti hyödyntää verkkokaupan optimoinnissa. Hakukoneoptimoinnin haittapuolena tosin on se, että hakusijoissa nouseminen vie paljon aikaa.

Hakukoneoptimoinnin ohella liikennettä voi ohjata verkkokauppaan kustannustehokkaasti digitaalisen mainonnan avulla. Esimerkiksi Facebook-mainonta ja Google Shopping -mainonta ovat oivia keinoja tuoda lisää maksavia asiakkaita verkkokauppaasi nopeallakin tahdilla.

Tuotekuvauksen kirjoittaminen pähkinänkuoressa

Hyvän tuotekuvauksen kirjoittaminen vie aikaa, mutta tuo myös tuloksia mukanaan. Hyvä tuotekuvaus on sellainen, joka poistaa viimeisimmätkin oston esteet asiakkaan tieltä. Kuvauksen tulisi viestiä konkreettisesti, mitä hyötyä asiakkaalle on tuotteen käytöstä.

Vältä tuotekuvauksessa tyhjiä fraaseja sekä perusteettomia superlatiiveja. Keskity sen sijaan kuvaamaan tuotteen aitoja hyötyjä ja maalaa asiakkaalle oikea mielikuva tuotteen käyttämisestä. Hyödynnä kuvauksissa persoonallista sävyä sekä sopivaa huumoria, mikäli uskot sen vetoavan kohderyhmääsi.

Jotta verkkokauppasi ei huku tuhansien muiden verkkokaupojen joukkoon, keskity verkkokaupan hakukoneoptimointiin sekä investoi kaupan digimarkkinointiin. Tällä tavoin voit taata, että asiakkaat löytävät verkkokauppasi nyt sekä tulevaisuudessa.

Tarvitsetko apua digimarkkinoinnin pyörittämiseen? Me toteutetaan Sloganilla datalähtöistä digimainontaa Facebookissa, Googlessa sekä LinkedInissä. Kysy lisää!

Kategoriat
Digimarkkinointi Verkkokaupat

Verkkokaupan markkinointi joulun alla – ota parhaat vinkit talteen!

Joulu lähestyy, onko joulunajan verkkokauppastrategiasi jo valmiina? Mikäli kampanja on vielä luomatta tai vaatii hiomista, olet tullut oikeaan paikkaan. Lue vinkkimme onnistuneeseen verkkokaupan markkinointiin joulun alla!

Luo tavoitteet joulunajan verkkokauppakampanjallesi

Ennen kuin aloitat joulunajan verkkokauppamarkkinointisi, tulisi sinun miettiä tavoitteet kampanjallesi. Haluatko kampanjoinnin avulla saada uusia asiakkaita, tehdä tulosta vai kenties molempia? 

Mikäli haluat kasvattaa verkkokauppaasi, älä murehdi liikaa ROAS-tavoitteista (Return On Ad Spend). Kasvun kannalta on välillä järkevää toimia jopa nollatuloksella tai tappiollisesti, jos sen avulla voidaan lisätä asiakaskuntaa. Asiakkaiden hankkiminen on kallista, mutta hyvä asia asiakashankinnassa on se, että mikäli tuotteesi ovat hyviä, niin useimmiten asiakkaat ovat halukkaita ostamaan sinulta uudestaan.

Mikäli taas haluat tehdä joulun aikaan tulosta, kannattaa sinun keskittyä erityisesti uudelleenmarkkinointiin Facebookin, Googlen ja sähköpostilistan avulla. Tällöin myös ROAS-tavoitteiden merkitys korostuu. 

Kampanjalle voi valita myös monia muita tavoitteita, mutta muista valita sellainen tavoite, joka on mitattavissa. On tärkeää seurata kampanjoinnin vaikutusta datasta, jotta voit parantaa tuloksiasi seuraavina vuosina. 

Joulunajan kampanjoinnissa on tärkeää muistaa visuaalisuus ja jouluisen, lämpimän tunnelman rakentaminen. Kampanjan rakentaminen ei tapahdu päivässä, ja sen suunnitteluun kannattaa käyttää harkintaa ja aikaa. 

Verkkokaupan jouluinen ulkoasu

Oli tavoitteesi mikä tahansa, keltään verkkokauppaasi saapuvalta kuluttajalta ei tulisi mennä ohi joulun ajan tuotevalikoimasi ja tarjouksesi. 

Verkkokaupan värimaailmassa kannattaa hyödyntää jouluista teemaa esimerkiksi punaisen, vihreän, valkoisen, kultaisen ja sinisten värien avulla. Mikäli verkkokauppasi on viihtyisä ja jouluisen näköinen, saat houkuteltua ihmiset viettämään kaupassasi pidemmän aikaa. Tällä tavoin voit tehdä joululahjojen ostamisesta miellyttävän kokemuksen, ja samalla saada enemmän kauppaa aikaiseksi. 

Etusivulla kannattaa mainostaa selkeästi, mikäli esimerkiksi tarjoat joulun ajaksi ilmaisen toimituksen tai alennuksia valituista tuotteista. 

Kokeile myös luoda verkkokauppaan jouluisia kategorioita tuotteillesi. Luo omat kategoriat eri kohderyhmille, kuten “joululahjat naisille”, “joululahjat miehille”, “joululahjat lemmikeille”. Kun joulutuotteet on kategorisoitu, voit ohjata asiakkaasi selaamaan valikoimaasi vaivattomasti.

Etusivun bannerin tulisi ohjata ihmisiä parhaiden joululahjatuotteidesi äärelle. Esimerkiksi verkkokauppa.com on luonut omat kategoriansa leluille, koristeille ja jouluherkuille, ja näihin kategorioihin on helppo siirtyä jouluisen bannerin alta.

Ihmiset toivovat joululahjaostoksilla helppoutta ja ideoita lahjojen ostamiseen. Selkeän kategorisoinnin avulla autat ihmisiä löytämään helposti etsimänsä, mikä lisää todennäköisyyksiä kaupan toteutumiselle. 

verkkokaupan markkinointi joulun alla Kuvan lähde: verkkokauppa.com

Luo aikapainetta joulukampanjalle

Kampanjalle kannattaa luoda hieman aikapainetta ja viestiä siitä selkeästi. Selvitä päivä, johon mennessä tilatut tuotteet ehtivät saapua jouluksi. Voit lisätä verkkosivuille esimerkiksi laskurin, joka laskee alas tunteja kampanjan päättymiseen. Hyödynnä viimeistä tilauspäivämäärää myös mainoksissasi ja postauksissasi. 

Aikapaineen lisääminen lisää todennäköisyyttä sille, että ihmiset toteuttavat ostoksensa heti tuotteita selatessaan.

Tuunaa valmiita lahjapakkauksia verkkokauppaasi 

Tämä on sitä aikaa vuodesta, kun sinun kannattaa kiinnittää huomiota tuotepakkauksien suunnitteluun. Joululahjoja metsästävät ihmiset tarttuvat usein siihen vaihtoehtoon, joka tuntuu helpoimmalle ja esteettisesti miellyttävimmälle.

Mikäli esimerkiksi myyt kosmetiikkaa, tee tuotteistasi valmiita lahjapakkauksia verkkokauppaan, jolloin ihmiset voivat hoitaa joululahjaostoksia verkkokaupassasi mahdollisimman helposti.

Yhteensopivien tuotteiden niputtaminen samaan pakkaukseen on usein toimiva markkinointikeino. Tutkimusten mukaan tuotteiden myyminen yhdessä lisää asiakkaan kokemaa arvoa, mikäli tuotteet ovat sellaisia, että ne täydentävät toisiaan. 

Esimerkiksi saman merkin shampoon ja hoitoaineen myyminen yhdessä lisää tuotteiden houkuttelevuutta, sillä asiakas kokee saavansa enemmän vastinetta rahoilleen. Arvo nousee entisestään, mikäli paketin kyljessä on mukana mukava pikku alennus. Mitä esteettisemmälle joululahjapakkaus näyttää, sitä todennäköisemmin kuluttaja haluaa ostaa sen läheiselleen lahjaksi. 

Muista tehdä lahjapakkauksille oma tuotekategoria, ja mainostaa valmiita pakkauksia eri kanavissa. 

verkkokaupan markkinointi joulun alla

Aseta lahjakortit näkyville verkkokaupassasi

Älä unohda lahjakortteja – moni joululahjashoppailija ei tiedä, mitä aikoo ostaa läheiselleen lahjaksi. Tämän vuoksi verkkokaupassa tulisi olla selkeästi esillä myös lahjakorttikauppa, josta saa tilattua virtuaalisen lahjakortin jouluisella kuviolla.

Lahjakorteista kannattaa lisätä maininta etusivulle tai navigaatioon näkyvälle paikalle. Lahjakortit toimivat monesti viime hetken joululahjashoppailun pelastajina. 

Aloita verkkokaupan mainostaminen reilusti ennen joulua

Mainostaminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, sillä suuri osa ihmisistä ostaa joululahjansa reippaasti ennen joulua. Mikäli olet toteuttanut Black Friday -markkinointia, olisi looginen aika joulukampanjoinnin aloittamiselle pian Black Fridayn jälkeen. 

Joulukampanjoinnissa kannattaa kiinnittää huomiota joulunajan visuaalisuuteen sekä lämpimien tunteiden herättämiseen. Joulunajan kampanjaa kannattaa tuoda esille myös orgaanisesti sosiaalisessa mediassa. Saatavilla olevista tarjouksista ja suosituimmista tuotteista kannattaa tehdä orgaanisia postauksia, joilla voi luoda hypetystä seuraajakunnalle.

Kampanjoinnissa kannattaa kuitenkin ehdottomasti hyödyntää Facebook-, Google- ja sähköpostimainontaa. 

Sähköpostimainonta

Sähköpostimainonnassa tulisi keskittyä visuaalisuuteen ja jouluhengen nostattamiseen. Sähköposti on loistava ja edullinen keino tavoittaa ihmisiä, jotka tuntevat jo yrityksesi. Kokeile jakaa kuvia parhaista tarjouksistasi sekä joulun ajan suosituimmista tuotteista. Mikäli edellisinä vuosina jokin tietty tuote on menestynyt joulun aikaan hyvin, voit tehdä kyseisestä tuotteesta noston joulun suosituimpana lahjana. 

Sähköposti on myös erinomainen kanava tuoda esille parhaimpia joululahjasuosituksia tai joulunajan alennuksia verkkokaupastasi. 

Facebook-mainonta

Facebook-mainonnassa kannattaa myös luoda esteettisesti kauniita ja jouluisia mainoksia, erityisesti mikäli kyseessä on uusasiakashankinta. Mikäli taas yrität saada myyntiä aikaiseksi, kannattaa mainoksissa ehdottomasti ottaa käyttöön dynaaminen uudelleenmarkkinointi. 

Dynamisen uudelleenmarkkinoinnin avulla voit mainostaa verkkokauppasi tuotteita ihmisille, jotka ovat esimerkiksi lisänneet tuotteitasi ostoskoriin, mutta ovat jättäneet oston tekemättä. Uudelleenmarkkinointi on oiva keino houkutella nämä kuluttajat takaisin verkkokauppaasi viimeistelemään ostoksensa. Lue ohjeet dynaamisen uudelleenmarkkinoinnin käynnistämiseen!

Google Ads -mainonta

Google Ads -mainonnassa kannattaa keskittyä oikeilla hakusanoilla näkymiseen, sillä klikkausten hinnat ovat joulun aikaan kilpailun vuoksi tavallista korkeampia. Valitse verkkokaupastasi ne hakusanat, joilla uskot saavasi eniten kauppaa aikaiseksi joulun alla. Voit käyttää apuna edellisten vuosien joulun ajan dataa. Mikäli bidaat tavanomaisella klikkihinnallasi ja hinnat nousevat, eivät mainoksesi nouse juurikaan näkyville. 

Mainostekstit kannattaa kohdentaa sopimaan joulunajan kampanjaasi, jotta ne herättävät kuluttajissa sopivaa hypeä.  

Lisävinkkejä kaikkeen mainontaan

Kampanjoinnissa kannattaa käyttää reilusti luovuutta, ja seurata analytiikasta mainonnan tulosta. Yksi idea on luoda “Lahja itselle” -kampanja, jossa kannustetaan kuluttajia ostamaan itselleen mieluinen joululahja kenties pienen alennuksen saattelemana. 

Joulun aikaan moni haluaa rentoutua ja hemmotella myös itseään, joten jos onnistut vetoamaan oikeaan kuluttajien kokemaan tunteeseen, voit tämäntapainen kampanja olla hyvinkin menestynyt. 

Joululahjaideoiden mainostaminen

Yksi hyvä markkinointikeino on jakaa lahjaideoita suoraan kuluttajille. Monilla kuluttajilla on vaikeuksia keksiä sopivia joululahjoja läheisilleen. Voit vastata tähän ongelmaan antamalla heille esitteen joulun parhaimmista lahjoista, jotka ovat saatavilla verkkokaupassasi. Luo jouluinen kuva, joka esittelee parhaimpia joululahjaideoita jaoteltuna lahjan saajan mukaan (esim. puoliso, äiti, mummo yms). 

Lahjaideoita kannattaa jakaa sähköpostissa, somessa sekä maksettua mainontaa hyödyntäen. Kun jaat kuvaa, muista lisätä linkki jokaiseen yksittäiseen tuotteeseen, jotta kuluttajat löytävät kyseiset tuotteet helposti verkkokaupastasi. 

Koska lahjaideoiden jakaminen tarjoaa ratkaisun kuluttajien kokemaan ongelmaan, voit saada ison kasan uusia asiakkaita, kunhan mainostat tuotteitasi sopivalle kohderyhmälle

verkkokaupan markkinointi joulun alla

Suositusten jakaminen joulun alla

Erilaiset suositusohjelmat ovat usein tehokkaita markkinointimuotoja, sillä ne luovat positiivista Word-of-Mouthia. Joulun alla voi olla sopiva hetki kokeilla uuden suositusohjelman aloittamista osana markkinointiasi. 

Suositusohjelmat toimivat siten, että jaat asiakkaillesi koodin (esimerkiksi verkkosivujen kautta, somessa, sähköpostilla yms), jonka avulla he saavat x-määrän alennusta seuraavasta tilauksestaan, mikäli he kutsuvat kaverinsa ostamaan kaupastasi. Joulunajan suositteluohjelmassa paras taktiikka on se, että myös kutsuttu kaveri saa ensimmäisen tilauksensa tuohon samaan alennushintaan. 

Suositusohjelman avulla voit tehdä todella edullista uusasiakashankintaa. Kuluttajat ovat tutkitusti suostuvaisimpia ostamaan verkkokaupasta, jota heidän tuttavansa on suositellut heille, kuin verkkokaupasta josta he eivät ole koskaan kuulleetkaan. Suositusohjelman avulla kaikki osapuolet hyötyvät: asiakkaasi saavat mukavan alennuksen joulun alla, ja sinä saat uusia asiakkaita ja tuottoa. 

Tee jouluinen yhteistyökampanja toisen yrityksen kanssa

Onko verkkokauppasi erikoistunut johonkin tuotteeseen, jonka kylkeen jonkin toisen yrityksen tuote sopisi erinomaisesti?

Leikitään että olet verkkokauppias, joka myy laskettelutakkeja. Laskettelutakkien ostajat saattavat tarvita ostoksensa kylkeen myös laskettelulaseja, mutta verkkokauppasi ei tarjoa kyseistä tuotetta. Tiedät kuitenkin, että tuntemasi pienyrittäjä myy laadukkaita laskettelulaseja, jotka sopisivat erinomaisesti yhteen tuotteesi kanssa. Miksi ette toteuttaisi tuotteillenne yhteistä joulunajan kampanjaa?

Tarjoamalla tuotteitanne pakettitarjouksena saatte kumpikin enemmän näkyvyyttä, sillä molemmat yritykset voivat mainostaa yhteistyötä omille asiakkailleen. Yhteistyön avulla voit saada uusia asiakkaita, jotka toivon mukaan ostavat verkkokaupastasi myös jatkossa. Parasta on se, että kumpikin yritys hyötyy yhteistyön tekemisestä. 

 

Yhteistyötä voi tehdä yllättävienkin kumppaneiden kanssa – Adidas x Marimekko

Hyödynnä vaikuttajamarkkinointia joulun alla

Vaikuttajamarkkinointi kannattaa mahdollisuuksien mukaan ottaa osaksi joulukampanjointia. Mikäli olet tehnyt aiemmin yhteistyötä brändiisi sopivan vaikuttajan kanssa, miksi et hyödyntäisi tätä yhteistyötä myös joulukampanjassasi?

Vaikuttaja voi esimerkiksi mainostaa alustallaan parhaita joululahjaideoita verkkokaupastasi, ja täten houkutella kiinnostuneita shoppailijoita kauppaasi. Toinen suosittu vaihtoehto on järjestää arvonta vaikuttajan kautta. Vaikuttaja voi arpoa esimerkiksi jouluisen paketin tuotteitasi seuraajiensa kesken ja samalla mainostaa joulunajan kampanjaasi. 

Älä unohda joulun jälkeistä markkinointia

Joulun jälkeen kuluttajat ovat usein kotona ottamassa rennosti. Kotona rentoutuessaan he selaavat monesti puhelimiaan, mikä tarjoaa sinulle mahdollisuuden päästä mainoksillasi heidän eteensä. 

Voit kokeilla esimerkiksi järjestää heti joulun jälkeen alennuskampanjan kulmalla “Jäikö toivomasi joululahja saamatta? Nyt saat sen meiltä tarjoushintaan!”. 

Joulun jälkeen kannattaa muistaa ottaa toimivimmat kampanjataktiikat talteen. Näet datasta mitkä mainoskampanjat menestyivät parhaiten, ja mitkä eivät olleet yhtä menestyneitä. Jos esimerkiksi jokin tietty Facebook-mainos oli erittäin tehokas, kannattaa se ottaa uudelleen testiin seuraavana jouluna. Muista hyödyntää keräämääsi dataa ja asiakkaiden yhteystietoja tulevassa markkinoinnissasi. 

Tarkkaile myös sitä, mitkä tuotteet ovat myyneet parhaiten joulun aikaan, ja vertaa tulosta edellisiin vuosiin. Kun olet perillä tämän vuoden tuloksista, osaat suunnitella ensi vuoden joulunajan verkkokauppakampanjastasi vieläkin onnistuneemman. 

