Tiedät varmasti sen tunteen, kun avaat selaimellasi nettisivun, jolla kestää ikuisuus ladata. Saatat odottaa kärsivällisesti ensimmäiset neljä sekuntia, mutta kun mitään ei tapahdu, poistut ärsyyntyneenä sivulta. Kyseinen verkkosivu menetti mahdollisesti uuden asiakkaan, kun klikkasit pois sivuilta.
Tässä artikkelissa käymme tarkemmin läpi sitä, mitä konkreettisia vaikutuksia hitaasti latautuvilla WordPress-verkkosivuilla on yrityksille, mikä on sopiva latausnopeus verkkosivuille ja kuinka verkkosivun latausnopeutta voidaan parantaa. Ota artikkelista vinkit talteen omien WordPress-verkkosivujesi nopeuden optimointiin!
Hitaasti latautuva verkkosivu karkottaa kävijät
Mikään ei karkota internet-vierailijoita yhtä tehokkaasti kuin hitaasti latautuva verkkosivu.
Nykymaailmassa ihmiset ovat tottuneet löytämään tarvitsemansa informaation nopeasti. Mikäli verkkosivusi latautuu hitaasti, on erittäin todennäköistä, että kävijä poistuu sivuilta ennen kuin ne latautuvat loppuun saakka.
Unbouncen 2019 tekemän tutkimuksen mukaan jopa 70% kuluttajista kertoo, että sivuston latausnopeus vaikuttaa heidän ostohalukkuuteensa verkkokaupassa.
Googlen 2018 tekemän tutkimuksen mukaan kun verkkosivun latausnopeus nousee yhdestä sekunnista kolmeen, kävijän poistumisen todennäköisyys (probability of bounce) nousee 32%. Nousu yhdestä sekunnista viiteen taas lisää poistumisen todennäköisyyttä 90%.
Kuten luvuista voi nähdä, latausnopeudella on suuri merkitys siihen, jääkö kävijä sivustolle vai ei. Ja jos valtaosa kävijöistä ei jää edes odottamaan sivustosi latautumista, ei sivuilla tee oikeastaan mitään. Hitailla sivuilla menetät suunnattoman määrän potentiaalisia asiakkaita, joihin olisit muuten voinut tehdä vaikutuksen.
Sivustonopeuden vaikutus hakukonesijoitukseen
Verkkosivun latausnopeus vaikuttaa osaltaan myös verkkosivusi hakukonesijoitukseen.
Google ränkkää verkkosivustoja niiden relevanttiuden ja käyttäjäkokemuksen mukaan. Hitaasti latautuvat verkkosivut lisäävät kävijöiden bounce ratea (välitöntä poistumista), mikä on Googlelle selvä viesti siitä, että verkkosivun käyttäjäkokemuksessa on puutteita. Mikäli käyttäjäkokemuksessa on puutteita, sivusto saa huonomman sijoituksen hakukoneissa.
Hakukonesijoitus taas luonnollisesti vaikuttaa sivuston orgaaniseen kävijämäärään ja potentiaalisiin konversioihin. Hitaasti latautuvalla verkkosivulla on siis paljon haittavaikutuksia, joita voidaan minimoida tehostamalla latausnopeutta.
Mikä on hyvä verkkosivun latausnopeus ja kuinka sen voi mitata?
Portentin 2019 tekemän tutkimuksen mukaan ideaali latautumisaika verkkosivuille on 0-2 sekuntia. Tämän aikaikkunan sisällä konversioiden määrä on suurimmillaan (8,11% - 4,64%). Kolmen sekunnin latausajan jälkeen konversiot putoavat huomattavasti, sillä huomattava osa kävijöistä ei jää odottamaan sivuston latautumista loppuun asti.
Myös Google on todennut alle kahden sekunnin latausnopeuden tärkeäksi. Googlen tutkimuksen mukaan 53% mobiilisivun kävijöistä poistuu sivuilta, joilla kestää yli 3 sekuntia latautua.
Käytännössä nettisivujen nopeuksissa kannattaisi siis pyrkiä alle 2 sekunnin latausnopeuteen. Google on itse ilmoittanut pyrkivänsä kunnioitettaviin alle puolen sekunnin nopeuksiin. Mitä nopeampi sivu, sitä parempi.
Jo pieni sivuston nopeutus voi vähentää merkittävästi välitöntä poistumista sivuilta ja lisätä kävijöiden konversioita huomattavasti. Siksi sinun olisi tärkeää mitata verkkosivusi nopeus ja tehdä toimenpiteitä sivuston latausajan lyhentämiseksi.
Verkkosivun nopeuden mittaamiseen löytyy useita ilmaisia työkaluja, kuten Google PageSpeed Insights, Test My Site With Google ja Pingdom Website Speed Test.
Näiden ilmaisten työkalujen avulla saat jonkinlaisen käsityksen siitä, mikä sivusi nopeus on ja mitä toimenpiteitä voit tehdä nopeuden parantamiseksi.
Kuinka voit nopeuttaa WordPress-verkkosivua?
