Verkkomaksamisen trendit vuonna 2021 – Mitä verkkokauppiaan tulisi ottaa huomioon?

Millainen rooli mobiilimaksamisella on tulevaisuudessa? Kannattaako verkkokauppiaan ennemmin mainostaa osamaksumahdollisuutta vai hyviä pankkipalvelutarjoajia?

Tässä artikkelissa haastattelimme ​Paytrail Oyj:n myyntijohtajaa Johannes Kumpukoskea verkkomaksamiseen ja sen trendeihin liittyen. Lue alta, mitä kaikkea haastattelussa kävi ilmi!

Mobiilimaksaminen tuo maksutapahtumiin helppoutta ja nopeutta

Nykyään kuluttajat odottavat verkkokauppojen tarjoavan laajan määrän erilaisia maksutapoja, joista asiakas voi valita suosikkinsa. Erityisesti mobiilimaksamisen merkitys on korostunut viime vuosina verkkomaksamisessa – maksamisen tulee olla nopeaa ja vaivatonta. 

- Korona on ehdottomasti vaikuttanut mobiilimaksamisen suosioon. Vuoden 2020 aikana Paytrailin kautta tehtyjen MobilePay-maksujen prosentuaalinen osuus tuplaantui ja kokonaisvolyymi nousi suuresti. Lisäksi MobilePay ilmoitti, että ihmiset käyttivät 450 miljoonaa euroa nettiostoksiin MobilePayn kautta viime vuonna, kertoo Paytrail Oyj:n myyntijohtaja Johannes Kumpukoski.

“Maksutapojen saatavuus on verkkokauppiaalle hyvin tärkeää, koska iso osa ostoista hylätään, mikäli verkkokaupassa ei ole kuluttajalle mieluista maksutapaa saatavilla.” 

Paytrailin tuoreen tutkimuksen mukaan mobiilimaksamisen mediaanikesto on vain noin 30 sekuntia.  

- Mobiilimaksamiseen ei tarvitse tunnuslukulistaa tai tunnuslukusovellusta. Aplikaatioon kirjaudutaan PIN-koodilla ja maksu pyyhkäistään menemään – that´s it. Mobiilimaksamisen mediaanikesto on tosiaan noin 30 sekuntia, kun taas muilla maksutavoilla maksamiseen menee noin minuutti tai kauemmin, Kumpukoski jatkaa. 

MobilePay johtaa suosiossaan Apple payta ja Google Payta 

Kumpukosken mukaan MobilePay johtaa Suomessa mobiilimaksamisen markkinoita todennäköisesti siksi, että se ei ole päätelaiteriippuvainen maksutapa. Apple Pay taas on käytössä ainoastaan Applen käyttäjillä ja Google Pay Androidin käyttäjillä. 

Apple Pay ja Google Pay eivät ole vielä saavuttaneet MobilePayn kaltaista suosiota verkkokauppojen maksuvaihtoehtoina, mutta asia saattaa muuttua tulevaisuudessa.

- Monikäyttöisin maksutapa tulee hyvin todennäköisesti johtamaan markkinoita. Kuluttajille on kaikkein helpointa, jos yhtä maksutapaa voi käyttää samalla tavalla sekä maksupäätteellä että suuressa valikoimassa eri verkkokauppoja, Kumpukoski toteaa. 

Verkkokauppaan osamaksuvaihtoehto vai pankkipainike?

Kannattaako verkkokaupassa korostaa ennemmin osamaksupalvelua vai pankkipainikkeilla maksamista? 

Kumpukosken mukaan lasku- tai osamaksupalveluilla ostettaessa ostokset ovat keskimäärin korkeampia kuin muilla maksutavoilla. Laskua tai osamaksua tulisi siis korostaa erityisesti silloin, kun verkkokaupassa myydään kalliita tuotteita. Verkkokauppaa hallinnoivan yrityksen tulisi kuitenkin varmistaa, että sen kulurakenne kestää verkkokaupan palautukset: laskulla ja osamaksulla tehtyjä ostoksia palautetaan moninkertaisesti muihin tuotteisiin nähden. 

- Datan mukaan erityisesti vaatekauppojen ja tuotekauppojen asiakkaat ostavat muita toimialoja enemmän osamaksulla, Kumpukoski mainitsee.

Paytrailin datan mukaan yli 90 prosenttia kaikista maksutapahtumista kulkee pankkipainikkeiden, MobilePayn ja korttimaksujen kautta. Verkkokaupan tulisi jo ennen varsinaista maksutapahtumaa indikoida, mitä maksutapoja on tarjolla. Jos asiakas voi valita listasta mieleisensä maksutavan, todennäköisyys ostolle nousee. 

- Nopeat maksutavat sopivat tietyille toimialoille ja asiakkaille. Fakta on, että suurin osa maksuista menee pankkipainikkeiden, MobilePayn ja korttimaksujen kautta. Maksutapojen saatavuus on verkkokauppiaalle hyvin tärkeää, koska iso osa ostoista hylätään, mikäli verkkokaupassa ei ole kuluttajalle mieluista maksutapaa saatavilla, Kumpukoski ohjeistaa. 