 

Tutustu myös Verkkokaupan 11 yleisimpään oston esteeseen, jotta osaat välttää yleisimmät loukut joulunajan kampanjasi aikana. 

Kategoriat
Digimarkkinointi Verkkokaupat

Verkkokaupan oston esteet – 11 syytä miksi kauppa ei käy

Verkkokaupan oston esteitä on monia – varsinkin uuden asiakkaan suostutteleminen ostamaan voi olla hyvin pienestä kiinni. Poistamalla verkkokaupan oston esteitä voit nostaa verkkokaupan konversioprosenttia sekä lisätä verkkokaupan kannattavuutta. Varmista siis, että korjaat yleisimmät verkkokaupan oston esteet omassa verkkokaupassasi!

1. Maksutapoja on liian vähän

Verkkokaupassa tulee olla saatavilla mahdollisimman suuri valikoima eri maksutapoja – ihmiset siirtyvät herkästi kilpailijan verkkokauppaan, mikäli heidän suosimaansa maksutapaa ei ole saatavilla. Tämän vuoksi verkkokaupassa olisi hyvä olla saatavilla verkkomaksu-, korttimaksu-, mobiilimaksu- sekä osamaksu- ja laskuvaihtoehdot. 

Erityisesti mobiilimaksaminen on kasvattanut suosiotaan viime vuosina. Paytrailin tekemän tutkimuksen mukaan MobilePaylla maksamisen mediaanikesto on noin 30 sekuntia, mikä selittää osaltaan sen suosiota. Mitä nopeammin asiakas saa tuotteen maksettua, sitä parempi.

MobilePayn lisäksi myös Google Pay ja Apple Pay kasvattavat tasaisesti suosiotaan, joten mobiilimaksaminen kannattaa ottaa osaksi verkkokaupan maksutapoja. 

Sen lisäksi että maksutapoja on saatavilla riittävästi, eri vaihtoehdoista tulisi viestiä sivuilla selkeästi. Asiakkaan on tärkeää löytää tieto eri maksutavoista jo ennen kassalle siirtymistä.

2. Asiakas ei löydy vastauksia kysymyksiinsä

Kuluttajilla on usein paljon kysymyksiä esimerkiksi tuotteisiin ja toimituksiin liittyen. Tämän vuoksi asiakaspalvelun tulee olla kunnossa ja helppo löytää. Yhteystietojen lisääminen lisää asiakkaiden luottamusta verkkokauppaan ja sen toimijoihin.

Monet verkkokauppiaat lisäävät sivuilleen UKK-osion, josta kuluttajat voivat löytää nopeasti vastauksia yleisimpiin kysymyksiin. Tämä on hyvä keino taata asiakkaille heitä kiinnostavaa tietoa sekä myös vähentää asiakaspalveluun tulvivia kysymyksiä. 

Jos asiakas ei löydä vastauksia kysymyksiinsä, ei hän myöskään osta verkkokaupan tuotteita. 

3. Palauttaminen on vaikeaa ja siitä viestitään huonosti 

Harva kuluttaja on valmis ostamaan verkkokaupasta, josta ei löydy selkeästi tietoa palautusehdoista. Palautusehdot kannattaa lisätä sellaiseen paikkaan, josta ne on helppo löytää nopeasti.  

Palauttaminen kannattaa tehdä asiakkaalle mahdollisimman helpoksi. Jos asiakas kokee palauttamisen vaikeaksi prosessiksi (esimerkiksi joutumalla itse printtaamaan palautuslomakkeen sivuilta), voi tämä toimia esteenä asiakkaan tuleville ostoksille. Tämän vuoksi valmiin palautuslomakkeen sisällyttäminen pakettiin voi monissa tapauksissa olla järkevää. 

EU:n alueella yleisimmille verkkokaupan tuotteille tulee taata vähintään 14 päivän vaihto- ja palautusoikeus. 14 päivää on kuitenkin minimi – vielä pidemmän palautusajan tarjoaminen voi toimia hyvänä kilpailuvalttina. 

Kun tarjoat reilut ja selkeät palautusehdot, on asiakkaan helpompi palata tekemään ostoksia kaupassasi myös jatkossa. 

verkkokaupan oston esteet

4. Tuotteista ei löydy tarpeeksi tietoa

Tuotetietojen riittämättömyys vähentää ostoja sekä lisää palautusten määrää. Tämän vuoksi tuotetietoja tulisi olla mieluummin hieman liikaa kuin liian vähän.

Tuotetiedoissa tulee olla hyvä tuotekuvaus sekä tarpeeksi tietoa tuotteen koosta sekä materiaalista. Tuotekuvia tulee olla riittävästi, ja videoita kannattaa hyödyntää mahdollisuuksien mukaan. Jos tuotteesta on saatavilla eri värejä, tulisi jokaisesta värivaihtoehdosta olla omat kuvansa. 

Tutkimusten mukaan tuotekuvat joissa esiintyy ihmisiä menestyvät paremmin kuin kuvat, joissa tuote on näytillä taustaa vasten. Kun asiakas näkee kuinka vaate istuu mallin päällä, osaa hän arvioida paremmin tuotteen materiaalia ja istuvuutta. Tämä lisää olennaisesti myös ostoaikomusta. 

Tuotekuvissa olisi hyvä olla saatavilla zoomaus-mahdollisuus, jotta asiakas voi zoomata tarkemmin tuotteen materiaaliin ja arvioida sen laatua. 

Kun tuotetiedot ovat kunnossa, myös kauppa käy paremmin. 

5. Verkkokauppa toimii huonosti mobiilissa

Nykypäivänä yhä useampi kuluttaja tekee ostoksensa mobiililaitteella. Jos verkkokauppa ei toimi sulavasti mobiilissa, jää iso osa potentiaalisista ostoista toteutumatta.

Verkkokaupan mobiiliversion tulee olla pelkistetty ja miellyttävä selata. Kuvien tulee skaalautua oikein ja sivusto ei saa missään nimessä olla sellainen, että tietoa joutuu zoomaamaan. Mobiiliversion tulee latautua nopeasti ja ostamisen tulee olla yhtä helppoa (tai helpompaa) kuin tietokoneella.

Ilman hyvää mobiilitoimivuutta verkkokaupan on lähes mahdotonta pärjätä nykypäivänä. 

6. Verkkokauppa latautuu hitaasti

Harva asia ärsyttää kuluttajia yhtä paljon kuin hitaasti latautuva verkkosivu. Mikäli verkkokaupallasi kestää liian kauan latautua, lähtevät asiakkaat todennäköisesti muualle. Googlen mukaan jopa 53% mobiilisivun käyttäjistä poistuu sivulta, jolla kestää yli 3 sekuntia latautua. 

Verkkokaupan nopeuteen vaikuttaa moni asia, mutta erityisesti palvelimen valinnalla on suuri merkitys. Olemme kirjoittaneet artikkelin siitä, miten voit nopeuttaa verkkosivusi latausnopeutta.

verkkokaupan oston esteet

Mikään ei ärsytä yhtä paljon kuin hitaasti latautuva verkkokauppa.

7. Toimitusajat ovat pitkiä ja kustannukset kalliita

Toimitusaika ja -kustannus ovat tärkeitä kilpailuvaltteja verkkokauppiaalle. Kuluttajat eivät jaksa odotella tuotteitaan, joten panosta verkkokauppasi nopeaan toimitukseen. Esimerkiksi saman päivän toimituksen tarjoaminen on erinomainen kilpailuvaltti, jolla houkutella uusia ostajia. 

Verkkokauppiaan tulee lisäksi huomioida toimituksen kustannus. Monelle asiakkaalle ylimääräiset toimituskulut toimivat tehokkaina oston esteinä. Tämän vuoksi kokeile esimerkiksi lisätä toimituskulut valmiiksi tuotteen hintaan, jolloin toimituksesta ei synny ylimääräistä kustannusta asiakkaalle. Toinen vaihtoehto on tarjota ilmainen toimitus esimerkiksi yli 75€ ostoksille – tällöin myös kannustat asiakasta tilaamaan enemmän kerralla. 

Toimituskulujen tulee olla selkeästi näkyvillä verkkokaupassa jo ennen ostoskoriin siirtymistä. Toimituskuluista ja -ajoista voi tehdä noston esimerkiksi verkkokaupan banneriin, jolloin tieto on helposti löydettävissä. 

8. Ulkoasu ja navigaatio ovat epäammattimaisen näköisiä

Usein voi olla fiksua ulkoistaa verkkokaupan rakentaminen ammattitaitoiselle toimijalle. Epäammattimaisen näköinen ja huonosti toimiva verkkokauppa karkottaa asiakkaita hyvin tehokkaasti. 

Navigaation tulee olla selkeä ja toimia moitteettomasti. Verkkokaupassa tulee olla selkeät tuotekategoriat sekä suodattimet, joilla rajata tuotteita. Ammattimaisen näköinen ja toimiva ulkoasu takaa sen, että asiakas löytää helposti etsimänsä. 

Jos rakennat verkkokaupan itse, kannattaa ulkoasussa hyödyntää A/B-testausta. Voit tehdä verkkokaupan osioista eri versioita, ja näyttää toista versiota puolelle kävijöistä. Dataa seuraamalla voit parantaa verkkokaupan ulkoasua sekä nostaa konversioprosenttia. 

9. Verkkokaupan rakenne sotii tuttua järjestystä vastaan

Siihen on syynsä, miksi kaikki menestyneimmät verkkokauppatoimijat ovat rakentaneet verkkokauppansa tiettyjen lainalaisuuksien mukaan. Jos tutkit esimerkiksi Zalandon verkkokauppaa, huomaat ostoskorin olevan oikeassa yläkulmassa, hakuosion olevan keskellä ja Zalandon logon sijaitsevan vasemmassa reunassa. Tuotesivuilla tuotekuvat ovat vasemmalla ja tuotetekstit oikealla. Hinta ja tärkeimmät tiedot ovat selkeästi esillä.

Kuluttajat ovat tottuneet siihen, että tietyt elementit löytyvät tietystä paikasta. Mikäli verkkokauppasi rakenne sotii yleisiä lainalaisuuksia vastaan, on käyttökokemus selkeästi heikompi. Tämän vuoksi oman luovuuden sijaan joissain asioissa on hyvä toimia totutulla tavalla. 

verkkokauppa

Kuva Zalandon verkkokaupan asettelusta. Tuotekuva vasemmalla, tuotetiedot oikealla. 

10. Tilaaminen on monimutkaista 

Mitä monimutkaisempi verkkokaupan ostoskori on, sitä vähemmän ostoja saat aikaiseksi. Ostoskorin tulisi mielellään olla vain yksi sivu, johon on nopeaa täyttää tilaustiedot. Tilauksen täyttämisen tulisi olla helppoa ja nopeaa. 

Jos asiakasta vaaditaan rekisteröitymään käyttäjäksi enne tilauksen tekemistä, hän saattaa jättää tilaamisen kokonaan kesken. Mitä enemmän tietoa tilauksen täyttäminen vaatii, sitä todennäköisempää tilauksen keskeyttäminen on. 

Huolehdi siis siitä, että verkkokaupasta tilaaminen on nopea ja miellyttävä prosessi. 

11. Verkkokaupan turvallisuus ei välity käyttäjälle

Verkkokaupan turvallisuus on yksi suurimmista asioista, joita kuluttajat ottavat huomioon ennen ostopäätöksen tekemistä. Tämän vuoksi verkkokauppasi täytyy olla turvallinen ja sen tulee kyetä viestimään turvallisuusasioista riittävän selkeästi. 

Huolehdi seuraavista asioista:

-Tarkista, että verkkokauppasi SSL-sertifikaatti on voimassa.

-Hyödynnä HTTPS-protokollaa. 

-Huolehdi ja viesti maksamisen turvallisuudesta. Käytä vain luotettavia maksupalveluntarjoajia, jotka asiakkaat tunnistavat. 

-Hyödynnä turvallisuudesta ja tietosuojasta viestiviä sertifikaatteja. 

-Käytä luotettavaa palvelinta ja hyödynnä kaksivaiheista tunnistautumista verkkokauppa-alustalle kirjautuessasi.

Jos kuluttajat eivät luota verkkokauppasi turvallisuuteen, eivät he myöskään osta sieltä mitään. 

Päihitä verkkokaupan oston esteet bonusvinkeillä

-Lisää asiakassuosituksia ja -arvosteluita selkeästi näkyviin. Suositukset ovat hyvä tapa viestiä siitä, että muut ihmiset ovat olleet tyytyväisiä tuotteisiisi. 

-Viesti persoonallisella tavalla. Mieti tapoja, joilla voit erottautua kilpailijoidesi viestinnästä. Mikäli verkkokauppasi tai mainoksesi sisältävät persoonallista tekstiä, jäät paremmin asiakkaidesi mieleen.

-Lisää verkkokauppaasi yritystarina-osio. Yritystarinan viestiminen lisää luottamusta, sillä asiakkaat näkevät oikeiden ihmisten pyörittävän verkkokauppaa. Perustajien ja henkilökunnan kasvoja kannattaa hyödyntää mahdollisuuksien mukaan. 

-Lisää verkkokauppaan suosittujen tuotteiden kategoria. Ihmiset ovat sosiaalisia olentoja, ja muiden ihmisten suosimien tuotteiden näkeminen voi kannustaa heitä ostamaan tuotteitasi. 

Verkkokaupan mainostaminen

Kun verkkokaupan oston esteet on poistettu, on tilausten toteutuminen todennäköisempää. Muista kuitenkin, että kukaan ei löydä verkkokauppaasi, jos et mainosta sitä. 

Erityisesti Facebook-mainonnan ja Google-mainonnan hyödyntäminen on tehokas tapa tuoda maksavia asiakkaita sivuillesi. Me Sloganilla toteutamme dataohjattua digitaalista mainontaa erikokoisille yrityksille. Mikäli haluat ulkoistaa digitaalisen mainonnan ammattilaisten käsiin, voit olla meihin yhteydessä

Kategoriat
Digimarkkinointi Facebook mainonta Google Ads mainonta Verkkokaupat

Verkkokauppiaan opas Black Friday -markkinointiin 

Black Friday -viikonloppuna verkkokauppiaan on hyvä olla valmiina – ihmiset etsivät kuumeisesti kovia tarjouksia ja ovat valmiita ostamaan hieman kalliimpiakin tuotteita tavallista enemmän. Mitä kaikkea verkkokauppiaan sitten kannattaa huomioida vuoden kuumimpana ostopäivänä? Lue katsauksemme aiheeseen ja ota vinkit talteen!

Mikä on Black Friday?

Black Friday on Jenkeissä vuoden suurin yksittäinen ostopäivä, jonka aikaan on tarjolla mahtavia alennuksia. Black Friday on yleistynyt viime vuosina myös Suomessa, ja nykyään yhä useampi kuluttaja odottaa Black Friday -alennuskampanjoita. Black Friday tarjoaakin verkkokauppiaille oivan mahdollisuuden mainostaa tuotteitaan silloin, kun ihmiset ovat jo valmiiksi ostohousut jalassa. 

Black Friday osuu tänä vuonna 26.11. perjantaille. Usein alennuskampanjoita pyöritetään koko viikon tai viikonlopun yli, ja erityisesti viikonloppua seuraavana maanantaina (Cyber Monday) on tapana näyttää edelleen tarjouksia. 

Mainostaako vai eikö mainostaa?

Kun mietit Black Friday kampanjoinnin aloittamista, on tärkeää huomioida, sopiiko Black Friday kampanjointi oman brändin arvoihin ja brändi-imagoon. Tietyt brändit eivät markkinoi lainkaan Black Fridayn aikaan esimerkiksi ekologisiin syihin vedoten. Mainostajan kannattaa siis etukäteen miettiä, mikä on omalle brändille paras taktiikka kampanjoinnin suhteen. Mikäli kuitenkin olet valmis aloittamaan kampanjoinnin, lue ihmeessä eteenpäin!

Tutki dataa ja muodosta suunnitelma Black Friday -kampanjaa varten

Ennen kun aloitat tarjousten väsäämisen tai bannereiden vaihtamisen, on hyvä tutkia datasta edellisten vuosien tietoja. Löytyykö edellisiltä vuosilta tuotteita, jotka ovat vedonneet ihmisiin erityisen hyvin Black Fridayn aikaan? Millaiset mainokset toimivat parhaiten viime vuonna?

Jos olet pyörittänyt Black Friday tarjouksia jo aiemmin, on hyvä myös tutkia, onko alennusmyyntien aikaan ollut tavallista enemmän tuotepalautuksia. Mikäli tuotepalautukset ovat lisääntyneet merkittävästi alennusten aikaan, on hyvä miettiä, ovatko kampanjat olleet loppujen lopuksi voitollisia. 

Mikäli olet vasta aloittamassa ensimmäistä Black Friday -kampanjaasi, voit taas pohtia, mitkä tuotteistasi myyvät todennäköisesti erityisen hyvin marraskuussa. Mikäli esimerkiksi verkkokauppasi villapaidat ovat olleet aiemmin jymymenestys, on oletettavaa, että niille löytyy kysyntää myös Black Fridayn aikaan alennuksen saattelemana. 

Voit myös ottaa selvää, ovatko kilpailijasi jo mainostamassa Black Fridayta silmällä pitäen. Voit liittyä esimerkiksi kilpailijoidesi sähköpostilistalle tai tutkia heidän Facebook-mainoksiaan Facebook Mainoskirjaston kautta. 

Black Friday on pitkälti tarjouskilpailua – mikäli kilpailijasi myy täsmälleen samoja tuotteita halvemmalla, vie tämä todennäköisesti parhaat voitot Black Fridayn aikaan. On siis hyvä miettiä, lähdetkö hintakilpailuun vai käytätkö toista strategiaa asiakkaiden haalimiseksi Black Friday -viikonloppuna.

 Aloita mainostaminen hyvissä ajoin ennen Black Friday -viikonloppua 

Black Friday -kampanjoiden mainostaminen kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin – mielellään syys-marraskuussa. Mainostaminen on yleensä kalliimpaa Black Fridayna, sillä tarjouskilpailua hyvistä mainospaikoista on enemmän. 

Uudelleenmarkkinointi on lähtökohtaisesti yleensä halvempaa ja kannattavampaa kuin kylmälle yleisölle mainostaminen. Tämän vuoksi on kannattavaa kerätä asiakaskuntaa uudelleenmarkkinointia varten hyvissä ajoin ennen Black Fridayta, ja tarjousviikonlopun aikana mainostaa tälle jo kerätylle uudelleenmarkkinointiyleisölle. 