Voit tehdä konkreettisia muutoksia nettisivuillesi latausnopeuden parantamiseksi. Tässä viisi nopeaa vinkkiä WordPress-verkkosivusi nopeuttamiseen:
1. Palvelinvalinta
Palvelinvalinnan tärkeyttä ei tule aliarvioida, sillä se vaikuttaa suuresti verkkosivun nopeuteen. Mikäli palvelimesi sijaitsee maantieteellisesti eri paikassa kuin mistä sivustovierailijat tulevat, latautuu sivusto hitaammin kuin kotimaista palvelinta käytettäessä.
Palvelimen valinnassa tulee myös huomioida nettisivun kävijämäärä. Mikäli sivustolla on paljon kävijöitä pienessä aikaikkunassa, voi esimerkiksi jaettu palvelin heikentää käyttäjäkokemusta suunnattomasti. Mikäli sivustolla on paljon kävijöitä samaan aikaan, palvelin kuormittuu ja hidastuu. Vilkkaasti liikennöidyille nettisivuille paras vaihtoehto olisikin kyseiselle sivustolle räätälöity, oma palvelin.
Parasta olisi myös valita palvelin, jossa palvelintila skaalautuu kävijämäärien mukaan. Toisin sanoen niinä päivinä kun kävijöitä on enemmän, myös palvelintilaa on enemmän. Esimerkiksi meillä Sloganilla hyödynnämme Kinstaa, joka tarjoaa skaalautuvaa ja nopeaa palvelintilaa Haminasta käsin.
2. Mediatiedostojen koko
Yksi sivuston nopeuteen vaikuttavista tekijöistä, joka on suhteellisen helppo korjata, on mediatiedostojen koon pienentäminen. Mitä suurempia verkkosivuilla olevat kuvat ovat pikselimäärältään, sitä kauemmin niillä kestää latautua.
Myös kuvien määrä yksittäisellä sivulla vaikuttaa olennaisesti sivuston latausnopeuteen. Mitä enemmän suuren tiedostokoon kuvia sivuillasi on, sitä hitaampi on verkkosivun latausnopeus. Tämän vuoksi ylimääräiset elementit ja kuvat kannattaa karsia minimiin.
Kuvien kokoa voi muokata helposti netistä löytyvillä ilmaisilla ohjelmilla. Kuvien olisi hyvä olla kooltaan alle 200kt, jolloin niiden latautumiseen menee huomattavasti vähemmän aikaa, ja sivustosi nopeus kiittää.
3. Välimuistin hyödyntäminen
Sivuston säilöminen välimuistin avulla parantaa verkkosivujen latausnopeutta. Kun sivusto tallennetaan välimuistiin, niin seuraavan kerran kun sivustokävijä vierailee sivuillasi, hakee hänen laitteensa sivuston tiedot suoraan välimuistista. Tämä nopeuttaa luonnollisesti nettisivun latausaikaa.
WordPress-verkkosivuille on saatavilla erilaisia lisäosia, joiden avulla välimuisti voidaan tallentaa seuraava käyntikertaa varten. Tärkeää on kuitenkin huomata se, että kun teet sivustolle muutoksia, sinun tulee muistaa tyhjentää välimuisti, jotta sivuston uudet muutokset näkyvät varmasti kävijälle.
4. Karsi ylimääräiset lisäosat pois
Lisäosien määrä vaikuttaa sivuston latausnopeuteen, sillä sivuston tulee ladata myös lisäosien sisältämä data. Tämän vuoksi sinun kannattaa karsia kaikki turhat lisäosat pois, jotta voit nopeuttaa sivuasi entisestään. Ylimääräiset lisäosat kannattaa poistaa myös WordPress-verkkosivujen tietoturvan nimissä.
Ole kuitenkin varovainen siinä, ettet poista vahingossa jotakin sivustolle elintärkeää lisäosaa.
5. Lataa videot ja suuret tiedostot ulkoiseen palveluun
Videot ovat hyvä keino esitellä tuotteita ja palveluita verkkosivuilla, mutta ne vievät paljon tilaa ja tehoa palvelimelta. Tämän vuoksi videot ja muut suuret tiedostot olisi hyvä ladata ulkoiseen palveluun, kuten YouTubeen, josta ne voidaan upottaa näkyviin verkkosivuillesi. Ulkoisten palveluiden hyödyntäminen voi vähentää sivuston latausaikaa huomattavasti.
Älä unohda verkkosivusi mobiiliversiota
Nykypäivänä valtaosa selailusta tehdään mobiililaitteilla. Tämän vuoksi on erittäin tärkeää kiinnittää huomiota siihen, miten hyvin mobiilisivusto toimii ja latautuu. Mikäli sivustosi mobiiliversio ei ole helppokäyttöinen ja nopea, menetät paljon potentiaalisia asiakkaita.
Mobiiliversio on hyvä pitää mahdollisimman kevyenä, jotta se latautuu nopeasti ja tavoitat potentiaaliset asiakkaasi myös mobiilissa.
Nopeat ja responsiiviset WordPress-verkkosivut
Verkkosivun latausnopeus on keskeinen osa-alue, johon jokaisen tulisi panostaa. Nopeammalla verkkosivulla lisäät konversioiden määrää, vähennät välittömiä poistumisia, ja jopa nostat hakukonenäkyvyyttäsi parantuneen käyttäjäkokemuksen kautta.
Me Sloganilla rakennamme nopeita ja responsiivisia WordPress-verkkosivuja eri tarpeisiin. Mikäli sivustosi nopeus takkuaa, kysy meiltä tarjouspyyntö verkkosivuihin liittyen!