Kuukausilaskutteinen maksaminen vaatii luotettavan maksunvälittäjän

Johannes Kumpukoski näkee kuukausilaskutteisen maksamisen hyvänä bisnesmallina sekä tulevaisuuden trendinä. Sen sijaan, että yrittäjän tulisi saada joka kuukausi uusia asiakkaita, kuukausiveloitteisen liiketoiminnan avulla hän voi ennustaa liikevaihtonsa suuruutta jo etukäteen. Tyytyväiset asiakkaat ovat siis käytännössä palaavia kuukausittaisia asiakkaita ilman, että yrittäjän tulee tehdä sen suurempia toimenpiteitä. 

- Paytrail on hyvä esimerkki kuukausilaskutteisesta maksamisesta. Meillä on tietty määrä asiakkaita, tiedämme keskimäärin kuinka paljon yksi asiakas generoi transaktioita, ja tiedämme paljonko verkkokauppa kasvaa Suomessa. Pystymme siis hyvin pitkälti ennustamaan tulevan vuoden liikevaihdon, Kumpukoski sanoo. 

Kuukausilaskutteiseen bisnesmalliin pyrkivän kauppiaan tulisi valita luotettava toimija maksunvälittäjäksi sekä rakentaa toistuvan veloituksen toiminto, jossa kulutuksen jälkeen kuitti tulee automaattisesti. Kuluttajalle täytyy tehdä helpoksi myös se, että maksutiedot voi vaihtaa, jos esimerkiksi maksukortti häviää tai vanhenee.

- Kuukausilaskutteinen maksaminen tulee varmasti kasvamaan kuluttajakaupassa. Kasvu on todennäköistä myös yrityskaupassa, mikäli tukkutoimijat rakentavat järjestelmiä, joissa toistuva tilaus on mahdollista, Kumpukoski mainitsee.

Maksamisen turvallisuus: verkkopankkipainike ei ole turvallisin

Kumpukosken mukaan helppo ja turvallinen maksaminen on ollut jo pitkän ajan trendi, mutta sen suosio on ollut hidasta. Kuluttajat ovat kuitenkin viimeistään koronan myötä alkaneet ymmärtämään, että verkkopankkipainike ei ole turvallisin maksutapa – sen kautta ostajan turva on pienempi kuin kortti- ja osamaksutavoilla. 

- Niitä keissejä on jonkin verran, että matkatoimistoja on mennyt konkkaan. Asiakas, joka on ostanut verkkopankkipainikkeella ei ole saanut rahojaan takaisin, mutta maksukortilla ostanut asiakas on saanut täyden rahanpalautuksen. Kuluttajat ovat oppineet, että verkkopankkipainike ei ole turvallisin maksamisen väline varsinkaan silloin, kun ostetaan kalliita tuotteita, Kumpukoski kertoo. 

verkkomaksamisen kuvituskuva

Mikä verkkokauppa-alusta on maksamisen kannalta toimivin? 

Maksamisen kannalta verkkokauppa-alustoissa ei ole suuria tasoeroja, mutta Kumpukosken mukaan Woocommerce on kuitenkin ehkä muokattavuudeltaan paras verkkokauppa-alusta. Sitä on helppo kustomoida, sillä sen avulla voi luoda joko yhden sivun tai kahden sivun kassan, ja maksutavoille saa omat pudotusvalikkopainikkeet. 

- Shopifyn tyyppinen kassa, missä tilauksen eri vaiheet ovat omilla sivuillaan, on myös yleistynyt paljon. Olisi mielenkiintoista joskus testata, onko yhden vai useamman sivun kassa toimivampi konversioiden kannalta, Kumpukoski mainitsee.

Sloganin näkökulma maksupalveluntarjoajan valintaan

Kun perustat verkkokauppaa WooCommercen avulla, tarvitset verkkokauppaasi ulkopuolisen maksujärjestelmän. Tunnetuimpia WooCommerceen sopivia maksujärjestelmiä ovat mm. Paytrail, Klarna, Checkout, Stripe ja Visma Pay. Kyseiset palveluntarjoajat tarjoavat suuren valikoiman eri maksutapoja.

Maksujärjestelmistä löytyy valmis lisäosa WooCommercelle, joten käyttöönotto on helppoa. 

Maksupalveluntarjoajaa valitessa kannattaa miettiä ainakin seuraavia asioita:

1. Hinta. Suurin osa maksupalveluntarjoajista veloittaa jokaisesta ostoksesta tietyn hinnan. Osalla tarjoajista saattaa myös olla aloitusmaksu palvelun käyttöönotolle. Vertaile siis rauhassa, mikä palveluntarjoaja soveltuu hinnaltaan parhaiten verkkokaupallesi ja myymiesi tuotteiden määrään. 

2. Mikäli yrityksesi käyttää jatkuvan laskutuksen palveluita, varmista, että maksupalveluntarjoajasi tukee varmasti kyseistä ominaisuutta. 

3. Varmista, että palveluntarjoajalla on valittavana useita eri maksutapoja. Mitä enemmän maksuvaihtoehtoja lisäät verkkokauppaasi, sitä todennäköisemmin asiakas viimeistelee ostoksen.

4. Jos tilaat verkkokaupan toteutuksena jonkin toimiston kautta, selvitä, tarjoaako valitsemasi toimisto alennusta tietyn maksupalveluntarjoajan käyttöönottoon. 

 

Piditkö artikkelista? Sharing is caring

Kiinnostuitko osaamisestamme?

Täytä lomake ja olemme yhteydessä yhden arkipäivän kuluessa.

Lisää lukemista

Parempaa arkea digimarkkinointiin?