Mainostamista aloittaessa on myös hyvä muistaa, että ihmiset eivät välttämättä vielä Black Fridayta edeltävässä mainosvaiheessa osta juurikaan tuotteitasi. Usein ihmiset havahtuvat loka-marraskuussa Black Fridayn lähestymiseen, ja jättävät ostopäätöksensä odottamaan mahdollisia Black Friday -alennuksia. 

Tämän vuoksi on tärkeää nähdä Black Fridayta edeltävä kampanjointi erityisesti kiinnostuksen herättämisenä ja uudelleenmarkkinointiyleisön keräämisenä ennen Black Fridayta, jolloin taas varsinainen myynti tapahtuu.

black friday mainostaminen

Tee ostaminen verkkokaupassa mahdollisimman helpoksi ja houkuttelevaksi

Paras vaihtoehto on se, että tarjoukset ovat selkeästi näkyvillä verkkosivuillasi – kun kävijä saapuu etusivulle, siellä olisi hyvä olla häntä vastassa iso banneri Black Friday tarjouksista ja alennuksen ajankohdasta.

Jotta voit tehdä alennusmyyntiprosessin mahdollisimman helpoksi asiakkaalle, aseta Black Friday alennukset kirjautumaan automaattisesti kassalla. Alennuskoodin vaatiminen on yksi hidaste lisää oston toteutumiselle, joten prosessi kannattaa tehdä asiakkaalle mahdollisimman vaivattomaksi. 

Varmista, että verkkokauppa toimii moitteettomasti mobiilissa, ja että maksaminen on helppoa laitteella kuin laitteella. Mitä enemmän maksutapoja verkkokaupassasi on valittavana, sitä parempi. 

Verkkosivuille on mahdollista lisätä myös kiinnostavia keskiostosta nostattavia elementtejä, joista puhumme hieman lisää alempana. 

black friday mainokset

Mieti paras tarjoustaktiikka tuotteillesi Black Fridayn ajaksi

Black Fridayna ihmiset ovat ostohousut jalassa, mutta on hyvä muistaa, että tarjouksia satelee joka puolelta. Black Fridayna on siis hyvä pitää huolta, että tarjouksesi on tarpeeksi kova vastaamaan kilpailuun – mikäli tarjoat vain esimerkiksi -10% tuotteistasi, saattaa moni asiakas jättää oston tekemättä parempien tarjousten edessä. 

Vaihtoehtoisesti voit kokeilla myös toista taktiikkaa kuin alennusprosenttia. Voit kokeilla esimerkiksi “osta 3, maksa 2”, “osta 1 tuote, saa toinen puoleen hintaan” tai “osta tämä, saa tämä tuote kaupan päälle” -malleja. Erityisten lahjapakkausten mainostaminen kaupanpäällisinä saattaa olla tuotteista riippuen hyvinkin onnistunut myyntivaltti. 

Mikäli haluat kokeilla todellista myyntikikkaa, kokeile lisätä kassasivulle palkki, joka kannustaa asiakasta ostamaan lisää. Voit asettaa palkin esimerkiksi näyttämään asiakkaalle, että mikäli hän ostaa vielä 25 eurolla lisää, hän saa x prosenttia suuremman alennuksen kokonaishinnasta. Tämän tyyppinen visuaalinen pelillistäminen on varsinkin USA:n markkinoilla näyttäytynyt tehokkaaksi keinoksi lisätä keskiostosten summaa. 

Keskiostosta nostamalla saat luonnollisesti parempaa tuottoa kampanjallesi, joten kokeile miettiä eri keinoja ostosten keskihinnan nostamiseksi. Viimeistään tässä vaiheessa kannattaa laittaa kassasivun tuotesuosittelualgoritmi kuntoon. 

Voit myös lisätä verkkokauppaasi esimerkiksi laskurin, joka näyttää kauanko tarjoukset ovat enää voimassa. Tällä tavalla voit luoda pientä aikapainetta vierailijalle, jotta hän tekisi ostoksen samantien. 

Lisäksi esimerkiksi rajoitetun ilmaisen toimituksen mainostaminen voi toimia hyvänä Black Friday -bonuksena, mikäli verkkokauppasi toimitus on yleensä maksullinen. 

Mainosta parhaiten myyviä tuotteitasi

Black Fridayna kannattaa muistaa se, että mikäli jokin tuote myy tavallisena aikana hyvin, myy se hyvin myös Black Fridayna. Tämän vuoksi on järkevää mainostaa erityisesti suosituimpien tuotteidesi tarjouksia näkyvällä tavalla. Karsi siis mieluummin budjettia vähemmän ostettujen tuotteiden mainostamisesta, ja keskity jymymenestyjiin. 

Black Friday Facebook-mainokset 

Aloita hyvissä ajoin mainostamaan tuotteitasi tai sähköpostilistaasi Facebook-mainosten avulla. Harva ihminen haluaa Black Fridayna ostaa alennuksella tuotteita, joista he eivät ole aiemmin kuulleetkaan. Tämän vuoksi on järkevää kerätä verkkosivuvierailijoita ja toteuttaa brändimainontaa ennen varsinaisten tarjousten alkamista. 

Mikäli saat ihmiset harkitsemaan tuotteitasi ennen Black Fridayta, on todennäköisempää, että Black Fridayna he ostavat kyseisiä tuotteita mielellään, kun näkevät kyseisten tuotteiden olevan tarjouksessa.  

Helpoin tapa herättää ihmisten mielenkiinto Black Friday -viikonloppuna on näyttää heille uudelleenmarkkinointina mainoksia tuotteista, joita he ovat aiempina viikkoina katselleet tai lisänneet ostoskoriinsa. Myös huomiota herättävät kuvamainokset koko verkkokaupan tuotteiden alennuksesta voivat olla erittäin tehokkaita uudelleenmarkkinointiyleisölle. 

Mitä ikinä mainostatkaan, pidä huolta että houkuttelevat tarjoukset eivät jää mainoksen näkijältä huomaamatta. Kokeile pyörittää useampaa creativea eri kulmilla ja korostaen eri tarjouksia verkkokaupassasi. Panosta mainosten visuaalisuuteen ja korosta alen kiireellisyyttä. Seuraa datasta, mitkä Facebook-mainokset tehoavat parhaiten, ja käytä enemmän rahaa kyseisiin mainoksiin. 

Sähköpostilistan hyödyntäminen

Sähköpostilistaa kannattaa kerätä ennen Black Fridayta, sillä sen avulla voit toteuttaa uudelleenmarkkinointia hyvin kustannustehokkaasti. Black Fridayta edeltävän kuukautena voit esimerkiksi tehdä Facebook-mainontaa, jossa pyrit alennuskoodia vastaan keräämään uusia sähköpostilistalaisia. 

Voit myös mainostaa Black Fridayn erityistarjouksia uutiskirjelistalle liittyville. Voit esimerkiksi toteuttaa kampanjan, jossa uutiskirjetilaajat pääsevät ostamaan alennustuotteita ennen muita. Tämä on oiva keino paitsi kerätä uusia sähköpostitilaajia, mutta myös sitouttaa ja herätellä olemassa olevaa asiakaskuntaasi. 

Muista, että sähköpostimarkkinoinnissa otsikon muotoilulla on suuri merkitys siinä, avataanko viestiäsi ollenkaan. Korosta tämän vuoksi alennuksiasi otsikkokentässä mahdollisimman houkuttelevalla tavalla. Hyödynnä viestissäsi visuaalisuutta ja esimerkiksi huomiota herättäviä tarjousbannereita.

Sähköpostilistaa kannattaa hyödyntää myös Black Fridayn jälkeen – vaivalla keräämäsi sähköpostilista on hyvin kustannustehokas keino sitouttaa asiakaskuntaasi myös vuoden muina päivinä. Loppujen lopuksi on paljon halvempaa saada vanha asiakas ostamaan uudelleen, kuin saada täysin uusi asiakas ostamaan sinulta ensimmäisen kerran. 

Jos uutiskirjeesi ovat kunnossa, voit saada uutiskirjeen tilaajista verkkokauppaasi jatkuvia ostajia. Uutiskirjeen tilaajiin panostaminen kannattaa siis nähdä ennen kaikkea investointina tulevaisuuteen.

Black Friday Google Ads mainostaminen 

Päivitä kampanjasi vastaamaan Black Friday tarjouksiasi. Mitä houkuttelevampi Google -hakusanamainoksesi tekstit ovat, sitä todennäköisemmin saat kiinnostuneita ihmisiä siirtymään sivuillesi. 

Koska mainostaminen on Black Fridayna kalliimpaa, voi yksi järkevä strategia olla aloittaa Google Ads Black Friday -kampanjointi vasta verkkokaupan tarjousten käynnistyttyä, etenkin jos budjetti on rajallista. Tarjousten ollessa voimassa kannattaa myös nostaa yksittäisen klikin hintatarjousta, jotta saat varmasti mainoksesi näkyviin kilpailun keskellä. 

Google Ads -hakusanamainoksiin on mahdollista lisätä Promotion Extension, jolloin saat Black Friday -tarjoustekstin näkyviin mainokseesi. Tätä kannattaa ehdottomasti hyödyntää kampanjan aikana.

google ads

Google Shoppingissa kannattaa varmistaa, että tarjoushinnat varmasti päivittyvät mainoksiin. Lisäksi myös Google Shoppingiin kannattaa mahdollisuuksien mukaan iskeä lisää budjettia Black Friday -viikonlopun ajaksi. 

Orgaaninen some

Orgaaninen some ei tavoita yhtä paljon katsojia kuin maksettu mainonta, mutta sitä kannattaa silti hyödyntää kampanjoinnissa. Orgaanisen somen päivittäminen ei maksa mitään, ja sillä on mahdollista luoda pientä Black Friday -hypeä seuraajillesi.

Kokeile esimerkiksi pyöräyttää käyntiin Black Friday -tarjouksiasi mainostava arvonta, jossa pyydät osallistujaa kommentoimaan, minkä valitsemistasi tuotteista hän haluaisi voittaa arvonnassa. Jos onnistut luomaan arvonnalla positiivista hypetystä myös seuraajakuntasi ulkopuolelle on mahdollista, että saat uusia ihmisiä kiinnostumaan verkkokauppasi valikoimasta. 

Lisää myös postauksia ja storyja tulevista kampanjatarjouksistasi, ja kokeile tehdä postauksista mahdollisimman mukaansatempaavia. Esimerkiksi äänestysvaihtoehdon käyttäminen storyssa on hyvä keino aktivoida seuraajiasi. 

Mitä useampi ihminen vierailee sivuillasi orgaanisesti ennen Black Fridayta, sitä parempi. Tällä tavalla saat kasvatettua uudelleenmarkkinointilistaasi ilmaiseksi. 

Budjetin skaalaaminen Black Friday -viikonloppuna

Black Fridayna ihmiset ovat usein ostohypetyksen vallassa. Tämän vuoksi Black Friday viikonloppuna on hyvä skaalata budjettia ylöspäin, jotta saat mainoksesi varmasti näkyviin ja potentiaaliset ostajat houkuteltua verkkokauppaasi.

Nosta budjettia Facebook- sekä Google Ads -tarjouskampanjoihisi. Hyödynnä sähköpostilistaasi tarjousten esittelemiseen ja ostajien houkuttelemiseksi. Käytä budjettia erityisesti uudelleenmarkkinointiyleisöihin, sillä he ovat todennäköisin ostajakuntasi. 

Black Fridayn aikana uusasiakashankinnan hinta on yleensä alhaisempaa erityisesti uudelleenmarkkinointiyleisöjen kautta. Mikäli mainostat kylmälle yleisölle, kannattaa kohderyhmästä olla erityisen varma, sillä tarjousviikonloppuna mainostaminen on tavallista kalliimpaa. 

Mihin muuhun Black Friday -viikonloppuna pitää varautua? 

Varaudu siihen, että onnistunut Black Friday -kampanjointi työllistää verkkokauppaasi viikonlopun aikana. Posti kulkee todennäköisesti hitaammin suuren kysynnän vuoksi, ja tilausten pakkaamiseen kuluu enemmän aikaa. Pakkaustarvikkeita kannattaa varata tavallista enemmän. Asiakaspalveluun voi tulla tavallista enemmän kyselyä ja asiakaspalautuksia voi tapahtua tavallista enemmän. Varastossa kannattaa olla tarpeeksi tuotteita erityisesti paljon kysyttyjen tuotteiden osalta. 

Mikäli pyörität suosittua verkkokauppaa varaudu siihen, että verkkokauppasi palvelin varmasti kestää kävijäpiikit. Mikään ei ole inhottavampaa asiakkaalle kuin se, että hän joutuu jonottamaan verkkokauppaan pääsyä suuren kysynnän vuoksi. Jonon syntyminen on erittäin tehokas tapa taata se, että menetät maksavia asiakkaita viikonlopun ajalta. 

Erittäin tärkeää on myös huomioida mainospalveluihin liitetyn maksukortin riittävä maksuvoima kampanjoinnin aikana. Jos kortista loppuu pidot, loppuu myös mainostaminen. 

black friday

Onko Black Friday -markkinointi aina rahallisesti kannattavaa?

On hyvä muistaa, että Black Friday -markkinointi ei ole aina rahallisesti kannattavaa – eikä sen välttämättä tarvitsekaan olla. Joskus voi olla jopa järkevää toimia hetken ajan ilman että tekee voittoa, mikäli kampanjoinnin kautta saa hankittua suuren määrän uusia asiakkaita. 

Kun olet kerännyt uusia asiakkaita minimaalisella tai olemattomalla voitolla, on sinun tärkeää jatkaa heille mainostamista myös Black Fridayn jälkeen. Tämän vuoksi kannusta asiakkaitasi tilaamaan sähköpostilistasi ja kerää Facebook-mainontaan uusia kohdeyleisöjä kampanjan aikana ostaneista ihmisistä. 

On aina kalliimpaa hankkia uusi asiakas kuin saada vanha asiakas ostamaan uudelleen. Tämän vuoksi voittoa tuomaton Black Friday -kampanja voi yrityksesi strategiasta riippuen myös olla investointi verkkokaupan tulevaan kasvuun. Black Fridayta seuraa melko pian joulu, jolloin on jälleen hyvä aika hyödyntää uutta asiakaslistaasi tuotteidesi markkinointiin. 

Kaipaatko apua mainonnan pyörittämiseen? Me Sloganilla toteutamme datalähtöistä digimarkkinointia erikokoisten yritysten tarpeisiin. Kysy lisää!

Kategoriat
Verkkokaupat

Verkkokaupan ostajan opas – kaikki mitä sinun tulee tietää verkkokaupan ostamisesta

Tämän artikkelin tarkoituksena on opastaa pieniä ja keskikokoisia yrityksiä verkkokaupan uudistamiseen liittyvissä kysymyksissä. Opas käsittelee hyvien verkkokauppojen rakentamiseen liittyviä seikkoja sekä ostoprosessin tärkeimpiä vaiheita hyvän toimittajan löytämisestä aina verkkokaupan julkaisuun ja tekniseen ylläpitoon. 

Mikäli olet luomassa ensimmäistä verkkokauppaasi, huomioithan, että verkkokaupan rakentaminen ja ylläpitäminen vaatii paljon työtä. Sivuston rakentamisen lisäksi sivustolle on saatava liikennettä, joka vaatii joko rahaa tai osaamista digimarkkinointiin. Ilman markkinointia kukaan ei tule löytämään verkkokauppaasi. 

Verkkokaupan tulee pysyä ajankohtaisena ja siihen tulee tehdä päivityksiä säännöllisesti. Teknologia kehittyy, ja vaikka jokin asia saattaa toimia tänään verkkosivustoissa, se ei välttämättä toimi enää kahden vuoden päästä. Sivuston päivittäminen on siis erittäin tärkeää. 

Verkkokauppaa ei kannata ajatella projektina, jossa sivuston julkaisun jälkeen toimenpiteitä ei tarvitsisi tehdä seuraavan viiden vuoden aikana. Jatkuvan kehittämisen ja testauksen myötä löydetään optimaaliset keinot tuloksien saamiseksi.

Miksi toimiva verkkokauppa on ensisijaisen tärkeä yritykselle? 

Asiakkaat ovat kärsimättömiä ja odottavat löytävänsä etsimänsä tuotteet nopeasti ja helposti verkkokaupasta. Mikäli verkkokauppaa on vaikeaa ja epäselvää käyttää, moni potentiaalinen ostaja jättää ostoprosessin kesken. 

Selkeän ja helposti navigoitavan verkkosivun ylläpitäminen lisää myyntiä huomattavasti. Mikäli verkkosivuasi ei ole helppo ja miellyttävää käyttää, annat kilpailijoillesi suuren etumatkan. 

Milloin verkkokauppa-uudistus on ajankohtainen? 

Verkkokauppa-uudistus on ajankohtainen siinä vaiheessa, kun verkkokaupan:

 • liikenne ei muutu ostoiksi
 • hallinta ja kehittäminen on vaikeaa. Vanha alusta ei esimerkiksi tue kehittämistä tai halutaan uusia teknisiä ominaisuuksia
 • tekninen alusta ei ole vakaa
 • käyttäminen on vaikeaa

Päivitystarve voi syntyä myös silloin, jos yrityksesi visuaalista ilmettä päivitetään. Verkkokaupan toimivuudesta keskustelemiseen kannattaa osallistaa myös muita yrityksenne työntekijöitä – kysy heiltä mielipidettä kehittämiskohteista. On tärkeää, että uudistus palvelee kaikkia osastoja mahdollisimman hyvin. 

Älä unohda asettaa tavoitteita 

Mieti, mitä tavoitteita haluat asettaa projektille. Hyvä tavoite noudattaa esimerkiksi SMART-mallia, eli tavoite on tarkka, mitattavissa, saavutettavissa, merkityksellinen ja aikaan sidottu. Tavoitteet kannattaa myös kirjata ylös, jotta voit käydä niitä läpi yhdessä verkkosivutoimittajan kanssa.

Tavoitteet on hyvä pitää mielessä mukana koko projektin ajan, sillä kesken projektin voi nousta esiin kysymyksiä, jotka perustuvat tavoitteisiin.

Esimerkiksi kesken projektin voidaan kysyä:

 • “Onko myynnillinen näkökulma huomioitu tarpeeksi?”
 • “Onko kaupan rakenne linjassa hakukoneliikenne-tavoitteen kanssa? “
 • ”Onko sivustolla riittävästi muita konversiopisteitä verkkokauppaostamisen lisäksi?”

Hyvä verkkokauppa rakentuu neljästä pilarista 

1. Sisältö 

Verkkokaupan tärkein osa-alue on sivun sisältö, eli tässä tapauksessa myytävät tuotteet ja kaikki muu tieto, mitä yrityksestä on tarjolla. Tuotteista tulisi olla laadukkaat tuotekuvat ja -kuvaukset sekä riittävästi tietoa eri kokovaihtoehdoista, väreistä, mitoista, tuotteiden toimituksesta, hinnoista ja maksutavoista. 

2. Käyttökokemus 

Sivuston käyttökokemus on myös hyvin tärkeä osa verkkokauppaa. Jos sivustoa on miellyttävää käyttää, asiakkaat todennäköisemmin ostavat tuotteita ja myös palaavat uudestaan ostoksille. 

Käyttökokemuksen suhteen on olemassa tiettyjä lainalaisuuksia, joita vastaan ei kannata sotia. Jos esimerkiksi mietit tuntemiasi verkkokauppoja, voit huomata, että lähes jokaisessa niistä tuotesivu on järjestelty siten, että tuotekuva on vasemmalla ja tuotetiedot oikealla. 

Tämäntapaisissa lainalaisuuksissa kannattaa pysyä, sillä asiakas on tottunut etsimään tietoa sivuston oikealta puolelta, ja sitä vastaan sotiva järjestys aiheuttaa vain turhaa hämmennystä. 

havainnollistava kuva Tuotekuva vasemmalla, tiedot oikealla.

3. Sivuston ulkoasu/ilme 

Kolmas pilari on ulkoasu ja ilme, eli design. Sivuston ulkoasun tulisi yhdistyä saumattomasti yrityksen brändiin ja sivuston tulisi tarjota yrityksestä tuorein ja paras mahdollinen kokemus / brändin ilmentymä.

4. Sivun tekninen suorituskyky

Sivun tekninen suorituskyky kuvastaa sivuston teknistä toimivuutta. Mikäli sivu ei ole teknisesti toimiva, se saattaa kaatuilla, hidastella ja sen sisäisissä toiminnoissa voi olla puutteita.

Verkkosivujen nopeuteen vaikuttavat useat tekijät, kuten palvelimen teho, sijainti ja teknologia. Verkkosivujen nopeuteen vaikuttavat myös käytettävä koodipohja ja tiedostojen koko. Yksi iso osa kehittäjän työstä onkin kirjoitetun jo toimivan koodin optimointia ja sivunlatausnopeuksien seurailua. Sivunlatausnopeudet vaikuttavat huomattavasti hakukonenäkyvyyteen.

Samankaltaiset lainalaisuudet pätevät kivijalkakaupassa sekä verkkokaupassa

Verkkokaupan luomisessa on paljon samoja asioita, mitä myös kivijalkamyymälää perustettaessa joudutaan miettimään. Kun mietit, mitä elementtejä haluat tuoda verkkokauppaan, voit yrittää miettiä asiaa käyttämällä vertauksena kivijalkamyymälää. 

-Selkeä käyttöliittymä. Verkkokaupan käyttöliittymä vastaa hyvin pitkälti kivijalkamyymälän sisäistä tuotteiden sijoittelua. Jos menet läheiseen ruokakauppaan, huomaat, että tuotteet on järjestelty kauppaan tietyn logiikan mukaan. Esimerkiksi maitotuotteet ovat saman seinustan varrella, eivätkä ripoteltuna ympäri kauppaa. Samankaltaisten tuotteiden sijoittelu helpottaa tuotteiden löytämistä kaupassa. Samaan tapaan verkkokaupassa tuotteet on jaettu eri kategorioihin, ja liikkumisesta sivuston osien välillä on pyritty tekemään mahdollisimman helppoa, jotta asiakas löytäisi etsimänsä nopeasti.

Nopea kassa. Kuvittele, että olet kivijalkamyymälässä ostoksilla, ja kassajono yltää myymälän toiselle puolelle asti. Seurauksena asiakkaat turhautuvat ja saattavat jopa jättää ostoksen tekemättä. Myynti voi hidastua samalla tavalla myös verkkokaupassa, mikäli verkkokaupan palvelin ei kestä tarpeeksi montaa samanaikaista kävijää. Silloin ne asiakkaat, jotka eivät mahdu kauppaan, joutuvat jonotussivustolle, josta he todennäköisesti poistuvat odottelun sijaan.

-Tekniset haasteet. Jos kivijalkamyymälässäsi on teknisiä haasteita, se voi tarkoittaa sähköjen katkeamista tai automaattisten ovien reistailua, jotka vaikeuttavat ja hidastavat myyntiä. Samaan tapaan verkkokaupoissa tekniset haasteet voivat tarkoittaa esimerkiksi sivuston välisten linkkien toimimattomuutta tai hitaasti latautuvaa sisältöä, joka saa asiakkaat poistumaan kaupasta.

-Vähäinen lisämyynti. Kivijalkamyymälässä lisämyyntiä haetaan esimerkiksi sijoittelemalla suklaapatukoita, purkkapusseja ja muita edullisia tuotteita kassojen läheisyyteen, jotta ihmiset ostaisivat niitä impulsiivisesti. Verkkokaupassa samaa taktiikkaa voidaan hyödyntää algoritmien avulla. Algoritmin voi asettaa tarjoamaan ostajalle kassasivustolla tuotteeseen sopivia, edullisia poimintoja. Myös tuotesivulla voi olla moduuli, joka esittelee muita samaan kategoriaan kuuluvia tuotteita.

-Tuotteiden vertailu. Tuotteita on helppo vertailla kivijalkamyymälöissä: asiakkaat voivat katsella, tunnustella ja jopa haistella erilaisia tuotteita. Verkkokaupassa tuotteiden vertailu on haastavampaa, joten tuotekuvien ja -kuvauksien tärkeys korostuu suuresti. Mikäli asiakkaalle ei tarjota selkeää ja visuaalista informaatiota tuotteesta, hän ei osta sitä.

-Myymälän pyörittäminen. Sekä kivijalkamyymälässä että verkkokaupassa myymälän pyörittäminen vaatii työtunteja. Kun uusia tuotteita saapuu, ne tulee lisätä varastosta hyllyyn ja verkkokauppaan. Alennuskampanjoita alkaa ja päättyy, ja siinä missä kivijalkamyymälä poistaa kampanjan päättyessä alennustarrat tuotteista ja mainoksista, verkkokauppiaan täytyy tehdä samat jutut, mutta verkossa. 

Mistä verkkokaupan hinta koostuu? 

Verkkokaupan uudistamiseen kannattaa varata sekä ajallisia että rahallisia resursseja. Verkkokaupan hinta määräytyy täysin projektin koon ja toimittajan hintatason mukaisesti. Karkeasti sanottuna voit valita kolmesta kohdasta kaksi: Laatu, aikataulu ja hinta. Eli jos haluat laadukkaan verkkokaupan nopeasti, nousee hinta ylöspäin. Vastaavasti edulliset sivut nopeasti toteutettuna ovat pois lopputuotteen laadusta.

Tekijästä riippumattomia kuluja

-Verkkosivun domain (.fi) vuodeksi

-Palvelintilakulut

-Versio- ja lisäosaylläpito

-Lisenssit

-Mahdolliset muut ulkopuolisen palveluntarjoajan lisäosat ja maksut, kuten verkkomaksutoimittajan kuukausikustannus, postittajan lisäosan vuosikulut jne. 

Mikäli teet verkkokaupan itse, varaa lisäksi aikaa ja rahaa omaan sisäiseen työhön.

Mikäli tilaat sivut yritykseltä, hintaan vaikuttaa muun muassa: 

-Kuinka laaja sivusto on kyseessä

-Kuinka yksilöllisen designin haluat 

-Montako eri maksuvaihtoehtoa ja toimitustapaa haluat tarjota

-Teetkö integrointia tuotetiedon tuomiseen tai maksutietojen viemiseen

-Monelleko kielelle verkkokauppa käännetään

-Tuodaanko tai viedäänkö tuotetietoja integraatioiden avulla

-Tehdäänkö tarpeisiisi kokonaan räätälöity verkkosivu vai käytetäänkö valmista pohjaa, johon lisätään yrityksesi visuaaliset elementit, sisällöt ja tuotteet.  Toteutuksen hintaan vaikuttaa räätälöitävän koodin määrä ja se, käytetäänkö niin sanottua frontbuilderia. 

-Kuinka moneen maahan haluat toimittaa tuotteita (kuljetus ja maksupalvelut)

-Tuleeko sivustolle hakutoiminto, ja miten pitkälle kehitetty se on

taulukko, jossa vertaillaan verkkosivujen kehittäjiä Taulukossa kärjistetysti projektin laadun ja hinnan vertailua eri toimijoiden välillä.

Projektin kesto

Usein ajatellaan, että verkkokaupan rakentamiseen kuluva aika on pelkkää koodaamista ja testausta. Todellisuudessa aikatauluun vaikuttaa monet eri tekijät. Jos kaikenlainen odottelu ja luppoaika minimoitaisiin, voisi kaupan rakentaa jopa 2-3 viikossa.

Projektin kestoon kuitenkin todellisuudessa vaikuttaa:

-Projektin laajuus

-Mahdollisten lupien tai päätösten odottelu

-Mahdolliset muutokset/uudet ideat ostajan puolelta

-Erilaiset tekniset valinnat ja kaupan toiminnallisuudet. Tuleeko kauppaan esimerkiksi sähköpostiautomaatio tai paljon lisäosia? Aikatauluun vaikuttaa myös esim. se, missä määrin huomioidaan hakukoneoptimointiin liittyviä seikkoja ja millainen design toteutetaan

-Sopimukset paketin toimittajien sekä maksupalveluntarjoajien kanssa

Kannattaa huomioida jo alussa, että projektin edetessä saatat kiinnostua muistakin lisäominaisuuksista. Esimerkiksi saatat kiinnostua jostain markkinoinnin ohjelmistosta ja haluat, että se liitetään sivustoon. Tämän lisäosan integroiminen vie aikaa ja se viivästyttää projektin valmistumista.

Sloganin verkkokauppaprojekteissa pidetään backlogia, eli tietynlaista kehitysehdotuslistaa ajan tasalla läpi projektin. Tällöin backlogiin tallennetaan kesken hankkeen tulleet ajatukset, ja yhdessä asiakkaan kanssa päätämme otetaanko toiminnallisuus käyttöön, vaikka se saattaisi viivästyttää julkaisua ja/tai venyttää budjettia.

Lähtökohtaisesti projektit kestävät yleensä parista kuukaudesta puoleen vuoteen, joskus jopa pidempäänkin. Varaa siis riittävästi aikaa laadukkaan projektin toteuttamiselle. 

Palvelinvalintaa ei kannata lakaista maton alle 

Verkkokauppa tarvitsee toimiakseen webhotellin, eli palvelimen. Palvelimen tehtävä on pitää verkkosivua pystyssä ja varmistaa sen toimivuus. Palvelimeen kiinnitetään liian harvoin huomiota ja usein sen olemassaolo huomataan vasta, kun sivuston kanssa tulee ongelmia.

Palvelinvalintaan ei kannata suhtautua välinpitämättömästi. Huonon valinnan myötä kauppa on hidas, tietoturva on matalalla tasolla ja kauppa saattaa kaatuilla satunnaisesti. Jos huonon palvelimen kanssa tulee ongelmia vaikkapa viikonloppuyönä, kukaan ei ole siivoamassa siitä syntyvää sotkua.

Vaikeaksi palvelinvalinnan tekee se, että teknisesti valveutumattoman henkilön on vaikea tunnistaa eroa hyvän ja huonon palveluntarjoajan välillä. Ominaisuudet saattavat olla samat useassa paikassa, mutta hinnoissa isoja eroja. Tällöin on helppo kääntyä halvemman vaihtoehdon puoleen ja koittaa onnea tämän kanssa. 

Kuinka tunnistaa hyvä tai huono palvelintarjoaja?

Paras keino löytää sopivin palvelinvalintaratkaisu on keskustella muiden asiakkaiden kanssa ja kysyä kokemuksia samantyyppisiltä verkkokaupoilta.

Valitse palvelintarjoaja, joka ei rajoita kävijämäärää liikaa ja varmista, että palvelin kestää kävijäpiikit. Mikäli palvelintilaa ei ole tarpeeksi ja verkkokauppa ruuhkautuu, kauppa menee hetkellisesti nurin – tällöin menetät mahdollisia kauppoja. 

Esimerkiksi meillä Sloganilla käytämme palvelintarjoajia, joilla palvelintila skaalautuu aina kävijämäärän mukaan.

Löysimme tällä hetkellä parhaan ratkaisumme Kinstasta, joka käyttää Googlen Haminassa sijaitsevia palvelimia hyödyksi. Näin Google huolehtii varsinaisesta raudasta, Kinsta huolehtii raudan optimoimisesta WordPressin käyttötarkoitukseen ja me huolehdimme verkkosivuston toimivuudesta.

Panosta asioihin, joilla on kaupan kannalta merkitystä – unohda pilkunviilaukset

Verkkosivujen ostamisessa kannattaa panostaa siihen, että oleellisimmat perusasiat kuten sisällöt, tekninen toimivuus, käyttökokemus ja konversiolähtöisyys ovat riittävän hyvällä tasolla. Kun nämä perusasiat ovat kunnossa, pyritään sen jälkeen löytämään keinot tulosten saavuttamiseen.

Parhaat tulokset saadaan aikaiseksi data-ohjatulla tekemisellä, jossa A/B-testauksen avulla löydetään paras malli toimia. Datan avulla tehdyt muutokset ovat perusteltuja päätöksiä, eivätkä ainoastaan hatusta heitettyjä arvauksia. 

Suunnittelutyössä keskitytään asioihin, joilla on merkitystä. Kaupan tärkeimmät sivut ovat yksittäiset tuotesivut, ostoskori, maksusivu sekä tuotteiden koontisivu. Verkkokaupan suunnittelutyössä kyseisten sivujen toiminnallisuuden varmistaminen on ensisijaisen tärkeää.

Maksupalveluntarjoaja

Verkkokauppasi tarvitsee ulkopuolisen maksujärjestelmän. Esimerkiksi tunnetuimpia Woocommerceen sopivia maksujärjestelmiä ovat Paytrail, Klarna, Checkout, Stripe ja Visma Pay. 

Maksupalveluntarjoajaa valitessa kannattaa miettiä seuraavia asioita:

Hinta. Maksupalveluntarjoajien hinnoissa voi olla suuriakin eroja. Osa tarjoaa kuukausilaskutteisia palveluita ja osassa hinta määräytyy ostojen mukaan. Vertaile siis, mikä palvelu sopii yrityksellesi parhaiten.

Yhteistyökumppaneiden alennukset. Mikäli tilaat verkkokaupan toteutuksena joltakin toimistolta, varmista, tarjoaako kyseinen toimisto alennusta tietyn maksupalveluntarjoajan käyttöönottoon.

Maksutapojen määrä. Varmista, että palveluntarjoajalla on valittavana laaja määrä eri maksutapoja. 

Verkkokauppa-alustan valinta 

Verkkokauppa-alustan valinta on tärkeä osa suunnitteluprosessia. Vertaile eri alustojen hintoja sekä pohdi, mitä tarpeita sinulla on verkkosivustolle. Verkkokauppa-alustojen toiminnallisuuksissa on usein suuriakin eroja. 

verkkokauppa-alustojen vertailua

Yhteistyökumppanin kartoittaminen 

Verkkokauppatoteutukseen voi löytää sopivan kumppanin monella tapaa. Jos et tiedä tarkkaan mitä haluat ja kaipaat asiantuntijaa avuksesi, kannattaa vertailla hyviltä vaikuttavia toimistoja ja ottaa niihin yhteyttä. Hyvä asiantuntija osaa kertoa toiveidesi pohjalta mitä tarvitset ja millaisella budjetilla projekti on toteutettavissa. 

Jos taas tiedät tarkkaan mitä haluat, voit lähestyä alan toimijoita kilpailutuksella. Panostamalla tarjouspyyntöön vältyt turhilta sekaannuksilta ja projekti pysyy aikataulussa. Kun sinä ja verkkokaupan toimittaja tiedätte, mitä projektilla oikeasti tavoitellaan, toimii yhteistyö huomattavasti sulavammin ja tehokkaammin.

Huomioi verkkokaupan jatkokehityksen merkitys

Muista, että verkkokauppa on julkaistaessa hyvä ja toimiva kokonaisuus, mutta vasta kun sivusto on livenä, voidaan datan avulla löytää mahdollisia jatkokehitystarpeita. Datalla voidaan kartoittaa esimerkiksi sivuston hakukoneoptimoinnin tarpeita. Sen avulla voidaan myös tehdä pieniä myyntiä lisääviä muutoksia, kuten selvittää, lisääkö esimerkiksi tietyn värin käyttäminen konversioiden määrää sivustolla. 

Huomioithan myös, että verkkokaupat eivät ole ikuisia. Vaikka verkkokauppa olisi julkaistessa täydellinen, sen käytettävyys tarvitsee tulevina vuosina päivityksiä. Kaikista helpointa on, jos yhteistyökumppanisi voi hoitaa myös kaupan tulevan jatkokehityksen. 

Kun valitset yhteistyökumppania, selvitä nämä: 

-Millaiset jatkokehitysmahdollisuudet yritys tarjoaa? Kuuluuko sopimukseen esimerkiksi tietty määrä kehityspäiviä kuukaudessa?

-Millaisia tuloksia yritys on saanut aiemmin tehdyillä verkkokaupoilla? Kysy, voitko nähdä referenssinä muutaman heidän tekemänsä verkkokaupan. 

-Löytyykö yritykseltä vahva digimarkkinointinäkemys, jotta he voivat tehdä verkkokaupasta Google-ystävällisen ja myynnillisesti optimoidun kokonaisuuden? 

-Millainen on verkkokaupan muokattavuus? Tarjoaako yritys opastusta, jotta osaat itse tehdä muokkauksia kauppaan jatkossa? 

Ohjeet hyvän tarjouspyynnön tekemiseen

Verkkokaupan hintaa on vaikeaa arvioida ilman riittävää tietoa projektin laajuudesta. Jotta voimme tarjota sinulle mahdollisimman todenmukaisen tarjouksen, tarvitsemme tietoa siitä, mitä kriteerejä esität projektille. Huolehdithan siis, että tarjouspyyntösi sisältää ainakin seuraavat kohdat:

1. Perustiedot yrityksestä, tuotteista, kohderyhmästä ja asemasta toimialalla. Mahdollisimman rehellinen kuvaus yrityksen brändistä ja nykytilanteesta on äärimmäisen tärkeää tietoa toimittajalle. Kerro siis mahdollisimman selkeästi, mitä myytte ja kenelle. Pyri erittelemään lisäksi tarkemmin tuotteiden ja tuotekategorioiden määrä, sillä kaupan suuruus vaikuttaa olennaisesti hintaan. Mainitse myös, miten tuotemäärä tulee mahdollisesti kasvamaan.

2. Tarvitaanko tuoteryhmäsivulle mainosbanneri- tai tekstitilaa?

3. Myydäänkö kaupassa tuotteita/palveluita kertaveloitteisesti vai toistuvalla tilauksella? Onko tarvetta automaattisille tarjouksille (esim. osta tämä, niin saat tuon toisen tuotteen puoleen hintaan)?

4. Tavoitteet. Esitä laatimasi tavoitteet ja kuuntele toimittajan näkemykset tavoitteiden saavuttamisesta. Kun molemmat osapuolet tietävät, mitä projektilla tavoitellaan, kulkee yhteistyö sujuvammin.

5. Mitä kriittisiä toiminnallisuuksia verkkokauppaan halutaan? Halutaanko kauppaan esimerkiksi hakuominaisuus, kuvapankki tai erilaisia lomakkeita?

6. Budjetti – on tärkeää antaa taloudelliset raamit vaadittavalle toteutukselle, jolloin toimittaja voi pilkkoa projektin osiin, ja tarjousten vertailu on toimistojen välillä helpompaa. Kannattaa pyytää mahdollisimman tarkka hinnasto toteutukselle, palvelintilalle, tekniselle ylläpidolle ja muille lisäpalveluille.

7. Mahdolliset integraatiot kolmannen osapuolen järjestelmään. Esimerkiksi varastonhallintajärjestelmän integraatio tai ERP/PIM.

8. Sivuston toimittajan arvio projektin kokonaisuudesta, työmäärästä, työryhmästä ja yleisestä projektinhallinnasta.

9. Toimittajan näkemys kaupan ylläpitoon, jatkokehitykseen ja muihin tukipalveluihin. Onko kauppa jäämässä staattisempaan rooliin vai onko sitä tarkoitus kehittää jatkossa?

10. Muita palveluita: Onko asiakkaalla mahdollisesti tarvetta muille palveluille, kuten esimerkiksi digimarkkinoinnille tai yritysilmeen uudistamiselle? Tarvitaanko verkkokaupalle käyttökoulutusta tai uutiskirjemarkkinointia?

11. Onko toimittajalla tarjota toiminnallisuuksistaan vastaavia referenssejä? Referenssi voi löytyä myös toiselta toimialalta.

12. Tieto siitä, mihin tarjous tulee toimittaa ja missä aikataulussa.

13. Erittelyä kaupan teknologiavaatimuksista. Mitä maksupalvelusopimuksia verkkokaupalla mahdollisesti jo on, mitä toimitustapoja verkkokaupan halutaan käyttävän ja mille tasolle kaupan seuranta/analytiikka halutaan viedä? 

14. Erittele, mitä valmista materiaalia kauppaan jo löytyy. Onko kauppaan valmiina laadukkaat tuotekuvaukset ja -kuvat tai muuta sisältöä, jota voidaan lisätä? 

15. Tarvitseeko brändi-ilme freesausta? Tarvitaanko esimerkiksi logoja, graafisia illustraatioita tai ikoneita? Toteutetaanko ne käsityönä vai ikonipankista?

16. Löytyykö referenssejä miellyttävistä verkkokaupoista, joiden toiminnallisuutta/ulkoasua uudessa verkkokaupassa haluttaisiin soveltaa?

17. Mitä kaikkea vanhasta kaupasta siirretään uuteen kauppaan? Esimerkiksi url, tagit, vanha asiakasdata, tuotearvostelut?

18. Tuoko asiakas itse tuotesisällöt, kuvat, tuotedatan ja blogit vai tarvitaanko näihin importtaus?

19. Tekeekö asiakas itse sivuston otsikoinnit ja metatiedot? Tarvitaanko ländäripohjia tai affiliate-osiota (näkymä affiliate-komissioiden hallinnalle sekä affiliate-käyttäjille omat näkymät komissioilleen ja affilinkeilleen)?

20. Kuka tekee tekstit sähköpostiautomaatioon?

21. Logistiikkaan liittyvät tarvittavat lisäosat/integraatiot. Liikkuuko tavara postin vai muiden tavarantoimittajien kautta, ja miten logistiikkaan liittyvät asiat kannattaa ottaa huomioon?

22. Lisätäänkö kauppaan valmius, että asiakas voi tehdä helposti alennuskampanjoita ja muuttaa bannereita yms?

23. Tarvitaanko sivustolle chatteja ja asiakaspalveluun liittyviä asioita, kuten esimerkiksi reklamaatiolomake?

24. Minne tuotteita myydään ja missä valuutassa? Onko eri tuotteille erilaisia postikustannuksia tai alveja?

25. Onko asiakkaan puolella nimettävissä yksi henkilö, joka vastaa projektista ja jolle voidaan soittaa tarvittaessa? Osallistetaanko asiakkaan puolelta projektin eri vaiheisiin eri ihmisiä (esim. yksi ihminen vastaa ulkoasusta, toinen kaupallisuudesta jne)?

Kolme vinkkiä hyvän yhteistyökumppanin löytämiseksi

-Tee taustatutkimusta ja pyri löytämään yrityksiä, joiden ydinosaaminen on verkkokaupoissa. Yritykset voivat myydä verkkokauppoihin liittyen brändi-, viestintä-, hakukoneoptimointi- ja web-kehityspalveluita, joten ole tarkkana, minkälaisia palveluita yritykset oikeasti tarjoavat ja mikä on heidän ydinosaamistaan.

-Selaile sinua miellyttäviä verkkokauppoja ja selvitä, ketkä ovat niiden takana.

-Kysy aina suosituksia ja kokemuksia alan toimijoista kollegoiltasi, kumppaneiltasi tai muilta sidosryhmiltä. Suosituksia löytää myös hakukoneiden avulla sekä esimerkiksi alan toimijoiden Facebook-ryhmistä.

kaksi kättelevää ihmistä

Yhteistyökumppanin lopullinen valinta 

-Henkilökemiat. Kannattaa ottaa selvää, keiden kanssa oikeasti lähdet työstämään projektia. Henkilökemioiden toimiminen on todella olennainen ja usein unohdettu osa verkkokauppaprojektia.

-Referenssit. Mitä yhtenäisempiä referenssejä palveluntarjoajalla on esittää, sitä selkeämmän kuvan saat osaamisesta.

-Valmis verkkokauppa. Kun verkkokauppa on valmis, onko palveluntarjoajalla selkeästi esitetty miten palvelimet, tietoturva ja ylläpito järjestyy? Onko palveluntarjoaja valmis ottamaan vastuun kaupan toimivuudesta?

-Palvelut. Mitä muuta verkkokaupan uudistajalla on tarjota? Verkkokaupan hakukoneoptimointi ja ulkoasu ovat myös tärkeitä asioita myynnin ja markkinoinnin kannalta. Saako näitä palveluita saman katon alta?

-Budjetti. Budjettiin on hyvä jättää pelivaraa mahdollisten lisäominaisuuksien varalta, jotka tulevat ilmi kesken projektin. Näin projekti etenee sujuvasti ilman mahdollisia viiveitä budjettipäätöksistä.

-Tavoitteet. Kaiva asettamasi tavoitteet esiin ja vertaile, minkä toimittajan tarjous vastaa niitä parhaiten. 

Projektin eteneminen Sloganilla 

Haluamme Sloganilla tehdä verkkokaupan uudistamisesta asiakkaalle mahdollisimman sujuvaa. Ohessa on eriteltynä vaiheet siitä, kuinka projektisi etenee meillä suunnittelusta valmiiseen tuotteeseen asti. 

Kick-off ja taustatyö

Projekti alkaa aina kick-offista, eli aloituspalaverista. Aloituspalaverissa tehdään huolellinen taustatyö asiakkaan haasteista, tavoitteista, nykyisen sivun toimivuudesta, benchmarkeista ja loppuasiakkaista. Usein jo ennen aloituspalaveria pätevä toimisto haluaa tutustua nykyisen verkkokaupan dataan. Luomme suunnitelman, jonka myötä kaupan käyttökokemus on vähintäänkin erinomainen. Aloituspalaveriin kokoontuvat kaikki projektitiimin osallistujat Sloganilta ja asiakkaan edustajat. Etenkin ostajan edustajalla kannattaa olla lupa ja edellytykset tehdä verkkokaupan uudistukseen liittyviä päätöksiä. Tämä nopeuttaa huomattavasti prosessia, kun päätöksiä ei tarvitse odotella muualta organisaatiosta.

Ideat

Ideoidaan kokonaisuutta ja haetaan yhdessä asiakkaan kanssa oikeaa linjaa. Meille on tärkeää, että olemme aktiivisesti yhteydessä asiakkaaseen ja pidämme asiakkaan kartalla projektista. Aktiivinen asiakastyö pitää projektia aikataulussa.

Prototyypit

Uudesta verkkokaupasta luodaan prototyyppi ideoiden pohjalta. Prototyypistä halutaan mahdollisimman lähelle valmista versiosta muistuttava sivupohjien kokonaisuus. Luomme desktop- ja mobiili-prototyypit Adobe XD-ohjelmalla siten, että prototyypeistä ilmenee tärkeimmät sivupohjat toiminnallisuuksineen. Kun design on valmis, se lukitaan yhteisellä design freeze -päätöksellä, jonka jälkeen visuaalista ilmettä ei enää muokata vaan tekninen toteutus alkaa. Sekä design- että koodausvaiheen jälkeen katsomme yhdessä minkä verran budjettia on käytetty – tällä vältetään ylimääräiset ja yllättävät kulut.

Tekninen toteutus

Teknisen toteutuksen vaiheessa edistämme koodausta yhdessä sovitun aikataulun, budjetin ja projektipäällikön luoman vaiheistuksen mukaisesti. Kuten design-vaiheessa, myös koodausvaiheessa pidämme viikoittaiset sprinttipalaverit, joissa asiakas saa tietää täsmälleen, missä kohtaa projekti on menossa. Teknisen toteutuksen kanssa kulkee käsi kädessä myös sisällöntuotanto. Koordinoimme, opastamme, koulutamme ja tarvittaessa myös kirjoitamme verkkokauppasi sisällöt. Sivuston testaukseen ja julkaisuun on hyvä varata aina 1–2 työpäivää.

Jatkokehitys

Verkkokaupan julkaisun jälkeen tehdään backlogiin perustuva kehityssuunnitelma sekä toimintaehdotus, josta voimme halutessanne jatkaa hyvin alkanutta yhteistyötä. Lisäksi julkaisun jälkeen tarjoamme huolenpitoa verkkokauppamuutoksiin ja pidämme huolen siitä, että kauppa on tietoturvallinen ja käytettävissä ympäri vuorokauden.

 

Tarvitsetko apua verkkokaupan rakentamiseen?

Sloganilla toteutamme upean näköisiä WooCommerce-verkkokauppoja, jotka ovat käyttökokemukseltaan ensiluokkaisia ja tuottavat tuloksia. Rakentamiseen osallistuvat teknisen puolen lisäksi myös digimarkkinoijat, jotka etsivät parhaat keinot saada verkkokaupasta kaikki tehot irti. Meiltä saa kaiken mitä menestyvä verkkokauppias tarvitsee – saman katon alta.

Ota meihin yhteyttä!   

Kategoriat
Digimarkkinointi Verkkokaupat

Verkkokaupan markkinointi – 7 vinkkiä myynnin kasvattamiseen vuonna 2021

Jos olet pohtinut miten voisit kasvattaa myyntiä verkkokaupan markkinoinnilla mahdollisimman kustannustehokkaasti, olet tullut oikeaan paikkaan. Poimi tästä artikkelista 7 tehovinkkiä verkkokaupan myynnin kasvattamiseen!

1. Myynnin kasvattaminen lähtee toimivasta verkkosivustosta ja laadukkaasta tuotteesta

Vaikka se saattaa kuulostaa tylsältä, verkkokaupan myynnin kasvattamisessa kaiken keskiössä on sivuston toimivuus ja tuotteiden laadukkuus. Voit olla todella taitava markkinoimaan tuotteitasi, mutta jos tuotteesi eivät ole laadukkaita ja verkkokauppaasi on vaikeaa käyttää, ei markkinoinnista ole suurta apua. 

Verkkokaupan toimivuuden varmistamisessa on tärkeää luoda selkeä ja nopea ostopolku – toisin sanoen tee tuotteen ostamisesta asiakkaalle niin helppoa kuin mahdollista. Voit tutkia esimerkiksi Googlen analytiikan avulla asiakkaidesi käyttäytymistä verkkokaupassa ja katsoa, poistuvatko asiakkaasi tietyssä kohdassa ostopolkua. Tämä voi kertoa, että sivuston tiettyä osaa tulisi parantaa, jotta ostopolku suoritettaisiin loppuun. 

Verkkokaupassa tulisi olla maksutavat selkeästi näkyvillä. Paytrailin tutkimuksen mukaan (arviolta noin) 14% asiakkaista jättää ostoksen kesken, mikäli heidän toivomaansa maksutapaa ei ole saatavilla verkkokaupassa. Varmista siis, että tarjoat verkkokaupassasi suuren määrän eri maksuvaihtoehtoja.

Panosta asiakaspalveluun. Vastaa asiakkaiden kysymyksiin nopeasti, ja tarjoa sivuillasi lista yleisemmin kysytyistä kysymyksistä. Loistava asiakaspalvelu lisää asiakkaan luottamusta verkkokauppaan ja todennäköisyyttä uuden oston tekemiseen. 

Mieti, voitko tarjota asiakkaillesi ilmaisen toimituksen. Yksi taktiikka on lisätä toimituksen summa suoraan verkkokauppasi tuotteiden hintoihin, jolloin toimitus näyttää houkuttelevammalta. Ilmainen toimitus lisää todennäköisesti ostojen määrää, mutta se voi lisätä myös palautusten tekemistä. Pohdi siis, mikä on verkkokaupallesi sopivin taktiikka, ja kestääkö kulurakenteesi tuotteiden mahdollisen palautuksen. 

Bonusvinkkinä varmista myös, että verkkokauppasi toimii yhtä hyvin mobiilissa kuin tietokoneella. 

2. Kasvata myyntiä tehokkaammalla maksullisella mainonnalla 

Maksullinen mainonta pelaa isoa roolia verkkokaupan myynnin kasvattamisessa. Voit toteuttaa maksullista mainontaa suuressa määrässä eri sosiaalisen median kanavia: Facebookissa, Instagramissa, Linkedinissä, Googlessa, Twitterissä, Tiktokissa etc. 

Tärkeää maksullisen mainonnan toteuttamisessa on panostaa visuaaliseen sisältöön. Visuaalisuus vetoaa kuluttajiin ja luo positiivisia mielikuvia tuotteesta. Huolehdi siis, että käytät laadukkaita kuvia ja videoita, jotka kertovat suoraan, mitä yrityksesi tekee. 

Teet sitten mainontaa missä kanavassa tahansa, panosta mainonnan testaamiseen. Voit toteuttaa useita testejä eri kuvilla, kohderyhmillä, mainosmuodoilla, teksteillä, tavotteilla ja tarjouksilla. Vain testaamalla voit saada selville, mikä mainostapa tehoaa asiakkaisiisi parhaiten. Tällä tavoin voit maksimoida mainostesi ROASin. 

Googlen mainonta 

Google on hyvä alusta verkkokaupan myynnin kasvattamiseen. Mieti kuitenkin tarkasti, millä hakusanoilla haluat näkyä Googlessa. Laajat hakusanat ovat kalliita, ja niillä on paljon kilpailua. Tämän vuoksi suosittelemme aina käyttämään mahdollisimman tarkkoja hakusanoja. 

Jos voit luoda hakusanan tietyn tuotteen tarkasta mallista, ei klikkauksia ole välttämättä useita kuukaudessa, mutta toteutuneet klikkaukset johtavat erittäin todennäköisesti ostoon. Tämä johtuu siitä, että tarkalla hakusanalla etsivät henkilöt ovat lähempänä ostoksen tekemistä, kuin vasta tuotteita vertailevat ihmiset. Tee siis tarkat hakusanat omille tuotteille, kuten “Nike Renew In-Season TR 10” vs laajempi hakusana “niken kengät”. 

Kokeile hyödyntää myös Googlen mainoslaajennuksia hakusanamainoksissasi. Mainoslaajennukset ovat keino lisätä enemmän tietoa tuotteistasi Googlen mainoksiisi. Voit lisätä mainokseen esimerkiksi yrityksesi sijainnin, sivustolinkkejä tai soittopainikkeen. Mainoslaajennusten lisääminen on täysin ilmaista, ja niiden avulla voit parantaa Google-mainostesi relevanttiutta ja laatupisteitä.

Muista, että Googlessa on hyvä näkyä, mutta sen kautta et tavoita niin suurta määrää uusia asiakkaita kuin Facebookin kautta. 

Näet kattavamman listan eri Googlen mainosstrategioista artikkelissa: Verkkokaupan mainonta Google Adsin avulla.

Facebook-mainonta 

Facebook on tehokas paikka mainostaa erityisesti siksi, että sen kautta voi tavoittaa suuren määrän asiakkaita eri kohderyhmistä. Facebook Business Managerin kautta voit luoda mainoksia myös Instagramiin.

Voit kohdentaa mainontaa käyttäjien kiinnostuksen kohteiden perusteella, mainostaa omille asiakkaillesi asiakaslistojen avulla tai luoda uusia kohderyhmiä tiettyä asiakastyyppiä muistuttavista ihmisistä (look a like-kohdennus).

Voit hyödyntää mainonnassasi myös uudelleenmarkkinointia kohdentamalla mainoksia verkkokauppasi kävijöille tai niille asiakkaille, jotka ovat esimerkiksi lisänneet tuotteen ostoskoriinsa verkkokaupassasi, mutta eivät ole viimeistelleet ostoa. 

Yksi tehokas keino Facebook-mainonnassa on myös Facebook-luettelon hyödyntäminen. Luettelon avulla voit tehdä tuotteistasi ostospostauksia, hyödyntää dynaamista markkinointia, luoda tuotteillesi facebook-kaupan ja järjestellä sen eri kategorioihin kokoelmien avulla. Lisätietoja ja tarkemmat ohjeet Facebook-luettelomainontaan löydät täältä: Tehosta verkkokauppasi mainontaa Facebook-luettelon avulla.

Tehovinkkejä maksulliseen mainontaan

-Mainosta ensisijaisesti tuotteita, jotka myyvät jo valmiiksi hyvin. Tällä tavoin voit maksimoida mainosbudjettisi ROASin, sillä et tuhlaa rahaa tuotteisiin, jotka eivät mene helposti kaupaksi. 

-Hyödynnä mainonnassasi asiakkaidesi suosituksia. Jos olet saanut hyvää palautetta verkkokaupastasi tai tuotteistasi, kysy asiakkaalta, saatko käyttää hänen kommenttiaan mainoksessa. Suositukset lisäävät tuotteidesi “social proofia”, eli näyttävät uusille asiakkaille, että muut ihmiset pitävät tuotteitasi hyvinä. Social proof on hyvä keino taivuttaa uusia asiakkaita kokeilemaan tuotteitasi ja siten kasvattaa verkkokauppasi myyntiä. 

-Hyödynnä psykologista kikkaa käyttämällä mainoksissasi toimintaan kehottavia lauseita. Jos mainoksessasi lukee esimerkiksi “Lue lisää” tai “Osta nyt”, lukijan aivot vastaanottavat komennon ja tämä lisää todennäköisyyttä sille, että lukija todellakin toistaa haluamasi toiminnon. 

-Luo eri ostajapersoonia – mieti siis, millainen voisi olla tyypillinen ihminen, joka voisi haluta ostaa tuotteitasi. Voit luoda esimerkiksi persoonia kuten “40v kiireinen työssäkäyvä äiti” tai “23v yksin asuva opiskelija” ja miettiä, millaiset mainoskuvat ja mainoslauseet vetoavat kuhunkin persoonaan. Kun personoit mainoksiasi vastaamaan kohderyhmäsi kiinnostuksen kohteita ja tarpeita, lisäät todennäköisyyttä sille, että kohderyhmään kuuluva ihminen kiinnostuu tuotteestasi.

kuvituskuva verkkokaupan myynnin kasvusta

3. Hyödynnä ilmaista näkyvyyttä myynnin kasvattamisessa

Ilmaisen näkyvyyden saavuttamiseen on useita keinoja. Kokeile esimerkiksi näitä:

Perehdy hakukoneoptimointiin

Hakukoneoptimoinnin avulla voit nostaa verkkosivustosi näkyvyyttä orgaanisissa, eli ei-maksullisissa hakutuloksissa. Näkyvyyden parantamiseen kannattaa panostaa, sillä asiakkaat klikkaavat todennäköisemmin orgaanista hakutulosta kuin maksettua mainosta. Voit nostaa hakukonesijoitustasi esimerkiksi luomalla verkkokauppaasi asiakkaitasi kiinnostavaa ja hyödyttävää sisältöä blogin muodossa. 

Ota sosiaalisesta mediasta kaikki irti

Sosiaalisen median orgaaniset postaukset näkyvät yhä vähemmän jopa tilisi omille seuraajille, mutta se ei tarkoita, etteikö sinun kannattaisi luoda aktiivisesti postauksia someen. 

Yksi hyvin toimiva keino saavuttaa ilmaista näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa on luomalla arvontoja, joissa arvot yhdelle onnekkaalle postauksesi kommentoijalle ilmaisen tuotepalkinnon. Kilpailut saavat usein paljon kommentteja, ja mitä enemmän kommentteja postauksessa on, sitä useammalle ihmiselle postaus näkyy orgaanisesti. 

Voit lisätä arvontapostaukseesi linkin arpomaasi tuotteeseen, jolloin lisäät todennäköisyyttä sille, että joku päätyy ostamaan itse kyseisen tuotteen.

Hyödynnä Google Shoppingin ilmainen näkyvyys

Tiesitkö, että voit saada ilmaista näkyvyyttä tuotteillesi Google Shoppingin avulla? Lue ohjeet ilmaisten Shopping-listausten käyttöönotosta täältä: Näin saat ilmaista mainontaa Google Shoppingin avulla.

4. Sitouta asiakkaitasi sähköpostimarkkinoinnilla

Sähköpostimarkkinointi on suosittu tapa tuoda arvoa asiakkaillesi. Toteuttaessasi sähköpostimarkkinointia huomioi, että asiakkaidesi tulee liittyä sähköpostilistallesi omaehtoisesti. He voivat esimerkiksi tilata uutiskirjeesi tai ladata oppaan, jossa he suostuvat vastaanottamaan sähköpostimarkkinointia. 

Lähtökohtaisesti sähköpostilistasi jäsenet ovat jollain tapaa kiinnostuneita tuotteistasi. Voit siis mainostaa sähköpostilla tuoteuutuuksiasi, tarjota personoituja tarjouksia tai mainostaa uusimpia arvoa tuottavia blogitekstejäsi. Sähköpostimarkkinointi on hyvin kustannustehokasta, ja sillä tavoin saat ylläpidettyä asiakkaidesi mielenkiintoa tarjoamiisi tuotteisiin. 

Sähköpostimarkkinoinnissa sinun tulee huolehtia, että asiakkaat päätyvät lukemaan viestisi. Hyödynnä siis mielenkiintoista ja arvoa luovaa otsikkoa ja tarjoa asiakkaillesi se, mitä otsikossasi lupaat. Tärkeää on myös varmistaa, että viestisi ei joudu suoraan automaattiseen roskapostisuodattimeen. 

5. Houkuttele uusia asiakkaita vaikuttajien avulla

Vaikuttajamarkkinoinnissa sosiaalisen median vaikuttajille voidaan maksaa korvausta tuotteiden esittelemisestä kanavissaan. Vaikuttaja puhuttelee seuraajiaan samaistuttavalla tavalla. Ihmiset kuuntelevat ennemmin toisten ihmisten kokemuksia tuotteista, kuin yrityksen kertomia mainospuheita. Tämän vuoksi vaikuttajien hyödyntäminen on hyvin suosittua markkinoinnissa. 

Vaikuttajat kannattaa valikoida tarkasti ja varmistaa, että heidän seuraajakuntansa vastaa tuotteidesi kohderyhmää. Jos esimerkiksi myyt urheilutuotteita, sinun kannattaa valita vaikuttajiksi henkilöitä, jotka luovat urheiluun liittyvää sisältöä. Voit tarjota vaikuttajien kautta esimerkiksi alennuskoodeja verkkokauppasi uusille asiakkaille. 

Niin kuin muussakin markkinoinnissa, myös vaikuttajamarkkinoinnissa on tärkeää mitata syntyneitä tuloksia. Vain mittaamisen avulla voit selvittää, onko vaikuttajamarkkinointi ollut tehokas tapa kasvattaa verkkokauppasi myyntiä. 

6. Lisää myyntiä kustannustehokkaasti kumppanuusmarkkinoinnin avulla

Kumppanuusmarkkinoinnissa yritys maksaa tietyille julkaisijoille siitä, että he ohjaavat kävijöitä yrityksen verkkokauppaan. Julkaisijat saattavat olla esimerkiksi nettisivujen, blogien, sähköpostikanavien tai sosiaalisen median kanavien omistajia.  Kumppanuusmarkkinoinnissa julkaisijalle maksetaan aina, kun asiakas tekee kumppanuuslinkin kautta ostoksen yrityksen verkkokaupassa. Et siis maksa turhista klikkauksista, vaan ainoastaan toteutuneista ostoista. 

Kumppanuusmarkkinointi voi olla yritykselle hyvin hyödyllistä, mikäli julkaisijat onnistuvat ohjaamaan paljon ostavaa liikennettä verkkokauppaan. 

Mainostajat ja julkaisijat voivat löytää toisensa erilaisten affiliate-verkkojen kautta. Affiliate-verkot tarjoavat teknistä seurantaa ja tukea sekä hoitavat osapuolten välisen maksuliikenteen. 

7. Muita toimivia taktiikoita verkkokaupan myynnin kasvattamiseen

1. Ota käyttöön upselling ja cross-selling

Upselling tarkoittaa sitä, että pyrit myymään ihmisille heidän katselemaansa tuotetta paremman ja kalliimman vaihtoehdon. Jos asiakkaasi siis katselee verkkokaupassa 40 tuuman taulutelevisiota, voit tarjota hänelle vaihtoehtona myös kalliimpaa 55 tuuman taulutelevisiota. Upselling on siis keino saada asiakkaasi ostamaan kalliimpia tuotteita, jolloin teet luonnollisesti enemmän rahaa. 

Cross-selling taas tarkoittaa sitä, että tarjoat asiakkaillesi tuotteita, jotka liittyvät heidän jo tekemiin tai harkitsemiin ostoksiin. Jos esimerkiksi asiakkaasi on ostamassa verkkokaupastasi imuria, voit optimoida verkkokauppasi tarjoamaan hänelle lisäksi myös suodatinpusseja tai imurin vaihtopäätä. Tällä tavoin voit pyrkiä kasvattamaan asiakkaidesi kokonaisostoksen summaa. 

Kyseistä strategiaa voi hyödyntää myös esimerkiksi sähköpostimarkkinoinnissa tai Facebook-mainonnassa tarjoamalla aiemmin oston tehneille ihmisille heidän ostoksiinsa liittyviä tuotteita. 

2. Panosta nykyisiin asiakkaisiisi

Uuden asiakkaan hankkiminen on kallista puuhaa. On paljon halvempaa saada nykyinen asiakkaasi ostamaan lisää tuotteita. 

Keskity siis rakentamaan lisää luottamusta nykyisiin asiakkaisiisi esimerkiksi luomalla arvoa tuottavaa sisältöä ja tarjoamalla henkilökohtaisia tarjouksia verkkokauppaasi. Kun panostat hyvien asiakassuhteiden säilyttämiseen, asiakkaasi pysyvät todennäköisemmin kiinnostuneena verkkokaupastasi ja tuotteistasi. 

3. Pysy perillä siitä, mitä kilpailijasi tekevät

Tee tutkimusta siitä, millaisia markkinointitoimenpiteitä kilpailijasi käyttävät. Tarjoavatko he esimerkiksi toistuvia alennuksia, ilmaisen toimituksen, uutiskirjemarkkinointia? Mikä on heidän sijoituksensa hakukoneissa, millaisilla hakusanoilla he näkyvät Googlen maksullisissa mainoksissa?

Tuntemalla kilpailijasi voit tehdä parannuksia omiin markkinointitoimenpiteisiisi, ja tarjota asiakkaille parempia, kilpailukykyisiä vaihtoehtoja. 

Pro tip: Facebookissa on mahdollista nähdä, millaisia Facebook-mainoksia kukin yritys pyörittää. Jos haluat tietää, miten kilpailijasi mainostavat Facebookissa, mene heidän Facebook-sivuillaan kohtaan “läpinäkyvyys” ja “siirry mainoskirjastoon”. 

Jos tarvitset ammattilaisten apua verkkokauppasi myynnin kasvattamiseen, ota meihin yhteyttä.

 

Kategoriat
Verkkokaupat

Verkkomaksamisen trendit vuonna 2021 – Mitä verkkokauppiaan tulisi ottaa huomioon?

Millainen rooli mobiilimaksamisella on tulevaisuudessa? Kannattaako verkkokauppiaan ennemmin mainostaa osamaksumahdollisuutta vai hyviä pankkipalvelutarjoajia?

Tässä artikkelissa haastattelimme ​Paytrail Oyj:n myyntijohtajaa Johannes Kumpukoskea verkkomaksamiseen ja sen trendeihin liittyen. Lue alta, mitä kaikkea haastattelussa kävi ilmi!

Mobiilimaksaminen tuo maksutapahtumiin helppoutta ja nopeutta

Nykyään kuluttajat odottavat verkkokauppojen tarjoavan laajan määrän erilaisia maksutapoja, joista asiakas voi valita suosikkinsa. Erityisesti mobiilimaksamisen merkitys on korostunut viime vuosina verkkomaksamisessa – maksamisen tulee olla nopeaa ja vaivatonta. 

– Korona on ehdottomasti vaikuttanut mobiilimaksamisen suosioon. Vuoden 2020 aikana Paytrailin kautta tehtyjen MobilePay-maksujen prosentuaalinen osuus tuplaantui ja kokonaisvolyymi nousi suuresti. Lisäksi MobilePay ilmoitti, että ihmiset käyttivät 450 miljoonaa euroa nettiostoksiin MobilePayn kautta viime vuonna, kertoo Paytrail Oyj:n myyntijohtaja Johannes Kumpukoski.

“Maksutapojen saatavuus on verkkokauppiaalle hyvin tärkeää, koska iso osa ostoista hylätään, mikäli verkkokaupassa ei ole kuluttajalle mieluista maksutapaa saatavilla.” 

Paytrailin tuoreen tutkimuksen mukaan mobiilimaksamisen mediaanikesto on vain noin 30 sekuntia.  

– Mobiilimaksamiseen ei tarvitse tunnuslukulistaa tai tunnuslukusovellusta. Aplikaatioon kirjaudutaan PIN-koodilla ja maksu pyyhkäistään menemään – that´s it. Mobiilimaksamisen mediaanikesto on tosiaan noin 30 sekuntia, kun taas muilla maksutavoilla maksamiseen menee noin minuutti tai kauemmin, Kumpukoski jatkaa. 

MobilePay johtaa suosiossaan Apple payta ja Google Payta 

Kumpukosken mukaan MobilePay johtaa Suomessa mobiilimaksamisen markkinoita todennäköisesti siksi, että se ei ole päätelaiteriippuvainen maksutapa. Apple Pay taas on käytössä ainoastaan Applen käyttäjillä ja Google Pay Androidin käyttäjillä. 

Apple Pay ja Google Pay eivät ole vielä saavuttaneet MobilePayn kaltaista suosiota verkkokauppojen maksuvaihtoehtoina, mutta asia saattaa muuttua tulevaisuudessa.

– Monikäyttöisin maksutapa tulee hyvin todennäköisesti johtamaan markkinoita. Kuluttajille on kaikkein helpointa, jos yhtä maksutapaa voi käyttää samalla tavalla sekä maksupäätteellä että suuressa valikoimassa eri verkkokauppoja, Kumpukoski toteaa. 

Verkkokauppaan osamaksuvaihtoehto vai pankkipainike?

Kannattaako verkkokaupassa korostaa ennemmin osamaksupalvelua vai pankkipainikkeilla maksamista? 

Kumpukosken mukaan lasku- tai osamaksupalveluilla ostettaessa ostokset ovat keskimäärin korkeampia kuin muilla maksutavoilla. Laskua tai osamaksua tulisi siis korostaa erityisesti silloin, kun verkkokaupassa myydään kalliita tuotteita. Verkkokauppaa hallinnoivan yrityksen tulisi kuitenkin varmistaa, että sen kulurakenne kestää verkkokaupan palautukset: laskulla ja osamaksulla tehtyjä ostoksia palautetaan moninkertaisesti muihin tuotteisiin nähden. 

– Datan mukaan erityisesti vaatekauppojen ja tuotekauppojen asiakkaat ostavat muita toimialoja enemmän osamaksulla, Kumpukoski mainitsee.

Paytrailin datan mukaan yli 90 prosenttia kaikista maksutapahtumista kulkee pankkipainikkeiden, MobilePayn ja korttimaksujen kautta. Verkkokaupan tulisi jo ennen varsinaista maksutapahtumaa indikoida, mitä maksutapoja on tarjolla. Jos asiakas voi valita listasta mieleisensä maksutavan, todennäköisyys ostolle nousee. 

Nopeat maksutavat sopivat tietyille toimialoille ja asiakkaille. Fakta on, että suurin osa maksuista menee pankkipainikkeiden, MobilePayn ja korttimaksujen kautta. Maksutapojen saatavuus on verkkokauppiaalle hyvin tärkeää, koska iso osa ostoista hylätään, mikäli verkkokaupassa ei ole kuluttajalle mieluista maksutapaa saatavilla, Kumpukoski ohjeistaa. 

Kuukausilaskutteinen maksaminen vaatii luotettavan maksunvälittäjän

Johannes Kumpukoski näkee kuukausilaskutteisen maksamisen hyvänä bisnesmallina sekä tulevaisuuden trendinä. Sen sijaan, että yrittäjän tulisi saada joka kuukausi uusia asiakkaita, kuukausiveloitteisen liiketoiminnan avulla hän voi ennustaa liikevaihtonsa suuruutta jo etukäteen. Tyytyväiset asiakkaat ovat siis käytännössä palaavia kuukausittaisia asiakkaita ilman, että yrittäjän tulee tehdä sen suurempia toimenpiteitä. 

– Paytrail on hyvä esimerkki kuukausilaskutteisesta maksamisesta. Meillä on tietty määrä asiakkaita, tiedämme keskimäärin kuinka paljon yksi asiakas generoi transaktioita, ja tiedämme paljonko verkkokauppa kasvaa Suomessa. Pystymme siis hyvin pitkälti ennustamaan tulevan vuoden liikevaihdon, Kumpukoski sanoo. 

Kuukausilaskutteiseen bisnesmalliin pyrkivän kauppiaan tulisi valita luotettava toimija maksunvälittäjäksi sekä rakentaa toistuvan veloituksen toiminto, jossa kulutuksen jälkeen kuitti tulee automaattisesti. Kuluttajalle täytyy tehdä helpoksi myös se, että maksutiedot voi vaihtaa, jos esimerkiksi maksukortti häviää tai vanhenee.

– Kuukausilaskutteinen maksaminen tulee varmasti kasvamaan kuluttajakaupassa. Kasvu on todennäköistä myös yrityskaupassa, mikäli tukkutoimijat rakentavat järjestelmiä, joissa toistuva tilaus on mahdollista, Kumpukoski mainitsee.

Maksamisen turvallisuus: verkkopankkipainike ei ole turvallisin

Kumpukosken mukaan helppo ja turvallinen maksaminen on ollut jo pitkän ajan trendi, mutta sen suosio on ollut hidasta. Kuluttajat ovat kuitenkin viimeistään koronan myötä alkaneet ymmärtämään, että verkkopankkipainike ei ole turvallisin maksutapa – sen kautta ostajan turva on pienempi kuin kortti- ja osamaksutavoilla. 

– Niitä keissejä on jonkin verran, että matkatoimistoja on mennyt konkkaan. Asiakas, joka on ostanut verkkopankkipainikkeella ei ole saanut rahojaan takaisin, mutta maksukortilla ostanut asiakas on saanut täyden rahanpalautuksen. Kuluttajat ovat oppineet, että verkkopankkipainike ei ole turvallisin maksamisen väline varsinkaan silloin, kun ostetaan kalliita tuotteita, Kumpukoski kertoo. 

verkkomaksamisen kuvituskuva

Mikä verkkokauppa-alusta on maksamisen kannalta toimivin? 

Maksamisen kannalta verkkokauppa-alustoissa ei ole suuria tasoeroja, mutta Kumpukosken mukaan Woocommerce on kuitenkin ehkä muokattavuudeltaan paras verkkokauppa-alusta. Sitä on helppo kustomoida, sillä sen avulla voi luoda joko yhden sivun tai kahden sivun kassan, ja maksutavoille saa omat pudotusvalikkopainikkeet. 

– Shopifyn tyyppinen kassa, missä tilauksen eri vaiheet ovat omilla sivuillaan, on myös yleistynyt paljon. Olisi mielenkiintoista joskus testata, onko yhden vai useamman sivun kassa toimivampi konversioiden kannalta, Kumpukoski mainitsee.

Sloganin näkökulma maksupalveluntarjoajan valintaan

Kun perustat verkkokauppaa WooCommercen avulla, tarvitset verkkokauppaasi ulkopuolisen maksujärjestelmän. Tunnetuimpia WooCommerceen sopivia maksujärjestelmiä ovat mm. Paytrail, Klarna, Checkout, Stripe ja Visma Pay. Kyseiset palveluntarjoajat tarjoavat suuren valikoiman eri maksutapoja.

Maksujärjestelmistä löytyy valmis lisäosa WooCommercelle, joten käyttöönotto on helppoa. 

Maksupalveluntarjoajaa valitessa kannattaa miettiä ainakin seuraavia asioita:

1. Hinta. Suurin osa maksupalveluntarjoajista veloittaa jokaisesta ostoksesta tietyn hinnan. Osalla tarjoajista saattaa myös olla aloitusmaksu palvelun käyttöönotolle. Vertaile siis rauhassa, mikä palveluntarjoaja soveltuu hinnaltaan parhaiten verkkokaupallesi ja myymiesi tuotteiden määrään. 

2. Mikäli yrityksesi käyttää jatkuvan laskutuksen palveluita, varmista, että maksupalveluntarjoajasi tukee varmasti kyseistä ominaisuutta. 

3. Varmista, että palveluntarjoajalla on valittavana useita eri maksutapoja. Mitä enemmän maksuvaihtoehtoja lisäät verkkokauppaasi, sitä todennäköisemmin asiakas viimeistelee ostoksen.

4. Jos tilaat verkkokaupan toteutuksena jonkin toimiston kautta, selvitä, tarjoaako valitsemasi toimisto alennusta tietyn maksupalveluntarjoajan käyttöönottoon. 

 

Kategoriat
Digimarkkinointi Facebook mainonta Verkkokaupat

Facebook-mainonnan avulla orgaanisen myynnin kasvu +312 % vuoden aikana – Case Docendo

Verkkokaupan liikennemääriä on kiva seurata. Olennaisempaa olisi kuitenkin keskittyä siihen, tuovatko sivulle saapuneet ihmiset tuloja yrityksellesi. Facebook-mainonta on oiva keino tuoda lisää laadukasta liikennettä verkkokauppaan. Lue, kuinka Facebook-mainonta on auttanut kirjakustantamo Docendoa saavuttamaan lisää konvertoituvia kävijöitä sivuilleen myös orgaanisen liikenteen kautta. 

Yhteistyö Docendon kanssa

Docendo on suomalainen kirjakustantamo, jolla on myös oma verkkokauppa. Sen valikoimaan ilmestyy vuosittain noin 80 uutta kirjaa, ja kokoelmaan sisältyy sekä tieto- että kaunokirjallisuutta. 

Aloitimme yhteistyön Docendon kanssa huhtikuussa 2020. Yhteistyön tavoitteena oli kasvattaa verkkokaupan myyntiä, sillä digiaika ja digitaalisten palveluiden kasvu on tuonut omat haasteensa kirjojen myynnille. Lähdimme lähestymään myynnin kasvatusta ensiksi Facebook-mainonnalla ja myöhemmin myös Google Shopping-mainonnalla. Lisäksi kannustimme asiakasta aktiiviseen uutiskirjemarkkinointiin. 

Yhteistyön alussa myynti pomppasi suuresti koronan aiheuttaman lockdownin vuoksi, ja laski hieman kesäkuukausina ihmisten viettäessä enemmän aikaa ulkona. Syksyllä itse mainonnan vaikutukset alkoivat näkyä ja myynti lähti tasaiseen kasvuun. Docendo teki joulukuussa 2020 kaikkien aikojen ennätysmyyntinsä ilman varsinaista joulua edeltävää alennuskampanjaa. 

Digimarkkinoinnin tekemisen myötä Docendon verkkokauppa on kokenut +112% kasvun vuoden 2019 ja 2020 välillä. Lisäksi orgaanisten tulosten kautta syntynyt myynti on kasvanut samana aikana jopa +312%. Orgaanisten tulosten määrään vaikuttaa brändin tunnettuus, jota voidaan nostaa esimerkiksi Facebook-mainonnan avulla. 

Vahva digitaalisten kanavien kasvu on edesauttanut siinä, että WSOY päätyi ostamaan Docendon liiketoiminnan alkuvuodesta 2021. Docendo jatkaa kuitenkin edelleen omana brändinään kustantajan työtä sekä verkkokauppaa. 

Kasvun saavuttaminen Facebook-mainonnalla

Lähdimme toteuttamaan Facebook-mainontaa laittamalla aluksi Docendon verkkokaupan perusasiat kuntoon. Nettisivuille lisättiin Facebook-pikseli ja sivuston konversioita alettiin seuraamaan tehokkaasti. 

Tuloksekkaan tekemisen keskiössä olivat viikottaiset palaverit, joissa käytiin läpi edellisen 7 vuorokauden dataa sekä tulevia toimenpiteitä mainonnassa. Viikottaiset palaverit auttoivat meitä ymmärtämään Docendon liiketoimintaa, ajankohtaisia kampanjoita sekä yleistä strategiaa digikanavissa. Tämän tärkeän tiedon pohjalta pystyimme ohjaamaan Docendon digimarkkinointia oikeaan suuntaan. 

Tärkeintä Facebook-mainonnassa on ehdottomasti ollut saatuun dataan perustuva tekeminen sekä jatkuva kohderyhmien ja creativen testaaminen. Testien avulla olemme onnistuneet selvittämään, mitkä muutokset mainonnassa auttavat kasvattamaan verkkokaupan myyntiä. 

Jatkuvan testaamisen prosessi ei tuo kuitenkaan pikavoittoja, vaan sopivien kohderyhmien ja mainosmuotojen löytäminen vaatii kärsivällisyyttä ja aikaa.

Testaamisen myötä panostukset Docendon digimarkkinointiin ovat tuoneet sijoitetut mainoseurot noin 9-kertaisena takaisin (ROAS 977%). Maksettua mainontaa on tukenut myös Docendon vahva tekeminen sen omilla sosiaalisen median tileillä Facebookissa, Twitterissä ja Instagramissa. 

Tärkeimpiä huomioita, joita olemme tehneet Docendon kanssa:

-Kohdista markkinointibudjetti erityisesti niihin tuotteisiin, jotka myyvät muutenkin hyvin. Näin saat aikaiseksi parhaimman mainostuoton, etkä kuluta mainosbudjettia tuotteisiin, jotka eivät mene kaupaksi. 

-Tuotteella on merkitystä, älä siis tuhlaa aikaa heikosti myyviin tuotteisiin. 

-Mikäli tuotteella on lyhyt myyntisykli, ota se digimarkkinoinnissa huomioon algoritmien näkökulmasta. 

-Testaa rohkeasti eri kiinnostuksen kohteita sopivan kohderyhmän tavoittamisessa. Testaamisen avulla saat parhaimpia tuloksia aikaiseksi. 

Facebookin vaikutus liikenteen laatuun

Monet seuraavat silmä kovana verkkokaupan liikennemääriä. On tietysti tärkeää pysyä perillä liikennemääristä, mutta onko liikenteen suuruudella loppujen lopuksi väliä, jos vierailijat eivät osta verkkokaupasta mitään? 

Tärkeämpää olisi seurata liikenteen laatua, eli toteutuneiden ostojen määrää

Docendon tapauksessa liikennemäärissä ei ole tapahtunut järisyttävää kasvua yhteistyön aikana. Vuosi 2020 vs 2019 oli +32% prosenttia vilkkaampi liikennemäärissä, ja vahvalla Facebook-tekemisellä oli oma osuutensa sen kasvuun. Muut liikenteen lähteet olivat kuitenkin jopa hieman laskeneet samalla aikajaksolla. 

Esimerkiksi Docendon orgaaninen liikenne (hakukoneiden liikenne, kuten hakusanalla “Docendo” saapuneet kävijät) on laskenut -13% samalla ajanjaksolla, mutta sen kautta tullut myynti on kasvanut +312 %. 

Suora liikenne (docendo.fi) on taas laskenut -4 % prosenttia, mutta samanaikaisesti kanavan myynti on noussut +7932,76%. 

Orgaanisia kävijöitä on siis ollut hieman vähemmän, mutta kävijät ostaneet moninkertaisesti tuotteita. Kun Facebookissa panostetaan oikean kohderyhmän löytämiseen, paranee verkkokaupan liikenteen laatu huomattavasti. Löydettyäsi oikean kohderyhmän et ammu mainonnassasi haulikolla heinäsuohon, vaan käytät mainosrahasi ihmisiin, jotka ostavat tuotteitasi erittäin suurella todennäköisyydellä.   

Kuka tahansa saattaa toki päähänpistona ostaa kirjan mainoksen kautta, mutta on tärkeää, että kirja pääosin kiinnostaa yleisöä, jolle sitä mainostetaan. Hyvin ruokittu Facebook-pikseli löytää yleisöstä ostavat ihmiset. Ja kun ostavat ihmiset tuntevat verkkokauppasi, he saattavat palata tekemään ostoksia myös myöhemmin, jolloin näet kasvun orgaanisen liikenteen konversioissa. 

Älä siis tuijota pelkkää liikennemäärää, jos se ei konvertoidu verkkokaupassa. Tärkeämpää on se, että sivun vierailut konvertoituvat ostoiksi. 

Muista myös nämä, kun teet Facebook-mainontaa

-Kun teet Facebook-mainontaa niin muista, että mainonnalla on merkittävä vaikutus kokonaisuuteen myynnissä ja tunnettuudessa. Esimerkiksi Googlen mainonta ei kasvata tunnettuutta samassa suhteessa, sillä sen kautta ei tavoiteta samankokoisia ihmismassoja kuin Facebookissa. Google palvelee enemmän tietyn ongelman ratkaisijoita.

-Testaa, testaa ja testaa. Tee suuri määrä testejä erilaisilla kuvilla, teksteillä, mainosmuodoilla, kampanjatavoitteilla ja kohderyhmillä. Tällä tavoin voit optimoida markkinointisi tuottamaan korkeampaa ROASia. Käytännössä joudut siis ensin maksamaan datasta, jonka jälkeen pääset toteuttamaan mainontaa, joka johtaa myyntiin erittäin suurella todennäköisyydellä. 

 

Jos haluat lisää vinkkejä Facebook-mainonnan käytännön toteuttamiseen, lue myös artikkeli +1100% myynnin kannattava vuosikasvu Facebook-mainonnalla – Case North Outdoorin verkkokauppa

 

Kategoriat
Digimarkkinointi Facebook mainonta Verkkokaupat

Tehosta verkkokauppasi mainontaa Facebook-luettelon avulla

Facebook-luettelo on oiva keino automatisoida suuri määrä mainontaa, joten se on ehdoton lisä verkkokauppasi digimarkkinointiin. Luettelon avulla voit tuoda kaikki verkkokauppasi tuotteet nähtäville Facebookiin, ja luoda niille jokaiselle mainoksia ilman manuaalista työskentelyä ja turhaa ajankäyttöä. 

Kuvitellaan vaikka, että sinulla on autokauppa. Voit toki tehdä manuaalisesti mainokset 200:sta eri autosta, mutta se vie paljon aikaa. Lisäksi aina kun valikoimasi vaihtuu niin joudut muokkaamaan, poistamaan tai lisäämään uusia mainoksia. Facebook-luettelon avulla voit ylläpitää mainoksia jokaisesta tuotteestasi ja antaa Facebookin päivittää inventaariosi muutokset automaattisesti uusiksi mainoksiksi.  

Mikäli et hyödynnä Facebook-luetteloa verkkokauppasi markkinoinnissa, annat kilpailijoillesi suuren etumatkan. Tsekkaa alta, miten voit parantaa verkkokauppasi markkinointia luettelon avulla! 

Miten luetteloa voi hyödyntää markkinoinnissa? 

Ensisijainen kohde missä luetteloa kannattaa hyödyntää, on Facebookin dynaaminen luettelomainonta. Luettelon tuotteiden uudelleenmarkkinointi dynaamisesti on erittäin hyvä keino tuoda tuotteesi niistä kiinnostuneiden asiakkaiden eteen. 

Luettelon avulla voit myös tuoda verkkokauppasi tuotteet Facebookin ja Instagramin myyntikanaviin. Lisäämällä verkkokauppatuotteita Facebookin ja Instagramin kauppoihin ja postauksiin voit saada tuotteillesi ilmaista näkyvyyttä. 

Dynaaminen mainonta 

Dynaaminen mainonta on keino toteuttaa maksullista mainontaa luettelon tuotteille. Olet nähnyt Facebookin dynaamisia mainoksia silloin, kun olet vieraillut verkkokaupassa ja myöhemmin nähnyt selaamiasi tuotteita Facebook-uutisvirrassasi. 

Dynaamisen mainonnan etuna on se, että voit antaa Facebookin mainostaa verkkokauppasi tuotteita suoraan niistä kiinnostuneille käyttäjille luettelon avulla. Sinun täytyy vain luoda Facebook-luettelo verkkokaupan feedin avulla ja laittaa mainonta pyörimään – Facebook hoitaa loput. 

Dynaamisten mainosten avulla voit uudelleenmarkkinoida ihmisille yksittäisiä tuotteita, joita he ovat esimerkiksi katsoneet tai lisänneet ostoskoriinsa verkkokaupassasi, mutta jättäneet ostamatta. Mainontaa voi myös kohdentaa kylmille yleisöille, mikäli haluat tuoda tuotteesi uusien ihmisten tietoisuuteen.

Esittelemme myöhemmin artikkelissa tarkemmat ohjeet siitä, kuinka voit luoda Facebook-luettelon ja alkaa hyödyntämään dynaamista mainontaa markkinoinnissasi.

Facebook-kauppa ja ostospostaukset

Facebook-kauppa on keino esittää luettelon avulla verkkokauppasi tuotteita Facebookin ja Instagramin sisällä. Kaupat löytyvät verkkokauppojen profiileista kauppa-välilehdeltä. Voit järjestää tuotteita kokoelmiin eri aihepiirien mukaan kauppojen sisälle, jolloin asiakkaat voivat helpommin löytää heitä kiinnostavat tuotteet. Ihmiset voivat myös nähdä ilmoituksia kaupastasi silloin, kun lisäät uusia inventaarioita. 

Kauppojen lisääminen on siis keino tuoda verkkokauppasi lähemmäs käyttäjiä silloin, kun he selaavat verkkokauppasi sivua Facebookissa tai Instagramissa. Kaupan määrittäminen edellyttää Facebook-kauppatilin luomista. 

Kaupan kautta voit myös merkitä tuotteitasi sosiaalisen median postauksiin. Jos esimerkiksi myyt vaatteita, voit luoda visuaalisen postauksen henkilöstä, joka esittelee verkkokauppasi vaatteita, ja merkitä kyseiset vaatteet postaukseesi. Näin voit saavuttaa tuotteillesi orgaanista näkyvyyttä visuaalisen sisällön kautta. 

instagram-kuva, postaukseen on tägätty tuotteita

Millainen yritys hyötyy Facebook-luettelosta? 

Facebook-luetteloon voi tuoda: 

-Mitä tahansa verkkokaupan tuotteita (jotka noudattavat Facebookin sääntöjä)

-Lentoja, matkakohteita ja hotelleja 

-Asuntoja 

-Myytäviä ja vuokrattavia autoja 

Luettelolla mainostaminen sopii erityisesti yrityksille, jotka myyvät suuria määriä eri tuotteita verkkokaupassa. Ajansäästöä voi saada jo esimerkiksi kymmenenkin tuotteen kohdalla. Toisaalta luettelon hyödyntäminen voi olla järkevää jopa kahdenkin tuotteen kohdalla, sillä voit merkitä tuotteitasi postauksiisi sen avulla. 

Facebook-pikselin tärkeys 

Tehokkaan luettelomainonnan toteuttaminen vaatii Facebook-pikselin asentamisen verkkokauppaasi. Ilman pikseliä et voi seurata mainontasi vaikutusta käytännössä ollenkaan. 

Ilman pikseliä et voi myöskään luoda luettelosi tuotteista dynaamisia mainoksia. Tällöin jätät hyödyntämättä luettelomainonnan tärkeimmän osa-alueen. Varmista siis, että pikselisi on toiminnassa.

Facebook-luettelon käyttöönotto

Saadaksesi Facebook-luettelon itsellesi käyttöön, toimi seuraavasti: 

1. Mene osoitteeseen www.facebook.com/products.

2. Klikkaa kohtaa “Lisää luettelo”

3. Valitse luettelon tyypeistä vaihtoehto, joka kuvaa myymiäsi tuotteita

4. Jos luot luetteloa verkkokaupan tuotteista, voit valita, lisäätkö tuotteet manuaalisesti vai lataatko ne suoraan verkkokauppa-alustaltasi tai laskentataulukosta. Jos valitset verkkokauppa-alustan kautta lataamisen, valitse, mitä alustaa haluat käyttää.

5. Valitse joko Business Manager -tili tai henkilökohtainen tili, jolle luot luettelon. Mikäli aiot käyttää luetteloa mainostamisen työkaluna, valitse yritystilisi.

6. Nimeä luettelosi

7. Klikkaa “Luo” 

Voit lisätä tuotteita luetteloosi myös myöhemmin joko lisäämällä niitä manuaalisesti tai tuomalla ne automaattisesti sivustoltasi tai joukkona laskentataulukosta. 

Luettelon tuotteiden järjesteleminen kokoelmiksi 

facebook-luettelon järjestely kokoelmiksi

Luotuasi Facebook-luettelon voit järjestellä sen sisältämiä tuotteita kokoelmiksi eri kategorioiden mukaan. Mikäli verkkokauppasi myy esimerkiksi vaatteita, saatat haluta luoda omat kokoelmat tuotteille kuten:

-Kengät

-Neulepaidat

-Farkut

-Juhlamekot

-Jne.

Kun tuotteet ovat omissa kategorioissaan, on oman Facebook-kaupan järjesteleminen selkeämpää. Asiakkaat löytävät helpommin etsimänsä kaupastasi, kun tuotteet eivät ole keskenään täysin sekaisin. 

Voit käyttää kokoelmia hyödyksesi myös luodessasi mainoksia eri kohderyhmille, sillä voit halutessasi mainostaa kampanjoissa yksittäisiä tuotekategorioita. 

Dynaamisen mainonnan muodot 

Voit hyödyntää luettelon tuotteiden dynaamisessa mainonnassa eri Facebookin mainosmuotoja. Mainonnan optimoimisen kannalta olisi hyvä testata eri mainosmuotoja, ja tutkia, mikä mainosmuoto vetoaa kohderyhmiisi parhaiten. Tällä tavoin voit saada parhaimman hyödyn irti luettelosi tuotteiden mainonnasta. 

Voit tuoda Facebook-luettelosi tuotteet mainokseesi valitsemalla kampanjan tavoitteeksi Luettelomyynnin. Tämän jälkeen voit valita, mitä mainosmuotoa haluat käyttää luettelosi tuotteille. 

facebook-luettelon luominen

Kokoelmamainokset

Kokoelmamainokset tarkoittavat sitä, että voit mainostaa neljää luettelosi tuotetta tietyn pääkuvan tai -videon alla. Ihmiset voivat klikkaamalla nähdä lisätietoja tuotteista tai selata samankaltaisia tuotteita.

Kokoelmamainosten etuna on se, että niiden muotoilu eroaa muista Facebookin mainoksista, joten ne herättävät asiakkaiden huomion paremmin kuin tavallinen Facebook-mainos. 

Mainosta klikkaamalla asiakas voi siirtyä Instant Experience -tilaan, jonka kautta hän voi selata ja ostaa tuotteita visuaalisella ja kiinnostavalla tavalla koko näytön laajuisessa tilassa.

facebookin kokoelmamainos

Karusellimainokset

Karusellimainokset ovat yleisin dynaamisen mainonnan muoto, sillä karusellin avulla ihmiset voivat selata useita tuotteita luettelostasi yhden mainoksen sisällä. Sen avulla voit esitellä tuotevalikoimaasi ja sisällyttää jokaiseen tuotteeseen linkin omalle sivulleen.

Karusellimainoksen esittämiseen vaaditaan vähintään 2 esitettävää tuotetta. Karusellin etuna on se, että sen sisältämien kuvien määrä ei ole rajattu. Voit houkutella asiakkaan jatkamaan tuotteidesi selaamista kuinka pitkälle tahansa. 

facebookin karusellimainos

Sloganin vinkit luettelomainontaan

-Kun teemme mainontaa asiakkaillemme, teemme paljon testausta siitä, mitkä tekijät mainonnassa toimivat parhaiten. Teemme testausta mm. eri mittaisilla aikaikkunoilla, joiden sisällä asiakkaiden on pitänyt katsella tuotetta, jotta mainoksemme kohdennettaisiin heille. Yleensä mitä enemmän kävijöitä verkkosivuilla on ollut, sitä lyhyemmällä aikaikkunalla olemme saaneet parhaita tuloksia. 

-Mikäli verkkokaupalla on jo iso määrä oston tehneitä asiakkaita, hyödynnämme markkinoinnissa cross-sellingiä ja upsellingiä. Cross-sellingissä myymme aiemmille ostajille heidän aiempiin ostoksiinsa liittyviä tuotteita. Jos joku on esimerkiksi ostanut laskettelutakin, tarjoamme hänelle myös uusia lasketteluhousuja. Upsellingin avulla taas markkinoimme tuoteuutuuksia suoraan aiemman oston tehneille. Kyseinen strategia on toimiva erityisesti silloin, kun verkkokaupan tuotevalikoimaan tulee täydennystä. 

-Käytämme lähes poikkeuksetta mainonnassa hyväksi uudelleenmarkkinointia.  Käytämme uudelleenmarkkinoinnissa usein kohderyhmänä ihmisiä, jotka ovat selanneet verkkokaupan tuotteita tai lisänneet niitä ostoskoriin, mutta jättäneet ostoksensa kesken. Suljemme kohderyhmästä usein pois edellisen 30 päivän ostajat. 

-Uudelleenmarkkinoinnin etuna on se, että mainoksen tuote on käyttäjälle jo entuudestaan tuttu. Tällöin mainonta on usein visuaalisesti hyvin toimivaa, vaikka käytettävä materiaali olisikin köyhää. Facebookin algoritmi näyttää asiakkaille tuotteista niitä kuvia, jotka todennäköisesti konvertoituvat parhaiten. 

-Suurimmaksi osaksi toteutamme uudelleenmarkkinointia karusellimuodossa, sillä sen avulla voidaan näyttää asiakkaille useita juuri heitä kiinnostavia tuotteita. Hyödynnämme myös kokoelmamainoksia markkinoinnissa, mutta silloin kohderyhmänä toimii joku muu kuin verkkosivun aiemmat vierailijat. 

-Järjestelemme luettelon tuotteita omiksi kokoelmikseen, jolloin voimme tarjota ihmisille sen kategorian tuotteita, joista he ovat olleet kiinnostuneita. Jos tietty henkilö on selannut naisten takkeja, näytämme hänelle uudelleenmarkkinointina juuri kyseisiä tuotteita. Tällöin asiakas pysyy keskittyneenä tiettyyn kategoriaan, ja selailu päätyy todennäköisemmin ostokseen. 

Kategoriat
Verkkokaupat

Verkkokaupassa maksaminen – Älä tingi ostoprosessin tärkeimmästä vaiheesta

Verkkokaupan maksupalvelujärjestelmä on verkkokaupan kokonaisuudessa pieni asia, mutta sillä on huomattava vaikutus verkkokaupan konversioihin. Tässä artikkelissa haastattelimme Paytrail Oyj:n myyntijohtaja Johannes Kumpukoskea verkkokaupan maksupalveluihin liittyen.

Oli kyse sitten tavallisesta kivijalkakaupasta tai verkkokaupasta, on ostoprosessin kriittisin vaihe maksaminen. Ilman maksamista hyödyke ei vaihda omistajaa myyjältä ostajalle. Verkkokaupassa maksupalvelujärjestelmä on pieni osa kokonaisuutta, mutta sillä on yllättävän suuri vaikutus verkkokaupan kannattavuuteen ja konversioihin.

Suomessa verkkokaupan suosio on ollut jo monta vuotta voimakkaalla kasvu-uralla. Voidaan puhua, että verkkokauppa on jo osa suomalaisten arkea. Suomalaisten tavat maksaa verkkokaupassa poikkeavat paljon esimerkiksi muista Pohjoismaista.

– Suomalaiset ovat tottuneet tekemään verkkomaksuja verkkopankissa, eli käytetään niin kutsuttaja pankkipainikkeita maksamiseen. Muissa Pohjoismaissa suositaan enemmän luottokorttia maksuvälineenä, Paytrail Oyj:n myyntijohtaja Johannes Kumpukoski kertoo.

”Usein laskulla tilanneiden keskiostos on 30% on korkeampi kuin muilla maksutavoilla, joka puoltaa laskun tai osamaksun mahdollistamista verkkokaupassa.”

Vaikka pankkipainikkeet ovat suomalaisten ensisijainen maksutapa, on niiden osuus on hieman laskenut. Syy pankkipainikkeiden suosion laskuun on mobiilimaksamisen poikkeuksellisen nopea kasvu.

– Mobile Pay on kasvanut 3. suosituimmaksi maksutavaksi viimeisen kahden vuoden aikana. Kasvu on ollut meidän mittareilta katsottuna poikkeuksellisen nopeaa, Kumpukoski kertoo.

– Pankkipainikkeilla maksaminen on kuitenkin helpottunut viime vuosina, joten uskomme niiden suosion kuitenkin säilyvän, vaikka mobiilimaksamisen suosio kasvaa, hän jatkaa.

Mobile Paylla tehdyissä maksuissa on syytä huomioida muita maksutapoja pienempi keskiostos, eli sillä maksetaan pääosin pieniä ostoksia. Keskiostos on myös keskeinen mittari verkkokauppiaalle.

– Kauppiaan kannattaa seurata eri maksutapojen keskiostoksia, joiden perusteella saa tietoa, mikä tapa toimii ja esimerkiksi markkinoida toimivaa tapaa ulospäin, Kumpukoski ohjeistaa.

Kuinka maksupalvelujärjestelmällä voidaan vaikuttaa verkkokaupan tuloksiin?

Verkkokauppa on suuri kokonaisuus, jossa on monta tärkeää osa-aluetta. Ensimmäiseksi tarvitaan tuote, joka ratkaisee kävijän ongelman. Jotta kävijä saadaan sivuille ostamaan tuote, tarvitaan siihen orgaanista ja useimmiten myös maksettua näkyvyyttä. Näiden kahden osa-alueen lisäksi verkkokaupan täytyy vastata käyttökokemukseltaan tämän päivän vaatimuksia, jotta kävijä löytää tuotteen kaupasta. Myös ulkoasun täytyy olla luottamusta herättävä.

Kaikkien näiden jälkeen kävijän täytyy vielä maksaa tuote. Maksupalvelujärjestelmää valittaessa kannattaa muistaa, että ihmiset suosivat erilaisia tapoja maksaa hyödykkeitä. Esimerkiksi joku haluaa maksaa aina laskulla. Jos tätä vaihtoehtoa ei löydy, hän jättää todennäköisesti maksamisen kesken ja kauppa jää todennäköisesti syntymättä.

”Laadukas ja monipuolinen maksupalvelu luo luottamusta verkkokauppaa kohtaan.”

Eli kun asiakkaalle löytyy hänen suosimansa maksutapa, hän suorittaa ostoksen todennäköisemmin. Näin saadaan enemmän kauppa tuottaa enemmän konversioita ja sitä kautta kasvatettua myyntiä.

– Laadukas ja monipuolinen maksupalvelu luo luottamusta verkkokauppaa kohtaan. Muutenkin teknisesti helpoksi tehty maksaminen vaikuttaa paljon toteutuneisiin kauppoihin. Jos ostopolulla on paljon ylimääräistä, saattaa tilaus keskeytyä, Kumpukoski sanoo.

Eri maksupalvelut toimivat eri tuotteille. Kumpukoski kertookin, että fyysiset tuotteet maksetaan mieluummin laskulla tai osamaksulla.

– Laskua ja osamaksua käytetään paljon verkkomaksuihin, joissa ostetaan jokin fyysinen tuote, kuten esimerkiksi älypuhelin. Usein laskulla tilanneiden keskiostos on 30% on korkeampi kuin muilla maksutavoilla, joka puoltaa laskun tai osamaksun mahdollistamista verkkokaupassa.

Maksupalvelujärjestelmän valitseminen

Oli kyse sitten aloittelevasta verkkokauppiaasta tai sitten jo kokeneemmasta tekijästä, kannattaa makselupalvelujärjestelmässä kiinnittää huomioita muutamaan keskeiseen asiaan.

Tärkeä asia on luonnollisesti maksupalvelusta syntyvä kustannus. Kannattaa selvittää huolella, sopiiko omaan verkkokauppaan kiinteällä hinnalla tehty sopimus vaiko verkkokaupan myyntiin kytkeytyvä hinta.

– Meidän omien laskelmien perusteella kannattaa valita kiinteä sopimusmalli, jos verkkokaupan myynti on yli 1500-1600 euroa kuukaudessa.

”Mobile Pay on kasvanut 3. suosituimmaksi maksutavaksi viimeisen kahden vuoden aikana. Kasvu on ollut meidän mittareilta katsottuna poikkeuksellisen nopeaa”

Verkkomaksupalveluita tarjoavia yrityksiä löytyy Suomesta useita eikä hinnoissa ole merkittäviä eroja. Koska hinnalla on vaikea vertailla, kannattaa vertailla palvelun kokonaisuutta. Esimerkiksi kannattaa vertailla saatavilla olevia maksutapoja.

– Maksutavat ovat iso tekijä palveluntarjoajan valinnassa. Esimerkiksi jos Mobile Pay puuttuu, voi sillä olla merkittävä negatiivinen vaikutus kaupan myyntiin, koska Mobile Pay ja mobiilimaksaminen on kasvattanut suosiotaan niin paljon, Kumpukoski toteaa.

Maksutapojen lisäksi palveluntarjoajia voi vertailla asiakaspalvelussa. Tässä yhteydessä tarkoitetaan asiakaspalvelua verkkokauppiaalle kuin asiakkaallekin. Jos kuluttajalla on tullut ongelmia maksamisen kanssa, on tyypillistä, että maksun läpimeno halutaan varmistaa.

– Esimerkiksi Paytrail tarjoaa asiakkailleen 24/7 asiakaspalvelun, johon voi soittaa mikäli verkkokaupan asiakaspalvelu on sillä hetkellä suljettuna, Kumpukoski mainitsee.

Paytrail on myös tutkinut vaikuttavia tekijöitä maksupalvelutarjoajan valintaan. Tutkimus koski niin palveluntarjoajan jo valinneita kauppiaita, kuin myös valintaa pohtivia kauppiaita.

– Selkein vaikuttavin tekijä valintaan on up-time, eli lukema siitä, kuinka luotettavasti maksupalvelu toimii. Toiseksi merkittävin tekijä oli maksutavat ja kolmas tekijä on asiakaspalvelu, Kumpukoski tiivistää.

Kumpukoski lisää vielä perään, että valintaan vaikuttaa myös myynneistä saatavat raportit.

– Jos raportit ovat huonoja, se saattaa yllättävän paljonkin työllistää kirjanpitoa. Tämä ei vaikuta verkkokaupan konversioon, mutta sillä on vaikutusta muuhun liiketoimintaan.

Kansainvälisen verkkokaupan maksuratkaisut

Verkkokauppaa voi tehdä myös kansainvälisesti. Mikäli aikoo kaupata tuotteita Suomen rajojen ulkopuolelle, kannattaa huomioida pari seikkaa maksupalveluihin liittyen.

– Ensimmäisenä on syytä ymmärtää, että eri maissa maksetaan eri tavoilla. Ei välttämättä kannata esimerkiksi näyttää Suomen pankkipainikkeita Saksassa. Siellä kannattaa ensisijaisesti tarjota maksutapoja, jotka ovat siellä suosittuja, Kumpukoski kertoo.

– Lisäksi kannattaa selvittää muiden maiden lainsäädäntöä. Esimerkiksi Saksassa vaaditaan, että toimitusjohtajan nimi mainitaan verkkokaupassa ja yhteystiedot ovat saatavilla, hän jatkaa.

Kansainvälinen verkkokauppa vaatii jo teknisesti laajempaa toteutusta, koska verkkokaupalta tarvitaan esimerkiksi kieliversiointi. Myös valuuttatuki ja verotekniset asiat on hyvä muistaa.

– Jos myyt jollain tietyllä summalla johonkin maahan, käytetään siinä kohdemaan verotusta. Näihin kannattaa perehtyä huolella, Kumpukoski huomauttaa.

Jos haluaa menestyä ulkomailla, kannattaa keskittyä muihinkin asioihin kuin maksupalveluihin.

– Jenkeissä Amazon jyrää meidän silmissä kivikautiselta näyttävällä käyttöliittymällä. Eli jossain maassa simppelimpi verkkokauppa toimii kuin muualla. Tämä kannattaa huomioida kun tekee eri kieliversioita verkkokaupasta, Kumpukoski vinkkaa.

Älä unohda PSD2-direktiivia

Verkkomaksamista säätelevä PSD2-direktiivi kuulostaa pelottavalta ja vaikeasti ymmärrettävältä asialta. Tiivistetysti direktiivi koskee verkkomaksuissa vaadittavan vahvan tunnistautumisen vaiheiden huomioimista.

Jos käyttää verkkopankkipainikkeita, joissa on huomioitu PSD2-rajapinnat, ei kauppiaan tarvitse huolehtia asiasta lainkaan.

Aihe on tärkeä, joka kannattaa tietää, mutta stressiä siitä ei tarvitse ottaa.

– Lähtökohtaisesti kauppiaan ei tarvitse tästä direktiivistä huolehtia, vaan se on maksupalveluntarjoajan vastuulla, Kumpukoski kertoo.

Hän lisää, että kaikki direktiivit ja säädökset eivät ole maksupalveluntarjoajan päätöksiä. Myös eri maissa on eri säädöksiä.

”Lähtökohtaisesti kauppiaan ei tarvitse tästä direktiivistä huolehtia, vaan se on maksupalveluntarjoajan vastuulla”

– Tiukat rajat eivät ole maksutarjoajan syytä tai ansioita, vaan päätökset tulee korkeammalta. Esimerkiksi Ruotsissa tuli juuri asetus, että kuluttajalle ei saa esittää ensisijaisena maksutapana luottoa tai laskua, Kumpukoski kertoo.

Paytrail Oyj on Suomen suurimpia verkkokauppojen maksupalveluita tarjoava yritys, joka on osa kansainvälistä NETS-konsernia. Slogan kuuluu Paytrailin kumppaanuusverkostoon, eli suosittelemme asiakkaillemme ensisijaisesti Paytrailin maksupalveluita.

– Paytrail tarjoaa verkkokauppiaille kiinteän sopimusmallin lisäksi loistavan tuen, laajan valikoiman maksutapoja ja ennen kaikkea luotettavan maksupalvelujärjestelmän, Sloganin tekninen johtaja Julius Aho kommentoi.